/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni, Zelenski cere aderarea la NATO, iar SUA anunță noi sancțiuni

externe

UE a introdus un regim complicat de vize cu Rusia: Kremlinul acuză că a fost încălcat un acord important

12 septembrie 2022, ora 14:16
Distribuie:

De luni, 12 septembrie, a intrat în vigoare decizia Consiliului UE de a suspenda regimul simplificat de vize cu Rusia. La primirea vizei Schengen, costul taxei consulare va fi de 80 de euro, timpul de eliberare va crește la 45 de zile, iar lista documentelor care trebuie depuse și posibilitățile țărilor UE de refuz vor fi extinse, notează adevărul.ro.

Partea rusă acuză Uniunea Europeană că a încălcat direct un acord, a cărui procedură de suspendare prevede că acesta poate fi suspendat doar la 90 de zile după ce cealaltă parte a fost notificată cu privire la această decizie, pe care Consiliul UE a adoptat-o ​​în 9 septembrie.

În practică, înseamnă o creștere a costului unei vize Schengen de scurtă ședere de la 35 de euro la 80 de euro, o creștere a termenilor de eliberare a acesteia la maximum 45 de zile, o creștere a numărului de documente depuse pentru o viză, precum și o creștere a capacității unei țări din UE de a refuza vizele, eliberarea de vize strict pe durata unei călătorii sau eliberarea de vize cu intrare unică în loc de vize cu intrări multiple. În plus, Consiliul UE a permis efectiv țărilor comunității să introducă restricții suplimentare la nivel național pentru admiterea rușilor în țară, până la anularea vizelor valabile la frontieră din motive de securitate.

Se vor face excepții doar pentru membrii de familie ai cetățenilor UE, persoanele care călătoresc din motive umanitare, cum ar fi motive medicale, precum și pentru „dizidenții și reprezentanții societății civile”, prin care UE înseamnă doar organizații de opoziție.

Regim complicat de vize

După cum a declarat pentru agenția rusă de știri TASS, secretarul executiv al Federației Belgiene a organizațiilor de limbă rusă, Serghei Petrosov, în practică, aceste schimbări „nu au fost doar pentru abolirea regimului simplificat de vize”.

„De fapt, vorbim despre introducerea pentru prima dată în istoria Uniunii Europene a unui regim complicat de vize, care face cât mai dificilă intrarea cetățenilor unei anumite țări, rămânând în limitele permise de actualul Cod Schengen”, a remarcat el.

Refuzul UE de la principiul libertății de circulație a cetățenilor a fost confirmat și de șeful Serviciului Extern al UE, Josep Borrell, spunând că vizita în Uniunea Europeană „ar trebui să fie un privilegiu, nu un drept”.

Efecte

În același timp, CE a încercat să atenueze efectul mediatic negativ al deciziilor sale, anunțând că UE „rămâne deschisă solicitanților de viză ruși care călătoresc în scopuri obligatorii, inclusiv membri de familie ai cetățenilor UE, persoane care călătoresc din motive umanitare, jurnaliști, dizidenți. și reprezentanți ai societății civile." societate, - se arată în document. - Comisia Europeană sfătuiește țările UE să folosească oportunitățile disponibile pentru a simplifica condițiile în astfel de cazuri, până la reducerea sau anularea taxei consulare.”

După cum a explicat în cele din urmă Petroșov, acțiunile Bruxelles-ului au fost încă o încercare de a lovi toți cetățenii ruși, indiferent de modul în care Bruxelles-ul susține că sancțiunile sale sunt îndreptate doar împotriva conducerii țării. „Ca urmare, oamenii obișnuiți vor avea de suferit, iar cei împotriva cărora li se impun sancțiuni, parcă, vor putea continua să călătorească în liniște, întrucât aceeași UE le acordă de zeci de ani permise de ședere și cetățenie, acceptându-le. bani, închizând ochii la originea acestor fonduri”. „Nimic nu s-a schimbat pentru ei, deoarece au călătorit liber, așa că o vor face ți pe mai departe”, a conchis el.

Acord anulat

Acordul dintre Federația Rusă și Comunitatea Europeană privind facilitarea eliberării vizelor cetățenilor Rusiei și ai Uniunii Europene a fost semnat la 25 mai 2006, ratificat de Rusia la 7 martie 2007 și a intrat în vigoare la 1 iunie, același an.

Documentul prevedea simplificarea procedurii de eliberare a vizelor cu intrări unice valabile până la trei luni, precum și a vizelor cu intrări multiple pentru anumite categorii de cetățeni. Documentul nu reglementa aspecte precum refuzul eliberării vizei, recunoașterea documentelor de călătorie, confirmarea mijloacelor de existență suficiente, refuzul de a intra în țară sau expulzarea din aceasta.

Acordul a stabilit o taxă unică pentru eliberarea vizelor la 35 EUR. Acesta a crescut la 70 EUR dacă cererea de viză a fost depusă cu mai puțin de trei zile înainte de data estimată a plecării. Unele categorii de persoane, inclusiv rudele apropiate cu reședința legală pe teritoriul unuia dintre statele UE sau al Federației Ruse, au fost scutite de la plata taxei.

Fiecare dintre părțile în acord avea dreptul de a suspenda funcționarea totală sau parțială „din motive de protecție a securității naționale, de protecție a ordinii publice sau a sănătății publice”. Cealaltă parte trebuie anunțată cu cel puțin 48 de ore înainte. Acordul va înceta la 90 de zile de la primirea notificării scrise relevante din partea inițiatorului suspendării. „În acest ultim paragraf, UE a încălcat în mod oficial documentul semnat, întrucât decizia de suspendare a acordului a fost luată pe 9 septembrie și intră în vigoare pe 12 septembrie”, consideră partea rusă. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Directorul CIA spune că războiul lui Putin nu e altceva decât „un eșec” până acum: „Rusia va plăti un preț foarte mare”

10 septembrie 2022, 14:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

externe

/VIDEO/ Momentul în care Putin cântă pe scena din Piața Roșie. „Deținem adevărul. Victoria va fi a noastră”

30 septembrie 2022, ora 22:45
Distribuie:

Președintele rus, Vladimir Putin, a fost surprins cântând imnul Rusiei pe scena din Piața Roșie. Acesta a susținut și un discurs în fața mulțimii adunate pentru concertul la care rușii au sărbătorit anexarea teritoriilor ucrainene Herson, Zaporojie, Lugansk şi Doneţk.

Vladimir Putin a cântat imnul  alături de artişti şi de liderii pro-ruşi ai celor patru regiuni.

Concertul a fost transmis de televiziunea de stat din Rusia.

„Dragi prieteni, vom face totul pentru a ne susţine fraţii şi surorile în Zaporojie şi Herson, şi în Doneţk şi Lugansk. Vom face totul pentru a creşte nivelul de securitate în aceste teritorii pentru aceşti oameni. Vom face totul pentru a reface economia şi infrastructura, a construi şcoli, noi instituţii, spitale. Am devenit mai puternici pentru că suntem împreună. Deţinem adevărul. Şi adevărul înseamnă putere. Şi înseamnă victorie. Victoria va fi a noastră”, a mai declarat preşedintele rus, conform The Guardian.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Vrea sau nu Putin să refacă URSS? Președintele rus: Conflictul din Ucraina „e rezultatul destrămării URSS”

30 septembrie 2022, 21:09

Rușii sărbătoresc anexarea teritoriilor ucrainene. Putin, prezent la concertul din Piața Roșie: „O zi istorică”

30 septembrie 2022, 20:09

NATO condamnă anexările: „Putin a eșuat total”. Ce spune Stoltenberg despre o posibilă aderare a Ucrainei la Alianță

30 septembrie 2022, 19:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram