/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Război în Ucraina, ziua 91: Portul din Mariupol, deminat, tancuri sovietice scoase de ruși, Putin în vizită la soldați

Foto: Telegram/ V. Zelenski
25 mai 2022, ora 22:26

​​În cea de-a 91-a zi de război estul Ucrainei continuă să fie atacat, mai ales regiunea Donbas. Oficialii ucraineni susțin că ofensiva rusă de acolo este „cea mai mare de pe pământ european de la Al Doilea Război Mondial”, iar ministerul ucrainean al Apărării a avertizat că soarta întregii Ucrainei „s-ar putea fie decisă acolo”. 

UPDATE: Un videoclip în care a fost surprins momentul când un tren de marfă transporta vehicule militare rusești T-62, din perioada sovietică, circulă pe rețelele de socializare, scrie ziare.com. Potrivit Obozrevatel, vehiculele ar fi fost scoase din depozitele din Crimeea și regiunea Rostov pentru a fi trimise separatiștilor pro-ruși din Ucraina.

UPDATE: Ucraina a denunțat decizia ocupanților ruși de a implementa o procedură rapidă și simplificată de acordare a pașapoartelor rusești ucrainenilor din regiunile ocupate și spune că aceste acțiuni reprezintă o „încălcare flagrantă” a integrității sale teritoriale.

„Acordarea forţată de paşapoarte ucrainenilor din Herson şi Zaporojie este o nouă dovadă a obiectivului criminal al războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.

Ucraina spune că această decizie a rușilor reprezintă o încercare de „confiscare a teritoriilor ucrainene pentru ocuparea și integrarea lor juridică, politică și economică în Rusia”.

UPDATE: Iuri Ivaniușcenko, un asociat al fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, fugit din țară după evenimentele din 2014, urmează să fie sancționat de guvernul elvețian. Elveția va confisca 100 de milioane de dolari în active ale lui Ivaniușcenko și ale familiei sale, înghețat după evenimentele din Ucraina din 2014. Guvernul elvețian a subliniat că măsura nu are legătură cu sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei.

UPDATE: Oficiali regionali ucraineni au anunțat că doi oameni au fost uciși după bombardamentele rușilor în regiunea Harkov. Mai exact, ucrainenii uciși erau din Balaklia.

Natalia Popova, consiliera șefului consiliului regional din Harkov a spus, de asemenea, că șapte persoane au fost rănite în bombardamente, iar printre acestea se numără și un copil care se află în stare critic.

UPDATE: Rusia încearcă să șantajeze comunitatea internațională prin oferta sa de a debloca porturile ucrainene dacă sancțiunile sunt atenuate, spune ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba. Oficialul ucrainean a făcut declarațiile la Forumul Economic Mondial de la Davod, în Elveția.

„Este vorba de șantaj evident. Nu putem găsi un exemplu mai clar de șantaj în relațiile internaționale”, a spus Kuleba.

El a avertizat că dacă Rusia nu renunță la blocada împotriva exporturilor de grâne din Ucraina, întregul ciclu agricol va fi întrerupt, iar lumea se va confrunta cu o criză alimentare pe mai mulți ani.

UPDATE: Guvernul german speră că negocierile privind o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei să fie finalizate în curând, însă spune că ele nu vor fi o temă de discuție la summit-ul liderilor europeni care urmează să se desfășoare, a spus un oficial de la Berlin, miercuri, conform Reuters.

De asemenea, la summit nu va fi luată nici decizia privind statutul de țară-candidată al Ucrainei, a mai transmis sursa citată, potrivit Digi24.

UPDATE: Președintele rus Vladimir Putin a vizitat miercuri, 25 mai, un spital în care se află soldați ruși răniți, prima astfel de vizită făcută trupelor sale în cele peste trei luni de la declanșarea războiului din Ucraina, transmite HotNews.

UPDATE: Portul Mariupol a fost complet curățat de mine și a început să funcționeze din nou, a anunțat Ministerul rus al Apărării, potrivit BBC. Generalul Igor Konașenkov, un reprezentant al ministerului, a declarat, conform presei ruse de stat, că lucrările de deminare și demilitarizare a portului au fost finalizate. Agenția de știri TASS a citat Ministerul rus al Apărării, care a precizat că peste 12.000 de obiecte explozive și arme au fost găsite și dezamorsate.

UPDATE: Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, a anunțat că Rusia a început să elibereze pașapoarte pentru rezidenții orașului-port Mariupol și pentru locuitorii din teritoriile ocupate din regiunea Donețk, potrivit The Kyiv Independent. Oficialul local mai susține că Moscova a început, astfel, o „anexare de facto” a Mariupolului.

UPDATE: Administrația prezidențială ucraineană a anunțat miercuri că se duc „lupte crâncene” în jurul orașului industrial Severodonețk, din estul regiunii Luhansk, iar un înalt oficial militar a declarat că bombardamentele asupra orașului s-au intensificat „exponențial”, potrivit CNN. 

Un comunicat de presă al administrației prezidențiale menționează că se dau „lupte crâncene pentru Severodonețk”, cu bombardamente constante cu mortiere, adăugând: „În această dimineață, cu sprijinul artileriei, ocupanții ruși avansează spre Severodonețk”. Potrivit comunicatului, șase civili au murit și opt au fost răniți în regiune, pe fondul intensificării luptelor.

UPDATE: Ucraina trebuie să fie capabilă să negocieze cu Rusia de pe o poziţie de forţă, astfel încât Moscova să nu fie încurajată să adopte alte acţiuni agresive, a declarat, miercuri, şefa guvernului eston Kaja Kallas, potrivit Reuters. 

„Este mult mai periculos să cedăm în faţa lui Putin decât să îl provocăm. Toate aceste aparente mici concesii făcute agresorului conduc la mari războaie. Am făcut această greşeală deja de trei ori: Georgia, Crimeea şi Donbas”, a adăugat ea.

UPDATE: Premierul slovac Eduard Heger, a avertizat că „dacă Ucraina eșuează, Slovacia va fi următoarea”, în timpul unei dezbateri la Forumul Economic Mondial de la Davos.

În continuare, Heger a criticat țările UE pentru că se bazează prea mult pe energia rusească și i-a îndemnat pe lideri să „nu-și mai compromită" principiile în relațiile cu Rusia.

„Practic, ne-am tranzacționat valorile pentru gaz și petrol ieftin pentru prea mult timp. Compromisul cu Putin a provocat un război în Ucraina. Un război agresiv, oamenii mor”, a mai spus acesta.

UPDATE: Lituania va livra 20 de vehicule blindate de tip M113, zece camioane militare şi tot atâtea vehicule de deminare, „cu scopul de a sprijini în continuare apărarea împotriva Rusiei”, a declarat ministrul lituanian al Apărării, Arvidas Anusauskas, citat de The Guardian.

Vehiculele valorează în total 15,5 milioane de euro.

„Sprijinul nostru este crucial pentru victoria Ucrainei şi pentru apărarea suveranităţii sale”, a transmis Anusauskas pe contul de Twitter.

UPDATE: Rusia ar fi pregătită să pună la dispoziție un coridor umanitar pentru ca navele care transportă alimente să poată pleca din Ucraina, potrivit lui Andrei Rudenko, ministrul adjunct de externe al Rusiei, citat de Interfax.

UPDATE: Ultima stație de distribuție a gazului, din Lugansk, nu mai e funcțională. În prezent, în regiune nu există gaz natural. În conducte, ar mai exista rezerve pentru cel mult o lună. În urma ultimelor bombardamente la stația de distribuție a gazelor, un angajat care regla automatizarea, a fost rănit. 

UPDATE: Ocupanții ruși au lansat noaptea trecută noi atacuri cu rachete asupra unei zone rezidențiale din Kramatorsk. Din fericire, nu au fost înregistrate victime umane, însă mai multe case au fost distruse. 

UPDATE: Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat, miercuri, printr-un comunicat pe Telegram, că de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, 238 de copii au fost uciși și alți 433, răniți. „Până în dimineața zilei de 25 mai, cel puțin 671 de copii au fost victime în Ucraina, ca urmare agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse. 

Potrivit informațiilor oficiale ale procurorilor, 238 de copii au fost uciși și cel puțin 433 au fost răniți”, se arată în comunicat. Datele sunt în curs de actualizare din cauză că în unele zone se duc lupte intense, iar în teritoriile care au fost ocupate temporar de armata rusă cercetările sunt în plină desfășurare

UPDATE: Cehia a asigurat transferul de elicoptere de atac către Forțele Armate ale Ucrainei și, împreună cu Slovacia, repară în prezent zeci de vehicule blindate din Ucraina, care ulterior vor putea reveni în luptă, anunță Pentagonul, citat de The Wall Street Journal.

 „Ministrul Apărării Lloyd Austin le-a mulțumit cehilor pentru contribuția lor”, a notat ziarul american. Ucrainenii au primit din Cehia elicoptere de luptă Mi-24 de fabricație sovietică, care au fost deja trimise în țara devastată de război în contextul eforturilor comune de recăpătare a controlului spațiului aerian.

UPDATE: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, miercuri, pe  Facebook, că în ultimele 24 de ore, armata ucraineană ar fi respins nouă atacuri ale trupelor ruse și a distrus peste 30 de unități de echipamente inamice în regiunile Donețk și Lugansk. 

„În ultimele 24 de ore, nouă atacuri ale invadatorilor ruși au fost respinse în zonele Donețk și Luhansk. Trei tancuri, opt sisteme de artilerie, optsprezece vehicule blindate de luptă, un vehicul blindat special și un alt vehicul au fost distruse. Pe această direcție, unitățile de apărare aeriană au distrus șase UAV-uri Orlan-10 și un vehicul aerian operațional-tactic fără pilot ZALA”, se se arată în raportul armatei ucrainene. 

UPDATE: Zelenski a declarat miercuri că este dispus să discute doar direct cu Vladimir Putin și nu prin intermediari. El a adăugat că, dacă președintele rus „înțelege realitatea”, există posibilitatea de a găsi o cale diplomatică de ieșire din conflict.

Zelenski, care s-a adresat unei audiențe la Forumul Economic Mondial de la Davos, a mai spus că Ucraina va lupta până când își va recupera tot teritoriul.

Președintele ucrainean a afirmta că Moscova ar trebui să își retragă trupele în spatele liniilor de dinaintea invaziei: „Acesta ar putea fi un prim pas spre discuți”.

UPDATE: În dimineața zilei de 25 mai, la Zaporijie au avut loc mai multe explozii, relatează Ukrinform. Exploziile au fost semnalate de localnici, informația fiind confirmată și în aplicația „isAlarm”. În prezent, nu există informații detaliate de la autoritățile oficiale. Oamenii sunt sfătuiți să rămână în adăposturi, precizează Ukrinform.

Armata rusă încearcă să își întărească controlul asupra regiunii Lugansk din provincia estică Donbas, unde și-a intensificat ofensiva cu scopul de a „distruge totul”, potrivit președintelui ucrainean.

„Situația din Donbas este extrem de dificilă”, a recunoscut marți seară Zelenski. 

„Toate forțele pe care armata rusă încă le mai are au fost aruncate în ofensivă”, a spus el.

UPDATE: Între timp, Ucraina a început deja să folosească tunurile cu rază lungă de acțiune Caesar pe care le-a primit de la Franța, au declarat oficiali guvernamentali. 

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Volodimir Omelian, a postat marți seară informații oferite de comandantul armatei ucrainene, Valeri Zaluzhni. Acesta a spus că tunurile cu rază lungă de acțiune au fost aruncate în luptă după ce artileriștii au primit două-trei ore de pregătire.

UPDATE: Forțele rusești au abandonat probabil eforturile de a realiza o mare încercuire a forțelor de apărare din estul Ucrainei și încearcă în schimb să facă încercuiri mai mici - ceea ce le-ar permite să obțină câștiguri graduale, se spune în ultima evaluare realizată de Institutul pentru Studiul Războiului, scrie Hotnews.

Oficialii primăriei din Mariupol susțin că cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului au fost uciși în trei luni de război, a declarat consilierul Petro Andriușcenko, pentru CNN. 

„Mariupol este acum un oraș al fantomelor”, a declarat marți, 24 mai, consilierul primarului din orașul-port de la Marea Azov. 

Andriușcenko, care nu se mai află în Mariupol, a explicat că bilanțul de 22.000 de morți se bazează pe numeroasele contacte pe care el și alți oficiali ai primăriei continuă să le aibă cu oficialii rămași în oraș. Dar el crede că cifra reală ar putea fi mult mai mare. 

Totodată, consilierul primarului a explicat că procesul de reîngropare a morților a fost complicat de insistența oficialilor ruși ca trupurile recuperate să fie aduse la o morgă și ca o persoană care vine cu un cadavru să accepte să înregistreze un videoclip în care spune că decedatul a fost ucis de armata ucraineană. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.

/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 175: Autoritatea Palestiniană are un nou Guvern. O tabără de refugiați a fost lovită de israelieni

29 martie 2024, ora 09:16

Război în Israel ziua 175. Preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas a desemnat un nou premier și a aprobat alcătuirea Guvernului. El vrea o reunificare a instituţiilor, o reconstrucţie a Fâşiei Gaza şi un coordonator el anclavei. Mahmoud Abbas a semnat un decret prezidențiale prin care a desemnat premierul celui de-al 19-lea Guvern al Autorității Palestiniene. Mohammed Mustafa urmează să depună jurământul în faţa preşedintelui duminică, potrivit agenţiei oficiale palestiniene de presă Wafa.

UPDATE Israelul extinde în prezent o zonă tampon în Gaza, adiacentă gardului de graniță, extinzând semnificativ zona declarată de armată drept zonă palestiniană interzisă înainte de război, a constatat Haaretz. Ziarul israelian a spus că a aflat că un director de proiect a fost numit de armată pentru a supraveghea proiectul. După finalizare, acesta va cuprinde aproximativ 16% din suprafața Fâșiei Gaza.

UPDATE Atacuri aeriene israeliene au lovit Moscheea Saad bin Abi Waqqas din tabăra de refugiați Jabalia, au confirmat corespondenții Al Jazeera, rănind doi palestinieni. Grevele au provocat, de asemenea, izbucnirea unui incendiu într-un magazin de electrocasnice din tabără la primele ore ale dimineții.

UPDATE Un port temporar din care vor fi trimise nave cu ajutoare pentru civililii din Gaza va fi operaţional în aprilie. Anunțul a fost făcut de preşedintele cipriot Nikos Christodoulides, citând o delegaţie americană, relatează dpa. Preşedintele  Joe Biden a anunţat pe 8 martie că armata americană şi partenerii săi vor construi un doc plutitor pe coasta Fâşiei Gaza. Portul va consta în principal dintr-un dig temporar care ar trebui să permită camioanelor să livreze ajutoare umanitare zilnic. Măsura este necesară deoarece Gaza nu dispune de un port suficient de adânc pentru a permite pătrunderea unor nave cargo de mari dimensiuni.

UPDATE Jurnaliştii palestinieni care lucrează în Gaza au inspirat arta stradală în Regatul Unit, cel mai recent mural apărând în zona Ilford din estul Londrei. Pictată de artiștii stradali Auberi Chen, Core 246 și Căpitanul Kris, pictura murală mare „Eroii Palestinei” prezintă fotografi palestinieni, de la stânga la dreapta, Mohamed al-Masri și Ali Jaddalah, scriitorul Hind Khoudary și fotograful Abdelhakim Abu Riash.

UPDATE Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a emis noi măsuri provizorii care vizează Israelul. CIJ a dispus ca statul israelian să livreze ajutoare şi să deschidă puncte de frontieră, în contextul în care situaţia în Fâşia Gaza se deteriorează. Operațiunile militare din zonă pun în pericol viața civililor de aici. Curtea a emis aceste măsuri în urma unei noi cereri, din 6 martie, a Africii de Sud care acuză Israelul de genocid în războiul din Fâşia Gaza.

UPDATE Japonia se pregătește să reia finanțarea către agenția ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA) , lovită de criză , care coordonează marea majoritate a ajutorului pentru Gaza, potrivit guvernului. Odată al șaselea cel mai mare contributor al agenției, Japonia s-a alăturat mai mult de o duzină de țări pentru a întrerupe finanțarea, după ce Israelul a susținut că 12 dintre cei 13.000 de angajați ai UNRWA din Gaza au fost implicați în atacul mortal Hamas din 7 octombrie.

UPDATE Atacurile desfășurate de armata israeliană și de grupuri armate fără nume asupra orașului sirian Alep au ucis cel puțin 38 de civili și militari, o cifră care include cinci membri ai grupării libaneze Hezbollah, a confirmat agenția de presă Reuters, citând două surse de securitate. 

/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram