Război în Ucraina, ziua 342: Redislocare de forțe. Kievul susține că a spulberat un mit, iar SUA exclud livrarea de avioane

Mai multe instituții de învățământ din Republica Moldova vor fi dotate cu echipament digital oferit de Guvernul României

28 noiembrie 2022, ora 17:50

Douăzeci de instituții de învățământ din Republica Moldova vor fi dotate cu echipament digital grație suportului oferit de Guvernul României, transmite IPN. La ceremonia de transmitere a donației, ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală a declarat că suportul acordat de Guvernul României pentru Republica Moldova este enorm. În domeniul educației se pune un mare accent pe necesitatea de a introduce și a utiliza tehnologiile informaționale, transmite IPN.

„În ultima perioadă toate țările au pus un mare accent pe utilizarea resurselor informaționale și dotarea instituțiilor cu toate cele necesare pentru a utiliza tehnologiile informaționale în procesul educațional și acest proiect sunt dedicate anume acestei necesități, pentru a crește calitatea studiilor, pentru a avea mai multe posibilități în instituțiile noastre. Prin acest proiect 20 de instituții de la noi din țară vor primi o donație cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova care constă în echipament. Vor fi laptopuri, table interactive, imprimante și alte suporturi necesare”, a precizat Anatolie Topală.

Ministrul i-a încurajat pe directorii instituțiilor de învățământ care vor beneficia de această donație să depună toate eforturile pentru a face ca acest suport digital să devină cât mai rapid accesibil și să fie utilizat în sălile de clase.

Secretarul de stat în Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu a ținut să menționeze că procesul educațional trebuie să-și urmeze cursul firesc chiar și în aceste perioade dificile. „Chiar dacă în acest an sprijinul României a fost unul foarte mare în ceea ce privește criza energetică și toate celelalte crize cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, nu trebuie să lăsăm deoparte educația și tocmai în aceste vremuri dificile educația trebuie să rămână prioritară, iar tehnicile de predare trebuie să se adapteze noilor vremuri, să fie completate de tehnologia digitală”, a declarat Adrian Dupu.

„Prin digitalizarea a 20 de școli din Republica Moldova, aducem viitorul mai aproape de elevi și de cei care urmează, peste ani, să ne ia nouă locul. Acțiunea urmărește totodată stimularea prezenței la cursuri a elevilor și reducerea abandonului școlar, precum și îmbunătățirea eficienței procesului de predare – învățare pe baza utilizării tehnologiei de ultimă generație”, a adăugat oficialul roman. Cele 20 de școli vor primi table inteligente, laptopuri, imprimante multifuncționale. Valoarea proiectului este în jurul sumei de 3 milioane jumătate de lei moldovenești. „Peste câteva zile vom sărbători împreună Ziua Națională a României. Știu că este frumos să primești cadouri, dar la fel de frumos este să faci cadouri. Vă doresc să folosiți aceste echipamente cât mai bine pentru a avea rezultatele pe care fiecare le așteptăm”, a mai spus Adrian Dupu.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu a declarat că evenimentul are pentru el însuși o importanță deosebită întrucât provine dintr-o familie de profesori. „Conștientizez cu adevărat cât de important este să ai la dispoziție condiții foarte bune de a preda și de a învăța, să ai echipament și tehnică atât de necesare în ziua de azi când nu știi dacă astăzi poți merge sau nu la școală. Aceste echipamente moderne sunt un cadou meritat și îmi doresc să continuăm pe această linie cât mai des și cu cât mai multe echipamente”, a declarat Cristian-Leon Țurcanu.

Directoarea Liceului Teoretic cu Profil Real „Mihai Marinciuc” din municipiul Chișinău, Valeria Ioniță, a remarcat importanța donației. „Trăim o eră a schimbărilor, o lume în continuă expansiune, în care nu trebuie și nu putem să lăsăm timpul să ne depășească. Procesul de digitalizare și accesul la tot ce presupune transformarea digitală, îndeosebi educația și dezvoltarea de competențe în domeniu sunt pași esențiali prin care trebuie să asigurăm șanse egale tinerei generații pentru inserția corectă și corespunzătoare în societate ca aceștia să poată la rândul lor să facă față provocărilor de viitor”, a declarat Valeria Ioniță.

Un alt manager școlar, directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Ungheni, Petru Langa, a menționat că este o onoare și o mare responsabilitate faptul că instituția pe care o conduce este inclusă pe lista beneficiarilor donației. „Trăim cu toții în era digitalizării și acest suport vine atât în ajutor cadrelor didactice, dar în mod special elevilor pentru a-și forma competențele necesare pentru o dezvoltare multilaterală și pentru a face față provocărilor timpului”, a declarat directorul.

Proiectul Digitalizarea Educației are drept beneficiari 20 de instituții de învățământ general din Republica Moldova care vor primi cu titlu gratuit câte o donație constituită din laptopuri, imprimante multifuncționale și o tablă smart.

Război în Ucraina, ziua 341: Atacuri în Donețk, iar China dă vina pe SUA. Rusia avertizează că un tratat nuclear poate expira
Război în Ucraina, ziua 341: Atacuri în Donețk, iar China dă vina pe SUA. Rusia avertizează că un tratat nuclear poate expira
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Usatîi: „Niciodată nu voi chema pe nimeni să voteze pentru sau împotriva cuiva”. De ce spune că alegătorii „nu sunt o turmă de oi”
/VIDEO/ Usatîi: „Niciodată nu voi chema pe nimeni să voteze pentru sau împotriva cuiva”. De ce spune că alegătorii „nu sunt o turmă de oi”
Explicație oficială: De ce campioana mondială Irina Rîngaci nu a primit apartamentul promis
/VIDEO/ Explicație oficială: De ce campioana mondială Irina Rîngaci nu a primit apartamentul promis
Un bărbat ce zăcea la pământ, observat de polițiștii de frontieră de la Lipcani: Ce s-a întâmplat cu acesta
Un bărbat ce zăcea la pământ, observat de polițiștii de frontieră de la Lipcani: Ce s-a întâmplat cu acesta

Cursa pentru șefia PCCOCS continuă: CSP a respins solicitările lui Litvinenco și Bulat, privind anularea concursului

31 ianuarie 2023, ora 15:17

Ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, a propus, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) anularea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Solicitarea ministrului a fost respinsă de către membrii CSP.

În mod similar, a fost respinsă și solicitarea fostului viceprocuror general Eduard Bulat privind suspendarea sau anularea concursului pentru șefia PCCOCS și numirea acestuia în funcția respectivă fără concurs, ca fiind inadmisibilă.

La fel, CSP a respins și cererea lui Eugen Rurac, care a cerut modificarea comisiei de concurs.

TV8.md amintește că fostul viceprocuror general Eduard Bulat cere Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) să fie numit la conducerea PCCOCS fără concurs. Într-un demers adresat CSP, Bulat cere să fie suspendat concursul pentru selectarea procurorului-șef al PCCOCS, inițiat de CSP pe 10 noiembrie. 

Eduard Bulat argumentează că legea îi permite, odată ce a fost destituit din funcția de adjunct al Procuraturii Generale, să își aleagă orice altă funcție vacantă din cadrul Procuraturii.

La rândul său, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea concursului pentru șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Funcția de șef al PCCOCS a fost scoasă la concurs pe 10 noiembrie 2022. Pretendenții la fotoliu au avut la dispoziție două luni să depună dosarele, din 10 noiembrie 2022 până în 10 ianuarie 2023. La această funcție aspiră trei candidați. Toți s-au înscris la concurs marți, 10 ianuarie, adică în ultima zi în care puteau fi înregistrate dosarele de participare. Printre ei și actualul șef interimar al instituției, Sergiu Russu. 

Toți candidații au fost admiși pentru etapa interviului. Aceasta va avea loc pe data de 1 februarie 2023, începând cu ora 10, în sediul Consiliului Superior al Procurorilor.

Mai multe contestații, privind concursul pentru șefia PCCOCS, au ajuns pe masa Consiliului Superior al Procurorilor
Litvinenco, în contextul scandalului pentru șefia PCCOCS: „Trebuie identificate soluții juridice pentru anularea concursului”
S-au aprins spiritele în jurul șefiei PCCOCS. Groza: „Au fost încercări de a mă intimida și presa. Acest concurs trebuie anulat”
Surpriză în cursa pentru șefia PCCOCS: Ex-adjunctul procurorului general, Eduard Bulat, cere să fie numit fără concurs
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
/VIDEO/ Mama care și-a pus bebelușul în congelator va fi testată psihiatric: Mărturia vecinilor care au ajuns primii în apartament
/VIDEO/ Mama care și-a pus bebelușul în congelator va fi testată psihiatric: Mărturia vecinilor care au ajuns primii în apartament
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram