Război în Ucraina, ziua 276: Cătușe pentru Prigojin și milioane de oameni în beznă. Raport: Rusia trage cu rachete nucleare goale

Secrete de război: Cum ar plănui Ucraina să elibereze Crimeea. „Luptăm pentru oameni, nu e doar un teritoriu”

15 noiembrie 2022, ora 22:03

Administrația președintelui Volodimir Zelenski lucrează în prezent la un plan prin care Ucraina urmărește să reia controlul asupra Peninsulei Crimeea, cucerită de forțele ruse în 2014 și anexată ulterior ilegal la Rusia de către Vladimir Putin. Un înalt oficial ucrainean a împărtășit cu The Daily Beast eforturile secrete – inclusiv prin implicarea unei rețele de activiști și organizații din peninsula ocupată – prin care ucrainienii încearcă să ia înapoi teritoriul acaparat de Moscova în urmă cu opt ani, relatează G4Media.

Generalul american în retragere, Ben Hodges, a scris într-un mesaj publicat duminică, pe Twitter, că „HIMARS va trage curând din Herson”, apoi „începe eliberarea Crimeei”.

„HIMARS va trage în curând din Herson. Apropierea de Crimeea este în raza de acțiune. Acest lucru va degrada apărarea rusească în timp ce ‘aripa stângă’ a contraofensivei va cuceri Mariupol și Melitopol până în ianuarie. Apoi începe faza decisivă a campaniei… eliberarea Crimeei”, a scris generalul american.

Hodges aprecia, pe 2 noiembrie, că Hersonul urma să fie eliberat „în 3-4 săptămâni,” iar Crimeea „până la vară”.

Declarațiile generalului american legate de Crimeea par să fie confirmate de un material apărut în The Daily Beast, în care sunt descrise eforturile secrete ale guvernului de la Kiev de a recuceri peninsula anexată de Putin în urma unei invazii fulger desfășurate în urmă cu opt ani.

Dezvăluirile au fost făcute în contextul în care ucrainienii au reluat controlul orașului Herson, o victorie uriașă pentru guvernul de la Kiev și o lovitură majoră pentru regimul de la Kremlin. Herson a fost singura capitală regională ucraineană pe care forțele rusești au capturat-o de la invazia din februarie. Retragerea rușilor spre est, peste fluviul Nipru, cedează mari suprafețe de teren, pe care Rusia le-a ocupat încă din primele zile ale războiului și pe care președintele Putin le-a declarat oficial drept teritoriu rusesc cu doar cinci săptămâni în urmă.

În timp ce Kremlinul a încercat să dea cea mai bună față posibilă retragerii, aceasta este, fără îndoială, un eșec umilitor pentru președintele Putin, care cu doar câteva săptămâni în urmă a declarat că locuitorii din Herson au devenit cetățeni ruși „pentru totdeauna”. Și, în timp ce purtătorul de cuvânt al lui Putin a insistat că regiunea Herson rămâne parte a Rusiei, faptele de pe teren spun o altă poveste, a scris CNN.

Implicațiile pierderii Hersonului de către ruși sunt majore. Orașul se află chiar la nord de Crimeea și reprezintă o componentă cheie a viselor lui Putin de a crea o legătură teritorială de la Rusia la Crimeea, care a fost crucială pentru aprovizionarea cu trupe și pentru avansul spre nord în Ucraina. Și, deși forțele ruse au reușit să cucerească Hersonul, în parte folosind Crimeea ca rampă de lansare, aceasta a reprezentat singura fortăreață majoră a Moscovei de pe malul vestic al Niprului.

Simultan cu operațiunile militare din Herson însă, administrația președintelui ucrainean Zelenski plănuiește în culise următorii pași pentru preluarea Crimeei, a scris publicația americană. Ziariștii au citat declarațiile făcute de Tamila Tașeva, oficialul responsabil pentru planul de a lua înapoi Crimeea și a da afară Rusia din peninsulă, care a afirmat că Ucraina urmărește atât evoluțiile de pe câmpul de luptă, cât și o rețea subterană de informatori din Crimeea pentru a ajuta.

Analiștii au notat că optimismul Administrației Zelenski legat de eliberarea Crimeei subliniază schimbarea dramatică a cursului războiului din ultimele luni. Liderii occidentali care s-au temut că Kievul va cădea în mâinile Rusiei în câteva zile după începutul invaziei, pe 24 februarie, văd acum că ucrainenii obțin câștiguri incredibile pe câmpul de luptă. Încurajate de aceste evoluții, strategia s-a mutat de la discuțiile despre recuperarea teritoriilor pe care Rusia le-a cucerit în acest an la recâștigarea teritoriilor pe care Rusia le-a luat în 2014, inclusiv Crimeea.

„Înțelegem că situația s-a schimbat dramatic după invazia la scară largă”, a spus Tașeva, menționând că victoria pentru Ucraina constă în îndepărtarea Rusiei din teritoriile pe care le-a ocupat nu doar în 2022, dar și în 2014. „Avem un război în Ucraina care durează de mai bine de opt ani; el nu a început pe 24 februarie anul acesta, ci cu opt ani în urmă – prin ocuparea Crimeei”.

Iar recâștigarea orașului Herson și ofensivele desfășurate în sudul și estul țării reprezintă semnale puternice că forțele ucrainene pot la o adică să spere că vor recuceri Crimeea, cred comentatorii.

O combinație diplomatică-militară

Potrivit informațiilor, Tașeva a crezut multă vreme că „mecanismul principal” pentru a da Rusia afară din peninsula anexată în 2014 va depinde atât de de factori politici, cât și de diplomația cu aliații. Dar pe măsură ce invazia rusă a ajuns în luna a noua și Ucraina a început să câștige teren, componenta militară a preluării Crimeei revine guvernului ucrainean.

„Mecanismul principal al dezaocupării” este „modul politic și diplomatic”, a afirmat Tașeva, adăugând că la acesta se alătură „componente militare ale deocupării”.

Oficialul ucrainean a precizat că serviciile de informații de la Kiev i-au transmis că ele cred că Ucraina va putea recuceri Crimeea până în primăvara sau vara anului 2023. Tașeva a mărturisit că ea crede că acest lucru s-ar putea întâmpla mai devreme.

„Generalul Budanov a menționat, de asemenea, că am putea dezocupa teritoriul Crimeei la sfârșitul primăverii anului 2023 și poate în vară”, a spus Tașeva, referindu-se la Kirilo Budanov, șeful Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei. „Este convingerea mea că vom lua Crimeea înapoi în Ucraina într-o perioadă mai scurtă de timp”.

Cu toate acestea, Tașeva a insistat că perioada stabilită pentru ca Ucraina să încerce să recucerească Crimeea este neclară. Dar, în condițiile în care armata ucraineană forțează Rusia să se retragă din mai multe regiuni, perspectiva este mai apropiată decât oricând. „Nu știu în acest moment și poate… nimeni… nu are date cu adevărat concrete când vom dezocupa Crimeea”, a declarat Tașeva. „Dar este o perioadă mai scurtă decât ne așteptam acum un an”.

Rețele locale de informatori

Deși momentul în care Kievul va face mișcarea este incert, analiștii cred că un lucru este clar: planul Ucrainei include separarea completă a peninsulei de Rusia odată ce forțele lui Zelenski vor da afară trupele Moscovei, potrivit informațiilor militare ucrainene. Generalul Budanov a indicat într-un interviu că podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, va fi eliminat odată ce Crimeea va fi eliberată de forțele ruse. „Podul din Crimeea este simbolul care va fi distrus. Când Crimeea se va întoarce (la Ucraina), acest pod va înceta să mai existe”, a spus Budanov.

De partea lor, Tașeva și echipa ei au început să lucreze cu o rețea secretă de activiști pentru drepturile omului, organizații neguvernamentale și civili dedicați în Crimeea, care pot ajuta când va veni momentul eliberării și reintegrării peninsulei în Ucraina.

„Lucrăm cu adevărat cu oameni din mediul clandestin – cu activiști, cu avocați… cu oameni obișnuiți din Crimeea – care locuiesc acum în Crimeea”, a afirmat Tașeva.

Publicația a notat că eforturile privind schimbul de informații în afara Crimeei au fost dificile după 2014. Ele au devenit incredibil de delicate și periculoase în ultimele luni, potrivit celor care lucrează cu localnici pentru a împărtăși informații cu organizațiile de advocacy despre abuzurile drepturilor omului, prizonierii politici, centrele de detenție create de Rusia și tortură.

„Situația în ceea ce privește accesul în peninsulă, în ceea ce privește accesul și comunicarea cu activiștii și alții care se află în Crimeea a devenit în mod evident extrem de dificilă din februarie”, a afirmat Dave Elseroad de la Human Rights House Foundation, care lucrează pentru promovarea libertății de exprimare, de întrunire și de asociere în Crimeea și în Europa de Est, Balcanii de Vest și Caucaz. „Este cu siguranță riscant pentru ei”.

Analiștii americani au precizat că este o aventură riscantă pentru cei care aleg să împărtășească informații despre ocupația rusă, așa că cea mai mare parte a colectării și împărtășirii de informații trebuie făcută în secret, astfel încât să fie ascunsă de Moscova. Asta mai ales după ce Rusia a anulat sistematic libertatea de exprimare și de întrunire în Crimeea și discriminează în special comunitatea tătarilor din Crimeea, a precizat Elseroad.

Patru organizații cu care lucrează Human Rights House Foundation „au rețele informale” și „încă operează în toată peninsula”, a spus Elseroad.

Aceasta în condițiile în care, potrivit comentatorilor, lista sarcinilor și ororilor cu care ucrainienii trebuie să se confrunte în Crimeea este aparent nesfârșită. Au existat rapoarte despre dispariții forțate, tortură, pedepse extrajudiciare și recrutare forțată în Rusia. Există, de asemenea, relatări despre autoritățile ruse care plasează dizidenți din Crimeea în instituții de psihiatrie.

Tătarii din Crimeea, un grup recunoscut de Ucraina anul trecut ca fiind un popor indigen, au fost unul dintre cele mai vocale grupuri care s-au opus ocupației Rusiei. De aceea, reprimarea lor de către forțele Moscovei a fost brutală.

Și pe măsură ce ocupația Rusiei continuă, lista încălcărilor drepturilor omului se intensifică, așa cum a explicat și Dave Elseroad. „Observăm o creștere semnificativă a numărului de persoane care sunt dispărute. Situația s-a înrăutățit progresiv de-a lungul anilor… din 2022, a mers din rău în mai rău”.

Alungarea Rusiei a devenit însă o chestiune existențială pentru forțele ucrainene, așa cum a afirmat și Tamila Tașeva: „Luptăm pentru oamenii noștri… nu este doar un teritoriu. Este vorba și despre valori, valori ale libertății, valori ale drepturilor omului”.

Riscuri majore

Analiștii au afirmat că recuperarea Crimeei de către Ucraina ar fi o lovitură majoră pentru Moscova. Pentru Putin, pierderea peninsulei pe care a anexat-o ilegal ar fi personală și ar putea amenința legitimitatea sa politică în Rusia, mai ales având în vedere că rata sa de popularitate a crescut după a capturat Crimeea în 2014, a afirmat Angela Stent, fost ofițer național de informații pentru Rusia și Eurasia la National Intelligence Council de la Washington.

„Aceasta este una dintre pretențiile sale de legitimitate”, a declarat Stent. „Una dintre afirmațiile sale principale este că el a restabilit Crimeea la locul care îi revenea. Dacă Crimeea ar fi acum luată de ucraineni, atunci aceasta ar fi o lovitură uriașă pentru propria sa legitimitate”.

Având în vedere acest lucru, fostul ofițer de informații a spus că ceea ce îngrijorează este „care ar putea fi următorul tip de escaladare venit din Rusia”. Stent a notat de exemplu că, drept răspuns la numeroasele atacuri asupra entităților militare rusești din Crimeea, Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii ucrainene, inclusiv împotriva sursele de apă și energie ale Kievului. Aceste atacuri arată că Putin este probabil furios cu privire la incursiunile ucrainiene în Crimeea, a spus Stent.

„Putin simte realitatea – la fel ca și oamenii din jurul lui – că armatei sale îi merge foarte rău… prin urmare, există această intensificare a loviturilor asupra infrastructurii”, a explicat analista.

Riscurile unei ofensive a ucrainenilor în Crimeea au fost menționate și de John Herbst, fostul ambasador american în Kiev. În opinia acestuia, dacă Ucraina încearcă să îndepărteze forțele ruse din Crimeea, ar putea risca să-i ofere lui Putin o modalitate de a galvaniza sprijinul intern pentru un război care este acum criticat de o parte a opiniei publice din Rusia.

„Este necesar un pic de prudență”, a afirmat Herbst. „O ofensivă ucraineană serioasă în Crimeea i-ar putea permite lui Putin să adune sprijin acasă pentru războiul său ilegal”.

De asemenea, există îngrijorări că Rusia ar putea interpreta eforturile Ucrainei de a recuceri Crimeea ca pe o invazie a teritoriului rus, mai ales că Moscova a sugerat că ar putea folosi arme nucleare dacă teritoriul său este amenințat.

Tașeva a respins însă această sugestie, afirmând că regimul de la Kremlin recurge la „șantaj nuclear.” Oficialul de la Kiev a spus că ea crede că scoaterea Rusiei din teritoriul pe care l-a anexat ilegal nu este un motiv pentru escaladare.

The Daily Beast a notat că liderii europeni, în special, și-au exprimat îngrijorarea în fața lui Tașeva cu privire la escaladarea conflictului de către Rusiei din cauza atacurilor ucrainene din Crimeea. Dar pentru cei care sunt îngrijorați, Tașeva a subliniat că nu este vorba doar despre reluarea teritoriului anexat de Rusia. Este vorba despre salvarea civililor, tătarii din Crimeea și ucrainenii din peninsulă, de brutalitatea Rusiei.

„Pentru a dezocupa Crimeea, nu este o escaladare. Este calea noastră spre eliberare”, a afirmat Tașeva. „Când vorbesc cu unii dintre prietenii sau colegii mei din Uniunea Europeană, de exemplu, și când m-au întrebat despre escaladare și despre șantajul nuclear și ce trebuie să facem cu el, și poate că Ucraina trebuie să facă niște compromisuri… întotdeauna spunem nu. Fără compromisuri”.

„Pentru că nu este vorba doar de teritoriu: rușii, în anii de ocupație, persecută oamenii”, a adăugat ea.

În ceea ce privește poziția Casei Albe, Administrația Biden a refuzat deocamdată să comenteze perspectivele Ucrainei de a lua înapoi Crimeea.

Cum ar putea continua războiul: Retragerea completă a armatei ruse din Ucraina - posibilă dacă Putin ar fi dat jos sau ar muri? 
Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina: Scenarii posibile
„Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ „Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
Odnostalco, obligat să dezmintă informațiile false răspândite despre Nemerenco. A fost admisă cererea de chemare în judecată
Odnostalco, obligat să dezmintă informațiile false răspândite despre Nemerenco. A fost admisă cererea de chemare în judecată
Război în Ucraina, ziua 276: Cătușe pentru Prigojin și milioane de oameni în beznă. Raport: Rusia trage cu rachete nucleare goale
Război în Ucraina, ziua 276: Cătușe pentru Prigojin și milioane de oameni în beznă. Raport: Rusia trage cu rachete nucleare goale
Iarna, o armă cu două tăișuri pentru ucraineni: Cum ar putea fi influențat războiul de sezonul rece
Iarna, o armă cu două tăișuri pentru ucraineni: Cum ar putea fi influențat războiul de sezonul rece
Poliţia de Frontieră: Toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi-au reluat activitatea
Poliţia de Frontieră: Toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi-au reluat activitatea

Alunecări de teren în Italia: Opt persoane au decedat, iar 13 sunt date dispărute

26 noiembrie 2022, ora 18:43

Opt persoane au murit sâmbătă într-o alunecare de teren, în urma unor ploi puternice, pe Insula italiană Ischia, în largul Napoli, anunţă ministrul italian al Infrastructurii Matteo Salvini, relatează news.ro.

„Sunt opt în alunecarea de teren de la Ischia. Salvatorii acţionează în condiţii dificile”, a anunţat el la un eveniment la Milano.

Un bilanț anterior anunţă 13 persoane date dispărute.

Alunecarea de teren a avut loc în oraşul Casamicciola Terme, în nordul insulei, a ”înghiţit o casă” şi a dus mai multe maşini în mare, anunţă pompierii, care precizează că căutau persoane date dispărute.

Potrivit celor două agenţii de presă, 13 persoane erau date dispărute sâmbătă, după această lunecare de teren care a avut loc sâmbătă.

O maşină antrenată în mare avea la bord două persoane, care au fost salvate, precizează pompierii.

Autorităţile locale îi îndeamnă pe locuitorii insulei să rămână în case, pentru a nu afecta operațiunile de salvare.

Casamicciola Terme, o staţiune termală cu aproximativ 8.000 de locuitori iarna, a fost afectată în 2017 de un cutremur, soldat cu doi morţi.

Oraşul a fost distrus complet de un cutremur puternic la sfârșitul secolului al XIX-lea.

OPTimiștii #30. Petru Ciobanu, fondatorul unui muzeu din subsol cu acces gratuit: „Îi îndemn pe oameni să studieze istoria”
/VIDEO/ OPTimiștii #30. Petru Ciobanu, fondatorul unui muzeu din subsol cu acces gratuit: „Îi îndemn pe oameni să studieze istoria”
Dimineață cu ghinion pentru mai mulți pasageri ai rutei Bălți-Cernăuți: Microbuzul în care se deplasau s-a răsturnat la Rîșcani
Dimineață cu ghinion pentru mai mulți pasageri ai rutei Bălți-Cernăuți: Microbuzul în care se deplasau s-a răsturnat la Rîșcani
Război în Ucraina, ziua 269: Noi atacuri la Donețk, vizita lui Sunak la Kiev și noul ajutor oferit de britanici
Război în Ucraina, ziua 269: Noi atacuri la Donețk, vizita lui Sunak la Kiev și noul ajutor oferit de britanici
Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
/DOC/ Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
Scandal energetic cu iz penal în raionul Telenești. Singura hidrocentrală de pe Răut, arendată de Berlinschi, și-a oprit turbinele
Scandal energetic cu iz penal în raionul Telenești. Singura hidrocentrală de pe Răut, arendată de Berlinschi, și-a oprit turbinele
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram