/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 282: Plan eșuat, preț istoric la gaz și pachete însângerate. Kremlinul respinge discuția cu Biden

Avocații lui Dodon clasifică dosarele drept „politice”: „ Considerăm că judecătorii ar putea fi puși sub presiune”

16 noiembrie 2022, ora 13:46

Avocatului fostului șef de stat Igor Dodon, Nicolae Posturusu, clasifică dosarele ex-președintelui țării drept „politice”. Apărătorul susține că „autoritățile statului au încălcat toate regulile naționale și internaționale despre comunicarea în privința dosarelor înainte fostului președinte și a atras atenție asupra modului trunchiat în care se comunică public, dar și referitor la atacuri publice la adresa fostului șef al statului, soției și mamei acestuia”. 

„Noi mai tare ne convingem că dosarele făcute împotriva fostului șef de stat sunt politice. Au trecut deja șase luni de când Igor Dodon se află în arest la domiciliu și de când a început urmărirea penală. Sunt opt capete de acuzare, dintre care trei sunt în instanță. Un capăt de acuzare este în Judecătoria Buiucani și două la Curtea Supremă de Justiție. 

Noi am observat că de la începutul declanșării urmăririi penale că toate declarațiile atât puterii executive cât și cele legislative, începând de la Excelențele Sale președintele țării, președintelui Parlamentului, ministrul Justiției, președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități Președintele Comisiei Parlamentare pentru Securitatea statului și Ordinii Publice, care este unul dintre martorii de bază pe acest dosar toate au fost tactate. Abordările lor de parcă domnul Dodon este deja vinovat și condamnat sunt tactate și vor fi folosite pentru apărarea clientului nostru”, a spus avocatul. 

Totodată, Nicolae Posturusu a menționat că „în presă sunt furnizate informații denaturate care nu pun în discuție posibilitatea cel puțin că probele ar putea fi trucate, făcând referire la înregistrările făcute în sediul Partidului Democrat”.

„Această ipoteză lipsește general din toate posturile de televiziune care sunt aferente actualii guvernări. De la începutul urmării penale noi am tactat două organe de presă care parcă sunt membre a organului de urmărire penală, fiind date informații operative din dosar, aceste organe de presă au știut data ora, efectuării măsurilor de investigație și procesuale pe dosar, culminând cu scene batjocoritoare față de membrii familiei, soției și mama acestuia”, a declarat apărătorul. 

Avocatul fostului șef de stat a spus cel mai important moment care se observă că este un dosar politic este scurgerea recentă din contul de Telegram a consilierului prezidențial Dorin Recean, care ar demonstra că dosarul său este unul fabricat. 

„Cel mai important moment care se observă că este un dosar politic este scurgerea recentă din contul de Telegram a unui demnitar înalt din Președinția Republicii Moldova care atestă o înregistrare autentică. Domnul Dodon ne-a confirmat că este o înregistrate vocii lui făcută la domiciliul lui în perioada când se afla în arest la domiciliu. Această înregistrare este stenografiată și anexată la materialul dosarului penal. Ce avem noi, avem un material operativ, clasificat, secretizat, într-un mod normal au dreptul să aibă acces doar membrii grupului de urmărire penală. Este utilizat în informarea înalților demnitari de stat ceea ce ne face să credem că acest dosar este la controlul politicului. Sunt riscuri ca și în instanța de judecată să fie făcute presiuni asupra unor soluții rapide pe acest dosar. Simțim o grabă cu care se mișcă și considerăm că judecătorii ar putea fi puși sub presiune”, spune avocatul.

Contactat de TV8.md, consilierul prezidențial Dorin Recean nu a răspuns la apel pentru a comenta aceste acuzații. Totodată, reprezentanții Președinții Republicii Moldova au menționat că nu comentează aceste declarații.  

TV8.md că la 24 mai curent, fostul șef de stat Igor Dodon a fost reținut. Acesta este bănuit de corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și de îmbogățire ilicită.

Разговор Шольца и Путина: Берлин призывает вывести войска из Украины, Кремль требует прекратить поддержку Киева
Разговор Шольца и Путина: Берлин призывает вывести войска из Украины, Кремль требует прекратить поддержку Киева
Киево-Печерскую Лавру зарегистрировали как монастырь в составе Православной церкви Украины
Киево-Печерскую Лавру зарегистрировали как монастырь в составе Православной церкви Украины
Страны ЕС согласовали потолок цен на российскую нефть
Страны ЕС согласовали потолок цен на российскую нефть
Неправильная парковка: в Кишиневе оштрафовали водителей тираспольской делегации
Неправильная парковка: в Кишиневе оштрафовали водителей тираспольской делегации
Цепное ДТП: в Ставченах столкнулись сразу 10 автомобилей
/VIDEO/ Цепное ДТП: в Ставченах столкнулись сразу 10 автомобилей

Natalia Gherman din RM, numită directoare executivă a Direcției Executive a Comitetului ONU de luptă împotriva terorismului

02 decembrie 2022, ora 23:31

Natalia Gherman din Republica Moldova a fost numită în funcția de director executiv al Direcției Executive a Comitetului ONU de luptă împotriva terorismului (CTED), în urma acordului Consiliului de Securitate al ONU. Informația a fost confirmată de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Natalia Gherman o va succede pe Michèle Coninsx din Belgia. Șeful Biroului de evaluare și asistență tehnică al CTED, Weixiong Chen, va deține funcția de director executiv interimar al CTED până când Natalia Gherman va prelua funcția, se arată într-un comunicat al ONU.

Din 2017 și până acum, Natalia Gherman exercită funcția de reprezentant special al Secretarului General și șef al Centrului regional al Organizației Națiunilor Unite pentru diplomație preventivă pentru Asia Centrală (UNRCCA).

"Doamna Gherman aduce 30 de ani de experiență în conducerea superioară și construirea consensului, consolidarea încrederii și reciproce. înțelegere între statele regionale și naționale, inclusiv prin convocarea unor platforme de dialog între guverne, parlamente, societatea civilă, sectorul privat și parteneri internaționali într-un mediu multicultural. Ea este expertă în afaceri de securitate regională și globală, promovând pacea prin justiție, dezvoltarea durabilă și statul de drept, implementând în același timp activități programatice pentru prevenirea și contracararea amenințărilor terorismului și extremismului internațional, crimei organizate și degradarea mediului", menționează ONU.

Diplomat de carieră, Gherman a ocupat diverse funcții guvernamentale de nivel înalt, inclusiv ca ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (2013-2016), în timp ce a fost viceprim-ministru și prim-ministru interimar în 2015. A fost viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene (2009-2013), în timp ce a fost și negociator șef în numele Republicii Moldova pentru Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Ea a servit ca ambasador în Austria și Reprezentant permanent la agențiile Națiunilor Unite la Viena și la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a stabilit prezența diplomatică a țării sale în regiunea nordică, fiind primul ambasador rezident al Republicii Moldova în Suedia, Norvegia și Finlanda.

Gherman este licențiată în Arte la Universitatea de Stat din Republica Moldova și a absolvit un master în Arte în Studii de Război la King’s College, Universitatea din Londra și vorbește româna, engleza, rusa, franceza și germana.

Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
/VIDEO/ Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
Умер глава МИД Беларуси Владимир Макей
Умер глава МИД Беларуси Владимир Макей
Белорусская оппозиционерка Мария Колесникова попала из колонии в реанимацию
Белорусская оппозиционерка Мария Колесникова попала из колонии в реанимацию
Разговор Шольца и Путина: Берлин призывает вывести войска из Украины, Кремль требует прекратить поддержку Киева
Разговор Шольца и Путина: Берлин призывает вывести войска из Украины, Кремль требует прекратить поддержку Киева
Рождество-Новый Год-Рождество-Новый Год. Почему у нас двоятся зимние праздники?
Рождество-Новый Год-Рождество-Новый Год. Почему у нас двоятся зимние праздники?
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram