Război în Ucraina, ziua 276: Cătușe pentru Prigojin și milioane de oameni în beznă. Raport: Rusia trage cu rachete nucleare goale

Schimbări majore ale sistemului de votare la Eurovision: Cum vor ajunge țările în finală și cine va decide câștigătorul

22 noiembrie 2022, ora 20:15

Schimbări „majore” ale sistemului de votare la Eurovision Song Contest 2023 au fost anunțate de Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), potrivit eurovision.tv. Astfel, țările care se califică în semifinale vor fi decise exclusiv pe baza voturilor exprimate de spectatori. Totodată, pentru prima dată, telespectatorii din țările neparticipante vor putea vota melodiile lor preferate.

Juriile profesioniste ale industriei muzicale vor vota Marea Finală. Ulterior, voturile juriului vor fi combinate cu voturile publicului global pentru a decide rezultatul final, adică câștigătorul concursului.

„De-a lungul istoriei sale de 67 de ani, Eurovision Song Contest a evoluat constant pentru a rămâne relevant și interesant. Aceste schimbări recunosc imensa popularitate a spectacolului, oferind mai multă putere publicului celui mai mare eveniment muzical live din lume.

În 2023, doar telespectatorii Eurovision Song Contest vor decide care țări vor ajunge în Marea Finală și, reflectând impactul global al evenimentului, toți cei care urmăresc emisiunea, oriunde ar locui în lume, pot vota pentru melodiile preferate.

De asemenea, prin implicarea juriilor de profesioniști în muzică în decizia rezultatului final, toate melodiile din Marea Finală pot fi evaluate pe cele mai largi criterii posibile. De asemenea, putem menține tradiția de a călători prin Europa și Australia pentru a aduna puncte și pentru a asigura o secvență de vot palpitantă, câștigătorul fiind dezvăluit abia la sfârșitul spectacolului.”, a explicat supervizorul executiv al Eurovision Song Contest, Martin Österdahl.

Cei care urmăresc din restul lumii vor putea vota printr-o platformă online securizată folosind un card de credit din țara lor, iar voturile lor, odată adunate, vor fi convertite în puncte care vor avea aceeași pondere ca o țară participantă în atât în ​​semifinale, cât și în Marea Finală.

Publicul din toate țările participante va putea în continuare să voteze prin SMS, telefon sau prin aplicația Eurovision Song Contest.

TV8.md reamintește că Eurovision 2023 va avea loc la Liverpool, Regatul Unit. Semifinalele se vor desfășura pe 9 și 11 mai, iar marea finală - pe 13 mai, la Arena Liverpool de lângă râul Mersey.

37 de țări vor participa la Eurovision Song Contest 2023, potrivit eurovision.tv. Dintre acestea, 31 vor concura în două semifinale pentru a accede în marea finală, alăturându-se țărilor fondatoare: Franța, Germania, Italia, Spania, Regatul Unit și Ucrainei ca țară câștigătoare a ediției din 2022.

Printre țările participante se numără inclusiv Republica Moldova și România. Rusia nu participă nici în acest an la Eurovision. Pe lângă aceasta, Macedonia de Nord, Muntenegru și Bulgaria s-au retras de la Eurovision Song Contest 2023.

Eurovision 2022 a fost câștigat de Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra, cu piesa „Stefania”. Republica Moldova s-a clasat pe locul 7 datorită fraților Advahov și trupei „Zdob și Zdub”, care au cântat „Trenulețul”.

37 de țări intră în cursa pentru trofeul Eurovision Song Contest 2023: Care sunt acestea și cine va absenta
Liverpool, „oraș geamăn al Odesei”, va găzdui Eurovision Song Contest 2023 în numele Ucrainei: Când va avea loc concursul
„Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ „Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
Odnostalco, obligat să dezmintă informațiile false răspândite despre Nemerenco. A fost admisă cererea de chemare în judecată
Odnostalco, obligat să dezmintă informațiile false răspândite despre Nemerenco. A fost admisă cererea de chemare în judecată
Război în Ucraina, ziua 276: Cătușe pentru Prigojin și milioane de oameni în beznă. Raport: Rusia trage cu rachete nucleare goale
Război în Ucraina, ziua 276: Cătușe pentru Prigojin și milioane de oameni în beznă. Raport: Rusia trage cu rachete nucleare goale
Iarna, o armă cu două tăișuri pentru ucraineni: Cum ar putea fi influențat războiul de sezonul rece
Iarna, o armă cu două tăișuri pentru ucraineni: Cum ar putea fi influențat războiul de sezonul rece
Spînu: „În timp ce Rusia bombardează Ucraina, pot să admit orice în sectorul energetic”: Ce crede despre tariful solicitat
/VIDEO/ Spînu: „În timp ce Rusia bombardează Ucraina, pot să admit orice în sectorul energetic”: Ce crede despre tariful solicitat

/VIDEO/ Foc la Ghete spre Căușeni: Biserica din lista UNESCO, mănăstirea Hagimus și dinții unui animal de acum 3 milioane de ani

26 noiembrie 2022, ora 09:30

Weekendul înseamnă dorință de relaxare. Unele mai aproape de Chișinău, altele mai îndepărtate, în țară există și colțișoare de natură mai puțin știute, unde odihna nu vine neapărat la pachet cu îmbulzeala orașului. 

Echipa TV8.md vă prezintă noi obiective turistice uimitoare:

Mănăstirea de lângă satul Hagimus a fost fondată pe 26 mai 1997 de regretatul episcop Dorimedont. La mănăstire sunt 4 biserici și 2 paraclise care adăpostesc părticele de moaște, relicve și sfințenii.

Biserica principală, având hramul „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria”, are o pictură neobizantină. La mănăstire își are sediul și un liceu teoretic pentru fete cu profil de arte, iar admiterea are loc anual.

Biserica „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost realizată după proiectul monahului Cleopa. Pictura de pe catapeteasmă a fost realizată la Mănăstirea Putna, iar prima slujbă a fost oficiată în 2010. 

Distanța de la Chișinău până la mănăstire este de circa 85 de kilometri.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” este cea mai veche din Căușeni, fiind restaurată cu ajutorul SUA. Monumentul arhitectural, construit în secolele XVII - XVIII, se află în lista patrimoniului mondial UNESCO.

Lăcașul sfânt este ctitorit de către domnitorul Grigore Callimachi și mitropolitul Daniil al Proilaviei. Pictura aparține lui Stanciul Radu și Voicul, fiind ultima etapă în dezvoltarea frescei medievale din Moldova.

Monumentul este unic în spațiul est-carpatic prin amplasarea sa sub nivelul solului (biserică semi-îngropată). Regulile tătare prevedeau ca astfel de construcții să nu depășească înălțimea unui ostaș călare.

Distanța de la Chișinău până la biserică este de circa 85 de kilometri.

Orașul medieval Căușeni, apărut lângă fosta localitate Chișinăul Mare, a fost atestat prima oară la 6 iunie 1455. În a doua jumătate a sec. XIX, localitatea devine un centru important de comercializare a cerealelor şi vinului.

Arheologii au descoperit la Căușeni un apeduct din sec. XVI, şapte morminte, dar și temelia unei clopotnițe. Dinoteriul a fost unul din cele mai mari mamifere care au existat vreodată, fiind înrudit cu elefantul de astăzi.

Baștina dinoteriilor e considerată Africa unde au apărut la începutul perioade terțiare (circa 20 milioane de ani în urmă). În Europa, dinoterii au ajuns circa acum vreo 15 milioane de ani și au dispărut aproximativ cu 2-3 milioane de ani în urmă.

Un memorial dedicat victimelor deportărilor a fost dezvelit în centrul orașului Căușeni pe 6 iulie 2016. Potrivit datelor, în perioada comunistă, 242 de familii din acest raion au fost deportate în Siberia.

Conform datelor recensământului din 2004, populaţia oraşului Căușeni constituia 17.757 de locuitori.

Distanța de la Chișinău până la Căușeni este de circa 80 de kilometri.

/VIDEO/ Foc la Ghete spre Călărași: Dansăm hora la hram, admirăm biserica de lemn fără niciun cui și batoza nemțească
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Ungheni: Vizităm sfera ciudată ca în Star Wars, un conac uitat de lume și mănăstirea cu trecut tumultuos
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Călărași: Găsim țitera unică, oca lui Cuza, vase milenare, Poarta sărutului și cavourile conservate
OPTimiștii #30. Petru Ciobanu, fondatorul unui muzeu din subsol cu acces gratuit: „Îi îndemn pe oameni să studieze istoria”
/VIDEO/ OPTimiștii #30. Petru Ciobanu, fondatorul unui muzeu din subsol cu acces gratuit: „Îi îndemn pe oameni să studieze istoria”
Dimineață cu ghinion pentru mai mulți pasageri ai rutei Bălți-Cernăuți: Microbuzul în care se deplasau s-a răsturnat la Rîșcani
Dimineață cu ghinion pentru mai mulți pasageri ai rutei Bălți-Cernăuți: Microbuzul în care se deplasau s-a răsturnat la Rîșcani
Război în Ucraina, ziua 269: Noi atacuri la Donețk, vizita lui Sunak la Kiev și noul ajutor oferit de britanici
Război în Ucraina, ziua 269: Noi atacuri la Donețk, vizita lui Sunak la Kiev și noul ajutor oferit de britanici
Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
/DOC/ Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
Scandal energetic cu iz penal în raionul Telenești. Singura hidrocentrală de pe Răut, arendată de Berlinschi, și-a oprit turbinele
Scandal energetic cu iz penal în raionul Telenești. Singura hidrocentrală de pe Răut, arendată de Berlinschi, și-a oprit turbinele
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram