/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni, Zelenski cere aderarea la NATO, iar SUA anunță noi sancțiuni

social

/VIDEO/ Topul celor mai plătite meserii din R. Moldova: Unele se ridică la 36.000 de lei lunar, altele doar la 4.000 de lei

17 septembrie 2022, ora 20:40
Distribuie:

Specialiștii din IT, piloții sau angajații din sectorul financiar nu au dat greș când și-au ales meseriile. Sunt domeniile în care se câștigă cel mai bine, în țara noastră, susține expertul economic, Veaceslav Ioniță. Bunăoară, salariul unui programator, în medie, oficial ar fi de 36.500 de lei. Și cei din aviație ridică bani frumoși, în medie, în jur de 30.000 de lei lunar. La polul opus se afla asistenții sociali și angajații din agricultură, care primesc salarii mizere, adică, cam de șase-sapte ori mai mici.

A fost răspunsul dat de tânărul pilot, Mihai Donica, la întrebarea dacă e mulțumit de salariul pe care îl primește. Deși l-am tot ispit, tânărul a refuzat să ne spună ce leafă încasează lunar, invocând secretul comercial. Cert este că ar fi de câteva zeci de mii de lei. Remunerarea este, însă, direct proporțională cu efortul pe care-l face zilnic, susține pilotul. Mai mult, până să ajungă aici, a investit o grămadă de bani în studii pe care le-a făcut în Cehia.

„ - Salariul este în raport cu toate responsabilitățile pe care le avem noi. Noi avem grijă, nu dor de noi și echipajul nostru, ci și cei 180 de pasageri care îi avem în spate.”

De altfel, aviația este unul dintre domeniile în care se fac cei mai mulți bani în țara noastră, ne spune și analistul economic, Veaceslav Ioniță, care a făcut și un top la acest subiect. Cei din aviație cedează doar specialiștilor din IT, care ar primi și mai bine. Potrivit lui Ioniță,

Domeniul                                                                                   Salariul    

* IT                                                                                             36. 500 de lei 
*Aviație                                                                                      26. 000 de lei                        
*Finaciar și de asigurări                                                             22. 000 de lei         

Oficial, salariul unui programator ar fi în mediu de 36.500 de lei. Pe poziția a doua în clasamentul făcut de analistul economic ar fi angajații din aviație, în medie cu 26.000 de lei pe lună, iar pe locul trei sunt cei din domeniul financiar bancar și de asigurări cu o medie de 22.000 de lei.

În țară ar fi în jur de 600.000 de salariați, dintre aceștia doar 10 la sută primesc un salariu decent, susține Ioniță.

Cam tot atâția salariați s-ar afla la celălat capăt, adică, în domeniile unde se câștigă cel mai prost. 

„ - Asistența socială. Deci, lucrătorii sociali au cel mai mic salariu, asta în mediu - 4200, dar sunt alții care au mai puțin. Și agricultura - 6 600 de lei.  La noi e foarte mic salariul și în Horeca.”

În iureșul scumpirilor, mai mulți oamenii cu care am discutat pe stradă  ne-au spus, că veniturile pe care le au, în acest moment, nu le ajung să-și acopere cheltuielile.  

„ - 20 de mii de lei. - V-ar ajunge pentru toate cheltuielile? 

- Dacă ar avea ambii câte 20 de mii de lei. 40 de mii reiese, da? Eu cred că, da”.

„ - Ce salariu am, nu îmi ajunge. 
  - De la 15 în sus. V-ați acoperi toate cheltuielile cu acest salariu? 

 - Asta doar să supraviețuiești,

 - Vă ajunge lunar, toate cheltuielile vi le acoperiți? - Ne descurcăm greu”.

Potrivit lui Veaceaslav Ioniță, cea mai mare parte din angajați, adică cam 60 la sută primesc un salariu brut de 10 500 de lei, adică, ar fi cam 8500 de lei lunar. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

10 artiști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, decorați de președintă: Cine sunt aceștia

30 septembrie 2022, ora 20:40
Distribuie:

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a conferit distincții de stat și titluri onorifice mai multor artiști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Decorațiile au fost acordate pentru activitate prodigioasă în domeniul culturii, contribuție la promovarea valorilor moral-spirituale, succese remarcabile în activitatea de creație și înaltă măiestrie profesională. 

S-a întâmplat în contextul celei de-a 30-a aniversări a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, desfășurat la Chișinău în perioada 8-25 septembrie, potrivit unui comunicat al Președinției.

Astfel, Președinta Maia Sandu a conferit Titlul onorific „Artist al Poporului” prim-maestrului de cor, Oleg Constantinov și dirijoarei de orchestră, Svetlana Popov.

Svetlana POPOV – dirijor de orchestră;

Solista de operă Rodica Pocireană a fost decorată cu Titlul onorific „Maestru în Artă”.

Titlul onorific „Om emerit” le-a fost acordat artistului-instrumentist Victor Burla și șefului de orchestră, Ion Luchian.

Cu Titlul onorific „Artist emerit” s-au ales: artistul de cor, Ștefan Donos, artista-instrumentistă Irina Iastremscaia, artista de cor, Ana Racoviță și soliștii de operă Viorel Zgardan și Iurie Naimescu.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram