Război în Ucraina, ziua 225: Bombardamente devastatoare la Zaporojie. Zelenski anunță noi localităţi eliberate

economic

Ultimatumul anunțat de fermieri pentru Gavrilița a expirat. Agricultorii cer din nou o întâlnire cu premierul

12 septembrie 2022, ora 11:55
Distribuie:

Pe 12 septembrie expiră termenul solicitat de trei asociații de fermieri pentru premierul Natalia Gavrilița. Membrii Consiliului de Administrare al Asociației Moldova Fruct, al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova și al Asociației Forța Fermierilor au solicitat o întrevedere cu prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi. Potrivit asociațiilor, unii fermieri riscă să falimenteze, dacă Guvernul nu va identifica soluții pentru susținerea fermierilor, afectați de secetă. 

Cele trei asociații s-au întâlnit pe 5 septembrie într-o ședință cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea și directorul general ANRE, în vederea identificării compromisurilor de remediere a problemelor stringente din domeniul agricol. Potrivit agricultorilor, seceta severă din acest an a compromis recolta de porumb în proporții de 80-90 la sută, în timp ce recolta de floarea soarelui și de sfeclă de zahăr ar fi fost compromise în proporție de 60-70 la sută.

Astfel, asociațiile au propus să fie discutate revendicările comune, votate unanim în ședința din 5 septembrie, care urmează să fie legiferate prin decizia Comisiei Situației Excepționale. Ei solicită amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați (cu excepția plăților de arendă pentru terenuri agricole), acordarea unor facilități fiscale producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor.

Totodată, agricultorii cer adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați în mărime de cel puțin 3.000 lei per hectar afectat, fie ca recompensă bănească, fie sub formă de motorină/fertilizanți și compensațiilor pomicultorilor de cel puțin 2 lei per kg de mere comercializate către întreprinderile de procesare sau la export pe piețe alternative.

Ministrul Finanțelor nu susține ideea acordării unor facilități fiscale pentru agricultori, întrucât bugetul de stat nu are alte venituri decât taxele și impozitele colectate. Dumitru Budianschi afirma anterior, că politica executivului este de a susține agenții economici prin programe țintite să asigure dezvoltarea afacerilor, nu prin facilități fiscale, care pun în pericol sustenabilitatea bugetului.

Agricultorii anunță că planifică să convoace pe 13 septembrie ședința comună a consiliilor Federației Fermierilor,  Asociației Forța Fermierilor și Asociației Moldova Fruct în vederea discutării și aprobării acțiunilor următoare, în cazul în care Executivul nu va accepta solicitarea solicitarea lor de a se întâlni cu Natalia Gavrilița.

TV8.md reamintește că ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat luni, 5 septembrie, într-o conferință de presă, că Guvernul nu va institui stare de urgență în agricultură. În schimb, autoritățile au adoptat o serie de măsuri, pentru a-i ajuta pe fermieri să depășească multiplele crize, care le-au afectat afacerile în ultima perioadă.

Prima și cea mai importantă măsură luată de autorități, prevede rambursarea accizei la motorină, ceea ce constituie 2 lei și 95 de bani pentru un litru. Acciza la motorină va fi acoperită de stat în proporție de 100% în cazul producătorilor agricoli mici și mijlocii și de 30% - în cazul celor mari. 

O altă măsură se referă la creditele bancare. Potrivit ministrului Bolea, țăranii vor putea accesa credite cu 7,1 procente anual. În plus, băncile sunt interesate să majoreze pachetul de creditare, a mai spus oficialul.

O altă veste bună pentru producătorii agricoli ține de domeniul fiscal. În urma unor înțelegeri între Ministerul Agriculturii cu Ministerul Finanțelor, Inspectoratele fiscale nu vor aplica amenzi la întârzierea plății impozitelor.

Agricultorii, în capcană: Amenință că vor ieși la protest dacă în 7 zile autoritățile nu le dau curs cererilor

06 septembrie 2022, 18:09

Vești bune! Guvernul acoperă acciza la motorină pentru agricultori

05 septembrie 2022, 11:09

Recolta de floarea-soarelui, compromisă: Unii agricultori pregătesc terenul pentru semănatul de toamnă

08 august 2022, 20:08

Mai puțină roadă în acest an: Agricultorii spun că vor avea jumătate din recolta din anii trecuți

12 iulie 2022, 20:07

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Ședința de judecată în dosarul „Energocom”, în care figurează Dodon, întreruptă! Procurorii nu au prezentat actele necesare

06 octombrie 2022, ora 11:48
Distribuie:

Ședința de judecată în dosarul Energocom, în care figurează fostul președinte al țării, Igor Dodon, programată pentru joi, 6 octombrie, a fost întreruptă. Se întâmplă după ce procurorii nu au prezentat actele necesare pentru mersul ședinței. Următoarea va avea loc în data de 18 octombrie. 

Avocații lui Igor Dodon au întors procurorilor rechizitoriul primit, deoarece nu era lizibil, prin urmare, documentul nu putea fi studiat. „Acest rechizitoriu este de neînțeles, solicităm să fie obligat procurorul să prezinte un rechizitoriu cât de cât să îl înțelegem. În starea în care ne-a fost prezentat, noi nu pute, să ne expunem”, a spus unul dintre avocații lui Igor Dodon.

Acuzarea a prezentat o variantă nouă a rechizitoriului. Ședința a fost întreruptă într-un final, deoarece lipseau și alte documente. 

Ședințele în dosarul Energocom urmau să înceapă în 26 septembrie, însă și atunci magistrații au anunțat amânare, din cauză că lipsea un judecător din complet.

Procuratura Generală a trimis în 9 septembrie în judecată dosarul „Energocom”, în care este vizat Igor Dodon, pentru examinarea în fond. În cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Mai exact, Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului. 

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom”, i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Potrivit procurorilor, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

În prezent, socialistul Igor Dodon se află în arest la domiciliul. Fostul președinte mai este cercetat penal pentru corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Dodon, convins că nu există probe în dosarul Energocom: „Toată învinuirea se bazează pe un aviz originalul căruia nu există”

26 septembrie 2022, 17:09

Prima ședință de judecată în dosarul Energocom, în care este învinuit Dodon, amânată

26 septembrie 2022, 15:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram