Război în Ucraina, ziua 217: Mesajul lui Zelenski pentru Putin și rezultatele referendumului. CIA: Armata rusă are multe probleme

social

Transnistria, o bombă cu efect întârziat pentru R.Moldova. Podoliak: „Eu o numesc enclavă criminală a Federației Ruse”

14 septembrie 2022, ora 22:05
Distribuie:

De la începutul războiului, autoritățile din Ucraina monitorizează îndeaproape acțiunile conducerii autoproclamatei republici nistrene. Declarația a fost făcută de Mihail Podoliak, consilier prezidențial de la Kiev, într-un interviu oferit jurnalistei TV8, Iulia Budeci, în cadrul ediției de miercuri, 14 septembrie, a emisiunii „Alternativa”.  Podoliak este de părere că Transnistria este o bombă cu efect întârziat și un pericol pentru statalitatea R. Moldova.  

Mihail Podoliak susține că Transnistria este o enclavă militară rusească pe teritoriul Republicii Moldova.

„Noi urmărim intens posibilele atacuri din partea Transnistriei, eu nu știu cum voi o numiți, eu o numesc „enclavă criminală a Federației Ruse, enclavă criminală transnistreană”. Din păcate pentru noi prezența unor astfel de enclave, cum ar fi Donețk, Lugansk și Crimeea, au dus la această tragedie sub formă de război. De aceea eu consider că dacă pe teritoriul unei țări se va afla o astfel de enclavă militară rusească, indiferent cum se va numi, nu contează în ce relații sunteți cu ei și dacă granițele sunt deschise pentru trecerea mașinilor cu numere transnistrene să circule pe teritoriul Moldovei, eu consider că aceasta este o bombă cu efect întârziat, într-o formă sau alta ea va submina statalitatea”, a declarat Mihail Podoliak. 

Consilierul șefului administrației prezidențiale de la Kiev mai susține că așa-zișii lideri transnistreni urmăresc cu atenție luptele care se duc în Ucraina și conștientizează bine pericolele pentru regimul lor în cazul unei intervenții militare.  

„Noi înțelegem că de acolo puteau începe în orice moment acțiuni militare, cu toate acestea noi monitorizăm acum intens tot ce se întâmplă acolo și înțelegem ce dispoziții domină acolo, luând în considerare cele peste 200 de zile de război, ce dispoziții domină inclusiv în această enclavă. Adică oamenii de acolo înțeleg că pot în cele din urmă să provoace începutul sfârșitului anclavei sale, dacă vor încerca să atace Ucraina”, a mai spus Podoliak. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

Mai mult transport public în Capitală: Rutele municipale au fost suplinite cu noi troleibuze și autobuze

28 septembrie 2022, ora 15:54
Distribuie:

Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) și Î.M. Parcul Urban de Autobuze (PUA) au suplinit cu unități de transport (autobuze și troleibuze) rutele municipale. De asemenea, pe alte linii municipale sunt eficientizate itinerarele.

Din luna septembrie 2022, au fost suplinite cu unități de transport următoarele rute de transport public, după cum urmează:

 - Pe ruta de autobuz nr. 9 (or. Codru, cartierul Malina Mică - Universitatea de Medicină) au fost adăugate 4 unități, iar în prezent, în orele de vârf, pe acest itinerar circulă 12 autobuze;

 - Pe ruta de autobuz nr. 47 ,,Chișinău - Ciorescu" a fost adăugată o unitate de transport;

 - Pe ruta urbană 23 „str. Ismail - bd. Mircea cel Bătrân" a fost adăugat un autobuz;

 - Ruta de troleibuz nr. 17 (Gara feroviară - Autogara Sud-Vest) a fost suplinită cu 2 unități;

 - Ruta de autobuz nr. 11 (or. Durlești) a fost stabilită în direcție inversă rutei circulare de troleibuz nr. 35.

Totodată, unele rute se optimizează prin modificarea itinerarelor sau a orarelor de circulație:

De la 1 octombrie, ruta de troleibuz nr. 35 „str. Vasile Alecsandri - or. Durlești” va circula parțial pe str. Drumul Viilor, cu următorul itinerar: șos. Hâncești - str. Academiei - str. Drumul Viilor - str. Pietrarilor - șos. Hâncești și în continuare pe traseul stabilit.

Tot de la 1 octombrie, se preconizează redeschiderea rutei de transport public care va deservi cartierul Durlești II (de la str. Codrilor, până la sensul giratoriu din Piața Dimitrie Cantemir).

Se optimizează orarele rutelor de autobuz nr. 18, nr. 44, nr. 33 și a rutei de troleibuz nr. 31, care deservesc comuna Sîngera, sat. Dobrogea și sat. Revaca.

De asemenea, în dependență de completarea parcului auto cu material rulant și personal, se examinează posibilitățile de organizare a unor rute de transport public, care vor deservi străzile:

  • Mesager
  • Florilor
  • Calea Basarabiei - Calea Moșilor - Varnița
  • Nicolae Milescu Spătaru - Ginta Latină (tronson Petru Zadnipru - Ginta Latina - Mircea cel Bătrân)
  • Mihail Sadoveanu (tronson Petru Zadnipru - Alecu Russo - Vadul lui Vodă)

or. Codru (str. Sihastrului - str. Drumul Schinoasei - str. Schinoasa Deal).

De asemenea, autoritățile municipale analizează opțiunile pentru organizarea transportului public pentru localitățile Condrița și Goianul Nou, iar pentru suburbiile Ghidighici, Budești și Bubuieci se analizează soluții de îmbunătățire a serviciilor de transportare a pasagerilor.

În prezent, pe rutele municipale circulă zilnic 332 de troleibuze și 127 de autobuze. Din cele 24 de rute de autobuze, gestionate de Parcul Urban de Autobuze, 19 rute circulă pe itinerarele ce leagă capitala de suburbii. Regia Transport Electric Chișinău deservește 6 localități suburbane.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram