/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Mamele marinarilor de pe crucișătorul Moskva spun că li s-a cerut să semneze că aceștia au murit într-un „accident”

missing
25 mai 2022, ora 17:03

Două mame ale unor marinari ruși ce făceau parte din echipajul navei amiral Moskva au relatat că li s-a cerut să semneze că moartea fiilor lor a fost cauzată de un accident, relatează revista The New Voice of Ukraine. Informația a fost dezvăluită de ediția europeană a ziarului Novaia Gazeta care a anunțat în luna martie că își suspendă activitățile în Rusia după ce a fost avertizat în mod repetat de autoritatea rusă de monitorizare a presei că ar fi încălcat legea privind „agenții străini”.

Jurnaliștii de la Novaia Gazeta le-au intervievat pe cele două femei și alte rude ale marinarilor de pe Moskva, aceștia amintind că, la mai bine de o lună după scufundarea Moskvei, ministerul rus al Apărării admite moartea unui singur membru al echipajului și că alți 27 sunt dați dispăruți, scrie Hotnews.

Numărul exact al persoanelor care se aflau pe navă în momentul scufundării sale rămâne în continuare necunoscut. De cealaltă parte, părinții și celelalte rude ale marinarilor care au murit pe navă au confirmat decesul a cel puțin 40 de persoane, potrivit bilanțului realizat de jurnaliștii de la Novaia Gazeta.

Ministerul rus al Apărării spune că Moskva a fost implicată într-un „accident”

Una dintre mamele intervievate de aceștia afirmă că a fost invitată la un birou de recrutare din Crimeea unde a fost informată că fiul ei este printre marinarii dați dispăruți.

„Murtazaev, Muhammed Serverovici, care a servit ca recrut, a fost dat dispărut după un accident pe mare în care a fost implicat crucișătorul Moskva pe 13 aprilie 2022”, afirmă scrisoarea.

Cealaltă femeie intervievată de Novaia Gazeta spune că a primit o scrisoare asemănătoare.

Cele două femei au relatat că ministerul rus al Apărării le-au cerut părinților ai căror fii au murit pe Moskva sau au fost dați dispăruți să semneze documente care să recunoască că pe Moskva a existat un „accident” care nu a avut legătură cu „operațiunea militară specială” din Ucraina.

Unii dintre marinarii ruși de la bordul navei nu sunt pe nicio listă

„Mi s-a spus că fiul meu nu este nici pe lista celor dați dispăruți, nici pe a celor care sunt răniți sau care au murit”, le-a spus una dintre mame celor de la Novaia Gazeta.

Ea relatează că, atunci când a întrebat ce înseamnă acest lucru, i s-a răspuns că „înseamnă că încă este în serviciu activ”.

„Apoi mi se vorbește și ține un discurs despre eroi, acțiuni militare și așa mai departe. Am întrebat de ce fiul meu nu este pus pe niciuna din listele acelea. Comandantul a fost foarte surprins de întrebarea mea și m-a asigurat că va mai verifica o dată”.

Femeia a mai spus dacă este posibil ca fiul ei să fi supraviețuit, dacă au avut bărci pe care să le poată lua și să ajungă în alt loc.

„Comandantul s-a uitat la mine și aproape a izbucnit în râs. Mi-a spus că este imposibil”, afirmă femeia.

Autoritățile ruse spun că Moskva s-a scufundat din greșeală

Nava Moskva s-a scufundat în Marea Neagră după ce forțele armate ale Ucrainei au lovit-o pe 13 aprilie cu două rachete Neptun, varianta oficială a Rusiei fiind că ea s-a scufundat din cauza „mării furtunoase” în timp ce era remorcată spre port după o explozie a munițiilor de la bordul său.

Relatările celor două femei intervievate de Novaia Gazeta par să confirme o altă informație de la începutul lunii mai când tatăl unuia dintre marinarii morți pe Moskva a relatat că autoritățile ruse refuză să plătească despăgubirea cuvenită familiei sale.

Bărbatul a relatat că autoritățile și-au justificat decizia prin faptul că nava de război s-a scufundat din greșeală, nu în cadrul unei acțiuni militare, iar locul unde se află fiul lor este necunoscut.

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/VIDEO/ Grupul Șor, vinovat de eșecul licitațiilor de la aeroport? Spînu: „Este o sumă enormă pe care nu vor să o piardă”
/VIDEO/ Grupul Șor, vinovat de eșecul licitațiilor de la aeroport? Spînu: „Este o sumă enormă pe care nu vor să o piardă”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 196: Israel a lansat un atac asupra Iranului. SUA au blocat prin veto aderarea deplină a Palestinei la ONU

19 aprilie 2024, ora 10:28

Război în Israel, ziua 195. O explozie a fost auzită în oraşul Ghahjaworstan din Iran, situat la nord-vest de oraşul Isfahan, potrivit agenţiei de ştiri iraniene semi-oficiale FARS, care citează surse locale, relatează CNN. Zborurile spre Teheran, Isfahan şi Shiraz sunt suspendate, iar sistemele de apărare anti-aeriană ale Iranului au fost activate în mai multe provincii. Rachete israeliene au lovit o locaţie din Iran, a relatat ABC News, citând un oficial american. De asemenea, un oficial SUA a făcut o declaraţie similară pentru CNN, afirmând că Israelul as lansat un atac în Iran, precizând că ţinta nu a fost una nucleară. Israelul a atacat Iranul, au declarat pentru Reuters trei surse familiarizate cu situaţia, în timp ce presa de stat iraniană a raportat, vineri dimineaţă, că forţele acestei ţări au distrus drone, la câteva zile după ce Iranul a lansat un atac cu drone ca răzbunare împotriva Israelului.

UPDATE Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, după ştirile că Israelul a atacat Iranul, intensificând îngrijorările cu privire la un conflict regional mai amplu care ar putea pune în pericol aprovizionarea cu petrol, transmite agenția Reuters. Cu toate acestea, amploarea evoluţiilor de pe pieţele bursiere a fost oarecum limitată după ce au apărut detalii că atacul Israelului a fost unul limitat iar oficialii iranieni au dezminţit că s-ar fi produs un atac cu rachete împotriva ţării. Indicele MSCI care regrupează acţiunile din Asia-Pacific a scăzut cu 2%, după ce anterior a coborât cu până la 2,6%, iar cotaţiile futures pentru acţiunile americane erau în scădere cu 1%. Indicele Nikkei al bursei japoneze era în scădere cu 2,4%, în timp ce bursa din Taiwan a scăzut cu 3,5% iar indicele Hang Seng al bursei de la Hong Kong a pierdut 1,2%.

UPDATE Statele Unite au pus capăt, joi, speranței firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, printr-un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel, transmite vineri AFP. De mai multe săptămâni, palestinienii, care din 2012 au statutul inferior de „stat observator nemembru”, precum şi ţările arabe, au cerut insistent Consiliului de Securitate să accepte ca un „stat palestinian”, deja recunoscut de majoritatea capitalelor, să îşi ocupe locul „legitim” în cadrul Naţiunilor Unite. 

UPDATE O rachetă israeliană a lovit Iranul, au declarat doi oficiali americani pentru CBS News, partenerul american al BBC. Presa de stat iraniană relatează că zborurile au fost suspendate deasupra mai multor orașe, potrivit Associated Press. O explozie a fost auzită la nord-vest de orașul iranian Isfahan vineri dimineața devreme, potrivit agenției iraniene de presă Fars. Fars a precizat că aceasta s-a produs în apropierea aeroportului internațional al orașului. Dar nu a oferit nicio explicație cu privire la posibila cauză. Provincia Isfahan găzduiește o mare bază aeriană, un important complex de producție de rachete și mai multe situri nucleare.

UPDATE Orașul iranian Isfahan, care se află la aproximativ 350 de km sud de capitala Iranului, găzduiește situri nucleare și o bază aeriană militară, Shahid Salami. IRIB citează „surse de încredere” care afirmă că instalațiile nucleare de la Isfahan sunt „complet sigure”.

UPDATE Fostul secretar de stat adjunct al SUA, Mark Kimmitt, a vorbit pentru BBC News despre semnificația orașului Isfahan și despre motivul pentru care Israelul l-ar fi putut alege ca loc de atac. „Isfahan este într-adevăr, într-o mare măsură, centrul programului nuclear iranian în ceea ce privește pregătirea, cercetarea și, ceea ce unii ar spune, dezvoltarea capacității nucleare iraniene”.

UPDATE  Iranul a negat vineri că s-ar fi produs un atac cu rachete împotriva ţării şi a dat asigurări că apărarea antiaeriană a doborât mai multe drone, pe fondul tensiunilor legate de posibile represalii ale Israelului asupra Iranului, după atacul de sâmbăta trecută a Republicii Islamice asupra statului israelian, transmite EFE.

UPDATE Australia își îndeamnă cetățenii să părăsească Israelul „dacă este sigur să facă acest lucru”, în urma informațiilor privind un atac israelian asupra Iranului. „Există o amenințare ridicată de represalii militare și atacuri teroriste împotriva Israelului și a intereselor israeliene în întreaga regiune. Situația de securitate ar putea să se deterioreze rapid”, a declarat departamentul pentru afaceri externe și comerț pe contul său Smartraveller pe X.

UPDATE Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) afirmă că nu există pagube la siturile nucleare iraniene.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram