/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 127: Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor. Concluziile summitului NATO

missing
30 iunie 2022, ora 17:55

În ziua 127 de război în Ucraina, Putin neagă responsabilitatea armatei ruse pentru un atac care, potrivit Kievului, a ucis cel puțin 18 persoane într-un centru comercial aglomerat din Kremenciuk. De cealaltă parte președintele Federației Ruse amenință că țara sa va răspunde cu aceeași monedă dacă NATO va instala infrastructuri militare în Finlanda și Suedia, după ce statele nordice se vor alătura alianței militare conduse de SUA, transmit Al Jazeera și BBC.

UPDATE Vladimir Putin este un tiran nemilos, lacom şi sociopat căruia îi pasă doar de propria sa putere, bogăţie şi moştenire istorică în ideea că el este cel care a redat gloria „Mamei Rusia”, spun autorii filmului documentar „Secret of the Oligarch Wives”, difuzat pe platforma Paramount+. Lumea este în pericol din cauza unui om dispus să facă orice pentru a-şi atinge propriile scopuri meschine. Ideea este desprinsă din mărturiile obţinute de autorii documentarului de la soţii de foşti oligarhi apropiaţi de Putin şi de la un om de afaceri occidental care a fost cândva cel mai mare investitor străin în Rusia, potrivit Adevărul.ro.

UPDATE Șeful Administrației Regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, a postat un video filmat cu drona în care este arătat orașul Severodonețk după luptele crâncene.

UPDATE România şi-a atins toate ţintele strategice la Summitul NATO de la Madrid şi nu a fost niciodată mai sigură în faţa unor ameninţări directe şi persistente derulate în vecinătatea sa imediată, a declarat, joi, premierul Nicolae Ciucă.

UPDATE Invazia Rusiei în Ucraina a reafirmat NATO ca fiind piatra de temelie a apărării Europei şi i-a forţat pe liderii alianţei să regândească modul în care fac faţă Moscovei, într-o întoarcere la doctrina Războiului Rece, conform Financial Times.

UPDATE Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat, joi, că decizia Rusiei de a părăsi Insula Şerpilor – obiectiv strategic din Marea Neagră – constituie o dovadă a capacităţii Ucrainei de a riposta. „Dacă aţi vrut dovezi ale capacităţii uimitoare a ucrainenilor de a riposta pentru a-i respinge pe ruşi, atunci priviţi la ceea ce tocmai s-a întâmplat astăzi, în Insula Şerpilor, unde, din nou, Rusia a fost nevoită să cedeze teren”, a declarat Johnson, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la summitul NATO de la Madrid, potrivit Rador.

UPDATE Industria auto din Rusia a produs doar 3.720 de mașini luna trecută, potrivit datelor biroului național de statistică, citate de Reuters. Este o scădere record, de 97 la sută, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, când au fost produse aproximativ 112 mii de mașini. În același timp, biroul de statistică de la Moscova arată că prețul mașinilor a crescut cu aproape 50 la sută de la începutul anului ca urmare a creșterii costului componentelor și a aprecierii rublei. Asta a făcut ca cererea să se reducă puternic, în condițiile în care veniturile gospodăriilor au scăzut, iar inflația se apropie de maximele ultimilor 20 de ani.

UPDATE Premierul bulgar Kiril Petkov - rămas interimar, după ce a fost demis prin moţiune de cenzură - a cerut joi Rusiei să-şi retragă „ultimatumul diplomatic” prin care a ameninţat cu închiderea ambasadei sale de la Sofia dacă guvernul bulgar nu revine asupra deciziei de a expulza 70 de diplomaţi ruşi.

UPDATE Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, susține că țara sa și Rusia nu au recurs încă la un răspuns în oglindă la zborurile aviației occidentale, care „practică utilizarea” armelor nucleare.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) a interceptat o conversație între doi ocupanți ruși care încearcă să găsească câte 20.000 de dolari fiecare pentru a fi „demobilizați” din războiului din Ucraina, informează Ukrainska Pravda.

UPDATE Deputaţii ruşi au adoptat joi o lege care permite închiderea instituţiilor media din ţări desemnate drept "neprietenoase" şi suspendarea instituţiilor media ruse acuzate că difuzează informaţii considerate false despre conflictul din Ucraina, relatează AFP.

UPDATE Militarii ucraineni susțin că au doborât un elicopter rusesc Ka-52 "Alligator" în timpul atacului asupra Insulei Șerpilor.

UPDATE Un general de brigadă ucrainean a declarat că atacurile rușilor ajung de multe ori să țintească locuri civile deoarece invadatorii folosesc rachete din vechile stocuri sovietice, care sunt mult mai puțin precise. Explicațiile lui Oleksii Hromov contrastează cu cele ale liderilor ucraineni, care spun că forțele ruse intenționat lovesc ținte civile, pentru a semăna teroare în rândul populației.

UPDATE Uniunea Europeană și Rusia au căzut de acord că este nevoie de un plan privind tranzitul de bunuri între Rusia și exclava Kaliningrad, a declarat joi premierul polonez, potrivit Reuters.

UPDATE Polonia a anunţat că a finalizat un nou gard de oţel de-a lungul graniţei sale cu Belarus, pentru a limita fluxul imigranţilor fără documente. Bariera – a cărei construire a costat 350 de milioane de dolari, are o înălţime de peste cinci metri şi a fost ridicată pentru a contracara fluxul tot mai mare de imigranţi – provenind, în special, din Orientul Mijlociu – care încearcă să traverseze frontiera de est a Uniunii Europene.

UPDATE Comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat joi că ruşii au fost constrânşi să se retragă de pe Insula Şerpilor, teritoriu 'strategic' în Marea Neagră, întrucât 'nu au mai putut să reziste focului artileriei noastre', salutând această victorie a armatei ucrainene, potrivit Ukrinform şi AFP.

UPDATE Autorităţile din Statele Unite ale Americii vor anunţa în zilele următoare un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari, a declarat preşedintele american Joe Biden.  Preşedintele SUA a dezvăluit faptul că ajutorul va include noi sisteme avansate de apărare antiaeriană, sisteme radar de combatere a bateriilor, muniţie suplimentară pentru sistemul de lansare de rachete multiple HIMARS şi alte HIMARS care vor veni din alte ţări.

UPDATE Grecia a trimis Statelor Unite o cerere oficială pentru achiziționarea a 20 de avioane de luptă F-35 fabricate de Lockheed Martin, a declarat joi premierul elen Kyriakos Mitsotakis, citat de Reuters. Turcia, țară aliată în cadrul NATO, dar rivală istorică a Greciei, vrea și ea să cumpere 40 de avioane F-16 din SUA. Președintele american Joe Biden a spus că sprijină această tranzacție, după ce Ankara a deblocat aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că preţurile la carburanţi şi la alimente sunt ridicate din cauza invaziei Rusiei în Ucraina şi a promis ca aceasta din urmă va fi ajutată de SUA şi de aliaţii săi atât timp cât va fi nevoie în războiul împotriva Rusiei, potrivit agenţiilor Reuters, AFP şi EFE.

UPDATE Rusia anunţă joi că deţine ”peste 6.000” de prizonieri de război ucraineni şi confirmă că a efectuat un schimb de 144 de prizonieri de război cu Ucraina, care a eliberat atât ruşi, cât şi proruşi, relatează AFP, scrie news.ro.

UPDATE Marea Neagră a fost recunoscută pentru prima dată în parteneriatul strategic al NATO, iar acesta este „un lucru foarte bun”, a spus Mircea Geoană, secretarul general adjunct al alianței militare.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că o nouă "Cortină de Fier" coboară între Moscova şi Occident pe fondul invaziei Kremlinului în Ucraina.

UPDATE Președintele indonezian, Jokowi Widodo, a declarat joi că a transmis mesajul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, președintelui rus, Vladimir Putin. „Am transmis mesajul președintelui Zelenski, președintelui Putin”, a spus Widodo după discuțiile cu președintele rus. Widodo a spus că și-a exprimat disponibilitatea de a ajuta la începerea „comunicarii” între cei doi lideri. „Este important să mergem către o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina”, a spus el, adăugând că țara va continua să coopereze cu Rusia, potrivit Antena3.

UPDATE: Ucraina a început să exporte energie electrică către Uniunea Europeană, au anunțat joi Premierul ucrainean Denis Șmihal și președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, relatează CNN. „La doar trei luni de la primirea certificatului energetic, a început mult-așteptatul export de energie electrică ucraineană către Europa! Astăzi, de la prima oră a nopții, astfel de exporturi au plecat spre România. Volumul inițial este de 100 MW", a declarat Șmihal într-o postare pe contul său oficial de facebook.

UPDATE Președintele adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat joi că, în anumite circumstanțe, sancțiunile împotriva Moscovei pot fi văzute ca un act de agresiune și o justificare pentru război.

UPDATE Președintele american Joe Biden (79 de ani) s-a referit joi în mod eronat la aderarea Elveției la NATO în loc de Suedia, în cea mai recentă gafă în timpul unui discurs la summitul NATO de la Madrid.

UPDATE Bernie Ecclestone, fostul șef al Formulei 1, a spus joi că ar „încasa un glonț” pentru Vladimir Putin, adăugând că războiul din Ucraina al președintelui rus „nu a fost intenționat”, scrie BBC.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a lăudat joi aliaţii din NATO pentru creşterea investiţiilor în apărare, evidenţiind planul Germaniei de a-şi creşte cheltuielile militare cu 100 de miliarde de euro, transmite agenţia DPA, informează Agerpres.

UPDATE Suedia şi Finlanda trebuie să-şi îndeplinească promisiunile pe care le-au făcut Turciei în cadrul acordului ce prevede ridicarea veto-ului Ankarei cu privire la aderarea celor două ţări la NATO, inclusiv un angajament din partea Stockholm-ului de a extrăda 73 de „terorişti”, a declarat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters.

UPDATE: NATO va lansa un fond de inovare de un miliard de euro (1,04 miliarde de dolari) pentru a stimula cercetarea tehnologică care ar fi de folos armatei, a declarat joi secretarul general Jens Stoltenberg. Totodată, el a spus că Grecia este dispusă să furnizeze nave care să ajute la exportul de cereale din porturile Ucrainei la Marea Neagră care au fost blocate de Rusia. Secretarul general a vorbit de asemenea și despre creștere bugetului NATO până în 2030.

UPDATE: Armata rusă a anunțat joi că s-a retras de pe Insula Șerpilor, o poziție strategică din Marea Neagră cucerită de Moscova și care a fost bombardată ucraineană în ultimele săptămâni, potrivit AFP. „La 30 iunie, în semn de bunăvoință, forțele armate ruse și-au îndeplinit obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și și-au retras garnizoana acolo”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, spunând că această mișcare ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina.

UPDATE Separatişti proruşi din estul Ucrainei acuză joi forţe ucrainene de bombardarea unor civili cu lansatoare americane sofisticate multple de rachetă şi obuziere europene - pe care tocmai le-au primit, relatează AFP.

UPDATE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a negat că Moscova blochează exporturile de cereale din Ucraina şi a minimizat impactul lipsei produselor agricole ucrainene de pe piaţa mondială a alimentelor, relatează The Guardian.

UPDATE Rușii au comis o crimă de război atunci când au bombardat teatrul din Mariupol, concluzionează o investigație amplă a Amnesty International. În atacul din 16 martie au murit zeci de oameni, vizați intenționat de forțele ruse, se arată în raport. Experții Amnesty International au stat de vorbă cu mai mulți supraviețuitori care au povestit ce s-a întâmplat în momentul bombardamentului.

UPDATE SBU, cel mai important serviciu secret ucrainean, susține că soldații ruși continuă să se mutileze pentru a fi declarați inapți pentru război în Ucraina. O nouă metodă este ruperea degetelor, potrivit unor interceptări audio, publicate de armyinform.com.ua.

UPDATE Cehia preia vineri preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE), „în vremuri grele” în Europa, în timp ce toate privirile sunt aţintite asupra Ucrainei.

UPDATE Experţii militari spun că, în contextul războiului din Ucraina, statutul de neutralitatea al Republicii Moldova, prevăzut în Constituție, nu poate fi considerat un scut de protecţie. Potrivit specialiştilor, Moldova trebuie să beneficieze de ajutorul partenerilor externi pentru a-şi întări capacităţile de apărare şi pentru a consolida rezilienţa instituţiilor statului, transmite IPN.

UPDATE 'Trupele ruse desfăşoară o ofensivă în apropiere de Verhnekamenka şi operaţiuni de asalt în zona rafinăriei de petrol Lisiceansk, unde luptele continuă', se menţionează în raportul postat pe pagina de Facebook a Statului Major General. Guvernul de la Moscova susţine însă că armata rusă controlează deja instalaţiile petroliere, lucru ce nu poate fi verificat dintr-o sursă independentă.

UPDATE Norvegia a dat asigurări miercuri că are dreptul să blocheze intrarea pe teritoriul său a unor mărfuri destinate ruşilor din arhipelagul arctic norvegian Svalbard, după ameninţări cu represalii din partea Moscovei.

UPDATE Marea Britanie va oferi un ajutor militar suplimentar de un miliard de lire sterline pentru Ucraina, ceea ce reprezintă aproape o dublare a sprijinului său, scrie BBC, citat de Mediafax. Cu această nouă finanțare, ajutorul militar acordat Kievului se ridică la 2,3 miliarde de lire sterline, iar Marea Britanie a cheltuit, de asemenea, 1,5 miliarde de lire sterline pentru sprijinul umanitar şi economic acordat Ucrainei. Boris Johnson a declarat că cheltuielile britanice au „transformat apărarea Ucrainei”.

UPDATE Statele Unite vor adăuga apărare antiaeriană în Germania și Italia, vor înființa o garnizoană permanentă a armatei în Polonia și vor staționa nave de război suplimentare în Spania, a anunțat miercuri președintele Joe Biden, în timpul summit-ului NATO de la Madrid.

UPDATE Un raport parlamentar denunță eșecul Guvernului lui Boris Johnson de a lupta împotriva unui aflux rusesc de „bani murdari” în Regatul Unit - care continuă în pofida afişării unei intransigențe în acest subiect - şi complezența Executivului conservator faţă de oligarhii ruşi instalați la Londra, relatează AFP.

UPDATE Armata ucraineană anunță că, în urma unei operațiuni reușite, nu mai sunt militari ruși pe Insula Șerpilor. Drept dovadă, militarii Kievului au publicat o imagine cu coloane de fum și imagini filmate în timpul atacului.

UPDATE Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării susține că a făcut un gest de bunăvoință și a evacuat garnizoana de pe insulă, după îndeplinirea sarcinilor.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a anunțat miercuri, 29 iunie, încetarea relațiilor diplomatice cu Siria, după ce regimul de la Damasc a recunoscut independența republicilor separatiste pro-ruse Donețk și Lugansk, susținute de Moscova din 2014, relatează AFP. „Nu vor mai exista relații între Ucraina și Siria”, a spus Zelenski, într-o înregistrate video publicată pe contul său de Telegram, adăugând că „presiunea sancțiunilor” împotriva Siriei „va fi și mai mare”.

UPDATE Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, miercuri, că scopul final a ceea ce el numește „operațiunea militară specială din Ucraina” este eliberarea Donbasului și securitatea Federației Ruse, informează Interfax.ru.

UPDATE O primă navă încărcată cu 7.000 de tone de cereale, sub protecția marinei ruse, a părăsit portul ucrainean Berdiansk, ocupat de Rusia, au anunţat joi noile autorități locale instalate de Moscova, relatează AFP.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin vrea în continuare să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei, consideră agențiile de informații americane, citate de BBC.

UPDATE Forţele armate ucrainene au comunicat miercuri că au lovit încă un sistem de rachete Panţîr-S1, instalat de ocupanţii ruşi pe Insula Şerpilor. Operaţiunile de eliberare a acestui punct de importanţă strategică pentru controlul rutelor maritime în Marea Neagră continuă.

UPDATE Totodată, Zelenski anunță că a avut loc cel mai mare schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia. Schimbul a implicat 144 de soldați ucraineni, inclusiv 95 de apărători care au luptat la uzina siderurgică Azovstal din orașul-port Mariupol, aflată sub un asediu neîncetat de mai multe săptămâni.

„Cel mai bătrân dintre eliberați are 65 de ani, cel mai tânăr 19 ani. În special, 95 de apărători ai Azovstal se întorc acasă. Sunt recunoscător Apărării din Ucraina și tuturor celor care au muncit pentru acest rezultat. Vom face totul pentru a aduce fiecare bărbat și femeie ucraineană acasă”, a declarat liderul de la Kiev.

Război în Ucraina, ziua 126: Schimb de prizonieri și summit NATO cu participarea lui Zelenski. Bloc atacat la Nikolaev

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/VIDEO/ Blocul „Împreună” solicită cercetarea grupării criminale Șor: „Este un fel de grup Wagner”
/VIDEO/ Blocul „Împreună” solicită cercetarea grupării criminale Șor: „Este un fel de grup Wagner”
/METEO/ Soare și ploi în unele zone ale țării: Cum va fi vremea astăzi, 25 aprilie 2024
/METEO/ Soare și ploi în unele zone ale țării: Cum va fi vremea astăzi, 25 aprilie 2024

Politico: Iohannis, printre cei care ar putea să ocupe funcția de președinte al Comisiei Europene

missing
25 aprilie 2024, ora 16:32

Preşedintele român Klaus Iohannis şi premierul croat Andrej Plenković sunt cotaţi cu cele mai mari şanse, 3 din 5, să o înlocuiască eventual pe Ursula von der Leyen în fruntea viitoarei Comisii Europene, potrivit unei analize făcute de POLITICO în care mai figurează Mario Draghi, Roberta Metsola, Christine Lagarde, Thierry Breton sau un candidat surpriză, toţi aceştia având însă mai puţine şanse în opinia publicaţiei de la Bruxelles, relatează News.ro.

La Bruxelles, scrie POLITICO, se fac numeroase speculaţii cu privire la persoana care ar putea fi aleasă ca viitor şef al executivului european. 

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este în continuare favorită clară pentru a obţine un al doilea mandat de cinci ani în fruntea executivului comunitar, dar aceasta nu mai este totuşi chiar o certitudine. Asta înseamnă că în oraş se joacă un nou joc interesant, în principal de către politicieni, diplomaţi şi funcţionari care o critică pe şefa Comisiei: cine ar putea obţine postul, dacă nu von der Leyen? - arată autorii articolului. Ei trec în revistă câteva dintre numele care sunt vehiculate fie pentru a fi propuse ca alternative reale, fie ca o modalitate de a face presiuni asupra Ursulei von der Leyen pentru a obţine concesii de la ea.

Astfel, preşedintele României este văzut ca fiind o persoană calmă, fermă şi este simpatizat de liderii europeni, în special în rândul conservatorilor. Atât Macron, cât şi cancelarul german Olaf Scholz l-au lăudat pentru că şi-a menţinut ţara ancorată în tabăra pro-occidentală şi pro-europeană după invazia Rusiei în Ucraina - ceea ce nu se poate spune despre Ungaria, Slovacia sau Bulgaria, notează POLITICO.

Spre deosebire de Polonia, România a respectat, de asemenea, cu stricteţe regulile pieţei unice a UE şi nu a impus în mod unilateral restricţii asupra cerealelor ucrainene - ceea ce a întărit reputaţia lui Iohannis ca un jucător de echipă pro-european, adaugă publicaţia.

Mulţi susţin că a venit timpul ca un est-european să conducă UE. În acest caz, vorbitorul de limbă germană Iohannis este bine plasat, provenind din aceeaşi familie politică PPE ca von der Leyen. Decizia PPE de a-şi organiza congresul electoral la Bucureşti atestă, de asemenea, poziţia sa în rândul liderilor conservatori ai grupului.

Având în vedere că al doilea său mandat se va încheia în decembrie, Iohannis este în căutarea unui post internaţional de top. Luna trecută, el a decis să candideze la funcţia de viitor lider al NATO - dar aceasta va fi o bătălie dificilă, având în vedere sprijinul larg acordat premierului olandez Mark Rutte.

Ce ar cântări în defavoarea lui Iohannis? Propunerea de ultim moment a lui Iohannis de a-i „fura” lui Rutte rolul de lider al NATO a deranjat unele ţări din Europa de Vest, scrie POLITICO.

Astfel, şansele ca Iohannis să obţină funcţia de preşedinte al Comisiei Europene sunt 3 din 5.

Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram