Oamenii de la sate roiesc ca albinele, prin podgorii, în aceste zile de toamnă. Cu toate că a fost secetă, gospodarii spun că viţa de vie a dat roada bogată, iar strugurii sunt numai buni de cules. Și familia lui Nicolae şi Valentina Tronciu din satul Pereni, comuna Pașcani, este în pregătiri pentru iarnă şi depune mult suflet în tot ceea ce face. Împreună cu copiii şi nepoţii, dar și cu cei care le-au sărit în ajutor, au cules poama, au dat-o prin zdrobitor, apoi, după toată munca depusă, au cântat și au gustat câte un păhărel de must din roadă nouă.
„Forfotă mare astăzi în satul Pereni, raionul Hîncești. Tradițional, familia Tronciu se strânge pentru a culege strugurii și pentru a pregăti tulburelul, care la iarnă va fi numai bun de savurat” .
Membrii familiei Tronciu s-au trezit cu noaptea-n cap, pentru a culege strugurii. I-am găsit de dimineață în lanul de viță de vie, bucuroşi și dornici de a munci cu spor. Ne-au mărturisit că fac acest lucru cu mare plăcere, mai ales atunci când vremea e frumoasă, iar anul - bogat.
„- Astăzi culegem caberneaua. - Și cum e roada anul acesta? - Foarte bună, struguri tare frumoși, nu s-a stricat, e bună poama. Mulțumim Domnului”.
Tradiția ca toți membrii familiei să se adune la clacă, la culesul strugurilor, soții Nicolae și Valentina au moștenit-o de la părinți, iar acum, o transmit mai departe copiilor și nepoților.
„- Cu Doamne ajută, se primește. Astăzi ziua e frumoasă, femei harnice, colectivul e frumos și harnic și mergem înainte”.
Nicolae Tronciu, capul familiei, este și unul dintre locuitorii satului, care se poate lăuda cu o experiență bogată în fabricarea vinului de calitate. Anual, produce câte opt - 10 tone de vin. Este cu siguranță un exemplu de perseverență, întrucât, la 69 de ani, și-a transformat visul în realitate, a creat o mică afacere de familie cu vinuri produse chiar de el.
„Este o pasiune, o dragoste, dacă n-ai dragoste, mai bine nu te apuca de nimic. Orice n-ai lucra, crește iepuri, crește găini, rațe, dacă nu-i pasiunea, nu-i dragostea, degeaba. Vița de vie la noi a fost cultura de bază în gospodărie, când lucram ca șef de brigadă, și ca agronom, de acolo mi se trage. Știți, noi am crescut în tufe, în struguri, în vin și în must”.
Bărbatul se implică cu mult suflet în tot procesul: de la culesul strugurilor - la dat vinul la teasc. El spune că tot ceea ce face, a văzut la tatăl său şi acum vrea să-şi înveţe copiii şi nepoţii.
„Fiecare își are secretele lui. Fiecare gospodar sau fiecare gospodină, gospodina la bucate, gospodarul - la vin. Asta e mândria moldoveanului”.
Iar de curând, familia Tronciu a reușit să deschidă şi o mică pensiune, fapt ce îi entuziasmează foarte mult, mai ales atunci când vizitatorii le păşesc pragul. De data aceasta, au venit câţiva turiști din România, pe care gazdele i-au invitat la ajutor, iar aceştia au acceptat cu plăcere. Pentru senzaţii pe care nu le-au mai trăit, ne-au spus ei.
„- Care este funcția dumneavoastră? - Turnător. -Turnător de ce? - Torn pe toată lumea aici, fac must, fac vin”.
Astfel, oaspeții familiei Tronciu ne-au mărturisit că au adunat amintiri de neuitat. Şi pentru că procesul a fost unul distractiv pentru ei, mai spun că vor reveni neapărat în Moldova, pentru a gusta din vinul maturat.
„E o experiență unică. Aș repeta-o în fiecare toamnă, dar aici în Republica Moldova, pentru că aici e mediul potrivit, și la badea Colea, e cea mai bună destinație”.
„Sunt obișnuit cu munca fizică, m-am simțit ca acasă. Noi facem treaba asta dar cu mere, sau prune. Tot la fel le zdrobim ca să producem țuică de prună sau țuică de fructe, uneori și palincă. Foarte plăcut, m-am simțit ca acasă”.
Iar după plată - și răsplată. După ce au terminat toate treburile, turiştii împreună cu toţi cei din familia Tronciu, au stat la vorbă, au cântat și au degustat din mustul proaspăt, dar şi din vinul din anii trecuţi, păstrat la rece de gospodarul casei.