Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând

Newton House: Adevărul din spatele terenurilor de joacă. Cum trebuie proiectate spațiile dedicate copiilor /P/

29 decembrie 2022, ora 17:08

Să trecem direct la subiect. Toate terenurile de joacă din Moldova sunt proiectate incorect. Desigur, există și excepții, dar, în general, totul este greșit. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că terenul de joacă este cel mai important element de îmbunătățire a spațiului comun din curtea unui bloc locativ. 

Ce este în neregulă cu locurile noastre de joacă?

Ce suntem obișnuiți să vedem în curți? Fie niște construcții sovietice antice care sunt distruse treptat de timp și de rezidenții locali…

Fie niște terenuri de joacă identice, tobogane tipice în culori aprinse ca la circ, câteva structuri de fier banale, tobogane și câteva plăci din plastic ieftin pentru securitate. Terenuri de joacă ce se integrează perfect în motto-ul „adulții știu cel mai bine de ce au nevoie copiii”. Analizând designul și funcționalitatea acestor spații de joacă ne dăm seama că au fost proiectate de niște adulți ce proiectau fără a se gândi la dezvoltarea copiilor. 

Să fim sinceri, spațiile publice și teritoriul din jurul blocurilor locative de la noi sunt elaborate fără mare fantezie. Nu este clar delimitat spațiul privat al locatarilor și cel public, ieșirea din curte este direct în stradă, în ogrăzi sunt parcate mașini în loc ca locuitorii să se bucure de spații comune de joacă, distracție și odihnă. 

Totuși, de ce sunt realizate asemenea terenuri și oamenii le acceptă? În primul rând, toată lumea se teme pentru siguranța copiilor. Prin urmare, spațiile de joacă sunt create în așa fel încât să protejeze micuții cât mai mult. În al doilea rând, adulții sunt cei care decid cum ar trebui să fie acest spațiu. Ați auzit vreodată să fie implicați copiii în proiectarea locurilor de joacă? Sau măcar le-a cerut cineva părerea? 

Adulții care proiectează aceste spațiile au un set de standarde mediocre. De exemplu, ei știu că copiii iubesc culorile aprinse, au nevoie de activitate, preferă leagănul și toboganul, dar o astfel de distracție este foarte periculoasă pentru ei. 

De aceea, ei decid să creeze o capsulă sigură, unde nu există pericole, în care copiii s-ar juca sub control deplin, conform unui scenariu conceput de adulți. Dar după câte știm acești adulți în copilărie nu au avut niciun fel de teren de joacă și cumva au crescut și așa – de asta, apogeul creativității este o navă colorată lipsită de sens. 

Haideți să vorbim despre terenurile de joacă potrivite

În anii '70 cu sprijinul UNESCO, au fost efectuate studii științifice de către cercetătorii Kevin Lynch și Louise Chawla cu scopul de a afla de la copii cum ei vor ca să fie spațiul în care trăiesc și se joacă. Acest studiu a făcut dezvăluiri uimitoare și a arătat că înțelegerea copiilor despre fericire este semnificativ diferită de modul în care o văd adulții. 

S-a dovedit că cei mai fericiți copii trăiesc în cele mai sărace orașe și regiuni. Acest lucru se datorează faptului că aici ei se simt cel mai liberi. Își satisfac nevoia de a se juca singuri, de a alege cu cine și unde să facă asta, de a comunica cu natura și semenii lor, fiind participanți activi, nu doar spectatori cuminți. 

Jocul liber este esențial pentru dezvoltarea unui copil

Jocul pentru copil este modul prin care cunoaște lumea. Așa învață el să trăiască. Să fie independent, capabil să ia deciziile corecte, să le realizeze pe ale sale, să își asume riscuri, să câștige și să piardă, să cadă, să se rănească, să comunice, să înțeleagă cum funcționează lumea.

Acum să revenim la terenurile de joacă din Moldova și să ne gândim, oare ce învață acestea ai noștri copiii? 

Dacă alergi după un anumit scenariu, claxonezi 10 ori la o mașină, te dai în leagăn și nu deranjezi pe nimeni, oare ce înveți? Aha, nu vei cădea, nu-ți vei rupe piciorul sau brațul ție, nici altuia. În același timp, totul în jurul tău va fi așa cum eu, adultul, cred că este potrivit și frumos pentru tine. 

Există o serie de studii care demonstrează că organizarea unui astfel de spațiu duce la o scădere a activității cognitive și creative. Copiii care au puțin control personal și au parte doar de control extern (din partea părinților, societății) sunt puternic predispuși la anxietate și depresie. Ei se simt frustrați și neajutorați. În plus, copiii lipsiți de posibilitatea de a-și asuma riscuri realizează această nevoie în viitor și se expun la riscuri excesive și nerezonabile.

Asta ce este, mama?

Mai bine stau în telefon!

Nu vreau afară, nu am ce face. 

Oare mulți copii vor să se joace la așa teren?

În țările civilizate, oamenii s-au gândit deja la cum se simt copiii într-un spațiu urbanizat. Au fost dezvoltate programe complexe pentru a face orașul mai prietenos și mai deschis copiilor. 

poze din alte țări cu terenuri de joacă, Amsterdam, Londra, Germania, Copenhaga

Pe un astfel de loc de joacă, orice copil va dori să petreacă întreaga zi. Acesta este terenul lui personal de testare”. 

CUM TREBUIE SĂ FIE UN TEREN DE JOACĂ?

În general, un teren de joacă poate fi evaluat după cinci indicatori de bază: siguranță, comoditate, creativitate, accesibilitate și design. 

Terenurile de joacă ar trebui să permită tuturor copiilor să se joace împreună în același spațiu, să interacționeze reciproc. 

Nu există spații perfecte. Fiecare teren își îndeplinește funcția principală – oferă activitate fizică, învață sau doar distrează. Nu este necesar de combinat toate funcțiile într-o barcă colorată.

Mult nu înseamnă bine. Suprasaturarea spațiului cu inventar și accesorii care stimulează activitatea fizică duce la faptul că copiii devin hiperactivi sau încep să se înfurie.

Într-un mediu urban este obligatoriu ca să li se ofere copiilor posibilitatea de a comunica cu natura – să se joace cu nisip și apă, să stea pe iarbă etc.

Terenurile de joacă trebuie să aibă diverse grade de dificultate, unde părinții nu intervin. Așa copiii simt că au încredere în capacitatea lor de a face față obstacolelor și de a experimenta lucruri noi. 

Așadar, un teren de joacă proiectat corect este acela care nu doar oferă activitate copiilor și liniște părinților, ci le oferă posibilitatea de a-și porni imaginația atunci când aleg un scenariu de joc, de a-și testa propriile puteri și de a învăța despre lumea din jurul lor. În același timp, locurile de joacă ar trebui să fie frumoase, sigure, moderate în accesorii și să ofere posibilitatea copiilor de a-și asuma riscuri rezonabile. 

Vestea bună este că și în Chișinău vor fi terenuri de joacă proiectate corect, ca în țările europene

Echipa NEWTON HOUSE acordă o atenție deosebită infrastructurii copilăriei și a studiat o sumedenie de informații despre modul în care ar trebui amenajate spațiile dedicate copiilor. 

Atunci când au fost proiectate spațiile comune, nu s-a inventat bicicleta, dar a fost luată decizia de a apela la cele mai bune practici internaționale și la cei mai buni specialiști în domeniu.

De aceea, în cadrul proiectelor NEWTON HOUSE terenurile de joacă vor fi proiectate de către un furnizor și lider mondial — compania daneză Kompan. Aceasta creează terenuri de joacă exterioare care au câștigat numeroase premii de design pentru simplitate, calitate și funcționalitate în încurajarea jocului copiilor. Misiunea principală fiind promovarea jocului ca metodă importantă de învățare. 

Astfel, în complexurile rezidențiale NEWTON HOUSE Buiucani și NEWTON HOUSE Grădina Botanică pe lângă curțile imense de recreere, vor fi amenajate terenuri de joacă conform standardelor internaționale, corect proiectate pentru ca copii să se dezvolte, să interacționeze și să crească armonios într-un mediu urban cu adevărat modern. 

Pentru a afla mai multe informații despre proiectul NEWTON HOUSE, ia legătura cu departamentul de vânzări la numărul 076 01 51 27, vizitează oficiul mobil amplasat pe str. Grădina Botanică, 18 sau accesează site-ul: newton.md/botanica

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Alegerile locale - o repetiție a celor parlamentare? Negru: „Unele partide vor încerca să iasă din umbră sau să facă rebranding”
/VIDEO/ Alegerile locale - o repetiție a celor parlamentare? Negru: „Unele partide vor încerca să iasă din umbră sau să facă rebranding”
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/METEO/ Ultima lună de iarnă începe cu temperaturi negative, iar ghețușul de pe drumuri ne-ar putea da bătăi de cap: Unde va ninge
/METEO/ Ultima lună de iarnă începe cu temperaturi negative, iar ghețușul de pe drumuri ne-ar putea da bătăi de cap: Unde va ninge
Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând
Republica Moldova va evolua în prima semifinală a Eurovision 2023: Țările cu care va concura și cine va cânta în a doua semifinală
/VIDEO/ Republica Moldova va evolua în prima semifinală a Eurovision 2023: Țările cu care va concura și cine va cânta în a doua semifinală

FlyOne activează modul PROMO pentru toate destinațiile: De la 39 de euro biletul din și spre Chișinău /P/

01 februarie 2023, ora 08:30

FlyOne activează modul PROMO pentru toate destinațiile. În perioada 1-14 februarie 2023, accesează pagina www.flyone.eu sau aplicația mobilă FLYONE și ai cele mai bune prețuri. 

Acum trebuie să profiți de această super ofertă, ca să te bucuri de o vacanță frumoasă de primăvară sau de vară. Cumpără imediat și călătorește în perioada: 10 februarie-30 septembrie 2023.

Tarifele biletelor către destinațiile dorite sunt dintre cele mai atractive, aplicându-se după cum urmează fiecărei destinații:
39 Euro pentru zboruri din/spre:
Parma, Verona, Roma, Milano, Frankfurt, Berlin, Dusseldorf, Munchen, Praga
49 Euro pentru:
Amsterdam, Bruxelles, Londra, Istanbul
69 Euro pentru:
Paris, Nisa, Dublin, Tel Aviv, Tbilisi, Barcelona, Valencia, Lisabona, Baku, Madrid

Activează călătoriile, cumpără inteligent. Grăbește-te, locurile supuse promoției sunt limitate.

Despre FLYONE
FLYONE (www.flyone.eu) s-a lansat în 2016, reușind în scurt timp să devină unul dintre liderii pieței avia din Republica Moldova.

Mai nou, FLYONE a reînnoit certificarea IOSA, cel mai înalt standard de siguranță în managementul operațional. La fel, în anul 2022, compania a devenit membru al Asociației Internaționale a Transporturilor Aeriene (IATA).

FLYONE a fost clasată lunar de multiple ori în anii 2018, 2019 și 2020 în TOP 10 „Cea mai punctuală companie”, conform categoriei EMEA (Europe, Middle East and Africa).

În decembrie 2022, FLYONE Airlines SRL a primit certificatul de operator aerian, oferit de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) și licența- emisă de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Pe parcursul aceluiași an, FLYONE a reușit să transporte peste 1 milion de pasageri și să lanseze 6 destinții noi.

FLYONE ARMENIA s-a lansat în anul 2021, iar în 2022 a devenit numărul 1 în Armenia. 

Amintim că FLYONE operează zboruri către 38 destinații. 20 Curse regulate spre: Frankfurt, Tel Aviv, Londra, Parma, Verona, Dublin, Lisabona, Paris, Istanbul, Erevan, Bruxelles, Dusseldorf, Nisa, Amsterdam, Barcelona, Roma, Milano, Valencia, Berlin, Tbilisi și 5 curse charter spre: Antalya, Heraklion, Sharm El-Sheikh, Tivat, Hurghada.

Cu escală prin Erevan, FLYONE ARMENIA operează zboruri spre: Tbilisi, Lyon, Milano, Ekaterinburg, Vnukovo, Domodedovo, Sankt Petersburg, Mineralnye Vody, Novosibirsk, Samara, Sochi, Istanbul, Paris, Dubai, Beirut, Teheran, Dusseldorf, Tel Aviv.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
/VIDEO/ Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram