/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni, Zelenski cere aderarea la NATO, iar SUA anunță noi sancțiuni

social

/VIDEO/ Vara a trecut, vacanțele continuă! Potrivit agențiilor de turism, ofertele s-au ieftinit cu circa 20%

23 septembrie 2022, ora 22:00
Distribuie:

Vara a trecut, dar vacanțele continuă pentru cei ce iubesc plajele mai aerisite, peisajele de toamnă sau călătoriile spre destinații necunoscute. Mulți oameni au așteptat perioada ofertelor fierbinți, pentru a se odihni din plin cu bani puțini. Potrivit agenților de turism, în lunile septembrie - octombrie, prețul biletelor de călătorie a scăzut cu circa 20 la sută. Dar nu toți oamenii sunt cu gândul la destinații exotice. În timp ce unii știu deja, unde vor merge iarna la schi, alții spun că n-au mai fost la odihnă de ani buni, pentru că nu au bani.

Leonid Calmâș zice că a așteptat cu nerăbdare să iasă în concediu, iar acum se bucură că a prins o ofertă bună la preț redus. Va merge în Italia, iar acolo va petrece vacanța împreună cu familia sa, timp de două săptămâni. Spune că abia așteaptă să ajungă la destinație și să-i îmbrățișeze pe cei dragi. 

„ - Pe timpurile astea nu trebuie de aruncat bani în vânt. Toți vor să se odihnească, dar mai ieftin.
- Italia, la cine mergeți și cu cine mergeți? 
- Soția, nepoțica, fiica. 
- Organizați o vacanță acolo? 
- Da, atunci doar când am concediu, o dată în an. 
- Vă veți odihni cu familia? 
- Da, mult contează când suntem toți împreună. Atunci viața e mai interesantă”.

Și pe Ina Cravcenco am întâlnit-o la o agenție de turism. Femeia ne-a spus că a prins o ofertă de vacanță mai ieftină și n-a vrut s-o rateze. Va merge pentru câteva zile, în România, împreună cu fiica sa. Va fi o săptămână memorabilă, cred ele.

„ - Să vedem castele, mânăstiri. Acum nu e într-atât de scump. Ne-am uitat pe internet, am văzut publicitatea și am decis”.

De fapt, din cauza scumpirilor, mulți oameni și-au făcut o tradiție să aștepte ofertele de toamnă, deoarece prețurile sunt mult mai convenabile. Potrivit reprezentanților agențiilor de turism, din vară și până acum, biletele de odihnă sau ieftinit cu circa 20 la sută. Și în această perioadă, cea mai solicitată destinație este Turcia.

„ Față de vară, prețurile au mai scăzut cu 10-20%, dar oricum se întreabă destul de bine.  Ca să luăm o ofertă într-un hotel standard din Turcia, ar fi ieftinire de 200 - 300 de euro, respectiv 4000 - 5000 de lei”.

Dat fiind că ofertele sunt bune, unii oameni cumpără deja bilete de vacanță pentru iarnă. Totodată, crește numărul celor care optează pentru destinațiile exotice.

„ Avem foarte multe cereri pentru sezonul rece, foarte întrebat față de anii precedenți sunt destinațiile mai exotice cum ar fi Emiratele Arabe Unite, cum a fost pusă recent o cursă înspre Tanzania, insula Zanzibar. 
- 10% din vânzările preconizate. 
- În număr ar fi? - În jur de 100 de cereri”.

Și în timp ce unii se pregătesc de vacanțele mult așteptate sau deja analizează ofertele pentru iarnă, alții spun că nici nu țin minte, când ultima dată sau odihnit. Iar asta din motiv că nu au bani, spun ei.

„ - Preconizați iarna să mergeți în concediu undeva? 
- Nu că nu am bani. N-am bani”.

„ - Mergem, dar nu avem posibilitate că suntem peste hotare. 
- Mai mult lucrați, nu prea vă odihniți? 
- Da”.

„ - Nu mergeți nicăieri? 
- Nu. 
- Dar când ultima dată ați fost? 
- Nici nu țin minte. Eu niciodată nu am fost. Am fost când era puterea sovietică, încă pe timpuri...” 

Potrivit ultimilor date ale Biroului Național de Statistică, prin intermediul agenţiilor de turism, în perioada ianuarie - iulie a anului 2022, au plecat în străinătate aproape 97 de mii de turişti, cu 33 de mii mai mulți decât în perioada similiară a anului 2021. Majoritatea moldovenilor au optat pentru Turcia, cei mai mulți călătorind în scopuri de odihnă. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

10 artiști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, decorați de președintă: Cine sunt aceștia

30 septembrie 2022, ora 20:40
Distribuie:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a conferit distincții de stat și titluri onorifice mai multor artiști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Decorațiile au fost acordate pentru activitate prodigioasă în domeniul culturii, contribuție la promovarea valorilor moral-spirituale, succese remarcabile în activitatea de creație și înaltă măiestrie profesională. 

S-a întâmplat în contextul celei de-a 30-a aniversări a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, desfășurat la Chișinău în perioada 8-25 septembrie, potrivit unui comunicat al Președinției.

Astfel, Președinta Maia Sandu a conferit Titlul onorific „Artist al Poporului” prim-maestrului de cor, Oleg Constantinov și dirijoarei de orchestră, Svetlana Popov.

Svetlana POPOV – dirijor de orchestră;

Solista de operă Rodica Pocireană a fost decorată cu Titlul onorific „Maestru în Artă”.

Titlul onorific „Om emerit” le-a fost acordat artistului-instrumentist Victor Burla și șefului de orchestră, Ion Luchian.

Cu Titlul onorific „Artist emerit” s-au ales: artistul de cor, Ștefan Donos, artista-instrumentistă Irina Iastremscaia, artista de cor, Ana Racoviță și soliștii de operă Viorel Zgardan și Iurie Naimescu.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram