/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Război în Ucraina, ziua 93: Putin, „pregătit să discute un schimb de prizonieri” cu Ucraina, spune Austria

missing
Foto: Telegram/ V. Zelenski
27 mai 2022, ora 21:54

​​În cea de-a 93-a zi a invaziei ruse în Ucraina, regiunea de est a Ucrainei este tot mai bombardată. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, acuză trupele lui Vladimir Putin de genocid în Donbas. Potrivit ultimelor estimări, cel puțin nouă civili au fost uciși, inclusiv un copil, și alți 19 au fost răniți într-un atac care a vizat orașul Harkov, din nord-estul Ucrainei, a anunțat președintele Volodimir Zelenski, citat de The Guardian.

UPDATE: Cancelarul austriac Karl Nehammer a discutat vineri 45 de minute la telefon cu Vladimir Putin și a primit asigurări că Moscova își va respecta angajamentele de livrare a gazelor naturale. Liderul de la Kremlin i-a mai spus și că este gata să discute cu Ucraina despre un schimb de prizonieri, relatează Reuters, potrivit Digi24.

UPDATE: Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a îndemnat statele UE să ajute Kievul pentru a-şi acoperi necesarul de lichidităţi. Ucraina, preţurile la energie, politica europeană de apărare comună şi problemele create de războiul ruso-ucrainean pentru securitatea alimentară vor fi principalele teme ale summitului UE din 30-31 mai, informează Digi24.

UPDATE: Imaginile prezentate de Kremlin de la o vizită avută de Vladimir Putin într-un spital în care erau internați militari ruși răniți în Ucraina au trezit suspiciuni în mediul online, după ce unul dintre soldați a fost identificat într-o altă poză, de la o altă acțiune publică a președintelui, în „rol” de civil. Nu e prima oară când aceleași persoane sunt surprinse în imagini alături de Putin, la evenimente diferite, scrie Newsweek, potrivit Libertatea.

UPDATE: Decizia unei instanțe locale din Rusia arată că 115 soldați au fost dați afară din Rosgvardia pentru că au refuzat să lupte în Ucraina, scrie The Guardian. Cazul a ieșit la iveală după ce magistrații au respins procesul colectiv prin care militarii contestau demiterea, notează Libertatea.

Potrivit deciziei instanței, publicată pe site-ul instituției, procesul a fost respins după ce judecătorul a stabilit că soldații au fost concediați pe bună dreptate pentru „refuzul de a îndeplini o misiune oficială”, aceea de a lupta în Ucraina și, în schimb, s-au întors în post. 

UPDATE: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru operațiunea sa militară din Ucraina, a declarat vineri ministrul de Finanțe Anton Siluanov, relatează Reuters, potrivit HotNews.

UPDATE: Forțele aeriene ucrainene au anunțat că au doborât vineri un avion de vânătoare rusesc Su-35 în regiunea Herson, transmit The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda. „Astăzi, 27 mai, în jurul orei 14:00, un avion de vânătoare Mikoyan MiG-29 al Forțelor Aeriene ale Ucrainei a doborât un avion de vânătoare rus Sukhoi Su-35 pe cerul regiunii Herson, care vâna un avion ucrainean de asalt”, au transmis forțele aeriene, într-un mesaj publicat pe Telegram.

UPDATE: Ucraina cere Germaniei să reducă sau să oprească fluxurile de gaze prin gazoductul Nord Stream 1 Compania de stat de gaze naturale și operatorul de infrastructură de gaze din Ucraina au adresat guvernului german o cerere de a opri sau de a reduce drastic fluxurile de gaze prin gazoductul Nord Stream 1, a anunțat vineri șeful operatorului sistemului de gaze naturale, potrivit Reuters. „Împreună cu Naftogaz am trimis un apel la ministerul german al economiei și la autoritatea de reglementare germană… cu privire la suspendarea Nord Stream 1”, a declarat șeful operatorului sistemului de gaze din Ucraina, Serhiy Makogon, la televiziunea națională.

UPDATE: Statele din UE se îndreaptă spre un acord asupra unui embargo petrolier împotriva Rusiei, care deocamdată ar urma să excludă petrolul livrat prin conducte, astfel încât măsura să fie acceptată şi de ţările membre care nu au ieşire la mare şi ar fi afectate mai sever de un embargo complet, afirmă oficiali europeni citaţi vineri de Reuters.

UPDATE: Peste 4.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, deși numărul real este probabil mult mai mare, a anunțat vineri, într-un comunicat, Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR), potrivit Euronews. În total, 4.031 de persoane au fost ucise, inclusiv aproape 200 de copii, conform OHCHR, care are zeci de observatori în Ucraina. Cei mai mulți au fost uciși de arme explozive cu impact larg, cum ar fi bombardamentele de artilerie grea sau loviturile aeriene.

UPDATE: Forțele ruse au înconjurat două treimi din orașul Severodonețk din estul Ucrainei, potrivit guvernatorului regional din Lugansk, Serghei Haidai. Forțele ucrainene sunt angajate într-o „apărare feroce” a orașului din est, a spus Haidai, potrivit Reuters. Bombardamentele „foarte puternice” au continuat fără încetare timp de două zile și au deteriorat 90% din locuințele din oraș, au mai spus oficialii din regiune.

UPDATE: Așa-zisul guvern din Transnistria a fost demis din cauza eșecului mobilizării pentru războiul împotriva Ucrainei, susține reprezentantul administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratciuk. Potrivit acestuia, în Transnistria se desfășoară „evenimente destul de interesante”. În special, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a demis guvernul. Bratciuk spune că situația din regiunea separatistă este monitorizată de Ucraina.

UPDATE: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că în Ucraina are loc un „război de uzură”. Oficialul a îndemnat aliații să se pregătească pentru un conflict de lunga durată. 

UPDATE: Un grup de experți în drept avertizează că există un risc serios și iminent de genocid în Ucraina și aduc drept argument pentru această afirmație o serie de exemple de ucidere în masă a civililor, deportări forțate și retorica dezumanizantă împotriva ucrainenilor a oficialilor de la vârful puterii din Rusia, relatează CNN, care a consultat primul raport independent, semnat de 30 de profesori și experți în genocid.

UPDATE: ​Boris Bondarev, reprezentat al misiunii ruse la ONU la Geneva, cel care și-a anunțat demisia din ministerul de Externe de la Moscova la începutul săptămânii, a transmis că oficialii ruși nu se tem de perspectiva unui război nuclear, deoarece nu cred că Statele Unite ale Americii vor riposta unui atac.

UPDATE: Cancelarul german Olaf Scholz, care a refuzat încă de la începutul conflictului ruso-ucrainean să trimită tancuri Ucrainei, a acceptat totuși ca țara sa să trimită blindate antiaeriene Gepard. Acest tip de vehicule nu a fost însă cerut de Ucraina, care avea nevoie de tancuri. După noua ofensivă din Donbas, cererile Ucrainei s-au intensificat, iar din această cauză, presiunile și criticile celorlalte state europene la adresa cancelarului german au continuat, remarcă Politico. 

UPDATE: Rusia şi Iranul ajung la un acord de „schimb”. Iranul vrea să ofere componente de maşini şi turbine cu gaze în schimbul oţelului rusesc, declară ministrul Industriei Reza Fatemi Amin, citat de către agenţia de ştiri rusă TASS.

UPDATE: Soldaţii ruşi care luptă în războiul din Ucraina au trimis acasă cel puţin 58 de tone cu bunuri jefuite de la începutul invaziei, potrivit unei investigaţii realizate de site-ul de ştiri independent Mediazona.

UPDATE: Serviciile de informaţii ucrainene estimează că războiul cu Rusia s-ar putea prelungi cel puţin până la sfârşitul anului, întrucât preşedintele rus Vladimir Putin nu este dispus să renunţe la planurile sale de cucerire şi acceptă o confruntare prelungită cu Ucraina, relatează agenţia EFE, citat de Agerpres.

UPDATE: Premierul britanic Boris Johnson a declarat, vineri, că preşedintele rus Vladimir Putin face progrese lente, dar palpabile în regiunea ucraineană Donbas. „Mă tem că Putin, cu un preţ mare pentru el şi Armata rusă, continuă să ocupe teritorii în Donbas”, a declarat el pentru Bloomberg.

UPDATE: Rusia respinge planul de pace în Ucraina propus de către Italia. Și vrea, potrivit unor analiști, să-şi consolideze cuceririle teritoriale în estul şi sudul Ucrainei înaintea oricărei soluţii negociate a conflictului, scrie AFP.

UPDATE: Cel mai bogat ucrainean vrea să dea în judecată Rusia pentru bombardamentele care au provocat pierderi de până la 20 de miliarde de dolari la oțelăriile pe care le deține în Mariupol, orașul distrus aproape în totalitate de armata rusă, informează Reuters.

UPDATE: SUA intenţionează să anunţe săptămâna viitoare un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care ar putea include lansatoare de rachete, conform CNN.

UPDATE: Reprezentanții separatiști proruși din estul Ucrainei au revendicat vineri controlul deplin al importantului oraș Liman, iar Ucraina a părut să recunoască acest lucru. Alexei Arestovici, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a părut să confirme căderea Liman într-un interviu acordat în cursul nopții și a declarat că bătălia de acolo a arătat că Moscova își îmbunătățește tacticile.

UPDATE: Un volum record de ţiţei rusesc este încărcat în petroliere, cantităţi fără precedent urmând să ajungă în India şi China, în condiţiile în care alte state au restricţionat importurile, din cauza războiului din Ucraina, transmite Bloomberg.

UPDATE: Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău dă asigurări că, deocamdată, nu există indicii că războiul din Ucraina se va extinde până în Republica Moldova. Janis Mazeiks spune că întreaga comunitate europeană este interesată ca economia şi democraţia din Republica Moldova să fie consolidate pentru ca ţara să facă faţă provocărilor, notează IPN.

UPDATE: Rusia este atât de lipsită de echipamente moderne, pregătite pentru luptă, încât a adus în Uraina tancuri vechi de 50 de ani din depozite, relatează Ministerul britanic al Apărării (MoD), conform Sky News.

UPDATE: Cetăţenii republicii ruse Cecenia raportează că sunt răpiţi şi forţaţi să lupte alături de armata rusă în războiul din Ucraina, potrivit mai multor organizaţii pentru drepturile omului.

UPDATE: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va adresa cu un mesaj studenților și profesorilor de la Universitatea Stanford, a anunțat Michael McFaul, profesor universitar și fost ambasador al SUA în Rusia, relatează Agenţia de presă RBC-Ucraina, cu referire la ”The Guardian”. Potrivit unor informaţii, președintele Ucrainei s-a adresat absolvenților instituţiilor de învăţământ din Ucraina.

UPDATE: „Operațiunea militară specială” de „demilitarizare” și „denazificare” a Ucrainei, cum numește Rusia războiul, ar putea dura între 5 și 10 ani, a susținut generalul și fostul comandant al Forțelor Aeropurtate Vladimir Șamanov, într-un interviu pentru televiziunea rusească RBC.

UPDATE: Ucraina nu este nerăbdătoare să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar trebuie să înfrunte realitatea că acest lucru va fi necesar pentru a se pune capăt războiului, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE: Trupele ruse au lovit 11 așezări din regiunea Donețk, 94 de obiecte civile fiind distruse, în decurs de o zi, anunță Poliția națională a Ucrainei, adăugând că atacurile au fost soldate cu morți și răniți, relatează Ukrainska Pravda. Au fost distruse 76 de clădiri rezidențiale, o școală, un departament de pompieri, un centru de recreere și 13 întreprinderi, potrivit sursei citate, care precizează că trupele ruse au folosit sisteme de lansare de rachete multiple, artilerie grea, tancuri și arme de calibru mic.

UPDATE: Ucraina susţine că Rusia a împrăştiat între 400 şi 500 de mine sovietice vechi în Marea Neagră, care sunt smulse din ancore în timpul furtunilor şi plutesc în derivă - ceea ce face imposibil exportul de bunuri din porturile ucrainene, scrie BBC.

UPDATE: Riadul și Buenos Aires manifestă interes față de activitățile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu pentru RT Arabic, difuzat joi.

UPDATE: Încă 70 de cadavre, găsite sub dărâmături la Mariupol, anunță consilierul primarului Trupurile neînsuflețite au fost descoperite printre ruine pe o stradă din zona fostei uzine Oktyabr, potrivit lui Petro Andriușcenko, consilier al primarului din orașul-port de la Marea Azov, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE: Militarii ucraineni au postat un filmuleț în care arată o lansare de rachete Uragan asupra inamicului.

UPDATE: Separatiştii proruşi din Doneţk au afirmat vineri că au cucerit localitatea Liman (Lîman), în estul Ucrainei, important nod feroviar care deschide calea spre marile oraşe Sloviansk şi Kramatorsk, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE: China va organiza sâmbătă exerciții navale în Marea Chinei de Sud, a anunțat autoritatea sa maritimă, după o săptămână de acuzații din partea puterilor occidentale cu privire la ambițiile sale militare în regiunea Pacificului.

UPDATE: „60% din clădirile rezidențiale din Severodonețk au fost distruse, 85-90% din clădirile orașului sunt afectate și vor avea nevoie de reconstrucție majoră”, a spis Oleksandr Struk, liderul orașului Potrivit acestuia, există cel puțin 1.500 de morți în oraș, transmite Nexta.

UPDATE: Șapte persoane au fost ucise în regiunea estică Lugansk, dintre care patru în Severodonețk, în urma bombardamente puternice ale forțelor ruse care încearcă să încercuiască trupele ucrainene din zonă, anunță guvernatorul Serghei Haidai, citat de Kyiv Independent.

UPDATE: Momentul în care poziții ocupate de militarii ucraineni sunt atacate cu rachete termobarice a fost postat pe Internet. Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak susține că astfel Rusia demonstrează că folosește cea mai puternică armă non-nucleară asupra ucrainenilor și se întreabă dacă nu e momentul ca Vestul să ajute Kievul cu lansatoare de rachete.

UPDATE: SUA se pregătește să trimită sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, după o solicitare urgentă din partea oficialilor ucraineni, au declarat mai mulți oficiali pentru CNN. Administrația Biden înclină spre trimiterea sistemelor ca parte a unui pachet mai mare de asistență militară și de securitate către Ucraina, care ar putea fi anunțat săptămâna viitoare, conform relatărilor din presa americană.

UPDATE: Regiunile Herson și Zaporojie trec la codul telefonic rusesc (+7). 

UPDATE: În timpul nopții, a fost bombardat din nou orașul Dnepropetrovsk. Au fost distruse mai mult clădiri, iar salvatorii caută victime printre dărâmături. 

UPDATE: În urma bombardamentelor din ultimele 24 de ore asupra Nikolaev, au fost răniți 14 civili, iar mai mulți oameni au fost uciși. 

UPDATE: Ocupanții ruși continuă să bombardeze localitatea Severodonețk, unde sunt în jur de 12-13 mii de civili. Joi, 26 mai, un grup de sabotori ruși au intrat în Hotelul Mir, acolo unde se dădeau lupte. Ucraina deține, însă, în continuare controlul asupra orașului.

UPDATE: Rusia nu pare să renunțe la ideea de a cuceri sudul Ucrainei. Potrivit serviciilor inteligente britanice, pentru asta, și-a mutat în această direcție tancurile T-62, vechi de circa 50 de ani. 

UPDATE: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu dorește să negocieze cu autoritățile de la Moscova în privința unei eventuale încetări a conflictului. 

UPDATE: De la începutul războiului în Ucraina, au murit 241 de copii, iar 438 au fost răniți. În urma atacului de joi, 26 mai, asupra orașului Harkov, a fost ucis un băiețel de 5 ani, iar o fetiță de 9 ani a fost rănită. Un adolescent de 15 ani a fost rănit în urma bombardamentelor de joi din satul Borivske din regiunea Lugansk. 

„Astăzi, ocupanții au bombardat din nou Harkovul. În acest moment, lista morților include nouă persoane. 19 răniți. Toți civilii. Un copil (cinci luni) și un tată au fost uciși. Mama este în stare gravă. Printre răniții din Harkov se numără și o fetiță de nouă ani”, a declarat președintele ucrainean în cel mai nou mesaj adresat națiunii, joi seară.

De cealaltă parte, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, spune că liderul de la Kiev nu dorește să negocieze și că Occidentul susține această poziție, iar vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev susține că, condițiile pe care președintele ucrainean le pune pentru încheierea unui armistițiu între Rusia și Ucraine sunt nerealiste.

Zelenski a declarat în cadrul unui mesaj video că ofensiva Rusiei în regiunea Donbas din estul Ucrainei reflectă „o politică evidentă de genocid”, potrivit CNN. 

„Actuala ofensivă a ocupanţilor în Donbas poate face regiunea nelocuită. Vor să transforme Popasna, Bakhmut, Lîman, Lisichansk și Severodonețk în cenușă. Ca Volnovakha, ca Mariupol”, a spus Volodimir Zelenski. Totodată, liderul de la Kiev afirmă că în orașele aflate aproape de granița cu Rusia, cum sunt Donețk și Luhansk, forțele Moscovei „îi adună pe toți pentru a ocupa locul celor uciși și răniți în contingentul de ocupație”.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

Oamenii legii vor continua și mâine căutările Anei-Maria! „Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suport”
Oamenii legii vor continua și mâine căutările Anei-Maria! „Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suport”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările

Un nou primar asasinat în Ecuador. Este al doilea caz în doar trei zile

missing
19 aprilie 2024, ora 22:51

Primarul unei oraş minier din sudul Ecuadorului a fost asasinat vineri, a anunţat poliţia, a doua crimă de acest gen în trei zile în această ţară grav afectată traficul de droguri şi de violenţele provocate de bandele criminale, relatează AFP, citată de Agerpres.

„În această dimineaţă, Jorge Maldonado, primarul din Portovelo, #ElOro, a fost victima unor focuri de armă care i-au provocat moartea”, a indicat poliţia pe reţeaua socială X.

Maldonado a fost ucis de „doi criminali care circulau pe motocicletă, atunci când desfăşura activităţi personale” într-un cartier din Portovelo, potrivit poliţiei.

Miercuri, edilul unui alt orăşel minier din sudul ţării, Camilo Ponce Enriquez, a fost împuşcat mortal în provincia Azuay.

Este vorba despre al cincilea primar ecuadorian asasinat într-un an şi al treilea în mai puţin de o lună. În martie, tânărul primar din San Vicente, în provincia Manabi (sud-vest), a fost asasinat în circumstanţe similare.

Procurori, jurnalişti şi oameni politici sunt cu regularitate victime ale organizaţiilor criminale locale cu legături cu carteluri mexicane şi columbiene.

Pe 9 august 2023, candidatul opoziţiei la prezidenţiale Fernando Villavicencio a fost împuşcat mortal după un miting de campanie cu câteva zile înainte de alegeri.

Acest nou asasinat intervine cu două zile înainte de un referendum, dorit de preşedintele Daniel Noboa, asupra unor reforme care vizează lupta împotriva crimei organizate.

Circa 13,6 milioane de alegători, dintr-o populaţie de 17,7 milioane, sunt chemaţi să decidă, de exemplu, dacă sunt de acord cu extrădarea ecuadorienilor către ţări care vor să-i judece pentru legăturile lor cu crima organizată.

Grav afectat de traficul de droguri şi de corupţie, Ecuadorul se confruntă din ianuarie cu o criză de securitate de amploare provocată de bandele criminale. Preşedintele Noboa, ales în noiembrie pentru 18 luni, a declarat că ţara este în „conflict armat intern” şi a desfăşurat armata pentru a neutraliza circa 20 de astfel de grupuri infracţionale.

 

De atunci, cel puţin o duzină de oameni politici sau responsabili locali au fost asasinaţi.


 

30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram