Război în Ucraina, ziua 276: Cătușe pentru Prigojin și milioane de oameni în beznă. Raport: Rusia trage cu rachete nucleare goale

Ședința CMC! Irina Gutnic cere majorarea tarifului la apă în Capitală: „Apă-Canal riscă să fie deconectată de la electricitate”

22 noiembrie 2022, ora 16:49

Reprezentanta întreprinderii Apă-Canal, Irina Gutnic, cere repetat Consiliului Municipal Chișinău (CMC) majorarea serviciului de aprovizionare cu apă și canalizare în municipiu. Potrivit acesteia, începând cu ziua de joi, Apă-Canal riscă să fie deconectată de la energie electrică, ceea ce înseamnă că întreprinderea își va sista activitatea.

„Avem o situație excepțională. Ieri compania Apă-Canal a primit prescripția de la Premier Energy că, în cazul în care nu achităm datoria de 5,6 milioane de lei pentru energie electrică, pe data de 24 operatorul va interveni și va deconecta Apă-Canal de la electricitate”, a menționat Irina Gutnic, reprezentanta întreprinderii Apă-Canal, în cadrul ședinței CMC.

TV8.md precizează că astăzi, 22 noiembrie, Consiliul Municipal Chișinău s-a întrunit în ședință. Pe ordinea de zi sunt 27 de subiecte, printre care și aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, prestat de „Apă-Canal Chișinău”.

TV8.md reamintește că primarul Ion Ceban a venit pe 8 noiembrie, la ședința Consiliului Municipal Chișinău, cu un discurs înflăcărat, presărat cu acuzații la adresa PAS. Totul din cauza unei noi tentative a aleșilor locali de a majora tariful la apă și canalizare. Ceban s-a enervat, după ce reprezentantul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a declarat, de la tribuna CMC, că nu există motive pentru această scumpire. Se întâmplă după ce, ieri, ANRE a scris că CMC nu poate majora tariful fără avizul lor. Ca urmare, subiectul a fost amânat pentru o altă ședință a Consiliului.

„Tariful va fi calculat în conformitate cu exigențele Metodologiei și avizul va fi, reieșind din rezultatele calculului dat”, a declarat șeful departamentul energie electrică și regenerabilă, ANRE, Alexandru Mija. 

Înainte de a începe dezbaterile asupra tarifului pentru consumul de apă și canalizare, la tribuna CMC a fost invitat un reprezentant de la ANRE. Acesta le-a explicat consilierilor municipali că, în acest an, nu există premise de majorare a tarifelor. Cel puțin, asta arată calculele preliminare făcute de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Declarația reprezentantului ANRE l-a înfuriat pe primar. Acesta l-a întrerupt pe Alexandru Mija și a luat locul la tribună, pentru a se expune.

„PAS-ul a dat indicații ANRE-ului să nu miște un deget în acest sens, doar ca noi cu toții să fim de vină că municipiul Chișinău nu va avea apă”, a menționat primarul capitalei, Ion Ceban.

Potrivit lui Ion Ceban, guvernarea ar intenționa falimentarea întreprinderii Apă-Canal.

„Odată și odată o să răspundeți, împreună cu „spînagrază” pe spinarea Republicii Moldova. Nesimțiților ce sunteți! Repet, acum se produce atac-raider asupra ApăCanal”, a mai vorbit primarul capitalei.

În replică, consilierii de la PAS i-au sugerat primarului să se țină în mâini și să aibă un dialog constructiv:

„Situația în care a ajuns Apă-Canal Chișinău se datorează exclusiv primarului Ion Ceban și șefilor interimari incompetenți, numiți tot de el. Administrația Apă-Canal nu a prezentat documente confirmative despre un șir de cheltuieli și nu a putut argumenta pierderile admise în rețele, iar solicitarea de aprobare a tarifelor nu a fost prezentată la timp”.

Până la urmă subiectul majorării tarifelor a fost amânat pentru o altă ședință. Totuși, cu 36 de voturi, Consiliul Municipal a aprobat și a preluat creanțele pe care Apă-Canal și le-a asumat în contractele de creditare cu BERD și BEI, semnate încă în 2013. Se întâmplă după ce, săptămâna trecută, fosta directoare de la Apă-Canal a declarat că întreprinderea activează în pierdere, inclusiv din cauza scumpirii curentului electric și înregistrează lunar un deficit de peste 100 de milioane de lei.

În prezent, oamenii achită 10 lei și 69 de bani pentru un metru cub de apă potabilă și pentru canalizare. Apă-Canal solicită vrea un tarif mai mult decât dublu, de 22 de lei și 67 de bani pentru un metru cub.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atenționează întreprinderea Apă-Canal Chișinău să nu depășească cadrul normativ în vigoare. Potrivit ANRE, impactul sumar al creșterii prețurilor la energia electrică din 14 octombrie și, ulterior, din 4 noiembrie curent asupra tarifelor pentru serviciul de alimentare cu apă și de canalizare constituie 0,65 lei/m3 și nicicum nu 10,04 lei/m3, așa cum este solicitat de către operator.

ANRE: „Tariful pentru apă și canalizare în Chișinău poate fi majorat cu 65 de bani pentru un metru cub, nicicum cu 10 lei”
ANRE, după scandalul din CMC: „Primarul a întrerupt ședința într-un mod agresiv și sfidător. Dezaprobăm astfel de comportament”
„Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ „Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
Odnostalco, obligat să dezmintă informațiile false răspândite despre Nemerenco. A fost admisă cererea de chemare în judecată
Odnostalco, obligat să dezmintă informațiile false răspândite despre Nemerenco. A fost admisă cererea de chemare în judecată
Război în Ucraina, ziua 276: Cătușe pentru Prigojin și milioane de oameni în beznă. Raport: Rusia trage cu rachete nucleare goale
Război în Ucraina, ziua 276: Cătușe pentru Prigojin și milioane de oameni în beznă. Raport: Rusia trage cu rachete nucleare goale
Iarna, o armă cu două tăișuri pentru ucraineni: Cum ar putea fi influențat războiul de sezonul rece
Iarna, o armă cu două tăișuri pentru ucraineni: Cum ar putea fi influențat războiul de sezonul rece
Poliţia de Frontieră: Toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi-au reluat activitatea
Poliţia de Frontieră: Toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi-au reluat activitatea

Piața imobiliară, în stagnare din cauza războiului din Ucraina și crizei din țara noastră

26 noiembrie 2022, ora 20:12

Piața imobiliară continuă să fie în declin. Astfel că, numărul apartamentelor noi, date în exploatare, va fi de două ori mai mic, comparativ cu anul trecut. Cel puțin asta estimează experții economici, care cred că de vină ar fi un cumul de facturi.

Războiul din Ucraina, creșterea și de trei ori a prețului la materialelor de construcții, dar și scumpirea creditelor. În timp ce unele companii au oprit construcția blocurilor noi și așteaptă primăvara, altele caută soluții pentru a nu falimenta. Pe de altă parte, agenții imobiliari susțin că și la capitolul vânzări situația nu e roz, înregistrând scăderi de peste 30 de procente. 

 „Unele materiale de construcții s-au scumpit cu 300%, iar unele de la 100 la 200%. Deci s-a scumpit absolut tot. Cele mai utilizat materiale de construcții cum sunt metalul, cimentul s-au scumpit cum v-am mai spus de la 100% în sus. S-au dublat sau chiar s-au triplat unele prețuri”. 

Este principala cauză a împotmolirii domeniului de construcții, ne spune Ion Briceac, reprezentantul unei companii. Proiecte noi practic nu au fost începute în Chișinău, iar cele existente se derulează cu chiu cu vai. 

Ion Briceac, susține că firma sa a continuat lucrările datorită creditelor luate de viitorii proprietari. Totuși, din motivul scumpirii creditelor, a scăzut și cererea pentru apartamentele noi.

Un domeniu care abia își revenea după pandemie, a fost lovit primul de efectele războiului din Ucraina, ne spune un alt reprezentant al altei companii. La toate rele s-a adăugat și scumpirea resurselor energetice. Astfel că acum, lucrările de construcții au fost reduse practic la jumătate. 

„În unele proiecte care sunt achitate de serviciile publice achitate de stat, ele mai activează, dar ceea ce ține de construcțiile inițiale private, deci ele foarte mult au scăzut.practic noi proiecte noi cum și am spus nu avem începute în Chișinău. Toate proiecte care sunt în derulare acuma sunt începute lucrările încă de anul trecut”, a spus reprezentantul unei companii de construcții, Andrei Cavcaliuc.

Potrivit estimărilor, expertului economic, Veaceslav Ioniță, numărul apartamentelor noi, date în exploatare, va scădea de două ori, în acest an, comparativ cu anul trecut. În lâncezeală sunt și vânzările de locuințe. (Sincron) „La nivel de tranzacții, chiar dacă nu există la moment o statistică oficială din partea autorităților, în medie, numărul total de tranzacții a scăzut cu 30 la sută.” 

Președintele Asociaţiei Patronale a Constructorilor, Drumarilor şi Producătorilor de Materiale de Construcţie susține că aceste probleme sunt discutate cu instituțiile de resort și se caută soluții pentru ca atât dezvoltatorii, dar mai ales, oamenii care deja au plătit o bună parte din costuri și pe deasupra au credite pe spate, să treacă mai ușor peste această criză. 

 „Una este iată acoperirea unor părți a dobânzilor, Doi acoperirea unor părți a creditelor ipotecare, tot a dobânzilor luate de către populație, dar prea îngreunează bugetul consolidat. Pe de o parte noi acoperim chletuielile la energetică, dar dacă mai mergem și la dobânzi, atunci statul nu cred că va rezista.” 

 Abia după încheierea războiului și depășirea crizei energetice ar putea duce la stabilitate în acest domeniu crede expertul în economie, Viorel Gîrbu. Însă, până atunci, lucrurile rămân încă în incertitudine. 

„Cât va dura acest lucru este foarte speculativ ca să vin cu anticipări în acest sens, dar cel puțin urmează să vedem că factori la care am făcut referință și acțiunea negativă a acestui factori se va consuma în perioada următoare și în măsură ce depășim problemele cu care ne confruntăm în prezent, piața imobiliară își va reveni”.

 Datele Biroului Național de Statistică arată că în prima jumătate a acestui an, volumul lucrărilor de construcții executate la clădirile rezidențiale a scăzut cu 38,2%, la capitolul clădiri nerezidențiale cu 28,2%, iar în ceea ce privește construcțiile inginerești cu 18,4%.

OPTimiștii #30. Petru Ciobanu, fondatorul unui muzeu din subsol cu acces gratuit: „Îi îndemn pe oameni să studieze istoria”
/VIDEO/ OPTimiștii #30. Petru Ciobanu, fondatorul unui muzeu din subsol cu acces gratuit: „Îi îndemn pe oameni să studieze istoria”
Dimineață cu ghinion pentru mai mulți pasageri ai rutei Bălți-Cernăuți: Microbuzul în care se deplasau s-a răsturnat la Rîșcani
Dimineață cu ghinion pentru mai mulți pasageri ai rutei Bălți-Cernăuți: Microbuzul în care se deplasau s-a răsturnat la Rîșcani
Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
/DOC/ Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
„Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ „Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ Casierul din Dubai! Cum a „stors” Plahotniuc milioane de euro din pașapoartele moldovenilor și conexiunile cu alte scheme
/VIDEO/ Casierul din Dubai! Cum a „stors” Plahotniuc milioane de euro din pașapoartele moldovenilor și conexiunile cu alte scheme
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram