Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige

Deputat PAS: Circa 5 mii de familii din Republica Moldova nu vor beneficia de compensații

23 noiembrie 2022, ora 10:08

În jur de 5 mii de familii din Republica Moldova nu sunt vulnerabile energetic, ceea ce înseamnă că nu vor beneficia de compensații din partea statului. Este vorba de familiile care au mai mult de 4 imobile cu destinație locativă sau bunuri imobile care depășesc suma de 4 milioane de lei.

 Președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, spune că cele mai multe familii vor beneficia de ajutor la contor din partea statului, iar pentru a stabili categoria de vulnerabilitate este necesar ca oamenii să se înregistreze pe portalul compensatii.gov.md, notează IPN.

25 noiembrie este data limită pentru înregistrarea cererilor pe platforma compensatii.gov.md . Potrivit deputatului PAS, Dan Perciun, până la data de 30 noiembrie, fiecărei familii urmează să-i fie atribuită categoria de vulnerabilitate energetică în baza căreia va fi calculată compensația în factură.

„Familiile cu venituri foarte mari, puține la număr de altfel, considerăm că au capacitatea financiară să achite facturile integral. Numărul celor care nu vor beneficia de compensații va fi în jur de 5000 de familii. E vorba de cei care dețin mai mult de 4 imobile cu destinație locativă sau dacă cumulativ, dețin bunuri imobile în valoare mai mare de 4 milioane de lei. Dacă cineva are teren, garaj și 3 apartamente și cumulativ ele depășesc 4 milioane de lei, acea familie va ajunge în categoria celor non-vulnerabili. Ceea ce înseamnă că majoritatea absolută a cetățenilor vor beneficia de compensații, dar tarifele vor fi diferențiate”, a spus deputatul PAS, Dan Perciun, în cadrul unui interviu de postul public de radio. 

Potrivit deputatului, anul acesta vor fi oferite compensații și la energia electrică într-un plafon de 75 kW pentru familiile din primele două categorii de vulnerabilitate, adică cei cu vulnerabilitate foarte ridicată și ridicată. Președintele comisiei parlamentare spune că ar putea fi luată decizia de a majora acest plafon pentru familiile care se încălzesc exclusiv cu energie electrică.

„Pentru cei care se încălzesc cu electricitate credem că, în varianta finală, plafonul compensației va fi majorat. Se încălzesc cu electricitate asta înseamnă că au cheltuit mai mult de 250 kW anul precedent și au un consum de gaz mai mic de 30 m3. Sunt cam 10 mii de gospodării care se încălzesc cu electricitate”, a explicat Dan Perciun.

Deputatul PAS a explicat că pentru familiile racordate la sistemul centralizat de încălzire din municipiile Chișinău și Bălți, vor fi oferite compensații atât de Guvern, cât și de autoritățile municipale.

„La Chișinău și la Bălți municipalitățile au programe adiționale de compensații pentru cei mai vulnerabili doar. După ce se oferă compensații din partea Guvernului, din factura restantă se mai compensează 40%, dar doar pentru cei care au venituri mai mici de 3 mii de lei pe lună. E un program municipal care funcționează de mulți ani”, a mai spus președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

Potrivit programului de vulnerabilitate energetică, pentru consumatorii casnici de gaze naturale volumul maxim compensat va fi de 180 m3 pe lună. Valoarea maximă a compensației la gaz în factură pentru cea mai înaltă categorie de vulnerabilitate va fi de 3110 lei. Costul programului guvernamental „Ajutor la contor” este estimat la aproximativ 5 miliarde de lei.

"Газпром" не будет снижать подачу газа для транзита в Молдову
"Газпром" не будет снижать подачу газа для транзита в Молдову
Национальному Художественному музею Молдовы исполнилось 83 года. Вспоминаем его историю
Национальному Художественному музею Молдовы исполнилось 83 года. Вспоминаем его историю
Решение принято. Большой адронный коллайдер остановят ради экономии энергии
Решение принято. Большой адронный коллайдер остановят ради экономии энергии
В Кремле отрицают, что Россия готовится покинуть Запорожскую АЭС
В Кремле отрицают, что Россия готовится покинуть Запорожскую АЭС
На акции протеста "Шор" заметили людей в форме, похожей на полицейскую
На акции протеста "Шор" заметили людей в форме, похожей на полицейскую

Care este cauza avariei de la blocul energetic numărul 3? Precizările făcute de Termoelectrica

28 noiembrie 2022, ora 17:00

Termoelectrica S.A. a precizat care este cauza incidentului din data de 11 noiembrie 2022 la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei Electrice cu Termoficare nr.2, Sursa I. Potrivit instituției, avaria a fost provocată de o defecțiune la sistemul de răcire. În prezent, pentru punerea în funcțiune cât mai curând posibil a blocului energetic sunt efectuate lucrări de reparație.

„Cauza deconectării avariate a blocului energetic a fost stabilită de către comisia tehnică pentru cercetarea incidentului din cadrul Termoelectrica S.A. Totodată, incidentul este cercetat și în cadrul unei comisii de anchetă, cu antrenarea unor părți terțe externe.  Respectiv locul apariției fisurii ulterior va putea fi constatat de către Comisia de anchetă respectivă.

Raportul comisiei va fi executat în conformitate cu prevederile instrucțiunii cu privire la examinarea și evidența deranjamentelor tehnologice în funcționarea centralelor, rețelelor electrice și termice, prin întocmirea actului corespunzător”, notează reprezentanții Termoelectrica.

Totodată, Termoelectrica S.A. menționează că este deschisă să ofere tot suportul necesar și acces la informații organelor de drept și comisiei de anchetă pentru desfășurarea acțiunilor de documentare și investigare. 

„În contextul celor menționate Termoelectrica S.A. dezminte toate interpretările eronate la acest subiect, considerându-le nedocumentate și calomnioase, menite să distorsioneze activitatea întreprinderii, într-o perioadă de criză”. 

Platforma DA a depus denunț la Procuratura Generală, după avaria de la Termoelectrica. Cum comentează compania „Horus”
Spînu, despre avaria la blocul energetic nr. 3 de la Termoelectrica: „S-a desfăcut acea turbină”. Până când ar putea fi reparat
 МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
Макрон объявил о пакете помощи Молдове в более чем 100 млн евро
Макрон объявил о пакете помощи Молдове в более чем 100 млн евро
Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
/VIDEO/ Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
Ее назвали Морковка. Во Франции поймали одну из самых крупных золотых рыбок
/FOTO/ Ее назвали Морковка. Во Франции поймали одну из самых крупных золотых рыбок
Раду Мариан раскритиковал  повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
Раду Мариан раскритиковал повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram