Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

social

Tumoră de aproape 5 kg, extrasă din cutia toracică a unei femei. Operația a durat aproape 3 ore

20 septembrie 2022, ora 14:21
Distribuie:

O tumoră de 4,680 kg a fost extrasă din cavitatea toracică a unei femei. Intervenția chirurgicală a fost una complicată, spun medicii chirurgi de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, dar a decurs reușit.  

Pacienta este o femeie de 61 de ani. Ea spune că s-a adresat la spital după ce și-a fracturat un picior. Medicii i-au recomandat operație la picior și au îndreptat-o la investigații. Femeia nici nu bănuia că analizele vor scoate la iveală o gravă problemă de sănătate, cu toate că, spune ea, de mai mult timp avea stări de oboseală. 

„De mai mult timp oboseam foarte des și repede. Dar m-am obișnuit cu această stare și nu m-am adresat la medici, crezând că va trece de la sine. Iarna trecută am avut o fractură la picior. Pentru a fi operată, am trecut mai multe investigații în urma cărora s-a depistat ceva neclar la plămâni. Atunci când oboseala a devenit și mai frecventă, iar la nivelul pieptului mă „apăsa” m-am adresat la doctor. Ulterior am fost îndreptată la Spitalul Clinic Republican” a povestit pacienta Maria.

Din cauza volumului mare al formațiunii tumorale, accesul spre ea a fost complicat, spun medicii chirurgi. Totuși, ei au reușit să înlăture cu succes tumora. 

„Am recurs la intervenție chirurgicală clasică prin toracotomie antero-laterală din dreapta. La deschiderea cavității pleurale depistăm o formațiune tumorală dură, destul de mare, care făcea practic imposibil de a avea acces în cavitatea pleurală la originea acestei tumori. Cu dificultate am introdus instrumentele și s-a început mobilizarea tumorii. Plămânul drept al pacientei practic nu funcționa, el era comprimat totalmente. După ce am mobilizat această tumoare a apărut o altă problemă, nu puteam să o extragem”, a explicat chirurgul, șeful Secției Chirurgie Toracică, Alexandru Toma.

După ce au mai lărgit incizia, medicii au izbutit să extragă tumora. Operația a durat aproximativ 3 ore și este un caz rar întâlnit în practica chirurgicală de la noi. 

„În practica noastră întâlnim des tumori mediastinale, dar atât de mari, aproape 35-40 cm, cu 25 cm în diametru - mai puține”, a adăugat Alexandru Toma.

Potrivit medicilor, pacienta se simte bine și nu mai are dureri în piept. La moment medicii așteaptă rezultatul analizei histologice pentru a stabili tratamentul de mai departe.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ Interpreta Kătălina Rusu, însărcinată pentru a treia oară. „Este frumos, este o binecuvântare”

26 septembrie 2022, ora 18:13
Distribuie:

Interpreta Kătălina Rusu trăiește unul dintre cele mai frumoase momente din viața unei femei. Artista, mamă a două fete, este însărcinată pentru a treia oară și așteaptă încă o fetiță. 

Dezvăluirea a fost făcută în cadrul ediției de duminică, 25 septembrie, a emisiunii „Iubește Viața” la TV8. „Este frumos, este o binecuvântare când se întâmplă. Important e să fim sănătoase”, a spus Kătălina.

Cântăreața spune că deși diferența de vârstă dintre fetițele ei este mică, a treia sarcină a fost planificată, dar și că nu își mai dorește alți copii. „Ne oprim la trei copii”, a povestit Kătălina Rusu. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram