Război în Ucraina, ziua 278: Reuniune NATO la București și avertizarea lui Zelenski. Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson

Precizările Moldovagaz, după ce Gazprom a acuzat Ucraina că blochează gazele naturale livrate în Moldova

23 noiembrie 2022, ora 12:27

Moldovagaz vine cu precizări după ce Gazprom a acuzat Ucraina, că o parte din cantitățile de gazele naturale livrate țării noastre de către concernul rus, ar fi blocate în Ucraina. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban confirmă că o parte din volumul de gaze, economiile și rezervele țării noastre, sunt stocate în Ucraina. 

Potrivit lui Vadim Ceban, țara vecină ar livra, la cererea părții moldovenești, gazele în caz de necesitate. Vadim Ceban a subliniat că în luna noiembrie volumul stocat a fost mai mare, în condițiile în care au fost înregistrate temperaturi ridicate pentru această perioadă din an, respectiv au fost făcute economii. 

TV8.md amintește că Gazprom a acuzat Ucraina că ar „împiedica” furnizarea gazului rusesc, livrat către Republica Moldova, prin decontarea acestuia pe teritoriul Ucrainei. Potrivit unui comunicat de presă al gigantului rus, emis în data 21 noiembrie, Moldovagaz a achitat în avans gazul livrat, dar volumul neachitat este de 24,945 mln metri cubi. A urmat reacția Naftogaz din Ucraina, care a respins acuzațiile Gazprom, menționând că „Rusia utilizează gazul ca un instrument de presiune politică”.

Ulterior, cu precizările de rigoare a venit și ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, care a menționat c gazul pretins furat la care se referă Rusia reprezintă, de fapt, rezervele stocate în depozitele din Ucraina. 

Spînu, după acuzațiile Gazprom: „Gazul la care se referă e stocat în depozitele din Ucraina. Amenințările nu își mai au loc”
Naftogaz respinge acuzațiile Gazprom: „Rusia utilizează gazul ca un instrument de presiune politică”
Gazprom acuză Ucraina că „fură” gazul rusesc, livrat către Moldova: „Nu au ajuns 52,52 mln metri cubi de gaz”
Уровень воды в Днестре поднялся: в Тирасполе затопило наплывную плотину
Уровень воды в Днестре поднялся: в Тирасполе затопило наплывную плотину
"Газпром" не будет снижать подачу газа для транзита в Молдову
"Газпром" не будет снижать подачу газа для транзита в Молдову
Национальному Художественному музею Молдовы исполнилось 83 года. Вспоминаем его историю
Национальному Художественному музею Молдовы исполнилось 83 года. Вспоминаем его историю
Решение принято. Большой адронный коллайдер остановят ради экономии энергии
Решение принято. Большой адронный коллайдер остановят ради экономии энергии
В Кремле отрицают, что Россия готовится покинуть Запорожскую АЭС
В Кремле отрицают, что Россия готовится покинуть Запорожскую АЭС

Care este cauza avariei de la blocul energetic numărul 3? Precizările făcute de Termoelectrica

28 noiembrie 2022, ora 17:00

Termoelectrica S.A. a precizat care este cauza incidentului din data de 11 noiembrie 2022 la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei Electrice cu Termoficare nr.2, Sursa I. Potrivit instituției, avaria a fost provocată de o defecțiune la sistemul de răcire. În prezent, pentru punerea în funcțiune cât mai curând posibil a blocului energetic sunt efectuate lucrări de reparație.

„Cauza deconectării avariate a blocului energetic a fost stabilită de către comisia tehnică pentru cercetarea incidentului din cadrul Termoelectrica S.A. Totodată, incidentul este cercetat și în cadrul unei comisii de anchetă, cu antrenarea unor părți terțe externe.  Respectiv locul apariției fisurii ulterior va putea fi constatat de către Comisia de anchetă respectivă.

Raportul comisiei va fi executat în conformitate cu prevederile instrucțiunii cu privire la examinarea și evidența deranjamentelor tehnologice în funcționarea centralelor, rețelelor electrice și termice, prin întocmirea actului corespunzător”, notează reprezentanții Termoelectrica.

Totodată, Termoelectrica S.A. menționează că este deschisă să ofere tot suportul necesar și acces la informații organelor de drept și comisiei de anchetă pentru desfășurarea acțiunilor de documentare și investigare. 

„În contextul celor menționate Termoelectrica S.A. dezminte toate interpretările eronate la acest subiect, considerându-le nedocumentate și calomnioase, menite să distorsioneze activitatea întreprinderii, într-o perioadă de criză”. 

Platforma DA a depus denunț la Procuratura Generală, după avaria de la Termoelectrica. Cum comentează compania „Horus”
Spînu, despre avaria la blocul energetic nr. 3 de la Termoelectrica: „S-a desfăcut acea turbină”. Până când ar putea fi reparat
 МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
Макрон объявил о пакете помощи Молдове в более чем 100 млн евро
Макрон объявил о пакете помощи Молдове в более чем 100 млн евро
Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
/VIDEO/ Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
Ее назвали Морковка. Во Франции поймали одну из самых крупных золотых рыбок
/FOTO/ Ее назвали Морковка. Во Франции поймали одну из самых крупных золотых рыбок
Раду Мариан раскритиковал  повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
Раду Мариан раскритиковал повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram