Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

politic

Platforma DA cere ca ambasadorul Rusiei să prezinte explicații privind aplicațiile militare desfășurate în stânga Nistrului

27 ianuarie 2022, ora 13:47
Distribuie:

Platforma DA solicită ca ambasadorul Federației Ruse să fie chemat la Ministerul de Externe, pentru a prezenta explicații privind scopul și caracterul aplicațiilor militare desfășurate în regiunea separatistă, precum și obținerea unor garanții că forțele ruse, amplasate ilegal pe teritoriul Moldovei, nu  pregătesc acțiuni militare împotriva Ucrainei.

De asemenea, reprezentanții formațiunii propun intensificarea și înăsprirea controlului hotarului estic la punctele vamale comune,  în conformitate cu rigorile legale ale R. Moldova și Ucrainei, precum și măsuri profilactice ce țin de un control mai riguros la Aeroportul Chișinău, pentru a preveni eventualele tentative de suplinire ale trupelor din Transnistria de către Federația Rusă.

Platforma DA mai solicită lansarea procedurilor de eliminare treptată ale facilităților fiscale pentru mărfurile care se importă în regiunea transnistreană fără achitarea TVA și accizelor, cât și monitorizare mai drastică și complexă a instituțiilor financiare din stânga Nistrului de către Banca Națională a Moldovei.

În acest context,  Platforma DA cere  să fie organizate de urgență, consultări permanente ale organelor de forță ale Republicii Moldova cu omologii săi din Ucraina și România în vederea schimbului de informații și prevenirii unor eventuale escaladări în zona transnistreană.

„Este adevărat că, regimul separatist de la Tiraspol nu-și cere permisiunea de la autoritățile de la Chișinău să organizeze aplicații militare ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse ale Federației Ruse ceea ce face practic, ineficientă activitatea Comisiei Unificate de Control, dar, la fel de adevărat este și faptul că nu ne simțim mai protejați, îgnorând fenomenul și neluând nicio atitudine în raport cu pericolul care ne poate schimba dramatic viața,” a declarat fostul deputat al Platformei DA, Chiril Moțpan. 

În același context, formațiunea menționează că regiunea separatistă supraviețiuește din cauza că autoritățile de la Chișinău au făcut Tiraspolului mai multe „cadouri”, cum ar fi contractul exclusiv de furnizare a energiei electrice de la Kuciurgan, dar și alte operațiuni tenebroase ale unor cercuri obscure de pe ambele maluri ale Nistrului: regimul fiscal cu facilități pentru importul/exportul în/din regiunea transnistreană,  aprovizionarea armatei ruse cu carburanți,  fără achitarea accizelor și TVA, scutirea tăcită a regiunii de la plata pentru gazele naturale livrate, și, mai nou, susținerea economică a regimului transnistrean prin intermediul întrepriderii metalurgice de la Râbnița care are capital public majoritar și ar trebui să fie gestionată de Agenția Proprietății Publice.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Prima ședință a Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană după ce am devenit țară candidată la UE: Subiectele discutate

04 octombrie 2022, ora 18:24
Distribuie:

Comisia guvernamentală pentru integrare europeană s-a întrunit în ședință pentru a evalua gradul de implementare a reformelor și a stabili acțiunile ce urmează a fi realizate în viitorul apropiat. Este prima ședință a Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.

„Ne aflăm aici pentru a revitaliza formatul comisiei și pentru a aranja procesele ce țin de Guvern, autorități și toți factorii responsabili care participă la negocieri. O serie de acțiuni au fost făcute deja pe platforma prezidențială a Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. Un lucru este cert: de noi depinde viteza cu care ne vom mișca în implementarea tuturor punctelor și atingerea valorilor care ne-au motivat să depunem cererea de integrare europeană”, a declarat Natalia Gavrilița, în debutul ședinței. 

Pe ordinea de zi au fost incluse mai multe subiecte, printre care analiza implementării Planului de acțiuni propus de Comisia Europeană, confirmarea Agendei de asociere pentru 2021-2027, care urmează a fi adoptată în luna decembrie, și crearea a 35 de grupuri de lucru responsabile de ajustarea legislației naționale la cea europeană. 

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că, în ceea ce privește Planul de acțiuni pentru implementarea celor 9 măsuri propuse de CE, se înregistrează un progres vizibil în punerea în operă a măsurilor. 

„În anumite cazuri se atestă o ușoară întârziere în realizarea acțiunilor, dar cele mai multe dintre ele sunt înfăptuite și doar se așteaptă publicarea acestora în Monitorul Oficial”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Membrii comisiei au vorbit și despre progresul înregistrat de autorități în procesul de creștere a capacității instituțiilor, prin suplinirea cu personal responsabil de planificarea, elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor publice, astfel încât să corespundă standardelor UE.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Decizie istorică! Consiliul European a acordat Moldovei și Ucrainei statut de candidat pentru aderarea la UE

23 iunie 2022, 21:06

Realizările MAEIE, după un an de mandat. Popescu: „Cea mai istorică e obținerea statutului de candidat la UE”

08 august 2022, 11:08

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram