Război în Ucraina, ziua 582: Rachetă la Anenii Noi și numiri la Kiev! Un ex-șef al spionilor SUA anunță cele mai rele scenarii

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 268: Atac nocturn la Nikopol și milioane de oameni fără curent. Zelenski cere protecția deplină a cerului

18 noiembrie 2022, ora 16:39

Peste 10 milioane de ucraineni au rămas fără curent electric, în urma bombardamentelor rusești de joi, a anunțat, în mesajul său zilnic, președintele ucrainean. Cu o zi în urmă, mai multe zone au fost ținta rachetelor.

UPDATE Pentru prima dată de la invazia Ucrainei din 24 februarie, liderul Kremlinului a participat faţă în faţă la o şedinţă a Consiliului de Securitate.

UPDATE Una dintre rachetele lansate ieri pe Kiev şi doborâtă de antiaeriană ucraineană a fost o rachetă de croazieră X-55, care poate transporta focoase nucleare, dar care, de data aceasta, era fără încărcătura respectivă, notează Mediafax.

UPDATE Zborul MH17 din 17 iulie 2014, lega Amsterdam de Kuala Lumpur și a fost doborât de un proiectil în timp ce survola teritorii ținute de separatiști pro-ruși în estul Ucrainei. Două treimi din pasagerii aflați la bord erau cetățeni olandezi. 

UPDATE Exploziile care au implicat gazoductele Nord Stream 1 şi 2 de la sfârşitul lunii septembrie au fost „sabotaje grave”, iar analizele au scos la iveală „urme de explozibili pe diverse obiecte străine găsite”, a anunţat de procurorul suedez Mats Ljungqvist, care conduce ancheta preliminară a Suediei asupra incidentului, citat de presa suedeză, notează Mediafax.

UPDATE Apar și primele analize și comentarii în presa internațională după racheta căzută, se pare accidental, în Polonia. Comentatorii remarcă faptul că aliații din NATO au evitat escaladarea, în pofida tonului mai exaltat din unele capitale, scrie RFI.

UPDATE  Nouă puncte de trecere a frontierei cu Ucraina și-au sistat, temporar, activitatea. Se întâmplă din cauza unor defecțiuni tehnice la baza de date al Ucrainei, dar și din cauza întreruperilor de curent din țara vecină. Avertizarea a fost emisă de poliția de Frontieră, care îndeamnă călătorii să se informeze din timp și să aleagă alte puncte de trecere a frontierei care activează în regim normal.

UPDATE Guvernul ucrainean și-a avertizat aliații din Occident că anticipează o intensificare a atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice în următoarele zile, iar Kievul nu crede că are destule piese de schimb ca să poată relua distribuția de energie electrică și căldură dacă aceste bombardamente vor avea loc, au transmis doi oficiali din Congresul american și un oficial occidental care a avut acces la informațiile serviciilor americane de spionaj, scrie Politico.

UPDATE Şefa diplomaţiei australiene, Penny Wong, l-a acuzat vineri pe preşedintele rus Vladimir Putin de 'protejarea ucigaşilor', făcând apel la Rusia să îi predea pe cei trei bărbaţi, între care doi ruşi, care au fost condamnaţi joi de un tribunal din Regatul Ţărilor de Jos pentru doborârea avionului Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, deasupra Ucrainei în 2014, relatează AFP, scrie Digi24.

UPDATE Experţi ruşi îşi exprimă la televiziunea de stat teama că populaţia s-ar putea revolta ca în 1917. În vreme ce locuitorii din Herson sărbătoresc încă eliberarea oraşului lor, reputaţia lui Putin se degradează din ce în ce mai mult în Rusia. Scutindu-se de umilinţa unei primiri glaciale, Putin a preferat sa nu meargă la summitul G20 care tocmai s-a încheiat în Indonezia. Această decizie arată în ce măsură este izolat pe scena internaţională preşedintele rus. Recent, India şi China şi-au exprimat dorinţa ca războiul din Ucraina să se termine. Coreea de Nord pare şi ea să se distanţeze de Kremlin. Această singurătate începe să se facă simţită în Rusia şi îi îngrijorează pe unii experţi ruşi care se referă la o mânie tot mai mare din partea poporului rus, relatează La Libre Belgique citat de Rador.

UPDATE Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse și aprig contestatar al președintelui Vladimir Putin, care este închis după ce a supraviețuit unei tentative de asasinat, a anunțat joi, 17 noiembrie, că a fost transferat definitiv într-o celulă de izolare care îi limitează contactul cu alți prizonieri și cu lumea exterioară, relatează The New York Times.

UPDATE O sculptură intitulată „Naked Killers” („Asasini goi”), care îl înfățișează pe președintele rus Vladimir Putin gol și cu un lanț de aur la gât, stând pe o toaletă aurie în timp ce îl ține în poală pe omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, portretizat în miniatură, a fost scoasă la licitație în Cehia pentru cumpărarea unei drone Bivoj în sprijinul armatei ucrainene, scrie Hotnews citând czechia.postsen.com.

UPDATE Electricitatea a revenit în Odesa, relatează NEXTA. Pe rețele de socializare au fost încărcate videoclipuri care arată ferestrele luminate ale blocurilor.

UPDATE Amploarea cazurilor de tortură la Herson în timpul ocupaţiei ruse a acestui oraş din sudul Ucrainei este "oribilă", a declarat joi, 17 noiembrie, un înalt oficial ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, relatează AFP.

UPDATE Nikita Chibrin, un membru al forțelor armate ruse care a luat parte la invazia Ucrainei, a cerut azil politic după ce a aterizat la Madrid. El a făcut parte din Brigada 64 motorizată acuzată deatrocitățile de la Bucha, dar spune că nu a tras „niciun foc de armă”. Soldatul a spus că este nerăbdător să depună mărturie la un tribunal internațional despre experiențele sale din Ucraina. „Nu am nimic de ascuns”, a spus el. „Acesta este un război criminal pe care l-a început Rusia. Vreau să fac tot ce pot ca să se oprească.”

UPDATE Forțele ruse au tras peste 40 de obuze în cartierele din Nikopol, în timpul nopții, a anunțat șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, citat de agenția ucraineană de presă Unian. Nu au fost înregistrate victime în urma loviturilor, însă mai multe clădiri și linii electrice au fost avariate. Ocupanții ruși bombardează în mod constant regiunea Dnipropetrovsk cu diferite tipuri de arme. Cele mai afectate sunt zonele Nikopol și Krivoi Rog.

UPDATE Președintele ucraineana a anunțat, joi seară, că „peste 10 milioane de ucraineni nu au curent electric”, în special în regiunea Kiev, relatează Agenția France Presse, citată de Agerpres. Mai multe oraşe ucrainene, între care capitala Kiev, au fost bombardate joi. Principalele ținte ale atacurilor au fost infrastructurile energetice ale Ucrainei, în condițiile în care Ucraina se confrunta deja cu probleme cu curentul electric din cauza bombardamentelor.

UPDATE Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat în joi seară o a treia rezoluție prin care cere Rusiei să „înceteze imediat toate acțiunile” la instalațiile nucleare ucrainene, informează Sky News și Al Jazeera. Organismul de supraveghere nucleară din cadrul ONU a precizat că 24 de țări au votat în favoarea rezoluției, două împotrivă, șapte s-au abținut, iar alte două state au fost absente de la vot. Textul prezentat de Canada și Finlanda pentru votul de joi și consultat de Reuters menționează centrala nucleară Zaporojie, la fel ca rezoluția anterioară adoptată în septembrie.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut joi seara partenerilor occidentali să asigure „protecţia deplină a cerului ucrainean” în condiţiile în care ţara sa se confruntă cu un val de atacuri cu rachete din partea Rusiei.

„Încă o dată şi încă o dată, le repetăm partenerilor noştri că numai protecţia deplină a cerului ucrainean va salva atât Ucraina, cât şi Europa de multe posibile escaladări ale agresiunii ruseşti şi va încuraja cu siguranţă Rusia să pună cu adevărat capăt războiului”, a declarat Volodimir Zelenski.

Ucraina se confruntă cu valuri de atacuri cu rachete din partea Rusiei. Preşedintele ucrainean s-a referit şi la ideea negocierilor cu Moscova, pe care a respins-o, spunând că această opţiune nu ar aduce cu adevărat pacea, ci este doar o stratagemă propagandistică a Kremlinului pentru a câştiga timp, notează B1.

Preşedintele ucrainean s-a referit şi la ideea negocierilor cu Moscova, pe care a respins-o, spunând că această opţiune nu ar aduce cu adevărat pacea, ci este doar o stratagemă propagandistică a Kremlinului pentru a câştiga timp. Protecţia aeriană ar putea aduce o pace reală, „nu genul de propagandă care sună acum de la Kremlin despre presupusa disponibilitate pentru negocieri, pentru a câştiga timp şi a aduna forţe pentru o nouă ofensivă”, a spus Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 267: Alerte aeriene, explozii și prima zăpadă. Zelenski: Putin caută negocieri directe cu Kievul
Război în Ucraina, ziua 266: Răsturnare de situație în cazul rachetei căzute în Polonia. NATO: „Consecință a războiului lui Putin”
Elevii din Văsieni se întorc în bănci! „Consiliul raional s-a angajat să acopere cheltuielile pentru funcționarea clasei a X-a”
/VIDEO/ Elevii din Văsieni se întorc în bănci! „Consiliul raional s-a angajat să acopere cheltuielile pentru funcționarea clasei a X-a”
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
/VIDEO/ O nouă colaborare muzicală. Trupa Akord și Mihaela Tabură, cu un remake al unui hit pe versurile lui Grigore Vieru
/VIDEO/ O nouă colaborare muzicală. Trupa Akord și Mihaela Tabură, cu un remake al unui hit pe versurile lui Grigore Vieru
/VIDEO/ Cum răspunde ministrul Educației la întrebări de cultură generală: Întrebările ce l-au pus în dificultate
/VIDEO/ Cum răspunde ministrul Educației la întrebări de cultură generală: Întrebările ce l-au pus în dificultate
Marș în memoria copiilor morți în accidente! Părinții de îngeri fac apel la acțiune: Când va înceta calvarul dezlănțuit pe 4 roți?
/VIDEO/ Marș în memoria copiilor morți în accidente! Părinții de îngeri fac apel la acțiune: Când va înceta calvarul dezlănțuit pe 4 roți?

externe

Război în Ucraina, ziua 582: Rachetă la Anenii Noi și numiri la Kiev! Un ex-șef al spionilor SUA anunță cele mai rele scenarii

28 septembrie 2023, ora 13:56

Războiul din Ucraina epuizează stocurile de tehnică rusă de calitate, crede expertul militar ucrainean, Oleg Jdanov. Potrivit acestuia, supremația în artilerie a fost redusă aproape la paritate, iar economisirea munițiilor a început să fie o practică. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 27 septembrie a emisiunii „Alternativa” de la TV8.

Alte rămășițe din pretinsa rachetă de la Chițcani, Anenii Noi, depistate pe un câmp, au fost găsite și într-un lac din apropierea localității Fârlădeni, raionul Căușeni. Geniștii sunt la fața locului pentru a efectua verificări. Între timp, apărarea antiaeriană ucraineană a distrus peste 30 de drone în timpul unui atac rusesc în regiunile Odesa şi Mikolaiv, în sudul ţării. Forţele ruseşti vizează în mod regulat aceste regiuni de la Marea Neagră, unde se află infrastructura portuară vitală pentru comerțul maritim, notează ZF.

UPDATE Ministerul Afacerilor Interne face publice primele imagini din zona lacului Hârbovăț, Anenii Noi, unde au fost găsite resturi de rachetă. În același timp, specialiștii spun că există suspiciuni că pe fundul lacului ar putea să fie și componenta cu explozibil a rachetei prăbușite. Autoritățile au confirmat că resturile provin de la o rachetă aeriană, urmând ca specialiștii să identifice tipul și proveniența de fabricație a acesteia. TV8 are imagini exclusive de la locul prăbușirii rachetei:

UPDATE Comisia Unificată de Control s-a întrunit, astăzi, pentru a discuta cazul de la Chițcani, când o rachetă a căzut într-o grădină localitatea Chițcani, regiunea transnistreană. Peliminar s-a stabilit că proiectilul a ajuns în Republica Moldova, în urma atacului rus asupra portului Odesa și că ar fi vorba de o rachetă S-300. Potrivit expertului militar ucrainean, Oleg Jdanov, Rusia a folosit în mai multe rânduri rachetele modificate de acest tip împotriva Ucrainei, pentru a lovi ținte terestre. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Alternativa” de la TV8. 

UPDATE Statele Unite trimit avioanele de război să patruleze la granițele României după ce atacurile rusești cu rachete și drone de la Dunăre s-au intensificat. Patru avioane de luptă F-16 din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA au fost desfășurate la Baza Aeriană Fetești din România pentru a susține misiuni de poliție aeriană în cadrul NATO, notează NewsWeek.

UPDATE Generalul James Clapper, fostul Director al Serviciilor Naționale de Informații, SUA, a oferit un interviu în exclusivitate pentru Antena 3 CNN. "Cred că sunt mai multe scenarii rele, unul din ele înseamnă utilizarea armelor nucleare, ceea ce ar fi rău pentru toată lumea. Putin a mai făcut asemenea amenințări. Perspectiva nu este chiar zero, dar este puțin probabil să facă acest lucru. Un alt scenariu rău ar fi o înfrângere a ucrainenilor și o victorie a rușilor. Așa ceva ar fi teribil, nu doar pentru Ucraina, cât și pentru întreaga lume liberă. Cred că dacă rușii au obține ceva ce ar putea numi victorie, asta i-ar încuraja să meargă mai departe spre Moldova, Georgia sau Țările Baltice. Cred că viziunea lui Putin este de a reface Uniunea Sovietică așa cum era ea înainte. În acest război sunt capcane, dar este important ca Occidentul condus de SUA să susțină și să sprijine Ucraina, să-i echipeze ca să învingă", a spus fostul director al Serviciilor de Informații. În contextul unirii României cu Moldova, generalul a spus "Cred că totul este posibil, deși politic ar fi foarte dificil. Ar fi foarte ciudat pentru Moldova, având în vedere prezența rusă de acolo. Cred că asta ar fi inacceptabil pentru ruși și ar face tot ce le-ar sta în putință să împiedice această unire. Ar fi greu pentru Republica Moldova să reușească așa ceva" a remarcat generalul.

UPDATE Ucraineanul Oleksandr Kovalenko, un analist militar-politic al grupului „Rezistența informațională”, susține, surprinzător, că Rusia a folosit spațiul aerian al României și al Republicii Moldova în timpul atacurilor cu rachete și drone asupra Ucrainei. Mai exact, spune el, teritoriul acestor două state a servit drept acoperire pentru ruși, deoarece apărarea aeriană ucraineană nu a putut distruge țintele aeriene ale inamicului din România și Republica Moldova, scrie Spotmedia.

UPDATE Ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov a numit trei noi adjuncți la mai bine de o săptămână după ce a anunțat că departamentul „repornește” în urma unei concedieri în masă a personalului, scrie Antena3: Yurii Dzhygyr (finanțe), Nataliia Kalmykova (dezvoltare socială), Kateryna Chernogorenko (dezvoltare digitală).

UPDATE Pentru a stabiliza situația pe piața internă a produselor petroliere, este posibil să se aplice mecanisme similare cu cele deja utilizate în reglementarea exportului de îngrășăminte, a sugerat președintele rus Vladimir Putin la o întâlnire cu reprezentanții guvernului. "Avem practică în alte industrii, pe îngrășăminte, de exemplu. Într-adevăr, am pus volumul necesar pe piața internă și apoi câștigăm bani pe piața externă. Ei bine, există, funcționează. Este clar că există o specificitate în industria petrolieră, dar, cu toate acestea, nu există o mare diferență, trebuie doar să iei aceste decizii în timp util și asta este", a spus el, relatează Interfax.

UPDATE Întrebat în repetate rânduri, miercuri, de către CNN, cum au ajuns sute de cubanezi să lupte pentru Rusia în războiul declanșat în Ucraina, ambasadorul rus la Havana, Victor Koronelli, a declarat că cele două țări sunt în contact și comunică pe această temă, scrie HotNews.

UPDATE Declarația fostului secretar de stat al SUA, Hillary Clinton, despre "vinovăția" șefului de stat rus, Vladimir Putin, în extinderea NATO este "un nonsens complet și o înlocuire de concepte", notează TASS, potrivit Rador Radio România. Această opinie a fost exprimată de președintele Comisiei Dumei de Stat pentru afaceri internaționale, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Leonid Sluţkii. După cum a anunţat Reuters, Clinton, luând cuvântul la Departamentul de Stat, s-a adresat lui Vladimir Putin pe nume și a spus că el însuși "a cerut" extinderea NATO.

UPDATE Premierul canadian Justin Trudeau a prezentat miercuri scuze după ce fostul preşedinte al Camerei Comunelor a elogiat un veteran nazist în timpul unei sesiuni la care a fost prezent şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

UPDATE Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva unei companii iraniene, precum și a unor companii din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite pentru că ar fi sprijinit programul iranian de drone de „atac unidirecțional” prin furnizarea de componente critice, potrivit CNN.

Război în Ucraina, ziua 581: Tancuri false, semn de război lung și alerta lui Budanov! Letonia: Risc de Al Treilea Război Mondial
Război în Ucraina, ziua 580: Atac lângă Moldova, condiții din SUA și apariție suspectă! Medvedev amenință cu un război NATO-Rusia
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni

/VIDEO/ Imagini noi cu accidentul mortal de la Anenii Noi. Surse: Șoferul din Renault ar fi suferit un stop cardiac
/VIDEO/ Imagini noi cu accidentul mortal de la Anenii Noi. Surse: Șoferul din Renault ar fi suferit un stop cardiac
/VIDEO/ Cum răspunde ministrul Educației la întrebări de cultură generală: Întrebările ce l-au pus în dificultate
/VIDEO/ Cum răspunde ministrul Educației la întrebări de cultură generală: Întrebările ce l-au pus în dificultate
/VIDEO/ Experiment TV8, la Piața Centrală: Câți vânzători eliberează bonul de casă, după reforma patentei
/VIDEO/ Experiment TV8, la Piața Centrală: Câți vânzători eliberează bonul de casă, după reforma patentei
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram