Război în Ucraina, ziua 339: Lupte grele și tancuri de cauciuc. Stephen King: "Rusia, opriți războiul! Putin trebuie să plece"

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 279: Alertă aeriană și reuniune NATO în România. Kliciko: Nu îi vom permite lui Putin să ne fure Crăciunul

29 noiembrie 2022, ora 19:55

Războiul din Ucraina continuă și în ziua 279 de la începutul invaziei ordonate de președintele rus Vladimir Putin. Se dau lupte grele în jurul orașului Bahmut, din estul regiunii Donețk, potrivit informațiilor transmise de autoritățile ucrainene. De asemenea, civilii continuă să părăsească orașul ucrainean Herson, recent eliberat, pe fondul bombardării persistente a zonelor rezidențiale de către forțele ruse staționate pe malul estic al râului Nipru.

Totodată, la București, începe reuniunea miniştrilor afacerilor externe din cele de 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Evenimentul constituie primul eveniment de nivel înalt al NATO într-un stat de pe flancul estic, după agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, și prima astfel de ministerială găzduită de România de la aderare, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008.

UPDATE Un general rus a sugerat că Rusia ar putea viza infrastructura bancară a Ucrainei în viitoarele atacuri cu rachete, în speranța de a arunca țara în haos.

UPDATE ''Ucraina va câştiga războiul şi va supravieţui acestei ierni'', este declaraţia făcută în exclusivitate pentru Antena 3 CNN de generalul american Ben Hodges.

UPDATE Fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, continuă să fie cea mai dură voce la adresa Occidentului. „Lumea civilizată nu are nevoie de NATO, nu mai mult de 12% din populaţia lumii trăieşte în ţările sale membre: organizaţia trebuie să se pocăiască în faţa umanităţii şi să fie dizolvată ca entitate criminală”, este mesajul scris pe Telegram de actualul vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Securitate al Rusiei.

UPDATE România va continua să acorde sprijin Republicii Moldova pe mai multe planuri - energetic, economic, pentru gestionarea crizei umanitare, dar şi pentru a parcurge drumul pro-european, afirmă Nicolae Ciucă, în timpul unei întrevederi cu Natalia Gavriliţa, premierul Republicii Moldova.

UPDATE Miniştrii de Externe ai NATO au adoptat o declaraţie în cinci puncte în timpul reiuniunii de la Bucureşti. Miniştrii au reiterat ideea că NATO este o alianţă defensivă, dar orice atac asupra oricărui aliat va primi un răspuns unit şi hotărât. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Declarația în 5 puncte adoptată de NATO la București: "Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acest război".

UPDATE Navele de război ruseşti cu un total de 84 de rachete de croazieră de tip Kalibr sunt pregătite pentru luptă în Marea Neagră şi Mediterană, a avertizat Marina Ucraineană, transmite Ukrinform, notează ZF.

UPDATE În mai multe cartiere din Kiev vor fi instalați pomi de Crăciuni, inclusiv în Piața Sofia, dar cu toate acestea, în acest an nu vor avea loc evenimente publice și concerte, a anunțat primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko, într- un interviu acordat RBC-Ucraina. „Înțelegem că evenimentele în masă sunt interzise în timp de război. Și nu se vor organiza sub nicio formă. Dar nimeni nu va anula Anul Nou și Crăciunul, iar atmosfera Anului Nou ar trebui să fie acolo. Nu-i putem permite lui Putin să ne fure Crăciunul. În ciuda opiniilor diferite din partea diferitelor părți - indiferent dacă este necesar sau nu - am apelat la o firmă, care a fost de acord  ca fără să primească bani de la buget, ci din fonduri proprii, să instaleze brazi de Crăciun fără patosul specific Anului Nou", a spus Kliciko, potrivit Adevărul.

UPDATE „Miniştrii afacerilor externe ai NATO au încheiat o discuţie substanţială cu privire la războiul brutal de agresiune dus de Rusia şi, de asemenea, cu privire la sprijinul pe care îl acordăm noi Ucrainei. Forţele armate ucrainene au înregistrat evoluţii semnificative, eliberând o bună parte din teritoriu şi împingându-i înapoi pe ruşi. În acelaşi timp, o bună parte a Ucrainei rămâne sub ocupaţie. Armata rusă are capacităţi puternice şi un număr mare de trupe. Rusia foloseşte atacuri cu rachete şi drone pentru ca în Ucraina să fie rece şi întuneric în această iarnă. Preşedintele (rus Vladimir) Putin încearcă să se folosească de iarnă ca de o armă şi să îi forţeze pe ucraineni să îngheţe sau să fugă. Vrea să le zdrobească voinţa, ca şi pe a noastră, care îi sprijinim. Cu toate acestea, întâlnirea de la Bucureşti trimite un semnal puternic de unitate a NATO şi de sprijin continuu pentru Ucraina. NATO este parte a acestui război, dar va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar. Nu vom da înapoi'', a spus Stoltenberg într-o conferinţă de presă.

UPDATE Papa Francisc a stârnit nemulțumiri în Rusia după ce a sugerat într-un interviu că soldaţii ruși care fac parte din minorităţi necreştine sunt mai cruzi cu ucrainenii decât soldaţii ruşi care sunt creştini-ortodocşi, a relatat publicația britanică The Guardian, preluată de news.ro. Comentariile Suveranului Pontif au fost taxate de oficialii ruşi, care l-au acuzat de rasism.

UPDATE Poliţia din Republica Cehă a sesizat justiţia în noiembrie în vederea deschiderii de dosare penale pe numele 49 de persoane pentru susţinerea publică a Rusiei în războiul contra Ucrainei, invocând prevederi din Codul Penal ceh, a anunţat marţi, 29 noimebrie, postul de radio public iRozhlas, preluat de agenţia EFE și Agerpres.

UPDATE Alerta de atac aerian în Ucraina pe tot teritoriul țării a fost anulată, dar rămâne valabilă pentru estul țării și regiunea Nikolaev. Presa din țara vecină îndeamnă oamenii să rămână vigilenți și reamintește că, în atacul masiv de pe 23 noiembrie, militarii ruși la fel au folosit tactica de inducere în eroare, dar până la urmă au lansat bombardamentul.

UPDATE Cheltuielile militare ale Rusiei în timpul celor nouă luni de război în Ucraina se ridică la aproximativ 82 miliarde de dolari, această cifră cuprinzând sumele nemijlocite utilizate pentru susținerea efortului de război, conform estimărilor ediţiei ucrainene a Forbes.

UPDATE Rusia discută o posibilă uniune în domeniul gazelor cu Kazahstan şi Uzbekistan pentru a sprijini livrările între cele trei ţări şi către alţi cumpărători de energie, inclusiv China, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak, citat de Interfax.

UPDATE Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, s-a adresat omologilor săi din ţările NATO, înaintea reuniunii de la Bucureşti, cerându-le să-şi păstreze calmul și să trimită tancuri (Ucrainei, n.r.) – scrie Agenţia RBC. Landsbergis a scris pe Twitter următorul mesaj: „Mesajul meu către colegii miniștri de externe la reuniunea de astăzi (marţi, n.r.) a NATO este simplu: Rămâneți calmi și dați tancuri”. Ministrul a postat şi o fotografie cu un tanc pe fundal galben-albastru şi mesajul în engleză „GIVE TANKS”. RBC aminteşte că la București începe, marţi, o reuniune NATO de două zile, cu participarea miniștrilor de externe ai țărilor Alianței, notează Rador.

UPDATE Thinktank-ul american Institute for the Study of War (ISW) a afirmat că trupele rusești sapă tranșee și își fortifică pozițiile în vederea unei posibile contraofensive ucrainene în estul Hersonului.

UPDATE Statele membre ale NATO furnizează un ajutor fără precedent Ucrainei şi vor continua să îi sprijine pe ucraineni prin distribuirea de elemente de apărare antiaeriană puternice şi pentru reconstruirea infrastructurii de gaz şi a celei electrice, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Potrivit acestuia, NATO a adoptat deja decizii importante pentru consolidarea flancului său estic, inclusiv în România, dar şi în regiunea Mării Negre, notează Digi24.

UPDATE Negocierile dintre Federația Rusă și Ucraina sunt acum imposibile, ele fiind respinse de partea ucraineană, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse Dmitri Peskov, scrie Interfax.

UPDATE Alertă aeriană în mai multe regiuni din Ucraina. Autoritățile au avertizat privind un posibil nou atac masiv cu rachete din partea rușilor și au îndemnat cetățenii să nu ignore alerta și să se refugieze în locuri sigure.

UPDATE Antony Blinken, șeful diplomației americane, a declarat marți, la București, că alianța dintre Statele Unite și România e una de neclintit, bazată pe valori comune pe care le apărăm împreună. La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a punctat că parteneriatul strategic dintre cele două țări e la cel mai înalt nivel din istoria sa, notează B1.

UPDATE Este posibil ca marea conferință de presă anuală a președintelui Vladimir Putin să fie anulată. În ultimii zece ani, evenimentul se desfășura în decembrie, iar anul acesta, nu pare să fie. Potrivit surselor RBC, nu există o decizie finală cu privire la organizarea conferinței, prin intermediul căreia liderul de la Kremlin comunica cu poporul rus, scrie B1.

UPDATE Ministrul suedez de externe, Tobias Billström, a anunțat, luni, 28 noiembrie, la Kiev, că Suedia acordă Ucrainei cel mai mare pachet de ajutor din istoria relațiilor bilaterale, care costă cu 100 de milioane de euro mai mult decât toate celelalte pachete de sprijin furnizate anterior, scrie Rador.

UPDATE Miniștrii de externe din statele membre NATO se întâlnesc în România, pentru a discuta despre războiul de dincolo de frontieră, din Ucraina, transmite BBC, citat de Rador.

UPDATE Armata rusă a pierdut încă un tanc T-90M „Prorîv”, considerat „mândria” armatei lui Vladimir Putin, care a fost distrus chiar în coloană împreună cu alte vehicule blindate, relatează publicația ucraineană „Defense Express”.

UPDATE Scrisori electronice divulgate de un denunțător din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) dezvăluie faptul că oficialii ruși au discutat despre posibila utilizare a armelor nucleare de către Vladimir Putin în războiul cu Ucraina, notează Newsweek.

UPDATE Armata rusă a renunțat, în ultimele 3 luni, să-și mai desfășoare trupele în așa-numitele unități tactice la nivel de batalion („Battalion Tactical Group”, prescurtat, BTG-uri). Conceptul de BTG a reprezentat, în ultimii 10 ani, un element esențial din doctrina armatei ruse, se arată într-o analiză publicată marți de ministerul britanic al Apărării. Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, care se află în această funcție de exact 10 ani, este cel care a aprobat acest concept, notează Digi24.

UPDATE Ministerul rus de Externe a catalogat drept "perverse" declarațiile papei Francisc, care a spus că soldații din anumite grupuri etnice ale Federaţiei Ruse, precum cecenii sau buriaţii, dau dovadă de mai multă cruzime pe front, scrie BBC.

UPDATE Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță că în data de 29 și 30 noiembrie sunt posibile deconectări de la energie electrică în toată Republica Moldova. Motivul ar fi „posibilele atacuri masive cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei”.

UPDATE Premierul britanic Rishi Sunak intenționează să promită să mențină sau să crească ajutorul militar acordat Ucrainei anul viitor și să se confrunte cu concurenții internaționali „nu cu o retorică grandioasă, ci cu un pragmatism robust”.

UPDATE Producătorul rus de gaze Gazprom a retras ameninţarea de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova, dar a declarat că îşi rezervă dreptul de a restrânge sau opri fluxurile în viitor, dacă Moldova nu va face plăţile convenite.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) precizează, în cel mai recent raport despre situația din Ucraina, că forțele ruse au obținut câștiguri la sud de Bahmut pe 28 noiembrie. „Imagini geolocalizate arată drone ucrainene lovind trupele ruse în Ozarianivka, la 15 km sud-vest de Bahmut”, precizează think-thank-ul american.

UPDATE De la începutul războiului în Ucraina, cel puțin 6.655 de civili au fost uciși și 10.368, răniți, potrivit datelor ONU, citate de The Kyiv Independent. Agenția ONU pentru drepturile omului precizează însă că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari, pentru că informațiile din unele locuri sunt primite cu întârziere și multe rapoarte privind victimele civile încă trebuie confirmate.

UPDATE Orașul Dnipro, din estul Ucrainei, a fost vizat de un atac cu rachete în timpul nopții de luni spre marți, a anunțat șeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, citat de CNN, relatează News.ro. ”Mai multe rachete au fost lansate asupra oraşului în această seară. Acestea au vizat o întreprindere privată. Au fost distruse instalaţii de producţie. A izbucnit un incendiu”, a scris oficialul pe Telegram marți, puțin după miezul nopții. Ulterior, marți dimineață, Reznicenko a precizat că noaptea ”a fost zgomotoasă în zonele Dnipro și Nikopol”.

UPDATE Forțele ruse au bombardat de 258 de ori în ultima săptămână 30 de așezări din regiunea Herson din sudul Ucrainei, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Al Zajeera. Trupele ruse s-au retras de pe malul vestic al râului Nipru la începutul acestei luni, dar au bombardat orașe și sate, inclusiv orașul Herson, din noi puncte de observație aflate pe malul opus.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat luni seara că Ucraina lucrează, la diferite niveluri, la crearea unui tribunal special care să judece Rusia pentru crima de agresiune împotriva ţării sale, iar Olanda oferă asistenţă Kievului în acest sens, anunță news.ro.

Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"
Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
/VIDEO/ Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
Război în Ucraina, ziua 339: Lupte grele și tancuri de cauciuc. Stephen King: "Rusia, opriți războiul! Putin trebuie să plece"
Război în Ucraina, ziua 339: Lupte grele și tancuri de cauciuc. Stephen King: "Rusia, opriți războiul! Putin trebuie să plece"
/VIDEO/ 5.000 de maidanezi în Capitală! O femeie, mușcată de opt câini. Unde suni dacă vezi o haită?
/VIDEO/ 5.000 de maidanezi în Capitală! O femeie, mușcată de opt câini. Unde suni dacă vezi o haită?

/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale

28 ianuarie 2023, ora 20:31

Din cauza zăpezii depuse pe șosele, un autocar cu pasageri din Republica Moldova a derapat și s-a răsturnat pe drumul E581, în județul Galați din România. Trei persoane au fost rănite, potrivit Adevărul.

Potrivit ISU Galați, incidentul a avut loc pe drumul E581, în dreptul localității Berheci, din județul Galați. 

Un autocar a derapat și s-a răsturnat în câmp. În autocar erau opt persoane din Republica Moldova, trei dintre ele au fost rănite. 

La fața locului au ajuns mai multe echipaje ISU și SMURD pentru a ajuta răniții.

De asemenea, un microbuz cu patru cetățeni moldoveni este înzăpezit în comuna Vlădești. 

Potrivit informațiilor preliminare obţinute de reprezentanții consulatului Republicii Moldova la Iași, dintre cei 8 cetățeni moldoveni care se aflau în autobuz, 3 cetățeni moldoveni au suferit răni ușoare și sunt în afara oricărui pericol.

Ministerul de Externe de la Chișinău precizează că, la nivelul oficiului consular, nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară în legătura cu acest accident, responsabilii de la consulat fiind în contact cu autoritățile române, pentru a acorda asistență consulară în funcție de solicitări.

În legătură cu ninsoare și viscolul din țara vecină autoritățile le recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele cu anvelope specifice sezonului și să urmărească anunțurile autorităților locale privind condițiile de călătorie.

/FOTO/ Un autocar cu 21 de pasageri la bord s-a răsturnat pe traseu în raionul Anenii Noi
Căutările Mădălinei, dispărută în SUA, continuă. Un psiholog legist intervine în anchetă: „Unul din cele mai mari semnale roșii”
Căutările Mădălinei, dispărută în SUA, continuă. Un psiholog legist intervine în anchetă: „Unul din cele mai mari semnale roșii”
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Proscrișii. Lista neagră secretă cu peste 300 de persoane și companii puse sub sancțiuni în R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Proscrișii. Lista neagră secretă cu peste 300 de persoane și companii puse sub sancțiuni în R. Moldova
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
Jurnalistul și astrologul Sergiu Sumcă s-a stins din viață: Ce vârstă avea
Jurnalistul și astrologul Sergiu Sumcă s-a stins din viață: Ce vârstă avea
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram