/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Război în Ucraina, ziua 279: Alertă aeriană și reuniune NATO în România. Kliciko: Nu îi vom permite lui Putin să ne fure Crăciunul

missing
29 noiembrie 2022, ora 19:55

Războiul din Ucraina continuă și în ziua 279 de la începutul invaziei ordonate de președintele rus Vladimir Putin. Se dau lupte grele în jurul orașului Bahmut, din estul regiunii Donețk, potrivit informațiilor transmise de autoritățile ucrainene. De asemenea, civilii continuă să părăsească orașul ucrainean Herson, recent eliberat, pe fondul bombardării persistente a zonelor rezidențiale de către forțele ruse staționate pe malul estic al râului Nipru.

Totodată, la București, începe reuniunea miniştrilor afacerilor externe din cele de 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Evenimentul constituie primul eveniment de nivel înalt al NATO într-un stat de pe flancul estic, după agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, și prima astfel de ministerială găzduită de România de la aderare, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008.

UPDATE Un general rus a sugerat că Rusia ar putea viza infrastructura bancară a Ucrainei în viitoarele atacuri cu rachete, în speranța de a arunca țara în haos.

UPDATE ''Ucraina va câştiga războiul şi va supravieţui acestei ierni'', este declaraţia făcută în exclusivitate pentru Antena 3 CNN de generalul american Ben Hodges.

UPDATE Fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, continuă să fie cea mai dură voce la adresa Occidentului. „Lumea civilizată nu are nevoie de NATO, nu mai mult de 12% din populaţia lumii trăieşte în ţările sale membre: organizaţia trebuie să se pocăiască în faţa umanităţii şi să fie dizolvată ca entitate criminală”, este mesajul scris pe Telegram de actualul vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Securitate al Rusiei.

UPDATE România va continua să acorde sprijin Republicii Moldova pe mai multe planuri - energetic, economic, pentru gestionarea crizei umanitare, dar şi pentru a parcurge drumul pro-european, afirmă Nicolae Ciucă, în timpul unei întrevederi cu Natalia Gavriliţa, premierul Republicii Moldova.

UPDATE Miniştrii de Externe ai NATO au adoptat o declaraţie în cinci puncte în timpul reiuniunii de la Bucureşti. Miniştrii au reiterat ideea că NATO este o alianţă defensivă, dar orice atac asupra oricărui aliat va primi un răspuns unit şi hotărât. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Declarația în 5 puncte adoptată de NATO la București: "Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acest război".

UPDATE Navele de război ruseşti cu un total de 84 de rachete de croazieră de tip Kalibr sunt pregătite pentru luptă în Marea Neagră şi Mediterană, a avertizat Marina Ucraineană, transmite Ukrinform, notează ZF.

UPDATE În mai multe cartiere din Kiev vor fi instalați pomi de Crăciuni, inclusiv în Piața Sofia, dar cu toate acestea, în acest an nu vor avea loc evenimente publice și concerte, a anunțat primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko, într- un interviu acordat RBC-Ucraina. „Înțelegem că evenimentele în masă sunt interzise în timp de război. Și nu se vor organiza sub nicio formă. Dar nimeni nu va anula Anul Nou și Crăciunul, iar atmosfera Anului Nou ar trebui să fie acolo. Nu-i putem permite lui Putin să ne fure Crăciunul. În ciuda opiniilor diferite din partea diferitelor părți - indiferent dacă este necesar sau nu - am apelat la o firmă, care a fost de acord  ca fără să primească bani de la buget, ci din fonduri proprii, să instaleze brazi de Crăciun fără patosul specific Anului Nou", a spus Kliciko, potrivit Adevărul.

UPDATE „Miniştrii afacerilor externe ai NATO au încheiat o discuţie substanţială cu privire la războiul brutal de agresiune dus de Rusia şi, de asemenea, cu privire la sprijinul pe care îl acordăm noi Ucrainei. Forţele armate ucrainene au înregistrat evoluţii semnificative, eliberând o bună parte din teritoriu şi împingându-i înapoi pe ruşi. În acelaşi timp, o bună parte a Ucrainei rămâne sub ocupaţie. Armata rusă are capacităţi puternice şi un număr mare de trupe. Rusia foloseşte atacuri cu rachete şi drone pentru ca în Ucraina să fie rece şi întuneric în această iarnă. Preşedintele (rus Vladimir) Putin încearcă să se folosească de iarnă ca de o armă şi să îi forţeze pe ucraineni să îngheţe sau să fugă. Vrea să le zdrobească voinţa, ca şi pe a noastră, care îi sprijinim. Cu toate acestea, întâlnirea de la Bucureşti trimite un semnal puternic de unitate a NATO şi de sprijin continuu pentru Ucraina. NATO este parte a acestui război, dar va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar. Nu vom da înapoi'', a spus Stoltenberg într-o conferinţă de presă.

UPDATE Papa Francisc a stârnit nemulțumiri în Rusia după ce a sugerat într-un interviu că soldaţii ruși care fac parte din minorităţi necreştine sunt mai cruzi cu ucrainenii decât soldaţii ruşi care sunt creştini-ortodocşi, a relatat publicația britanică The Guardian, preluată de news.ro. Comentariile Suveranului Pontif au fost taxate de oficialii ruşi, care l-au acuzat de rasism.

UPDATE Poliţia din Republica Cehă a sesizat justiţia în noiembrie în vederea deschiderii de dosare penale pe numele 49 de persoane pentru susţinerea publică a Rusiei în războiul contra Ucrainei, invocând prevederi din Codul Penal ceh, a anunţat marţi, 29 noimebrie, postul de radio public iRozhlas, preluat de agenţia EFE și Agerpres.

UPDATE Alerta de atac aerian în Ucraina pe tot teritoriul țării a fost anulată, dar rămâne valabilă pentru estul țării și regiunea Nikolaev. Presa din țara vecină îndeamnă oamenii să rămână vigilenți și reamintește că, în atacul masiv de pe 23 noiembrie, militarii ruși la fel au folosit tactica de inducere în eroare, dar până la urmă au lansat bombardamentul.

UPDATE Cheltuielile militare ale Rusiei în timpul celor nouă luni de război în Ucraina se ridică la aproximativ 82 miliarde de dolari, această cifră cuprinzând sumele nemijlocite utilizate pentru susținerea efortului de război, conform estimărilor ediţiei ucrainene a Forbes.

UPDATE Rusia discută o posibilă uniune în domeniul gazelor cu Kazahstan şi Uzbekistan pentru a sprijini livrările între cele trei ţări şi către alţi cumpărători de energie, inclusiv China, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak, citat de Interfax.

UPDATE Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, s-a adresat omologilor săi din ţările NATO, înaintea reuniunii de la Bucureşti, cerându-le să-şi păstreze calmul și să trimită tancuri (Ucrainei, n.r.) – scrie Agenţia RBC. Landsbergis a scris pe Twitter următorul mesaj: „Mesajul meu către colegii miniștri de externe la reuniunea de astăzi (marţi, n.r.) a NATO este simplu: Rămâneți calmi și dați tancuri”. Ministrul a postat şi o fotografie cu un tanc pe fundal galben-albastru şi mesajul în engleză „GIVE TANKS”. RBC aminteşte că la București începe, marţi, o reuniune NATO de două zile, cu participarea miniștrilor de externe ai țărilor Alianței, notează Rador.

UPDATE Thinktank-ul american Institute for the Study of War (ISW) a afirmat că trupele rusești sapă tranșee și își fortifică pozițiile în vederea unei posibile contraofensive ucrainene în estul Hersonului.

UPDATE Statele membre ale NATO furnizează un ajutor fără precedent Ucrainei şi vor continua să îi sprijine pe ucraineni prin distribuirea de elemente de apărare antiaeriană puternice şi pentru reconstruirea infrastructurii de gaz şi a celei electrice, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Potrivit acestuia, NATO a adoptat deja decizii importante pentru consolidarea flancului său estic, inclusiv în România, dar şi în regiunea Mării Negre, notează Digi24.

UPDATE Negocierile dintre Federația Rusă și Ucraina sunt acum imposibile, ele fiind respinse de partea ucraineană, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse Dmitri Peskov, scrie Interfax.

UPDATE Alertă aeriană în mai multe regiuni din Ucraina. Autoritățile au avertizat privind un posibil nou atac masiv cu rachete din partea rușilor și au îndemnat cetățenii să nu ignore alerta și să se refugieze în locuri sigure.

UPDATE Antony Blinken, șeful diplomației americane, a declarat marți, la București, că alianța dintre Statele Unite și România e una de neclintit, bazată pe valori comune pe care le apărăm împreună. La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a punctat că parteneriatul strategic dintre cele două țări e la cel mai înalt nivel din istoria sa, notează B1.

UPDATE Este posibil ca marea conferință de presă anuală a președintelui Vladimir Putin să fie anulată. În ultimii zece ani, evenimentul se desfășura în decembrie, iar anul acesta, nu pare să fie. Potrivit surselor RBC, nu există o decizie finală cu privire la organizarea conferinței, prin intermediul căreia liderul de la Kremlin comunica cu poporul rus, scrie B1.

UPDATE Ministrul suedez de externe, Tobias Billström, a anunțat, luni, 28 noiembrie, la Kiev, că Suedia acordă Ucrainei cel mai mare pachet de ajutor din istoria relațiilor bilaterale, care costă cu 100 de milioane de euro mai mult decât toate celelalte pachete de sprijin furnizate anterior, scrie Rador.

UPDATE Miniștrii de externe din statele membre NATO se întâlnesc în România, pentru a discuta despre războiul de dincolo de frontieră, din Ucraina, transmite BBC, citat de Rador.

UPDATE Armata rusă a pierdut încă un tanc T-90M „Prorîv”, considerat „mândria” armatei lui Vladimir Putin, care a fost distrus chiar în coloană împreună cu alte vehicule blindate, relatează publicația ucraineană „Defense Express”.

UPDATE Scrisori electronice divulgate de un denunțător din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) dezvăluie faptul că oficialii ruși au discutat despre posibila utilizare a armelor nucleare de către Vladimir Putin în războiul cu Ucraina, notează Newsweek.

UPDATE Armata rusă a renunțat, în ultimele 3 luni, să-și mai desfășoare trupele în așa-numitele unități tactice la nivel de batalion („Battalion Tactical Group”, prescurtat, BTG-uri). Conceptul de BTG a reprezentat, în ultimii 10 ani, un element esențial din doctrina armatei ruse, se arată într-o analiză publicată marți de ministerul britanic al Apărării. Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, care se află în această funcție de exact 10 ani, este cel care a aprobat acest concept, notează Digi24.

UPDATE Ministerul rus de Externe a catalogat drept "perverse" declarațiile papei Francisc, care a spus că soldații din anumite grupuri etnice ale Federaţiei Ruse, precum cecenii sau buriaţii, dau dovadă de mai multă cruzime pe front, scrie BBC.

UPDATE Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță că în data de 29 și 30 noiembrie sunt posibile deconectări de la energie electrică în toată Republica Moldova. Motivul ar fi „posibilele atacuri masive cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei”.

UPDATE Premierul britanic Rishi Sunak intenționează să promită să mențină sau să crească ajutorul militar acordat Ucrainei anul viitor și să se confrunte cu concurenții internaționali „nu cu o retorică grandioasă, ci cu un pragmatism robust”.

UPDATE Producătorul rus de gaze Gazprom a retras ameninţarea de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova, dar a declarat că îşi rezervă dreptul de a restrânge sau opri fluxurile în viitor, dacă Moldova nu va face plăţile convenite.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) precizează, în cel mai recent raport despre situația din Ucraina, că forțele ruse au obținut câștiguri la sud de Bahmut pe 28 noiembrie. „Imagini geolocalizate arată drone ucrainene lovind trupele ruse în Ozarianivka, la 15 km sud-vest de Bahmut”, precizează think-thank-ul american.

UPDATE De la începutul războiului în Ucraina, cel puțin 6.655 de civili au fost uciși și 10.368, răniți, potrivit datelor ONU, citate de The Kyiv Independent. Agenția ONU pentru drepturile omului precizează însă că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari, pentru că informațiile din unele locuri sunt primite cu întârziere și multe rapoarte privind victimele civile încă trebuie confirmate.

UPDATE Orașul Dnipro, din estul Ucrainei, a fost vizat de un atac cu rachete în timpul nopții de luni spre marți, a anunțat șeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, citat de CNN, relatează News.ro. ”Mai multe rachete au fost lansate asupra oraşului în această seară. Acestea au vizat o întreprindere privată. Au fost distruse instalaţii de producţie. A izbucnit un incendiu”, a scris oficialul pe Telegram marți, puțin după miezul nopții. Ulterior, marți dimineață, Reznicenko a precizat că noaptea ”a fost zgomotoasă în zonele Dnipro și Nikopol”.

UPDATE Forțele ruse au bombardat de 258 de ori în ultima săptămână 30 de așezări din regiunea Herson din sudul Ucrainei, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Al Zajeera. Trupele ruse s-au retras de pe malul vestic al râului Nipru la începutul acestei luni, dar au bombardat orașe și sate, inclusiv orașul Herson, din noi puncte de observație aflate pe malul opus.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat luni seara că Ucraina lucrează, la diferite niveluri, la crearea unui tribunal special care să judece Rusia pentru crima de agresiune împotriva ţării sale, iar Olanda oferă asistenţă Kievului în acest sens, anunță news.ro.

Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 278: Pisaniile lui Ștefan cel Mare sunt la Herson. Șeful NATO: "Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige"

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/VIDEO/ Blocul „Împreună” solicită cercetarea grupării criminale Șor: „Este un fel de grup Wagner”
/VIDEO/ Blocul „Împreună” solicită cercetarea grupării criminale Șor: „Este un fel de grup Wagner”
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 202: Hamas publică un videoclip de propagandă cu un ostatic. Cel puțin trei palestinieni au fost uciși

25 aprilie 2024, ora 17:33

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a difuzat miercuri, 24 aprilie, o înregistrare video în care apare unul dintre ostaticii pe care militanții săi i-au răpit în asaltul din 7 octombrie anul trecut asupra sudului Israelului şi i-au adus în Fâşia Gaza. Ostaticul, care apare singur pe ecran, aşezat pe un scaun de plastic, în faţa unui perete alb, se prezintă ca fiind Hersh Goldberg-Polin, în vârstă de 23 de ani, răpit de la festivalul de muzică Nova. Goldberg-Polin spune că este un militar cu cetățenie israeliană şi americană, că are o mână amputată şi că a fost grav rănit în bombardamente israeliene continue asupra enclavei palestiniene.

UPDATE Marţi, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a cerut o anchetă independentă şi eficientă asupra deceselor survenite în două spitale din Gaza - acum distruse - care au fost asediate de armata israeliană şi unde au fost găsite gropi comune, relatează ziarul spaniol 20 Minutos.

UPDATE Oficialii britanici din domeniul apărării discută despre dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă „Iron Dome”, a declarat șeful forțelor armate, citat de The Times. Amiralul Sir Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării, a dezvăluit că au loc discuții cu privire la cea mai bună modalitate de a proteja țara de un atac.

UPDATE Preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a reiterat joi poziţia fermă a ţării sale împotriva strămutării palestinienilor din Fâşia Gaza vecină, în timp operaţiunea militară a Israelului la Rafah, în sudul enclavei, pare iminentă, relatează dpa. Cairo este îngrijorat de faptul că ofensiva israeliană planificată în oraşul de frontieră Rafah, ultimul bastion al grupării islamiste Hamas rămas în Fâşia Gaza, ar putea declanşa un exod în masă al palestinienilor în Peninsula Sinai din Egipt.

UPDATE Un camion al Hezbollah care transporta combustibil a fost lovit joi dimineaţa de o dronă în estul Libanului, au anunţat agenţia de presă oficială libaneză şi o sursă din influenta mişcare pro-iraniană, imputând atacul Israelului, transmite AFP. Şoferul camionului a fost rănit, au adăugat sursele. Raidul de la Duris, în valea Bekaa, a avut loc pe fondul creşterii în intensitate a violenţelor dintre Israel şi Hezbollah, în ultimele zile.

UPDATE Statele Unite au doborât miercuri patru drone în zonele din Yemen aflate sub controlul rebelilor houthi, a anunţat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM), scrie AFP. Forţele americane au reuşit să "distrugă patru drone" care "prezentau o ameninţare iminentă pentru navele americane, navele coaliţiei şi navele comerciale din regiune", a declarat CENTCOM într-un comunicat publicat pe X, fost Twitter.

UPDATE Cel puțin trei palestinieni au fost uciși și alți „câțiva” au fost răniți într-un atac aerian israelian care a lovit o casă rezidențială din orașul Rafah, relatează agenția de presă palestiniană Wafa.

UPDATE Liderul talibanilor, Haibatullah Akhundzada, care controlează Afganistanul, a comandat formarea unei unități speciale pentru a lupta împotriva ISIS și a altor grupări. Liderul talibanilor, într-o scrisoare adresată comisiei militare a grupului, a ordonat mobilizarea militanților talibani șomeri în unitate.

UPDATE Mishka Ben-David este un fost agent al Mossad convertit în scriitor, care încă de acum şapte ani a anticipat un atac al grupării islamiste palestiniene Hamas asupra kibuţurilor israeliene. Totuși, el susține într-un interviu acordat agenţiei France Presse că nu face din asta un titlu de glorie, mai degrabă este îngrijorat de ceea ce se va întâmpla în continuare. Pentru acest spion devenit scriitor de thrillere, cei 12 ani petrecuţi în cadrul serviciilor de informaţii israeliene reprezintă o sursă inepuizabilă de inspiraţie, având conflictul israeliano-palestinian ca fir roşu.

UPDATE Joe Biden a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, adoptat de Congres după mai multe luni de dispute între democraţi şi republicani. Din pachetul de ajutor pentru Israel, de 26,38 miliarde de dolari, o parte din fonduri vor fi destinate înlocuirii rachetelor consumate pentru doborârea dronelor şi rachetelor iraniene lansate în atacul din 13-14 aprilie. Circa patru miliarde de dolari vor fi astfel alocate pentru consolidarea sistemului antiaerian israelian Iron Dome (Cupola de Fier).

UPDATE IDF a lovit miercuri după-amiază 40 de locuri Hezbollah în apropiere de Ayta Ash Shab, în ​​sudul Libanului, inclusiv depozite de arme, lansatoare de rachete și alte infrastructuri teroriste, au confirmat IDF. „IDF și Comandamentul de Nord vor continua să zădărnicească organizația teroriste. Nu ne vom opri până când nu va exista o schimbare a situației de securitate și locuitorii se vor întoarce la casele lor din nord”, a spus un comandant IDF.

UPDATE IDF a spus că a ucis șase comandanți la nivel de brigadă Hezbollah și peste 30 de comandanți la nivel de batalion. Ministrul Apărării Yoav Gallant a declarat miercuri Comandamentului de Nord al IDF că au reușit să elimine jumătate dintre comandanții Hezbollah din sudul Libanului. Jerusalem Post spune că el se referea la comandanții la nivel de brigadă, spre deosebire de comandanții la nivel de batalion. Recent, IDF a declarat că a ucis șase comandanți la nivel de brigadă Hezbollah și peste 30 de comandanți la nivel de batalion.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram