Război în Ucraina, ziua 278: Reuniune NATO la București și avertizarea lui Zelenski. Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson

Monodramă, dramă, comedie romantică și poveste: Teatrul Național Eugene Ionesco te invită la noi spectacole pe final de săptămână

16 noiembrie 2022, ora 19:30

În această săptămână la Teatrul Național Eugene Ionesco te așteaptă spectacole pentru orice gust și orice vârstă! Monodramă, dramă, comedie romantică și o poveste! 

17 noiembrie, ora 18.30 

„ADI” - Monospectacol cu Anatol GUZIC!

#monodramă +16 de Constantin CHEIANU

Regia: Diandra GHERGHEL 

CONSTANTIN CHEIANU – “Piesa este o monodramă, singurul rol fiind interpretat de Anatol Guzic, un tânăr actor care m-a surprins. Din cele vreo cincisprezece texte care mi-au fost jucate în teatru până acum este poate interperatrea actoricească cea mai bună și mai apropiată de felul cum mi-am imaginat personajul despre care am scris. Vă îndemn să mergeți la Teatrul ”Ionesco” ca să vedeți spectacolul ”ADI” (un diminutiv de la ”Adolf”) și vă mai îndemn să rețineți acest nume ANATOL GUZIC, care cu siguranță ne va uimi de nenumărate ori.” 

„Adolf Hitler conduce Germania între 1933 – 1945. Un șir de factori, evenimente și idei îi creează personalitatea, transformându-se în figura care a declanşat al Doilea Război Mondial și a înfăptuit exterminarea etniilor în masă. În ultimele zile de război, retras în buncărul personal, își joacă actul final în totală intimitate. Obsedat încă de „complexul oedipian”, care i-a întunecat copilăria, poartă un dialog cu mama lui, unica fiinţă care a avut încredere în steaua lui și care îl alinta Adi. Fără nici o remușcare sau căință, nu realizează dezastrul pe care îl trăiește, nu-l sperie apropierea înfrângerii Germaniei sau apropierea propriului sfârşit, ci continuă să fie fascinat de propriul destin.” 

Echipa artistică:

Regizor lumini: Vadim EREMIA

Regizor sunet: Cristian PATRAȘ

Festivaluri la care a participat:

he Parade of Winners - Ulaanbaatar, Mongolia (22.06.2021)

International Monodrama Festival-Bitola, Macedonia (19.05.2022)

International Monodrama Festival "ALBAMONO" Korça – Albania (21.06.2022)

Sille Fest/Coreea (on-line) (26.06.2022)

PREMII:

CEL MAI BUN ROL MASCULIN / International Monodrama Festival "ALBAMONO" Korça – Albania (21.06.2022) 

GRAND PRIX / International Monodrama Festival "ALBAMONO" Korça – Albania (21.06.2022) 

BILETE - https://iticket.md/event/adi            

18 noiembrie, ora 18.30 

CĂLDURĂ ÎN NOIEMBRIE 

 #melodramă de Yana Dobreva

Regia: Petru Vutcărău

    Un spectacol despre dragoste, trădare, iubire, prietenie, dar și despre ceea ce ne doare cel mai mult – plecatul de acasă. Nu există familie în Republica Moldova care să nu fie afectată de această problemă, vrei să capete un sens viața ta și pentru asta sacrifici multe lucruri. Teatrul nu dă răspunsuri la aceste întrebări, el vine să pună întrebări și deja de fiecare în parte depinde de alegerea pe care o va face.

    De Ziua Națională a Culturii în cadrul evenimentului Gala Premiilor anuale în domeniul Culturii 2019, regizorul Petru VUTCĂRĂU - Artist al Poporului, i-a fost acordat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale pentru montarea spectacolului "Căldură în noiembrie".

  Synopsis:

Alex, un medic american cu renume mondial, se întoarce în orașul său de baștină, situat undeva pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, de unde a emigrat, mai bine zis a fugit, acum 40 de ani. În taverna unde și-a petrecut cei mai frumoși ani ai tinereții, el o întîlnește pe fosta lui iubită, Elena.

       Aflăm din povestea lor despre împrejurările în care s-au iubit și s-au despărțit, calvarul prin care a trecut Elena și prețul pe care l-a avut de plătit ea pentru fuga lui Alex. Martori la toată povestea aceasta sunt doar proprietarul cârciumii, un Tânăr care a moștenit acest local de la tatăl său, împreună cu iubita sa, o Tânără energică și ambițioasă, care vrea cu tot dinadinsul să emigreze împreună cu alesul inimii în America.

ELENA – Ala MENȘICOV

ALEX – Emil GAJU

Tânăra – Natalia PRODAN

Tânărul – Maxim CHIRIAC 

Spectacolul Căldură în noiembrie a participat la festivalurile  internaționale:

·        Festivalul Internațional Multicultural de “Teatru Tranzit Feszt”  (Satu Mare, România)

·        Festivalul Internațional de Teatru Oradea (România); Premiul spectatorului orădean; 

·        Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare ( București, România)

·        Festivalul “Zile de teatru Matei Vișniec” ( Suceava, România) 

Durata spectacolului: 2 ore, fără pauză. 

BILETE - https://iticket.md/event/c-ldur-n-noiembrie

LINK IMPRESII - https://www.youtube.com/watch?v=QdHralR-2Sg 

19 noiembrie, ora 18.30            
LECȚIA 

#dramă comică +16 de Eugene IONESCO

Regia: Vitalie DRUCEC

LECȚIA este o  piesă într-un act, o satiră hilară a educației bazată pe absurd.
Prin confruntarea  directă dintre Elevă și Profesor se evidențiază, de fapt, interacțiunea dintre putere și cunoaștere. Piesa reflectă și subliniază această luptă a individului care încearcă să supraviețuiască într-o societate în care există bariere între oameni. Ne amuză și ne tulbură, totodată, prin îmbinarea creată, paradoxal, dintre teroare, groază și comic, provocând un fenomen ilar.
Lecția prezintă portretul profesorului megalomaniac, el însuși o victimă, reflectă o satiră neagră a acaparării puterii.

Astăzi, Lecția este una dintre cele mai interpretate și mai citite piese ale lui Eugène Ionesco.

Durata:  o oră și 20 minute (fără pauză) 

DISTRIBUȚIA:

Profesorul – Gheorghe PIETRARU

Eleva – Valeria GARȚAN

Menajera – Natalia PRODAN

ANGELA ARAMĂ – “Un autor este genial, printre altele, și pentru că e mereu actual. Un regizor de teatru este bun, printre altele, și pentru că are intuiția și simte latura actuală a operei autorului genial. Cam atât pot spune în calitate de critic de teatru niciodată afirmat despre spectacolul de astăzi de la Teatrul Național Eugene Ionesco.

În rest, în calitate de spectator afirmat pe alocuri, pot spune că viziunea piesei LECȚIA de Eugen Ionesco adusă în scenă de regizorul Drucec Vitalie, cel puțin, m-a șocat. Nu m-am așteptat că e posibil să-l descoperi în profesorul ionescian, un bătrânel care abia de-și trage picioarele la început, gârbovit și de-a dreptul scârbos prin balele sale libidinoase, pe un Putin - criminal în serie - care iese cumva firesc și pe neobservate din trupul veșted al bătrânului ca un șarpe din propria piele și își desface (înnebunit de propria vigoare psihopată) aripile însângerate de-asupra bietei eleve - a 40-a victimă omorâtă cu un cuțit de bucătărie într-o singură zi.

Pe scurt, dacă nu ați văzut până acum un absurd halucinant în veșminte horror, raportat la războiul zilelor noastre, declanșat de un dictator nebun - aveți ocazia! Vitalie Drucec, precum și actorii Gheorghe PIETRARU, Valeria GARȚAN și Natalia PRODAN vă așteaptă la TEI” 

BILETE - https://iticket.md/event/lec-ia

LINK IMPRESII - https://youtu.be/0kcakamXq4s 

20 noiembrie, ora 17.30

IUBIREA LA OAMENI

                                                    "Din pragul iernii în așteptarea verii" 

#dramă +18 de Dmitri BOGOSLAVSKI

Regia: Neghin NICOLAE

Traducerea: Raluca RĂDULESCU 

Acest spectacol este „Un tablou din viața oamenilor în pragul iernii și așteptarea verii”. Cu toții trăim în așteptarea unui miracol, a fericirii, a iubirii. Dar ce facem pentru a merita, a obține și a păstra acest miracol.

E posibil să numim relația dintre oameni, unde pasiunea, romantismul, ura, durerea, recunoștința se împletesc într-o singură minge - iubirea? Avem dreptul să judecăm eroii care au decis asupra unui păcat de moarte? Și de ce, doar când nimic nu poate fi reparat, ne gândim cum ar putea fi totul? …

Ce este, în cele din urmă, cu adevărat - iubirea de oameni? .. Da, aceasta este întotdeauna diferită... 

Distribuția:

Alexandru Berbinschi

Ana-Sia Cărăuș

Andrei Chira

Nicolae Neghin

Veronica Odagiu

Iurie Pascar

Marina Rotaru

Dorina-Beatrice Timciuc 

BILETE - https://iticket.md/event/iubirea-la-oameni

LINK – IMPRESII - https://youtu.be/bMKaWTlVo4I

Detalii despre spectacole găsiți pe pagina de Facebook: Teatrul Național Eugene Ionesco

Informații despre bilete aflați la casa teatrului (telefon 022-233-833 / 079-233-833) sau pe iTicket.md.

P.S.: TNEI oferă 20 %  reducere pentru elevi, studenți, persoane cu dizabilități și pensionari.

Vă așteptăm la Teatrul Național Eugene Ionesco – Locul ideal pentru întâlniri!

Vă promitem că n-o să vă plictisiți. Vă așteptăm la teatru!

Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
/VIDEO/ Cum a continuat schema de la ASP după fuga lui Plahotniuc din Moldova: Conexiunile cu Andronachi și Vîlcu
/VIDEO/ Cum a continuat schema de la ASP după fuga lui Plahotniuc din Moldova: Conexiunile cu Andronachi și Vîlcu
Război în Ucraina, ziua 278: Reuniune NATO la București și avertizarea lui Zelenski. Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 278: Reuniune NATO la București și avertizarea lui Zelenski. Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat
/VIDEO/ Altercații și îmbrânceli pe scări la Procuratura Generală: Momentul în care o bătrână e doborâtă de un bărbat

/HOROSCOP/Balanțele au parte de o zi interesantă, iar Taurii de una cu potențial special. Săgetătorii își vor consolida încrederea

28 noiembrie 2022, ora 08:10

În timp ce balanțele au parte de o zi interesantă, iar Taurii de una cu un potențial foarte special, Săgetătorii își vor consolida încrederea prin puterea de a se ridica deasupra tuturor îndoielilor și suspiciunilor.

Horoscop Berbec – 28 noiembrie 2022: Sunt posibile rezolvări cu totul speciale, pe care le vei ține minte mult timp. În momente speciale, de inspirație, vei reuși să descoperi că te-ai cramponat prea mult în legătură cu anumite probleme și ar fi cazul să le abandonezi.

Horoscop Taur – 28 noiembrie 2022: Ai parte de o zi cu un potențial foarte special pe care-l vei putea folosi pentru a depăși anumite dificultăți cu care te lupți de multă vreme, fără vreun rezultat notabil.

Horoscop Gemeni – 28 noiembrie 2022: Vei avea ocazia să întrezărești, printre complicațiile acestei zile, și o rază de speranță pe care ți-o va aduce dorința sinceră de a-ți însenina zilele și de a le face viața mai frumoasă și celor dragi. 

Horoscop Rac – 28 noiembrie 2022: Chiar dacă ai impresia că e prea mult pentru tine, tot ce se petrece acum, de fapt, nu e deloc așa. În taină, te bucură faptul că ai parte de atâta atenție din partea celor din jur. Ar fi bine să cauți activități frumoase, care te vor pune în valoare altfel. 

Horoscop Leu – 28 noiembrie 2022: Ar fi bine să țină în trecut toate situațiile care au lăsat urme adânci asupra ta și să îți dorești să le dai uitării. Procesul nu va fi atât de simplu și nici ușor, dar vei învăța mai repede ce ai de învățat, dacă te detașezi puțin.

Horoscop Fecioară – 28 noiembrie 2022: Ești invitat, cu blândețe, să acorzi mai multă atenție progresului propriu și să prețuiești mai mult liniștea pe care o poți obține prin încrederea în propriile posibilități de a-ți împlini dorințele. 

Horoscop Balanță – 28 noiembrie 2022: Este o zi interesantă prin seninătatea pe care o vei descoperi, după atâta zbucium. Pacea sufletului va apărea după ce vei da la o parte tot balastul pe care-l duci pe umeri de atâta vreme. 

Horoscop Scorpion – 28 noiembrie 2022: Trecutul ar vrea să te țină prizonier, dar tu știi că nu e un lucru bun și încerci să te desprinzi. Bine faci, chiar dacă nu e nici simplu și nici ușor. Cel puțin, vei ști că ai făcut tot ce ai putut pentru a nu rămâne blocat. 

Horoscop Săgetător – 28 noiembrie 2022: Ai puterea de a te ridica deasupra tuturor îndoielilor și suspiciunilor pe care cei din jur le au în legătură cu tine. Chiar ar fi bine să îți dorești să faci acest lucru, o alegere care îți va consolida încrederea în sine. 

Horoscop Capricorn – 28 noiembrie 2022: Este un moment bun pentru a-ți însenina gândurile, prin eforturi proprii. Nu e ușor, dar va trebui să renunți la orice fel de judecată aspră la adresa celor din jur și să îți cauți alte preocupări, mai utile și mai frumoase.

Horoscop Vărsător – 28 noiembrie 2022: Ești mai calm și mai puternic, mai încrezător în priceperea ta de a răspunde nevoilor celor dragi, ca să poți menține armonia din relația cu ei. Este important să fii sincer, dar să dai dovadă și de bunăvoință față de oricine. 

Horoscop Pești – 28 noiembrie 2022: Ai ajuns la anumite concluzii, unele parțiale, altele finale, ești într-un moment bun din existența ta. Acum nu e nevoie decât de condescendență și de respect față de toți cei din jur, care nu au o direcție clară, așa ca tine.

Sursa: Libertatea

Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
/DOC/ Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
„Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ „Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
„An de an, pierdem în stagnare timpul valoros”: Dumitru Alaiba crede că ștampila, pe care încă o utilizăm, „trebuie să moară”
„An de an, pierdem în stagnare timpul valoros”: Dumitru Alaiba crede că ștampila, pe care încă o utilizăm, „trebuie să moară”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram