Peste 10 milioane de ucraineni au rămas fără curent electric, în urma bombardamentelor rusești de joi, a anunțat, în mesajul său zilnic, președintele ucrainean. Cu o zi în urmă, mai multe zone au fost ținta rachetelor.
UPDATE Pentru prima dată de la invazia Ucrainei din 24 februarie, liderul Kremlinului a participat faţă în faţă la o şedinţă a Consiliului de Securitate.
UPDATE Una dintre rachetele lansate ieri pe Kiev şi doborâtă de antiaeriană ucraineană a fost o rachetă de croazieră X-55, care poate transporta focoase nucleare, dar care, de data aceasta, era fără încărcătura respectivă, notează Mediafax.
UPDATE Zborul MH17 din 17 iulie 2014, lega Amsterdam de Kuala Lumpur și a fost doborât de un proiectil în timp ce survola teritorii ținute de separatiști pro-ruși în estul Ucrainei. Două treimi din pasagerii aflați la bord erau cetățeni olandezi.
UPDATE Exploziile care au implicat gazoductele Nord Stream 1 şi 2 de la sfârşitul lunii septembrie au fost „sabotaje grave”, iar analizele au scos la iveală „urme de explozibili pe diverse obiecte străine găsite”, a anunţat de procurorul suedez Mats Ljungqvist, care conduce ancheta preliminară a Suediei asupra incidentului, citat de presa suedeză, notează Mediafax.
UPDATE Apar și primele analize și comentarii în presa internațională după racheta căzută, se pare accidental, în Polonia. Comentatorii remarcă faptul că aliații din NATO au evitat escaladarea, în pofida tonului mai exaltat din unele capitale, scrie RFI.
UPDATE Nouă puncte de trecere a frontierei cu Ucraina și-au sistat, temporar, activitatea. Se întâmplă din cauza unor defecțiuni tehnice la baza de date al Ucrainei, dar și din cauza întreruperilor de curent din țara vecină. Avertizarea a fost emisă de poliția de Frontieră, care îndeamnă călătorii să se informeze din timp și să aleagă alte puncte de trecere a frontierei care activează în regim normal.
UPDATE Guvernul ucrainean și-a avertizat aliații din Occident că anticipează o intensificare a atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice în următoarele zile, iar Kievul nu crede că are destule piese de schimb ca să poată relua distribuția de energie electrică și căldură dacă aceste bombardamente vor avea loc, au transmis doi oficiali din Congresul american și un oficial occidental care a avut acces la informațiile serviciilor americane de spionaj, scrie Politico.
UPDATE Şefa diplomaţiei australiene, Penny Wong, l-a acuzat vineri pe preşedintele rus Vladimir Putin de 'protejarea ucigaşilor', făcând apel la Rusia să îi predea pe cei trei bărbaţi, între care doi ruşi, care au fost condamnaţi joi de un tribunal din Regatul Ţărilor de Jos pentru doborârea avionului Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, deasupra Ucrainei în 2014, relatează AFP, scrie Digi24.
UPDATE Experţi ruşi îşi exprimă la televiziunea de stat teama că populaţia s-ar putea revolta ca în 1917. În vreme ce locuitorii din Herson sărbătoresc încă eliberarea oraşului lor, reputaţia lui Putin se degradează din ce în ce mai mult în Rusia. Scutindu-se de umilinţa unei primiri glaciale, Putin a preferat sa nu meargă la summitul G20 care tocmai s-a încheiat în Indonezia. Această decizie arată în ce măsură este izolat pe scena internaţională preşedintele rus. Recent, India şi China şi-au exprimat dorinţa ca războiul din Ucraina să se termine. Coreea de Nord pare şi ea să se distanţeze de Kremlin. Această singurătate începe să se facă simţită în Rusia şi îi îngrijorează pe unii experţi ruşi care se referă la o mânie tot mai mare din partea poporului rus, relatează La Libre Belgique citat de Rador.
UPDATE Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse și aprig contestatar al președintelui Vladimir Putin, care este închis după ce a supraviețuit unei tentative de asasinat, a anunțat joi, 17 noiembrie, că a fost transferat definitiv într-o celulă de izolare care îi limitează contactul cu alți prizonieri și cu lumea exterioară, relatează The New York Times.
UPDATE O sculptură intitulată „Naked Killers” („Asasini goi”), care îl înfățișează pe președintele rus Vladimir Putin gol și cu un lanț de aur la gât, stând pe o toaletă aurie în timp ce îl ține în poală pe omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, portretizat în miniatură, a fost scoasă la licitație în Cehia pentru cumpărarea unei drone Bivoj în sprijinul armatei ucrainene, scrie Hotnews citând czechia.postsen.com.
UPDATE Electricitatea a revenit în Odesa, relatează NEXTA. Pe rețele de socializare au fost încărcate videoclipuri care arată ferestrele luminate ale blocurilor.
UPDATE Amploarea cazurilor de tortură la Herson în timpul ocupaţiei ruse a acestui oraş din sudul Ucrainei este "oribilă", a declarat joi, 17 noiembrie, un înalt oficial ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, relatează AFP.
UPDATE Nikita Chibrin, un membru al forțelor armate ruse care a luat parte la invazia Ucrainei, a cerut azil politic după ce a aterizat la Madrid. El a făcut parte din Brigada 64 motorizată acuzată deatrocitățile de la Bucha, dar spune că nu a tras „niciun foc de armă”. Soldatul a spus că este nerăbdător să depună mărturie la un tribunal internațional despre experiențele sale din Ucraina. „Nu am nimic de ascuns”, a spus el. „Acesta este un război criminal pe care l-a început Rusia. Vreau să fac tot ce pot ca să se oprească.”
UPDATE Forțele ruse au tras peste 40 de obuze în cartierele din Nikopol, în timpul nopții, a anunțat șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, citat de agenția ucraineană de presă Unian. Nu au fost înregistrate victime în urma loviturilor, însă mai multe clădiri și linii electrice au fost avariate. Ocupanții ruși bombardează în mod constant regiunea Dnipropetrovsk cu diferite tipuri de arme. Cele mai afectate sunt zonele Nikopol și Krivoi Rog.
UPDATE Președintele ucraineana a anunțat, joi seară, că „peste 10 milioane de ucraineni nu au curent electric”, în special în regiunea Kiev, relatează Agenția France Presse, citată de Agerpres. Mai multe oraşe ucrainene, între care capitala Kiev, au fost bombardate joi. Principalele ținte ale atacurilor au fost infrastructurile energetice ale Ucrainei, în condițiile în care Ucraina se confrunta deja cu probleme cu curentul electric din cauza bombardamentelor.
UPDATE Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat în joi seară o a treia rezoluție prin care cere Rusiei să „înceteze imediat toate acțiunile” la instalațiile nucleare ucrainene, informează Sky News și Al Jazeera. Organismul de supraveghere nucleară din cadrul ONU a precizat că 24 de țări au votat în favoarea rezoluției, două împotrivă, șapte s-au abținut, iar alte două state au fost absente de la vot. Textul prezentat de Canada și Finlanda pentru votul de joi și consultat de Reuters menționează centrala nucleară Zaporojie, la fel ca rezoluția anterioară adoptată în septembrie.
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut joi seara partenerilor occidentali să asigure „protecţia deplină a cerului ucrainean” în condiţiile în care ţara sa se confruntă cu un val de atacuri cu rachete din partea Rusiei.
„Încă o dată şi încă o dată, le repetăm partenerilor noştri că numai protecţia deplină a cerului ucrainean va salva atât Ucraina, cât şi Europa de multe posibile escaladări ale agresiunii ruseşti şi va încuraja cu siguranţă Rusia să pună cu adevărat capăt războiului”, a declarat Volodimir Zelenski.
Ucraina se confruntă cu valuri de atacuri cu rachete din partea Rusiei. Preşedintele ucrainean s-a referit şi la ideea negocierilor cu Moscova, pe care a respins-o, spunând că această opţiune nu ar aduce cu adevărat pacea, ci este doar o stratagemă propagandistică a Kremlinului pentru a câştiga timp, notează B1.
Preşedintele ucrainean s-a referit şi la ideea negocierilor cu Moscova, pe care a respins-o, spunând că această opţiune nu ar aduce cu adevărat pacea, ci este doar o stratagemă propagandistică a Kremlinului pentru a câştiga timp. Protecţia aeriană ar putea aduce o pace reală, „nu genul de propagandă care sună acum de la Kremlin despre presupusa disponibilitate pentru negocieri, pentru a câştiga timp şi a aduna forţe pentru o nouă ofensivă”, a spus Zelenski.