/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Război în Ucraina, ziua 126: Schimb de prizonieri și summit NATO cu participarea lui Zelenski. Bloc atacat la Nikolaev

missing
29 iunie 2022, ora 12:17

Continuă summitul NATO de la Madrid, unde mai mult de 40 de şefi de state şi guverne se reunesc pentru a discuta viitorul Alianței în contextul războiului din Ucraina. Suedia şi Finlanda se vor putea alătura alianței după ce Turcia a renunțat la opoziția exprimată inițial. Cele două state vor fi invitate oficial să adere la alianță în cursul zilei de miercuri. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este așteptat să participe la summit în regim de videoconferință, scrie hotnews.

UPDATE Ucraina a lăudat, miercuri, „poziţia lucidă” a NATO cu privire la Rusia, catalogată drept „ameninţare directă” de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, şi „deciziile esenţiale” asupra sprijinirii Ucrainei şi lansării procesului de aderare a Finlandei şi Suediei la Organizaţia Nord-Atlantică, informează agenţiile internaţionale de presă.

UPDATE Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat că Rusia trebuie să fie învinsă înainte de a putea începe negocierile de pace și a avertizat că aliații trebuie să se gândească „foarte atent la mesajele” pe care le trimit președintelui chinez Xi Jinping.

UPDATE Marea Britanie a anunțat miercuri sancțiuni împotriva oligarhului Vladimir Potanin, cunoscut sub numele de "regele nichelului" din Rusia, descriindu-l ca fiind al doilea cel mai bogat om din Rusia, scrie Reuters, conform Mediafax.

UPDATE NATO a adoptat miercuri, la summitul de la Madrid, noul Concept Strategic, care prevede contracararea ameninţărilor generate de Rusia şi de China. În plus, documentul include și invitația oficială către Finlanda şi Suedia pentru ca cele două state să devină membre ale Alianței.

UPDATE Cerealele blocate în Ucraina ar putea ajunge mai ușor în vestul Europei. Printr-un acord comun semnat de Comisia Europeană, Ucraina și Moldova, camioanele de mărfuri din cele două țări vor circula fără permisele de transport rutier necesare până acum.  

UPDATE Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat miercuri că ţara sa nu va susţine nicio propunere care să implice NATO în războiul din Ucraina. Motivul invocat de Orban: este vorba despre un conflict exclusiv între Rusia şi Ucraina.

UPDATE „Prin întruchiparea voinței comune și a dorinței de a îmbunătăți relațiile în toate domeniile, Republica Arabă Siriană a decis să recunoască independența și suveranitatea atât a Republicii Populare Lugansk, cât și a Republicii Populare Donețk”, arată agenția siriană.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus, miercuri, omologului său indonezian Joko Widodo, aflat în vizită la Kiev, că participarea ţării sale la summitul G20 va depinde de ''situaţia de securitate a Ucrainei şi de componenţa'' acestui summit, aluzie la dorinţa Ucrainei şi a ţărilor occidentale ca Vladimir Putin să nu participe.

UPDATE Unitățile de apărare antiaeriană ucrainene au doborât o rachetă inamică Kh-22 deasupra regiunii Odesa, care a fost lansată de bombardierul rus Tu-22.

UPDATE Banca Centrală a Rusiei este pregătită să fie de acord cu legalizarea mineritului de criptomonede, dar cu condiția ca vânzarea veniturilor lor sub formă de monede digitale să aibă loc în afara Rusiei, a declarat Kirill Pronin, directorul Departamentului de Tehnologii Financiare al Băncii Centrale a Federației Ruse, potrivit Interfax.

  • UPDATE Liderii G7 au îndemnat marți China să își folosească influența pe care o are asupra Rusiei pentru a opri invazia în Ucraina și să renunțe la pretențiile maritime expansive” în Marea Chinei de Sud, într-o critică fără precedent de dură la adresa politicilor Beijingului și a situației drepturilor omului.
  • UPDATE „Apărarea Ucrainei ne-a costat cinci miliarde de dolari, pe lună, de la începutul invaziei ruse”, a estimat președintele Volodimir Zelenski, care s-a adresat summitului NATO de la Madrid, prin video conferință.

UPDATE Industria auto, puternic dependentă de echipamentele şi investiţiile străine, a fost puternic afectată de deficitul global de semiconductori şi de exodul producătorilor auto internaţionali, în urma invadării Ucrainei.Conform datelor publicate recent de Association of European Businesses (AEB), vânzările de vehicule comerciale uşoare (LCV) şi maşini noi în Rusia au scăzut cu 83,5% în mai, la 24.268 unităţi.

UPDATE Roscosmos publică coordinatele sediilor occidentale de apărare, inclusiv ale Pentagonului și ale locului unde se desfășoară summitul NATO.

UPDATE Şefa Comisiei ONU pentru Drepturile Omului, Matilda Bogner, a declarat miercuri la Kiev că Rusia duce războiul din Ucraina încălcând legislaţia internaţională, iar "civilii continuă să resimtă cel mai puternic ostilităţile", informează dpa.

UPDATE Forțele armate ale Ucrainei au suferit mai multe pierderi în primele 4 luni de război decât numărul total de infanteriști al armatei britanice, afirmă un expert din domeniul apărării citat de Business Insider.

UPDATE Planurile de creştere a numărului de trupe NATO aflate în alertă maximă la 300.000 ar trebui să fie ”în vigoare până anul viitor”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

UPDATE Statele Unite vor avea 5.000 de militari în România, ca parte a planului de descurajare la adresa Rusiei, a anunțat președintele american Joe Biden, înainte a de începe summitul NATO de la Madrid.

UPDATE Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, a catalogat acuzaţiile Kievului privind atacul aerian efectuat de trupele ruse asupra mall-ului din oraşul Kremenciuk, aflat în centrul Ucrainei, drept „fake news”, potrivit TASS.

UPDATE Oficialii europeni discută cu autorităţile din Lituania pentru a ajunge la un compromis astfel încât tranzitul comercial rusesc către enclava Kaliningrad să revină la normal, după ce blocada partiaţă a rutelor comerciale a amplificat tensiunile cu Rusia, scrie Reuters.

UPDATE După ce Moscova şi-a concentrat eforturile asupra capturării teritoriilor din regiunea estică Donbas – lovind necruţător oraşele şi satele cu baraje aproape continue de artilerie –forţele ucrainene au avut posibilitatea să obţină câştiguri teritoriale susţinute în sudul ţării, relatează Washington Post.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin vrea în continuare să ocupe mare parte din Ucraina, iar perspectivele războiului rămân „destul de sumbre”, afirmă șefa comunității de informații a Statelor Unite, Avril Haines.

UPDATE Moscova face apel la intensificarea cooperării între cele cinci națiuni caspice, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin, în cadrul summitului statelor din regiunea Mării Caspice, desfășurat în Capitala Turkmenistanului, Așgabat, scrie agenția rusă de stat TASS.

UPDATE Rusia ar putea începe să cumpere monede naționale ale țărilor „prietenoase” și folosi rezervele respective pentru a încerca să influențeze rata de schimb a dolarului și a euro ca mijloc de contracarare a aprecierii puternice a rublei, relatează Reuters.

UPDATE Administraţia Biden şi-a exprimat miercuri sprijinul pentru potenţiala vânzare de avioane de luptă americane F-16 către Turcia, la o zi după ce Ankara a ridicat dreptul de veto privind aderarea la NATO a Finlandei şi Suediei, informează Reuters.

UPDATE Ucraina și Rusia au făcut un schimb major de prizonieri, 144 de soldați dintre care 95 au apărat oțelăria Azovstal din Mariupol au fost eliberați de către ruși, potrivit Newsweek.

UPDATE Ambasada Rusiei la Sofia a declarat, miercuri, că decizia Bulgariei de a expulza 70 de membri ai personalului diplomatic rus este o acțiune ostilă la care Moscova va răspunde, transmite Reuters.   

UPDATE: Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei vor fi ridicate doar atunci când președintele rus Vladimir Putin va accepta că planurile sale în Ucraina nu vor avea succes, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

UPDATE: Un fost spion CIA știe cum poate fi îndepărtat de la putere Vladimir Putin. Acesta spune că Putin poate fi înlăturat de la putere printr-un complot pus la cale chiar de propriul său anturaj. Potrivit acestuia, trei oficiali ruşi de rang înalt nutresc ambiţia de a prelua conducerea la Kremlin.

UPDATE: Contractul de cinci ani include opţiuni pentru încă 135 de aeronave care vor fi disponibile pentru Armată, precum şi pentru alte agenţii şi aliaţi ai SUA, împingând valoarea potenţială totală a contractului la 4,4 miliarde de dolari, cu opţiuni, a spus Armata într-un comunicat.

UPDATE: Forțele ucrainene au lovit marți dimineață o bază a forțelor rusești aflată la 50 de kilometri de linia frontului, provocând o mare îngrijorare în rândul trupelor ruse. Baza se află în adâncul teritoriului din Lugansk ocupat de forțele ruse, în Perevalsk. Racheta a fost trasă la ora 07:20, provocând numeroase pagube și victime în rândul militarilor ruși. Rămășițele găsite la locul exploziei dovedesc ca ucrainenii au folosit rachete HIMARS, potrivit Newsweek.

UPDATE: Informația privind o retragere a Armatei Ucrainene din Lisiceansk, ultimul oraș deținut în Lugansk, a venit din surse ruse și nu a putut fi confirmată independent. Totuși, ISW consideră că ucrainenii ar putea să fi luat deja în calcul retragerea din Lisiceansk în viitorul apropiat, urmărind probabil forțarea prematură a „culminației ruse”. În termeni militari, culminația reprezintă punctul de la care o armată nu mai poate susține o ofensivă fără o pauză operațională mai lungă sau fără repoziționarea unităților.

UPDATE: Regiunea Lvov din vestul Ucrainei se pregătește pentru o posibilă invazie din Belarus, a anunțat șeful adjunct al armatei ucrainene, Andriy Godyk.

UPDATE: Pe rețelele de socializare au apărut informații potrivit cărora forțele armate ucrainene au reușit să găsească o rachetă rusă top secret R-77, care se pare că a fost pierdută de un pilot rus, relatează portalul polonez Komputer Swiat, care preia imagini de pe Telegram. Dacă se va confirma că e vorba despre o astfel de rachetă, va fi o descoperire extrem de valoroasă, care probabil va fi în curând în mâinile experților occidentali.

UPDATE: Serviciul de securitate ucrainean a declarat marţi că a arestat un fost agent KGB sovietic care a ajutat la dirijarea atacurilor cu rachete ruseşti care au ucis peste 50 de soldaţi la o unitate militară din vestul ţării în luna martie, informează Reuters.

UPDATE: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus, înaintea summit-ului NATO de la Madrid, că Alianța urmărește foarte atent modul în care evoluează amenințarea nucleară. El a spus că întreaga lume se va schimba, dacă va începe un război nuclear.

UPDATE: Rusia reprezintă o ”ameninţare directă” la adresa securităţii statelor membre NATO, reunite într-un summit, la Madrid, declară miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, care urmează să-şi consolideze flancul de est împotriva invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.

UPDATE: Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, şi-a reluat apelul la o prezenţă mai puternică a NATO pe flancul estic, în contextul în care liderii din Alianţa Nord-Atlantică se reunesc la Madrid pentru un summit cheie despre strategia viitoare.

UPDATE: Preşedintele francez Emmanuel Macron denunță ”profitori de război care fac mulţi bani dn petrol şi gaze naturale”, ”producători”, ”superprofituri” şi ”speculanți”, nemulțumit de scumpirea energiei care, în opinia sa, nu se explică doar prin contextul Războiului rus în Ucraina, relatează Le Figaro.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că prețurile la energie vor rămâne mari, iar criza va continua. Criza energetică a fost pregătită de Rusia și pusă în practică, a afirmat liderul de la Cotroceni.

UPDATE: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, 29 iunie, înainte de a doua zi a summitului NATO de la Madrid, că se așteaptă la o ratificare rapidă a aderării Suediei și Finlandei la alianța militară, relatează The Guardian.

UPDATE: Germania și Olanda vor livra Ucrainei încă 6 obuziere Ph2000. Despre asta ar fi anunțat miniștrii Apărării din cele două state, pe culoarele de la Summitul NATO.

UPDATE: Miercuri dimineață, 29 iunie, în orașul Nikolaev au avut loc noi explozii. Ocupanții au atacat cu rachete un bloc de locuit. Preliminar, doi oameni au fost uciși, iar alții trei au fost răniți. Continuă operațiunile de căutare și salvare.

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri şi joi, la summitul extraordinar al NATO de la Madrid. Iohannis va vorbi despre importanţa fundamentală a deciziilor privind consolidarea pe termen lung a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în măsură să răspundă situaţiei de securitate regionale actuale. El va sublinia contribuţia semnificativă a ţării noastre la sprijinirea Ucrainei.

UPDATE: Un tribunal din republica separatistă Donețk, prorusă, a condamnat doi britanici și un marocan la moarte, considerându-i mercenari care au luptat împotriva armatei ruse. Agenția TASS scrie că unul dintre cei trei, Brahim Saadoun, a fost diagnosticat cu psihopatie.

UPDATE: Compania franceză, între ai cărei rivali occidentali în Rusia se află Pirelli, din Italia, şi Continental, din Germania, a declarat că a devenit imposibilă reluarea producției din cauza problemelor lanțului de aprovizionare, legate de sancţiunile împotriva Moscovei.

UPDATE: În timp ce liderii de la Kiev cer aproape zilnic Occidentului noi arme tot mai sofisticate pentru a face față puterii de foc superioare a Rusiei în războiul din Ucraina, militarii ucraineni aflați în prima linie în Donbas se confruntă cu probleme de aprovizionare, în vreme ce bruiajul electronic al rușilor face imposibile comunicațiile radio între subunități.

Lipsa stațiilor radio eficiente îi împiedică pe ucraineni să cheme în sprijin propria artilerie și duce, în același timp, la incidente în care, din cauza confuziei din timpul luptelor, militarii ajung să tragă unii în alții. Astfel de probleme subminează capacitatea forțelor ucrainene de a-și menține pozițiile în fața invadatorilor ruși sau de a recuceri teritoriile deja pierdute, se arată într-un reportaj realizat în Donbas de publicația New York Times.

UPDATE: Premierul britanic Boris Johnson consideră că, dacă preşedintele rus Vladimir Putin ar fi fost femeie, nu ar fi declanşat acest război 'nebun, macho' în Ucraina, potrivit DPA.

UPDATE: Ministerul rus de Interne demarează o serie de verificări după demisia lui Valentin Iumașev, ginerele fostului lider rus Boris Elțin, care l-a ajutat pe Vladimir Putin să ajungă la putere.

UPDATE: Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polyanskiy, a declarat în fața Consiliului că apariția lui Zelenski prin intermediul unei înregistrări video a subminat autoritatea organismului, care este însărcinat cu menținerea păcii şi securităţii internaționale.

UPDATE: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a acuzat pe Vladimir Putin că a devenit „un terorist” care conduce un „stat terorist” și a cerut expulzarea Rusiei din Organizația Națiunilor Unite. Într-o intervenție virtuală adresată consiliului de securitate al ONU, Zelenski a cerut ONU să înființeze un tribunal internațional care să investigheze „acțiunile ocupanților ruși pe pământul ucrainean” și să tragă Moscova la răspundere. Zelenski a spus că este nevoie de acțiuni urgente pentru a face Rusia să înceteze, afirmând că altfel „activitatea teroristă” a Rusiei se va răspândi în alte țări, evidențiind statele baltice și Polonia.

UPDATE: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este așteptat să participe la summit în regim de videoconferință. Kievul continuă să ceară mai multe livrări de arme de la partenerii săi. Ţările NATO, care deja un furnizat miliarde de dolari ajutor Kievului, vor conveni la Madrid "un program de asistenţă complet pentru Ucraina pentru a o ajuta să-şi respecte dreptul la legitimă apărare", a promis marţi Jens Stoltenberg. „Este extrem de important să fim gata să continuăm să ne oferim sprijinul, deoarece Ucraina se confruntă astăzi cu o brutalitate pe care nu am mai văzut-o în Europa de la al Doilea Război Mondial”, a îndemnat el.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 125: Lupte grele la Lisiceansk și victime la Kremenciuk. Moody's confirmă că Rusia e în default
Zelenski susţine că în Transnistria sunt cel mult 15.000 de militari, însă asigură că Ucraina nu se teme

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

Oamenii legii vor continua și mâine căutările Anei-Maria! „Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suport”
Oamenii legii vor continua și mâine căutările Anei-Maria! „Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suport”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

20 aprilie 2024, ora 13:00

Un atac rusesc cu rachete a avariat infrastructura portuară din regiunea ucraineană Odesa, în sudul țării, a anunțat guvernatorul regiunii. O persoană a fost rănită, a adăugat oficialul. Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, într-o postare pe X, că Rusia a lovit vineri două terminale de export de alimente din portul ucrainean Pivdennii (situat la aproximativ 20 km est de Odesa). Unul dintre aceste terminale este deținut de o companie din Singapore, spune Zelenski, precizând că au fost distruse produse agricole destinate țărilor asiatice și africane.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării anunță, sâmbătă dimineața, că opt regiuni ale Federație Ruse, de la Belgorod și până la Moscova, au fost vizate de atacuri ucrainene cu drone, lovind cel puțin un depozit de carburant și mai multe substații de electricitate. Ulterior, mai multe zone au rămas fără curent și fără alimentare cu apă. Între timp, ISW evaluează că aeronavele ruse operează acum fără teamă pe linia frontului, deoarece ucrainenii nu mai au muniție anti-aeriană. Totodată, statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Mai mult, ajutorul militar al SUA pentru Ucraina ar putea fi aprobat în acest weekend de congresmenii americani, urmând ca legea să se întoarcă în Senat.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Mikolaiv, Vitali Kim, a raportat că, vineri seară, invadatorii ruși au tras asupra localităţii Soloceanki. O femeie a murit în timpul atacului, iar un băiat de 14 ani și un bărbat în vârstă au fost răniți, notează Rador.

UPDATE Factorii pro-ruși din Republica Moldova continuă să creeze condiții pentru a justifica o posibilă viitoare agresiune rusă în această țară, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comparat R. Moldova cu Ucraina și Armenia, făcând astfel o amenințare voalată, afirmă think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de HotNews.

UPDATE Capabilităţile ucrainene de apărare aeriană rămân limitate şi degradate, permiţând aeronavelor ruseşti să opereze liber şi să avanseze relativ rapid - fără ameninţări - în unele zone critice ale frontului: Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) scrie acest lucru pe site-ul său. Centrul de studii american citează în special misiunile de ieri ale aeronavelor ruseşti Su-25 şi Su-34 care – conform unor videoclipuri publicate de bloggeri militari ruşi – au zburat la joasă altitudine lângă Khasiv Yar, în regiunea Doneţk (est), lovind poziţii care să permită înaintarea trupelor în zonă. Bloggerii, comentează experţii think tank-ului, au lăudat aceste misiuni aeriene pentru că au permis trupelor ruse să avanseze relativ rapid în zonă, cel puţin de la sfârşitul lunii trecute, scrie Mediafax.

UPDATE Liderii ucraineni au avertizat în repetate rânduri că au rămas fără muniție și că șansele ca Putin să cucerească Ucraina cresc în fiecare zi. Armata Kievului duce lipsă de muniție, iar în unele locuri deficitul artileriei în favoarea rușilor este de 10 la 1. Fără ajutor militar american trimis cât mai repede la Kiev, înfrângerea Ucrainei pare din ce în ce mai probabilă și ar putea lua mai multe forme, spun analiștii, potrivit Insider, citat de Digi24.

UPDATE Rusia și-a întărit apărarea flotei de la Marea Neagră și „și-a retras în mare parte navele și submarinele din Sevastopol, spre est, la Novorossiysk”, a remarcat Ministerul britanic al Apărării, într-o actualizare a informațiilor privind frontul din Ucraina. În acest sens, ministerul britanic face publice și imagini din satelit cu flota rusă, scrie Digi24.

UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a semnalat o potențială intenție a Rusiei de a ocupa orașul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, într-o viitoare operațiune ofensivă rusă semnificativă. Lavrov a declarat în timpul unui interviu radio că acesta “joacă un rol important în strategia președintelui Vladimir Putin de a stabili o zonă sanitară demilitarizată în Ucraina, pentru a proteja zonele de graniță ale Rusiei de atacurile ucrainene”. ISW arată că declarația lui Lavrov sugerează că Kremlinul va folosi probabil ideea unei “zone sanitare demilitarizate” pentru a justifica operațiunile ofensive rusești din ce în ce mai adânc pe teritoriul ucrainean și că această idee nu limitează Rusia în niciun fel de a ocupa întreaga Ucraină, scrie Biziday.

UPDATE Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, a sugerat că Germania s-ar putea abține de la a sprijini pe deplin Ucraina prin furnizarea tuturor armelor necesare, inclusiv rachete Taurus cu rază lungă de acțiune, din cauza temerilor că Donald Trump ar putea câștiga alegerile prezidențiale în SUA și „lasă Europa fără apărare”, scrie Ziare.com.

UPDATE Potrivit unei evaluări americane, China a crescut vânzările către Rusia de echipamente, microelectronice şi alte tehnologii pe care Moscova le foloseşte, la rândul său, pentru a produce rachete, tancuri, avioane şi alte armamente pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei. Doi înalţi oficiali ai administraţiei Biden, care au preferat să rămână anonimi, au declarat că, începând cu 2023, aproximativ 90% din microelectronica rusă provine din China, pe care Rusia a folosit-o pentru a produce rachete, tancuri şi avioane. Aproape 70% din importurile de echipamente de aproximativ 900 de milioane de dolari ale Rusiei în ultimul trimestru al anului 2023 au venit din China. China şi Rusia au lucrat, de asemenea, pentru a produce în comun vehicule aeriene fără pilot în Rusia, iar companiile chineze probabil furnizează Rusiei nitroceluloză utilizată în producţia de muniţie, au spus oficialii. Companiile chineze Wuhan Global Sensor Technology Co., Wuhan Tongsheng Technology Co. Ltd. şi Hikvision furnizează componente optice pentru a fi utilizate în tancurile şi vehiculele blindate ruseşti, scrie Mediafax.

UPDATE SUA se pregătesc să voteze astăzi, într-o sesiune rară de sâmbătă, pentru aprobarea unui pachet de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi Israel, precum şi situaţia umanitară din Gaza şi alţi aliaţi ai Statelor Unite, notează Mediafax.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz.

UPDATE Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul public, citat de agenţia MTI, conform Agerpres.

UPDATE Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. „NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Mă aştept aşadar în curând la noi anunţuri despre sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat el.

UPDATE Guvernatorul regiunii Smolensk, din vestul Rusiei, a afirmat sâmbătă că o dronă ucraineană a lovit peste noapte un depozit de combustibil, incendiindu-l, iar un atac asupra centrului regional a fost respins. Guvernatorul, Vasili Anokhin, a scris pe contul său de Telegram că drona a atacat instalația de combustibil-energie din regiunea Kardym la ora 2.00 dimineața, lovind un rezervor cu combustibil și lubrifianți petrolieri. Pompierii se luptă cu flăcările, a adăugat el. Pe rețelele de socializare au apărut imagini neverificate ce ar arăta incendiul de acolo.

UPDATE Ucraina și partenerii săi internaționali au discutat despre posibilitatea de a grupa viitoarele încasări din activele rusești înghețate pentru a susține vânzările de obligațiuni ale națiunii devastate de război, a declarat vineri șeful băncii centrale ucrainene, Andriy Pyshnyi, potrivit Reuters.

UPDATE Ambasada americană la Moscova a anunţat că ambasadorul Lynne Tracy s-a întâlnit în închisoare cu Evan Gershkovich, reporterul Wall Street Journal care este reţinut de peste un an sub acuzaţia de spionaj. „În ciuda aşteptării continue pentru începerea procesului, Evan rămâne în stare bună, încurajat de mesajele continue de sprijin”, a spus ambasada. WSJ a raportat că înalţi oficiali ruşi au recunoscut recent că guvernul a folosit un canal confidenţial pentru a discuta despre schimburile de prizonieri cu guvernul SUA, care l-ar fi putut include pe Gershkovich, scrie Mediafax.

UPDATE Semion Eremin, corespondent de război al Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu dronă în sud-estul Ucrainei, a anunțat cotidianul rusesc vineri.

UPDATE Forţele ruse au atacat Ucraina aseară cu trei rachete balistice Iskander-M, două rachete ghidate antiaeriene S-300/S-400 şi două rachete Kh-59/Kh-69: Forţele Aeriene au anunţat acest lucru la Telegram Kiev, subliniind că apărarea aeriană ucraineană a doborât cele două rachete Kh-59/Kh-69 şi trei drone de recunoaştere (două Orlan-10 şi una Supercam). Cele două rachete ghidate S-300/S-400 au venit din regiunea Belgorod a Rusiei, în timp ce cele două Kh-59/Kh-69 au fost lansate din Marea Neagră, potrivit Mediafax.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporijjia, Ivan Fedorov, a raportat că, sâmbătă dimineaţă, invadatorii ruși au lansat un atac cu rachete asupra infrastructurii industriale din centrul regional. Potrivit lui Fedorov, nu s-au înregistrat victime în urma bombardamentelor inamice. „Forțele teroriste ruse au atacat, din nou, infrastructura industrială din Zaporijjia, folosind rachete” – a transmis oficialul, scrie Rador.

UPDATE Zelenski le-a spus membrilor NATO că Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare aeriană Patriot sau alte sisteme de apărare aeriană de înaltă performanță pentru a contracara atacurile aeriene rusești, îndemnându-i să își intensifice asistența militară pentru Kiev. Într-un discurs emoționant prin legătură video la Consiliul NATO-Ucraina, liderul ucrainean a descris nivelul actual al ajutorului extern ca fiind "foarte limitat" și a declarat că Israelul nu a fost lăsat să se descurce singur în timpul atacului aerian masiv al Iranului de sâmbătă

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram