Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

economic

UE acordă R. Moldova 15 milioane de euro pentru eficiență energetică. Spînu estimează economii de până la 5 milioane de euro

13 septembrie 2022, ora 13:22
Distribuie:

Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova un grant în valoare de 15 milioane de euro pentru eficientizarea energetică a mai multor instituții medicale din țară. Acordul de grant a fost semnat marți între Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Banca Europeană de Investiții. Potrivit autorităților, odată cu venirea banilor, clădirile sociale care vor fi selectate în proiect vor beneficia de îmbunătățirea izolației termice, de sisteme de iluminat moderne și de sisteme de încălzire și răcire eficient, cu un consum mai mic și performanță mai bună, transmite IPN.

În cadrul ceremoniei de semnare a acordului, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a declarat că cele 15 milioane de euro completează împrumutul de 60 de milioane de euro din partea UE prin intermediul BERD și BEI pentru implementarea proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”. În total este vorba despre un proiect de 75 de milioane de euro pentru eficientizarea clădirilor cu menire socială. Totodată, statul va co-participa cu 19 milioane de euro, bugetul proiectului ajungând la 94 de milioane de euro.

„În primă etapă vor fi efectuate audituri energetice pentru complexele de clădiri ale următoarelor obiective de menire socială: Institutul de Medicină Urgentă, Institutul de Cardiologie, Institutul Oncologic, Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Republican, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, Spitalul Clinic Bălți și Spitalul Clinic de Psihiatrie Codru. Fiecare proiect și resursă financiară utilizată eficient în acest moment ne va întări reziliența și perspectivele de dezvoltare în viitor”, a declarat Andrei Spînu.

Potrivit vicepremierului, procedurile de ratificare a acordului semnat urmează să aibă loc în cât mai scurt timp, iar ca urmare să fie elaborate studiile de fezabilitate necesare. La începutul anului viitor urmează să înceapă lucrările de construcțiile la obiectivele menționate. „Pe baza grantului oferit astăzi de UE ne vom permite să reducem consumul de energie economisind, din primele calcule, până la cinci milioane de euro anual. Banii vor putea fi investiți în alte proiecte de dezvoltare”, a notat funcționarul.

Prezent la eveniment, ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat că Uniunea Europeană se implică în diplomația de mediu și ajută Republica Moldova să-și atingă aceste ambiții. Respectiv, acordă resurse suplimentare pentru a asigura neutralitatea de mediu și securitatea energetică. „Ne bucurăm foarte mult că acest guvern a prioretizat cu adevărat eficiența energetică, securitatea energetică, independența energetic. Or acestea sunt lucruri importante pentru reziliența țării”, a notat oficialul.

Șeful Oficiului Băncii Europene de Investiții în Moldova, Alberto Carlei, a spus că acest proiect, care vizează îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul public, este unul foarte important. „Eficiența energetică este un element cheie pentru Moldova, care a sporit independența energetică a țării și ajută la scăderea emisiilor, a consumului etc. Proiectul are obiectivul – eficiența energetică prin izolarea mai bună a clădirilor, instalarea sistemelor de iluminare mai bună, sistemelor de încălzire și răcire, dar și unde este posibil cu instalarea panourilor fotovoltaice”, a mai spus Alberto Carlei.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Sandu spune că nu există certitudinea că Gazprom va respecta contractul. „Vom pune în aplicare celelalte planuri”

26 septembrie 2022, ora 12:15
Distribuie:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu spune că în prezent, nu există certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz. În acest caz, autoritățile au un plan. 

„În cazul în care Gazprom nu nu își va îndeplini obligațiile contractuale, avem anumite rezerve pentru luna octombrie. Ulterior, vom pune în aplicare celelalte planuri, pe care le-am elaborat pentru un asemenea scenariu”, a subliniat președinta.

Șefa statului a dat asigurări că cetățenii vor avea sprijin și în această iarnă pentru achitarea facturilor.

 

Sandu vorbește despre tentative de destabilizare a situației în țară: „Am recomandat aplicarea sancțiunilor mai dure”

26 septembrie 2022, 11:09

Președinta, despre riscul ca Rusia să folosească arme nucleare: „Puțin probabil, dar nu imposibil”

26 septembrie 2022, 11:09

Moldovenii care luptă de partea Rusiei în războiul din Ucraina ar putea rămâne fără cetățenie. Sandu: „Există risc de mobilizare”

26 septembrie 2022, 10:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram