Război în Ucraina, ziua 225: Explozii auzite la Kiev. Zelenski anunță noi succese, iar Putin ar pregăti demisia lui Șoigu

social

/VIDEO/ Un carusel vechi dintr-un parc de agrement de la Buiucani s-a prăbușit

19 septembrie 2022, ora 22:45
Distribuie:

Un carusel vechi dintr-un parc de agrement din capitală s-a prăbușit... Deși incidentul a avut loc, ieri, la ora amiezii, astăzi, carcasa de metal încă mai zăcea la pământ. Responsabilii de la Pretura Buiucani spun că au intervenit și au securizat zona, însă carcasa de metal, doborâtă de vânt, ar trebui să fie evacuată de firma, care deține parcul de distracții. Am încercat să obținem o reacție de la agentul economic, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon.

Din cauza vântului puternic, dar și a gradului avansat de uzură, un carusel dintr-un parc de agrement din capitală s-a prăbușit. Mai exact, jumătate din construcție a fost doborâtă la pământ. Zona a fost securizată, iar unul dintre martori a declarat pentru TV8 că totul s-ar fi întâmplat, ieri, în jurului orei 11.

Vântul puternic de ieri a doborât nu doar copaci, în capitală. De această dată, a fost culcat la pământ și un carusel dintr-un parc de agrement. Astăzi, jumătate din carcasa de fier încă mai zăcea prăbușită pe asfalt. 

Trecătorii au remarcat gradul avansat de uzură al construcției, iar cei care muncesc în preajmă ne-au confirmat că acesta nu a mai fost reparat de zeci de ani. 

Totodată, de ani buni, nici nu mai era pus în funcțiune. Martorii ne-au mai spus că incidentul ar avut loc, ieri, la amiază. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit, spun ei:

„- S-a demolat din cauza vântului toate barierele care erau. Sunt uimit cum s-a întâmplat, dacă e fier.
 - Credeți că este vechi și din cauza asta?
 - Normal”.

„- Activam la lucru, bătea vântul, când am auzit o bubuitură m-am întors și deja era căzut.
 - A avut de suferit cineva?
 - Nu.
 - La fața locului s-a prezentat cineva?
 - Pompierii, salvatorii”.

Între timp, cei de la Pretura Buiucani afirmă că ei au intervenit și au securizat zona. Mai departe, spun ei, este responsabilitatea agentului economic. Acesta trebuie să evacueze caruselul deteriorat și să salubrizeze zona.

„ A fost o situație periculoasă, deoarece în zona era și un automobil de tip Ford. Noi ne-am deplasat împreună cu salvatorii - IGSU la fața locului, am scos toate pericolele și am evacuat automobilul, am securizat zona. Este administrată de Moldexpo și agentul economic care își are activitatea acolo a fost anunțat, pentru ca ei, ulterior, să evacueze toate bunurile ce le aparțin și să facă ordine pe teritoriul dat”, a menționat vicepretorul Pavel Movilă.

Am încercat să obținem o reacție și de la agentul economic care administrează caruselul, însă acesta nu a răspuns la apelurile noastre. Parcul de distracții de la intrarea pe teritoriul Moldexpo a fost inaugurat la 1 iunie 1998.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ Gavrilița cere Parlamentului prelungirea stării de urgență: „Suntem într-o situație excepțională. Pacea este serios amenințată”

06 octombrie 2022, ora 14:00
Distribuie:

Prim-ministra Natalia Gavrilița a venit la ședința Parlamentului pentru a cere prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile în contextul războiului din Ucraina. Aceasta susține că prelungirea stării de urgență este necesară, deoarece crizele cu care se confruntă nu doar țara noastră se aprofundează, iar acest fapt va permite luarea deciziilor corecte și prompte în scurt timp.

După ce prim-ministra își va încheia discursul, deputații urmează să își exercite votul.

„Suntem într-o situație excepțională cum lumea nu a mai văzut de decenii, situație care continuă cu pierderi majore, cu pierderi omenești. De la 1 octombrie, cantitatea de gaze primite de țara noastră a fost redusă cu 30%, iar acum există riscul sistării totale a furnizării. Aceasta ar pune în pericol și aprovizionare cu energie electrică... Anul 2022 reprezintă un moment istoric, de cumpănă. Ne aflăm în plin proces de transformare a Europei și a întregii lumi, pacea este serios amenințară la fel și criza energetică”, a declarat Gavrilița.

Totodată, aceasta a enumerat proiectele care au fost realizate pe parcursul stării de urgență și a enumerat mai multe decizii care au fost implementate în urma deciziilor aprobate de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).

„Prin CSE am permis demararea tuturor procedurilor pentru a face rezerve de păcură și de cărbune. În ultimele luni în fiecare lună am negociat ca să nu permitem creșterea prețului la energia electrica, uneori era necesar să luăm o decizie până la sfârșitul zile”, a adăugat premierul.

Natalia Gavrilița a venit și cu un îndemn pentru cetățenii Republici Moldova, să se implice în reconstruirea țării, dezvoltarea acesteia și să susțină parcursul european al acesteia.

Starea de urgență presupune: 

Stabilirea unui regim special de intrare și ieșire din/în țară, regim special de circulație a persoanelor și mărfurilor, expulzarea persoanelor care pot prezenta pericol pentru securitatea statului. 

De asemenea, vor fi interzise manifestațiile în masă, se dispune raționalizarea consumului de alimente și alte servicii de primă necesitate. 

Se interzice demisia lucrătorilor cu excepția cazurilor prevăzute de actele normative. 

Implicarea cetățenilor pentru servicii de interese public, accesarea și gestionarea asistenței internaționale pe durata stării de urgență.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/VIDEO/ Ultima oră! Guvernul a aprobat prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile. Gavrilița: „Este recomandarea CSE”

05 octombrie 2022, 15:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram