56 de femei din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, Dubăsari, UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană au obținut granturi în valoare de până la 4.400 dolari fiecare pentru a iniția în gospodăriile lor activități economice reziliente la schimbările climatice.
Pe lângă granturi, femeile vor mai beneficia timp de un an de mentorat în afaceri și instruire pentru aplicarea practicilor agricole durabile și prietenoase mediului, folosirea energiei verzi și a tehnologiilor eficiente energetic etc.
În acest fel, ele vor putea lansa sau dezvolta cu succes afaceri în diverse domenii, precum ar fi apicultura, creșterea animalelor și păsărilor, managementul gunoiului de grajd, creșterea și prelucrarea plantelor medicinale, cultivarea legumelor în sere, dar și alte activități economice generatoare de venituri și reziliente la crizele climaterice și economice.
„Un mediu propice în care femeile sunt abilitate din punct de vedere financiar, social și educațional contribuie la dezvoltarea comunităților durabile și rezistente, la crearea de noi locuri de muncă, la îmbunătățirea condițiilor de viață și la asigurarea unei creșteri economice incluzive pentru întreaga comunitate. Granturile care sunt oferite astăzi sunt doar unul dintre instrumentele prin care proiectul oferă femeilor oportunitatea de a deveni agente ale schimbării în comunitățile lor, susținând practici inteligente de adaptare la schimbările climatice, care le oferă și venituri suplimentare”, a relatat șefa secției cooperare pentru dezvoltare din cadrul Ambasadei Suediei la Chișinău, Karin Borovic.
Cu ajutorul grantului obținut, Aliona Zadîr din satul Cioc-Maidan, raionul Comrat, își va mări ferma de ovine și va construi spații pentru prelucrarea gunoiului de grajd și producerea compostului. „Această activitate ne va asigura un venit suplimentar, pentru că o bună parte din compostul obținut îl vom vinde producătorilor agricoli, iar cealaltă - o vom folosi pe terenurile agricole proprii. Totodată, vom rezolva în acest fel și o problemă ce ține de managementul deșeurilor animaliere”, susține antreprenoarea.
TV8.md reamintește că în primăvara acestui an, alte 64 de femei cu activitate economică în gospodăriile lor au beneficiat de granturi din partea Suediei în cadrul proiectului PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”.