/LIVE TEXT/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească

social

/VIDEO/ Anvelopele nimănui: Mormane de cauciucuri sunt aruncate prin râuri și păduri! Doar 2000 de tone se reciclează

28 noiembrie 2022, ora 10:20

E sezonul schimbării anvelopelor, momentul când ne lovim de o problemă veche, pe care am abordat-o cu mai multe ocazii. Oamenii rând, dar și agenții economici, din lipsa locurilor de depozitare și prelucrare sau chiar din nepăsare, aruncă pneurile vechi la marginea drumurilor, pe cursul râurilor, pe câmpuri, prin păduri sau, mai rău, le ard. Prima, dar și cea mai veche companie care recicla pneurile, a rămas fără autorizație, după ce Agenția de Mediu nu i-a prelungit-o. După atâția ani de nepăsare, autoritățile punct la punct, cu mare greu, un pachet legislativ ce va obliga producătorii și importatorii de anvelope, să se ocupe de tot lanțul logistic, de la import, până la reciclare. 

 În fiecare an, în prag de iarnă, atunci când șoferii își schimbă anvelopele, reapare o problemă pe cât de gravă, pe atât de greu de gestionat de către autorități. Pneurile sunt aruncate la întâmplare - la marginea drumurilor, prin păduri, în râuri, pe câmpuri sau la gropile de gunoi, acolo unde, de cele mai multe ori ard, eliberând în atmosferă substanțe toxice. Și dacă unii șoferi o fac din iresponsabilitate, alții - din lipsă de alternativă. În țara noastră aproape că nu există platforme pentru depozitarea, prelucrarea și reciclarea anvelopelor uzate, astfel că, an de an, acestea se adună în cantități tot mai mari. Am luat la pas râul Bîc, de la Ghidighici, până la ieșirea din partea de sud a Chișinăului. Iar ceea ce am descoperit, este de-a dreptul revoltător. Zeci sau chiar sute de anvelope abandonate, unele mai vechi, altele aruncate de curând. Și pneuri de toată mâna- de automobile, de camioane și tractoare.

În prezent, în toată țara există două companii care prelucrează și reciclează anvelopele folosite. Până în luna martie au fost trei, dar cea mai veche dintre ele nu mai are autorizație de funcționare. Cum pot să-și legalizeze afacerea cei care doresc să activeze în acest domeniu, am aflat de la Agenția Mediului. Ne mutăm la Inspectoratul pentru Protecția Mediului, unde încercăm să aflăm ce măsuri se întreprind pentru a pune capăt acestui fenomen dăunător pentru oameni și mediu.

Sunt însă și situații în care cei care aruncă deșeurile sunt prinși în flagrant. Respectiv, aceștia pot fi amendați pe loc. Problema e că,  de cele mai multe ori, oamenii care aruncă la întâmplare anvelopele, aleg să o facă departe de ochii lumii, pentru a nu fi văzuți de cineva sau chiar filmați. Dar chiar și așa, amenzile sunt mici și nu prea îi sperie.

Potrivit autorităților, acum se elaborează un mecanism, prin care persoanele fizice și juridice care vând, importă și prelucrează anvelope să fie obligate să-și înregistreze activitatea în sistemul informațional automatizat al Agenției de Mediu. În baza acestuia se va ține o evidență a tuturor anvelopelor cumpărate și, respectiv returnate. Mecanismul urmează să asigure şi dezvoltarea sistemelor de valorificare materială a deșeurilor de anvelope uzate.

Cât despre verificările în teren sau supravegherea anumitor zone, unde se regăsesc cel mai des anvelopele aruncate, acestea nu sunt posibile, din cauza numărului mic de inspectori de mediu.

Ne-am propus să vedem cât de grav e fenomenul aruncării anvelopelor la întâmplare, iar pentru asta am ales râul Bîc. Ce am descoperit, a fost de-a dreptul groaznic.

Am vizitat cea mai veche companie din domeniul reciclării anvelopelor care a fost și prima din Republica Moldova dar, din primăvara aceasta a rămas fără autorizație. Am încercat să aflăm de ce. „M-am adresat să primesc autorizația. Eu am primit răspunsul negativ... și gata”, spune Anatolie Corj, administratorul companiei. 

Administratorul companiei spune că nu înțelege de ce nu a primit autorizație, deși are anumite bănuieli: „Eu m-am pronunțat împotriva legii de incinerare...- Mai mult, nu doresc să-mi exprim părerea.” 

Versiunea Agenției de Mediu este că solicitantul nu a primit setul necesar de acte pentru eliberarea autorizației. Cât despre munții de cauciucuri pe care le are agentul economic depozitate pe teritoriul companiei, așteptarea e cuvântul de ordine. Deși unitatea nu mai activează și nu mai primește cauciucuri pentru depozitare, din obișnuință oamenii continuă să le aducă aici. Am încercat să aflăm de la președintele Moldcontrol cum ar putea salva situația mecanismul de gestionare a anvelopelor, care urmează a fi definitivat. Autoritățile au stabilit o rată anuală a anvelopelor pe care și-au propus să o gestioneze. Cantitatea minimă de anvelope care ar trebui procesată anual depășește cu mult cifrele actuale. De aceea implementarea acestui proiect este extrem de necesară. „După mine, o instalație ar trebui să proceseze 10.000 de tone anual... - Acum, se procesează cel mult 2000 de tone pe an.”, ne declară președintele Moldcontrol. 

 

Autoritățile au un proiect pentru a scăpa de aceste deșeuri de cauciuc, proiect care așteaptă deja de trei ani să pornească. Acesta presupune arderea anvelopelor, la fabricile de producere a cimentului. Populația și ONG-urile de mediu se opun însă implementării lui,  menționând că pune în pericol sănătatea oamenilor, crescând riscul de afecțiuni oncologice.  

Ne dorim din tot sufletul ca aceste proiecte și inițiative să prindă contur și să se materializeze, spre binele tuturor. Deoarece aceste comportamente iresponsabile, de a abandona deșeurile la orice pas, acolo unde ne e comod și nu ne vede nimeni, în câțiva ani  vor crea probleme grave sănătății tuturor, indiferent de vârstă. Deja avem o mulțime de copii care se nasc cu probleme grave de sănătate și tineri care își pierd viețile din cauza unor maladii incurabile. Semnale SOS vin și de la mediu- râuri, precum Bîcul, nu mau au nici urmă de viață în ele, iar pe strada Calea Basarabiei am descoperit un adevărat dezastru ecologic, pe care îl vom aborda într-un reportaj ulterior. 

Un reportaj de Constantin Niculae
Imagini Vlad Glinjan, montaj Constantin Niculae

/FOTO/ Cum arată Anastasia Fotachi la „6 luni de dragoste”: Modelul a publicat o fotografie cu burtica de gravidă
/FOTO/ Cum arată Anastasia Fotachi la „6 luni de dragoste”: Modelul a publicat o fotografie cu burtica de gravidă
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/LIVE TEXT/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească
/LIVE TEXT/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească
Război în Ucraina, ziua 349: Lege marțială extinsă, iar Rusia amenință cu o escaladare imprevizibilă. Alertă ONU: „Risc nuclear”
Război în Ucraina, ziua 349: Lege marțială extinsă, iar Rusia amenință cu o escaladare imprevizibilă. Alertă ONU: „Risc nuclear”
/HOROSCOP/ Vărsătorii au probleme cu iubirea de sine, iar Berbecii vor da ce au mai bun în inimă: Ce prezic astrele celor 12 zodii
/HOROSCOP/ Vărsătorii au probleme cu iubirea de sine, iar Berbecii vor da ce au mai bun în inimă: Ce prezic astrele celor 12 zodii

/VIDEO/ Ar trebui partidele de dreapta să facă bloc comun la alegeri? „Chișinău e cel mai mare bazin electoral pentru pro-europeni”

07 februarie 2023, ora 23:08

Partidele pro-europene ar trebui să facă bloc comun la alegerile locale din 2023, consideră liderul Partidului „Puterea Oamenilor”, Ruslan Codreanu, care susține că poartă dialog de aproape un an cu unele partide pentru unirea eforturilor la alegeri. De aceeași părere este și prim-vicepreședintele PSDE, Mircea Buga, potrivit căruia PSDE își dorește „o colaborare, poate un pact de neagresiune între forțele pro-europene”. 

Iar membrul Partidului Liberal, Ion Cebanu, a menționat că, la moment, nu s-a discutat posibilitatea formării unui bloc al partidelor de dreapta. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 7 februarie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Cred că șansele sunt foarte mari și nu neapărat pentru că miza ar fi mare. Pentru Primăria Chișinău, miza a fost mereu mare, dacă să ne uităm după parcursul istoric. Dincolo că șansele sunt foarte mari, noi purtăm dialog de aproape un an cu mai multe partide de dreapta în vederea consolidării și unirii eforturilor pentru alegerile locale și nu doar pentru Capitală, dar în general, alegerile locale pe țară”, a subliniat Ruslan Codreanu.

Mircea Buga crede că „Municipiul Chișinău, fără doar și poate, este cel mai mare bazin electoral pentru partidele proeuropene. Vorbim de cele care, într-adevăr sunt orientate spre o aderare veritabilă la principiile și valorile europene.

Ori în prezent având în vedere o criză de imagine a altor opțiuni pro-estice, tot mai multe partide vor încerca să migreze în direcția eșichierului pro-european”.

Acesta a anunțat că PSDE va avea un candidat la alegerile pentru Primăria Capitalei, dar și în alte localități.

În ceea ce privește unirea forțelor pro-europene, Buga spune că PSDE vrea „o colaborare, poate și un pact de neagresiune între forțele pro-europene și nu e vorba doar de Chișinău, unde, tradițional, PSDE nu a avut un scor așa destul de mare. Partea puternică a formațiunii au fost în raioanele, localitățile rurale, unde am avut cel mai mare număr de primari la alegerile local trecute. 

Ne dorim același scor sau cel puțin să ne apropiem de un scor onorabil în alegerile care urmează și Capitala este o piatră de încercare și pentru noi, inclusiv ce ține de lista Consiliului Municipal”.

„Nu am avut o discuție în forurile partidului pe chestiunea asta. Cel mai probabil, vom avea un candidat la alegeri”, a punctat membrul PL, Ion Cebanu.

TV8.md reamintește că comuniștii și socialiștii au spus că pentru Primăria Chișinău, fiecare formațiune va veni cu propriul candidat. Și dacă comuniștii spun că au identificat candidatul, dar nu spun numele, socialiștii afirmă că poartă discuții la partid. 

Nici PAS nu a decis cine va reprezenta partidul. Lilian Carp, numele căruia s-a vehiculat în presă că ar putea fi candidatura PAS-ului, spune că: „Nu este luată o decizie”. 

Alegerile locale generale din acest an vor costa bugetul de stat în jur de 178 de milioane de lei. Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, spune că deși în Republica Moldova ar putea fi prelungită starea de urgență, acest lucru nu împiedică desfășurarea scrutinului, întrucât CEC a mai organizat alegeri în perioada stării de urgență, fiind aplicată o excepție de la norma legală.

Alegerile locale ar putea avea loc la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie 2023.

Alegerile locale - o repetiție a celor parlamentare? Negru: „Unele partide vor încerca să iasă din umbră sau să facă rebranding”
Primarul de la Bălți dezvăluie din partea cărui partid va candida la alegerile locale din toamnă: „Ștefan Gligor m-a susținut”
Peste 70 de zile de la dispariția Mădălinei în SUA: Căutarea s-a mutat într-o zonă muntoasă. Ar fi fost zărită mașina mamei
/FOTO/ Peste 70 de zile de la dispariția Mădălinei în SUA: Căutarea s-a mutat într-o zonă muntoasă. Ar fi fost zărită mașina mamei
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Val de cutremure puternice în Turcia: Tsunami pe plajă și clădiri prăbușite. Bilanțul morților crește rapid
/VIDEO/ Val de cutremure puternice în Turcia: Tsunami pe plajă și clădiri prăbușite. Bilanțul morților crește rapid
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine sunt stăpânii lacurilor din R. Moldova și cum au ajuns terenurile în proprietatea lor
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine sunt stăpânii lacurilor din R. Moldova și cum au ajuns terenurile în proprietatea lor
/VIDEO/ „Eu l-am împins, dar nu l-am pălit”: Conflict în Capitală și îmbrânceli între un șofer și conducătorul unui evacuator
/VIDEO/ „Eu l-am împins, dar nu l-am pălit”: Conflict în Capitală și îmbrânceli între un șofer și conducătorul unui evacuator
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram