Război în Ucraina, ziua 215: Avertisment din SUA, cozi la vamă și noi gropi comune. NATO are un răspuns în caz de atac nuclear

social

Un alt pretendent, la un fotoliu în CSM, nu a trecut de pre-vetting: Cine este acesta și de ce nu a promovat concursul

16 septembrie 2022, ora 22:58
Distribuie:

Magistratul Dumitru Pușca, unul din cei 28 de pretendenți la un fotoliu în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), nu a trecut de Comisia pre-vetting. Se întâmplă după ce acesta s-a retras din concurs.

"Temei pentru nepromovarea evaluării integrității financiare și etice de către candidat a servit scrisoarea acestuia că se retrage din concurs, transmisă comisiei pe 9 septembrie 2022. 

Potrivit legii nr. 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, retragerea din concurs a unui candidat după ce instituția responsabilă de organizarea alegerilor sau a concursului transmite lista cu candidați către comisie, echivalează cu nepromovarea evaluării, indiferent de motivul invocat de candidat", informează Comisia pre-vetting.

Decizia de nepromovare a evaluării, emisă de comisie, a fost transmisă candidatului și Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a fi publicată pe site-ul oficial al instituției. 

Decizia comisiei poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție, în termen de 5 zile de la primirea acesteia, în temeiul articolului 14 din legea nr. 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor.

Dumitru Pușca a devenit magistrat la Judecătoria Soroca în anul 2005. În anul 2011, a fost transferat la Judecătoria Bălți, iar în 2013 – la Curtea de Apel Bălți. 

TV8.md reamintește că anterior, magistratul Gheorghe Bălan, pretendent la un fotoliu în CSM, nu a trecut de Comisia pre-vetting. Judecătorul nu a depus în termen declarația de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani. Motivele invocate de judecător au fost „volumul excesiv de muncă” . În opinia Comisiei, motivele invocate nu au constituit circumstanțe extraordinare care să justifice depunerea cu întârziere a declarației.  

Totodată, Comisia pre-vetting subliniază că retragerea din concurs a candidatului Mihail Cojocaru, de la Judecătoria Bălți, sediul central, a fost, la fel, calificată de către comisie ca nepromovare a evaluării, potrivit deciziei din 11 iulie 2022.

În cursa pentru un fotoliu în CSM s-au înscris 28 de candidați. Pretendenții la un fotoliu în CSM vin din cadrul diferitor instanțe judecătorești - de la Bălți, Ungheni, Strășeni, Criuleni și Taraclia. Majoritatea, însă, sunt de la Judecătoria Chișinău. Integritatea candidaților urmează să fie evaluată, în contextul noii Legi pre-vetting. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Cine luptă pentru fotoliile din CSM. Lista judecătorilor care vor fi supuși așa-numitului pre-vetting

06 aprilie 2022, 12:04

/DOC/Primul pretendent la un fotoliu în CSM care nu a trecut de pre-vetting. Nu a depus la timp declarația de avere

27 iulie 2022, 17:07

Președintele Comisiei pre-vetting: „În câteva săptămâni, vom avea primele audieri publice ale candidaților la funcții în CSM”

16 septembrie 2022, 18:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ Interpreta Kătălina Rusu, însărcinată pentru a treia oară. „Este frumos, este o binecuvântare”

26 septembrie 2022, ora 18:13
Distribuie:

Interpreta Kătălina Rusu trăiește unul dintre cele mai frumoase momente din viața unei femei. Artista, mamă a două fete, este însărcinată pentru a treia oară și așteaptă încă o fetiță. 

Dezvăluirea a fost făcută în cadrul ediției de duminică, 25 septembrie, a emisiunii „Iubește Viața” la TV8. „Este frumos, este o binecuvântare când se întâmplă. Important e să fim sănătoase”, a spus Kătălina.

Cântăreața spune că deși diferența de vârstă dintre fetițele ei este mică, a treia sarcină a fost planificată, dar și că nu își mai dorește alți copii. „Ne oprim la trei copii”, a povestit Kătălina Rusu. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram