Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige

/VIDEO/ Trecerea de la toamnă la iarnă, la pachet cu tulburări depresive: La ce specialist te poți adresa

22 noiembrie 2022, ora 20:51

Perioada de trecere de la toamnă la iarnă vine la pachet cu un amalgam de tulburări depresive, cum ar fi slăbiciunile, stresul sau insomnia. Se estimează că una din 10 persoane se confruntă cu depresie sezonieră, care, potrivit specialiștilor, se simte cel mai bine în lunile octombrie-noiembrie. În Republica Moldova, persoanele cu astfel de simptome cât și cu alte tulburări depresive se pot adresa la specialiști, la unul dintre cele 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală pentru asistență gratuită, care activează în țara noastră. 

Potrivit specialiștilor, jumătatea lunii octombrie și noiembrie sunt cele mai dificile perioade ale anului. Pe această durată de timp se observă o creștere a incidenței dar și o creștere a numărului de pacienți.

„Cred că un factor foarte important în schimbarea trecerii de la un sezon la altul este soarele. S-au făcut cercetări și studii, în care s-a demonstrat că, carența de lumină solară ne creează dezechilibru în neurotransmițători, care pot provoca depresii, tulburări de somn, stări de anxietate”.

Mulți oameni pe care i-am întâlnit, astăzi, în stradă, ne-au spus că au simțit în această perioadă anumite simptome ale depresiei de toamnă-iarnă, de aceea, este foarte important ca, atunci când nu le mai facem față singuri, să mergem la un psiholog.

„Eu consider că a merge la psiholog este foarte important, pentru că aceasta este starea noastră psihologică. Trebuie să avem grijă de sănătatea noastră, în primul rând”.

Alții, chiar dacă ne-au recunoscut că sănătatea are de suferit în diferite perioade ale anului, refuză să meargă la un specialist, munca fiind cel mai bun remediu, în opinia lor.

„Eu nu înțeleg ce înseamnă psiholog. Dacă lucrezi, alt psiholog nu-ți trebuie. Lucrează și totul va fi bine”.

„Sunt oameni care, poate, le trebuie. Eu, deocamdată, mulțumesc Domnului, totul e bine din partea la psihologie”.

Pentru a ajuta oamenii să depășească stările depresive, în toate raioanele și municipiile din țară activează 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală. În prezent, în țara noastră, circa 80 de mii de persoane sunt diagnosticate cu diverse probleme de sănătate mintală.

„Noi, în Centru avem atât psihiatri cât și psihologi, care oferă serviciile medicale și psihologice. Psihologul poate oferi câteva ședințe, poate vedea careva probleme în familie. Persoanele care văd că au dificultăți, nu este nicio rușine să te adresezi, la noi cred că asta e cea mai mare problemă în societate”.

De exemplu, această femeie este una dintre pacienții care a beneficiat de terapiile cu psihologul și acum spune că relația cu ea însăși, dar și cu cei din jur s-a schimbat radical. Simțea că nu mai are niciun chef de viață, iar după trei luni de insomnii, a ajuns la psihiatru.

„Aici am găsit empatie, bunătate, înțelegere. Chiar dacă eu credeam că nu sunt oameni, care să mă înțeleagă, aici am găsit, în doamna psihiatru, în psiholog și chiar în asistentele de pe hol. Când mă vedeau că am plâns, spuneau: 'Hai vină să bem un ceai'”.

Tot astăzi, în Republica Moldova a fost lansat site-ul sănătate-mintală.md, portalul rețelei de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din țara noastră. Platforma oferă posibilitatea de a găsi rapid cel mai apropiat centru, iar cei care vor să-și împărtășească experiența ori au nevoie de sfaturi, o pot face, inclusiv în mod anonim, pe forumul platformei.

"Газпром" не будет снижать подачу газа для транзита в Молдову
"Газпром" не будет снижать подачу газа для транзита в Молдову
Национальному Художественному музею Молдовы исполнилось 83 года. Вспоминаем его историю
Национальному Художественному музею Молдовы исполнилось 83 года. Вспоминаем его историю
Решение принято. Большой адронный коллайдер остановят ради экономии энергии
Решение принято. Большой адронный коллайдер остановят ради экономии энергии
В Кремле отрицают, что Россия готовится покинуть Запорожскую АЭС
В Кремле отрицают, что Россия готовится покинуть Запорожскую АЭС
На акции протеста "Шор" заметили людей в форме, похожей на полицейскую
На акции протеста "Шор" заметили людей в форме, похожей на полицейскую

/VIDEO/ Date alarmante la Chișinău: Crește numărul persoanelor cu viroze. Recomandările medicilor

28 noiembrie 2022, ora 17:51

Numărul persoanelor cu viroze este în creștere de la o săptămână la alta, în municipiul Chișinău. Potrivit șefului Direcției Sănătate, săptămâna trecută, au fost raportate peste trei mii de cazuri de îmbolnăvire, în special, la copii. 

Este de aproape două ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, arată datele statistice. Între timp, medicii îndeamnă oamenii să se vaccineze și contra gripei, pentru a fi mai protejați în sezonul rece. Serul este disponibil în toate policlinicile din oraș. 

Astăzi, la Centrul Medicilor de Familie nr. 3 din sectorul Botanica, pe coridoare se puteau vedea zeci de copii. Unii cu febră, alții - cu tuse. Sunt simptomele unei viroze sezoniere sau gripe, spun medicii:

„- Nu scăpăm, pentru că mergem la grădiniță, la școală. 
- Ce simptome au copiii? 
- Ca de obicei: nas înfundat, gâtul puțin roșu. Febră mai rar”.

Și această mămică aștepta în hol cu doi copii, ambii cu febră, spune ea. În ultima perioadă, numărul adresărilor la medic este în creștere susțin responsabilii de la Direcția municipală Sănătate. 

Mai exact, săptămâna trecută au fost raportate puțin peste 3000 de cazuri de infecții virale ale căilor respiratorii. Cu aproape 200 de persoane mai mult decât săptămâna anterioară. 

„- Noi așteptăm să fim primiți, dar sunt mulți oameni. Azi e ziua de primire a maturilor. Scrieți, vă rog, la urgență”.

„- Simptomele unei infecții respiratorii și a unei gripe sunt asemănătoare. Poate să fie rinoree, lacrimație, fotofobia, pofta de mâncare scăzută, disconfort în gât. Poate să fie tuse. Doar că, uneori, la gripă sunt niște simptome mai pronunțate”, a menționat șefa secției, Ludmila Dubina.

Odată ce o persoană are aceste simptome, trebuie să se adreseze la medicul de familie pentru a primi tratament. 

Totuși, îmbolnăvirea cu gripa sezonieră se poate evita, dacă îți administrezi la timp vaccinul antigripal. Astăzi, la policlinică, au fost cel puțin 10 oameni care s-au imunizat:

„ - Antigripal, da. Acum mă duc la medic să întreb, dacă sănătatea îmi permite să mă vaccinez sau nu. Avem multe boli, cardiovasculare și diabet zaharat. La vârsta asta multe boli sunt”.

Potrivit șefului Direcției Sănătate, în acest sezon rece, la policlinici au fost distribuite 47.800 de doze de vaccin antigripal. Dintre care 57 la sută deja a fost administrat doritorilor. Între timp, săptămâna trecută, în Chișinău, au fost înregistrate și 10 cazuri noi de tuberculoză.

„ - Din acești 10 pacienți, 9 au fost internați, iar unul primește tratament la domiciliu. Atenționez populația că, în momentul în care are simptome specifice precum tuse neclare de două sau trei săptămâni, slăbiciuni, să se adreseze la medicul de familie”, a declarat șeful Direcției Sănătate, Boris Gîlca.

Într-un răspuns pentru TV8, Boris Gîlca a declarat că, în aceeași perioadă a anului trecut, numărul pacienților cu viroză era mai mic. Mai exact, în perioada 21-27 noiembrie 2021, la medic s-au adresat cu aproximativ cu 1200 mai puțini oameni decât acum. Cei mai afectați sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani. Din numărul total de 3040 de cazuri, 80 au fost spitalizați pentru îngrijiri medicale.

 МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
Макрон объявил о пакете помощи Молдове в более чем 100 млн евро
Макрон объявил о пакете помощи Молдове в более чем 100 млн евро
Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
/VIDEO/ Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
Ее назвали Морковка. Во Франции поймали одну из самых крупных золотых рыбок
/FOTO/ Ее назвали Морковка. Во Франции поймали одну из самых крупных золотых рыбок
Раду Мариан раскритиковал  повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
Раду Мариан раскритиковал повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram