Război în Ucraina, ziua 170: Explozii în regiunea Herson. Anunțul făcut de operatorul ucrainean de energie nucleară

social

/VIDEO/ Sute de elevi au participat la târgul de cariere organizat cu ocazia zilei Învățământului Dual

28 mai 2022, ora 23:00
Distribuie:

Se visează oameni de succes și cu afaceri care să ridice economia țării. Este vorba despre elevii gimnaziilor, care au vizitat, astăzi, târgul de cariere, organizat cu ocazia zilei Învățământului Dual. Aceștia au participat la mai multe ateliere practice și spun că așa le va fi mai ușor să se apropie de profesia visurilor lor. 

„- Eu am pus poziția zero. El tot timpul se pune așa. După, dacă vrei să măsori o piesă, să zicem una care o să încapă. 

- Dacă vreau să fie tehnician, de ce nu? 

- Și mama vrea și fata vrea.” 

Unul dintre cele mai mari rânduri s-a format la cortul Colegiului de Inginerie, care prezenta elevilor diferite ustensile pe care le vor folosi pe viitor, dacă vor alege o profesie din acest domeniu. Printre ei și Alexandra, care ne-a povestit că, deși crede că este, mai mult, muncă de bărbat, de mică are o pasiune aparte față de inginerie și robotică. 

„Mereu când eram mică îmi plăcea să stau cu tata pe la mașini, să văd cum face și am găsit așa o pasiune. Mă văd un inginer se succes. Un inginer în robotică.” 

Odată ce va intra la colegiu, tânăra ne-a spus că vrea să și muncească. Anume din acest motiv a venit la târgul de cariere organizat cu ocazia Zilei Învățământului Dual. Acest tip de studii înseamnă că, 30 la sută din lecții sunt teorie, iar celalte - practice, la companiile cu care colegiul are un acord. Mai mult, elevii sunt plătiți cu cel puțin un salariu mediu pe economie pentru munca prestată. Multă lume era și la atelierul de cusătorie al colegiu de resort, care are un contract cu o fabrică. 

„Foarte mult au învățat de la fabrică, fiindcă la școală noi facem monstre în miniatură. Iar la fabrică sunt multe elemente, alte mașini. La școală doar ce zicem că există așa mașini de cusut.” 

La atelier, Otilia încerca să confecționeze o geantă. Nu este prima dată când coase, iar în viitor își dorește să fie designer în propriul atelier. 

„- Ciorapi lungi. Deja i-am cusut din material negru și sunt acasă. 

- Singură ai cusut? 

- Da. Sunt până aici. Sunt simple, ca la coreeni. 

- Cam când estimezi să îți deschizi propria companie de designe? 

- Cred că între 27 și 30 de ani.” 

Potrivit ministrului Educației, în toată țara sunt peste 40 de instituții de învățământ în care se practică acest tip de învâțământ și aproximativ 100 de companii care angajează tinerii elevi la colegii. 

„Interesul agenților economici este în a pregăti tineri, care pot rămâne imediat după obținerea meseriei ca să lucreze în companie. Prin această lege, ne-am asigurat că firmele care participă să poată primi rambursarea de până la 50 la sută a cheltuielilor pentru pregătirea tinerilor în această formă de învățământ”, a spus ministrul Educației, Anatolie Topală.

Potrivit ministrului sunt în elaborare și alte politici, care vor reforma învățământul din Republica Moldova, care în prezent, în opinia studenților, elevilor și a părinților, este bazat mai mult pe teorie, nu și pe practica profesională sau lecții care vor fi utile în viață. Anume din acest motiv, acest tânăr a aplicat la învățământ dual, iar de aproape doi ani este angajat la o companie privată. 

„Ceea ce este scris sunt definiții mai complicate, când vezi în practică oamenii deja cunosc lucrurile elementare și îți explică în limbajul pe care, la sigur, îl înțelegi. ” 

Târgul din curtea Muzeului Național de Etnografie și Istorie a fost organizat cu ocazia Zilei Învățământului Dual, cu suportul Agenției de Cooperare Internaționale a Germaniei și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. În următoarele zile, târgul se va muta la Soroca, iar mai apoi și la Cahul.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram