Război în Ucraina, ziua 276: Cătușe pentru Prigojin și milioane de oameni în beznă. Raport: Rusia trage cu rachete nucleare goale

/VIDEO/ Prânz cald și o vorbă bună: Dramele unor bătrâni din Chișinău, care trăiesc în sărăcie cruntă la pensie

15 noiembrie 2022, ora 08:05

Nu-și mai amintesc când au mâncat ultima dată un prânz cald. Gustul cărnii l-au uitat demult, iar peștele, lactatele sau fructele sunt un lux, pe care nu și-l pot permite. Este istoria comună a mai multor bătrâni, locuitori ai sectorului Centru al Capitalei, care au beneficiat de un prânz cald și o vorbă bună, în cadrul unei acțiuni de caritate, inițiată de pretură și susținută de Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului. Partenerii își propun să extindă pe viitor proiectul și în alte sectoare ale capitalei.

Mătușa Zinaida are 90 de ani. Viața ei a fost foarte zbuciumată și plină de lipsuri de când se ține minte, deoarece a crescut la o casă de copii. 

Dar atât de greu ca acum femeia spune că n-a dus-o niciodată. Toată viața a lucrat dactilografă, la minister, iar astăzi primește o pensie de doar 1400 lei:

„Pentru deservirea blocului, și energie, și apă și toate celea, dar nu ajunge...”.

Nici tinerețea nu i-a fost ușoară. Atunci când s-a căsătorit, a sperat să aibă o viață mai îndestulată și mai bună, dar n-a fost să fie. Soțul i-a murit, iar ea și-a crescut singură feciorul, muncind din greu ca să-i poată oferi tot ce n-a avut ea în copilărie. Astăzi, se au doar unul pe altul, ambii fiind bolnavi și neajutorați:

„N-am pe nimeni, numai feciorul și-i bolnav. Îi la pensie”.

„Are diabet și tensiune”.

Femeia ne mai spune că pensia îi ajunge doar pentru medicamente și servicii comunale, iar pentru mâncare îi rămân doar câțiva lei pe care nu știe cum să-i împartă. 

De multe ori, adoarme flămândă, ne mai spune bătrâna cu ochii în lacrimi. Și acest bărbat de 78 de ani spune că viața a fost tare dură cu el. A avut 2 copii, dar au murit de tineri, iar de jalea lor, i-a decedat și soția. Așa că acum, își trăiește bătrânețile în singurătate. Este obișnuit să facă singur mai totul. Dar de un prânz cald s-ar bucura tare mult, spune bărbatul:

„Băiatul a murit la 41 ani. Fiica nici nu avea 14 ani când s-a înecat”.

Are o pensie de 1350 lei și singura mâncare pe care și-o poate permite sunt cartofii. A supraviețuit, deoarece are simțul umorului, ne-a recunoscut bărbatul. 

Și cu toate că încearcă să glumească pe cont propriu, ochii îi sunt triști și abia de-și stăpânește lacrimile:

„Eu fac singur niște cartofi și gata”.

„Mai strângem cureaua, se lipește burta de spinare și nu mai simt acel gol”.

Și Anastasia strânge bine cureaua, pentru că ea va împărți acest prânz cu fiul său, care, din cauza unui accident de motocicletă, așteaptă să fie operat pentru a doua oară. 

Femeia economisește fiecare bănuț, deoarece intervenția va fi destul de costisitoare, spune ea:

„Eu nici nu dau drumul la gaz, stau în frig. Mă îmbrac într-un halat gros și stau în casă, în frig. Mă tem să pornesc gazul. 30 de lei....”.

„Mâncare n-am nimic acasă, mă credeți? N-am nimic, nici nu pot cumpăra că nu-mi ajung bani”.

Oamenii s-au bucurat de hrana caldă, dar și de faptul că cineva se gândește la ei. Acum în vârstă de 82 de ani, mătușa Vera spune că a muncit toată viața și nu și-a imaginat niciodată că o va duce atât de greu la bătrânețe:

„S-au adus aminte că mai trăim, că mai suntem în viață și ne bucurăm. Da iaca, acum trebuie lemne să cumpărăm, lemne să cumpere. Pe ce să cumpărăm? Nici n-am idee”.

Acțiunea de caritate a început astăzi, datorită unui proiect lansat în parteneriat cu Pretura sectorului Centru.

„- Începând cu ziua de astăzi, 5 zile în săptămână, de luni până vineri, 100 de persoane social vulnerabile din sectorul Centru vor primi 100 de prânzuri calde, alte 50 de familii, care nu pot ieși din casă, familii cu mulți copii sau persoane țintuite la pat vor primi produse alimentare pentru 2 săptămâni înainte.
 - Cum sunt selectate aceste persoane?
 - Listele au fost făcute de către Direcția Asistență Socială”, a declarat pretorul sectorului Centru, Vadim Hîncu.

Prânzurile calde sunt oferite de către Asociația A.S.I.C.S.

„Aici este inclus felul întâi, felul 2 și salată”.

„100 asemenea prânzuri vor primi în fiecare zi oamenii din sectorul Centru”.

„Sperăm că vom ajuta și celelalte sectoare ale orașului Chișinău”, a menționat directorul Asociația A.S.I.C.S., Gherghi Barbarov.

Campania se va derula pe tot parcursul lunii noiembrie și are menirea de a ajuta oamenii singuratici, bătrâni ori din familii social vulnerabile.

Discuția dintre Gavrilița și o localnică de la Ungheni. Cum a reacționat prim-ministra când femeia i-a vorbit despre sărăcie
/VIDEO/ Sub povara grijilor: Mai mulți bătrâni stau singuri și țintuiți la pat. Aceștia duc o viață la limita sărăciei
Condamnați la sărăcie: Numeroși bătrâni, nevoiți să vândă verdețuri și flori ca să câștige de pâine
„Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ „Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
Odnostalco, obligat să dezmintă informațiile false răspândite despre Nemerenco. A fost admisă cererea de chemare în judecată
Odnostalco, obligat să dezmintă informațiile false răspândite despre Nemerenco. A fost admisă cererea de chemare în judecată
Război în Ucraina, ziua 276: Cătușe pentru Prigojin și milioane de oameni în beznă. Raport: Rusia trage cu rachete nucleare goale
Război în Ucraina, ziua 276: Cătușe pentru Prigojin și milioane de oameni în beznă. Raport: Rusia trage cu rachete nucleare goale
Iarna, o armă cu două tăișuri pentru ucraineni: Cum ar putea fi influențat războiul de sezonul rece
Iarna, o armă cu două tăișuri pentru ucraineni: Cum ar putea fi influențat războiul de sezonul rece
Spînu: „În timp ce Rusia bombardează Ucraina, pot să admit orice în sectorul energetic”: Ce crede despre tariful solicitat
/VIDEO/ Spînu: „În timp ce Rusia bombardează Ucraina, pot să admit orice în sectorul energetic”: Ce crede despre tariful solicitat

Indignați și cu lacrimi în ochi: Ce spun locuitorii Capitalei despre majorarea tarifului la energia electrică și apă

26 noiembrie 2022, ora 20:35

O nouă scumpire la energie, dar și majorarea dublă a tarifului la apă i-a luat prin surprindere pe mulți locuitori ai Capitalei. Indignați și cu lacrimi în ochi, mulți, cu care am discutat, ne-au spus că nu vor face față cheltuielilor, care deja au atins apogeul. Susțin că unica soluție ar fi economia. Adică să îndure frigul, să stea pe întuneric și să folosească cât mai puțină apă. 

„Eu sunt invalidă, grupa a II-a, și tare, tare mi-i greu. Nu știu, ce o să facem. O să murim și de foame și de frig, probabil. Și în apartament e frig.” 

Majoritatea oamenilor pe care i-am întâlnit, astăzi, ne-au mărturisit cu lacrimi în ochi că au muncit o viață, iar la final, au rămas doar cu povara greutăților în spate.

„-Off, dacă mai ajunge la șapte lei lumina, ce facem noi? Suntem de la țară. Lemne cumpără, lumina se scumpește. Iată de exemplu, acasă trebuie să dau focul, soțul e bolnav, eu tot...nu știu cum o să trăim. -Ce o să faceți? -O să înghețăm de frig, ce o să facem? Altceva nu-i nimic de făcut.”

Pensia pe care o primesc e mult prea mizeră pentru un trai decent, ne-au spus mulți bătrâni. Sunt revoltați și de decizia de a scumpi apa, mai mult decât dublu. 

Premier Energy a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să aprobe tariful de 6 lei și 39 de bani pentru un kilowatt oră, fără TVA, adică, cu aproximativ 1 leu și 60 de bani mai mult, decât este acum. 

Tot ieri, Consiliul municipal Chișinău a decis majorarea tarifului la apă și canalizare până la 24 de lei. Deocamdată, nu este clar de când ar urma să intre în vigoare noul tarif. Pe de altă parte, ANRE a anunțat că decizia luată de CMC este ilegală, întrucât, nu a eliberat niciun aviz. Așa că Agenția susține că va sesiza Cancelaria de Stat și organele de drept

Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
Ceban, după ce ANRE a spus că va sesiza organele de drept privind majorarea tarifului la apă: „Nu pot lăsa oamenii fără apă”
Radu Marian critică decizia CMC privind majorarea tarifului la apă: „Va fi contestată prin toate căile posibile”
OPTimiștii #30. Petru Ciobanu, fondatorul unui muzeu din subsol cu acces gratuit: „Îi îndemn pe oameni să studieze istoria”
/VIDEO/ OPTimiștii #30. Petru Ciobanu, fondatorul unui muzeu din subsol cu acces gratuit: „Îi îndemn pe oameni să studieze istoria”
Dimineață cu ghinion pentru mai mulți pasageri ai rutei Bălți-Cernăuți: Microbuzul în care se deplasau s-a răsturnat la Rîșcani
Dimineață cu ghinion pentru mai mulți pasageri ai rutei Bălți-Cernăuți: Microbuzul în care se deplasau s-a răsturnat la Rîșcani
Război în Ucraina, ziua 269: Noi atacuri la Donețk, vizita lui Sunak la Kiev și noul ajutor oferit de britanici
Război în Ucraina, ziua 269: Noi atacuri la Donețk, vizita lui Sunak la Kiev și noul ajutor oferit de britanici
Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
/DOC/ Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
Scandal energetic cu iz penal în raionul Telenești. Singura hidrocentrală de pe Răut, arendată de Berlinschi, și-a oprit turbinele
Scandal energetic cu iz penal în raionul Telenești. Singura hidrocentrală de pe Răut, arendată de Berlinschi, și-a oprit turbinele
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram