/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

social

/VIDEO/ Poligonul discordiei: Tone de gunoaie din Capitală ajung la Țînțăreni. Cât achită Chișinăul pentru depozitarea deșeurilor

31 octombrie 2022, ora 10:00

În ciuda temerilor și a protestelor de cândva, deșeurile menajere, produse de chișinăuieni sunt depozitate, în continuare, pe poligonul comunei Țînțăreni. Între cele două primării și regia Autosalubritate a fost încheiat un contract pentru o perioadă de 3 ani. Pentru acest serviciu, municipalitatea plătește. Și nu puțin. Anul trecut suma era de 25 de milioane de lei. La acest poligon, ce se întinde pe o suprafață de 24 de hectare, sunt transportate anual circa 200 de mii de tone de deșeurile generate de locuitorii capitalei. O altă cantitate ajunge la depozitul de la Boșcana, gestionat de un agent privat, care are autorizație de la Agenția de Mediu pentru încă doi ani. Aici însă apele nu sunt chiar limpezi. Câteva primării din preajmă vor cu orice preț ca rampa să fie închisă, invocând faptul că reprezintă pericol pentru mediul înconjurător.

Sunt imagini vechi, dar încă actuale și dureroase pentru unii locuitori din satul Țînțăreni. Era ianuarie 2009. Timp de câteva zile oamenii blocaseră accesul camioanelor încărcate cu gunoi din Chișinău spre poligonul amplasat în localitatea lor. În acele timpuri, asemenea proteste aveau loc deseori. Discuțiile erau aprinse și pe tonuri înalte.

Printre persoanele care au protestat în acele timpuri este și Galina Cazacu, în prezent consilieră locală din partea Partidului Șor. Din spusele ei, și acum sunt oameni care se opun gunoiștii.

Mirosul neplăcut, dar și poluarea apelor din fântâni îi deranjează cel mai mult pe săteni:

„Se simte în atmosferă. Este periculos și pentru copii. Li se face rău, au dureri de cap. Nu cred că trebuie de închis, dar se poate de găsit niște soluții moderne. Suntem în secolul XXI”.

Activitatea poligonului îl îngrijorează și pe primarul comunei, care spune că este greu să convingi pe cineva să accepte să locuiască lângă o rampă de gunoi, precum cea din localitatea lor.

Ca să poată transporta miile de tone de deșeuri la acest poligon, primăria Chișinău și-a asumat mai multe angajamente față de locuitorii comunei. Contribuie cu bani, repară străzi și amenajează și alte obiecte de infrastructură. Mai transportă și gunoiul oamenilor din cele câteva sate din comună fără să ia bani pentru acest serviciu.

Pe strada Ion Creangă, care încă nu este reparată, locuiește și fosta protestatară, consiliera Galina Cazacu. Este supărată că de doi ani lucrările nu au avansat.

Poligonul de la Țînțăreni mai poate fi exploatat estimativ până în 2033, ne spune directorul de la regia Autosalubritate, în gestiunea căreia se află cele 24 de hectare de gunoiște.

„Studiul pe care ni l-a făcut o companie internațională cu renume, contractat de finanțatorii internaționali, a estimat viața acestui poligon de 11, 5 ani. In cazul în care nimic nu se schimbă, si rămân circumstanțele anului 2021. Dar noi acum facem licitație pentru sortarea si ne propunem 15 procente, acum capacitatea este de 1 procent. Se sortează la stația de transfer. Doar reciclabilele se sortează. Plasticul metalul, hârtia, cartonul. Hârtia si cartonul este mai greu de reciclat, pentru că este umed. Dar celelalte le dăm la reciclatori”, a declarat directorul Regia Autosalubritate, Igor Gîrlea.

În timpul interviului, am surprins unul dintre camioanele de mare tonaj, contractate de întreprinderea municipală, ca să transporte gunoiul spre poligon de la stația de transfer. Zilnic, aici sunt transportate între 450 și 700 de tone de deșeuri.

A fost o sortare prealabilă, unde 10 angajați de-ai noștri identifică, nu avem o linie, vizual identifică deșeurile. Capacitatea este de 70 de metri cub ori 20 de tone.

Din spusele directorului de la Autosalubritate, oamenii din Țînțăreni, dar și din satele din preajmă, nu ar trebui să-și facă griji în privința acestui poligon. Explică și de ce. Apa toxică ce se formează din deșeuri, numită levigat, nu ajunge în apele freatice.

„Depozitul de la Țînțăreni are la bazele sale un strat impenetrabil de argilă compactată de un metru care nu permite substanțelor să ajungă în subsol. Substanțelor care sunt aici. Un argument pentru oameni ar fi ca este stația de tratare a levigatului. Dacă nu ar fi acest strat impenetrabil, atunci toată apa s-ar fi scurs și nu am fi avut ce trata”, a menționat directorul Regia Autosalubritate, Igor Gîrlea.

Stația de tratare a levigatului a fost lansată acum doi ani, cu mare fast de întreaga conducere a primăriei municipiului, iar echipamentul a costat în jur de 12 milioane de lei. Construcția ei a fost un alt angajament pe care primăria Chișinău și l-a luat față de locuitorii comunei Țînțăreni. Pe oră, stația prelucrează 7,1 metri cub de levigat.

Levigatul vine nu doar ca lichid, dar si cu impurități.

După ce este tratat, o parte din levigat, vorbim de o formă mult mai concentrată, este aruncat din nou peste deșeurile de pe poligon. Managerul stației susține că în acest fel se accelerează procesul de descompunere a gunoiului, fiind și o soluție antiincendiară.

„Uitați-vă, se pompează. Noi avem autospeciala noastră care pompează. Apoi se aruncă peste gunoi si se repune in circuit”, a vorbit directorul poligonului.

Încă o obligație contractuală este ridicarea unui dig de protecție, care ar trebui să țină pe loc deșeurile în cazul unor cutremure. Lucrările ar urma să fie gata până la sfârșitul acestui an.

„Digul trebuie să fie rezistent la cutremur si la orice scurgere”.

Conform contractului încheiat între primăriile Chișinău, Țînțăreni și regia Autosalubritate, depozitarea la acest poligon va mai dura încă 2 ani, apoi vor urma noi negocieri. Și dacă aici sunt aduse deșeurile din orașul Chișinău, atunci suburbiile municipiului le transportă la rampa situată în Boșcana, un sat din raionul Criuleni. Poligonul este administrat de un agent economic, care a primit autorizație pentru colectare și depozitare de la Agenția de Mediu pentru o durată de cinci ani. Ar urma să expire în luna mai, 2024. Am urmărit evoluția rampei dea lungul ultimilor ani. Cu ajutorul imaginilor de pe satelit, am observat cum s-a modificat și cum și-a mărit hotarele. 

Cel puțin patru primării din preajma rampei sunt supărate pe agentul economic pe care-l acuză că nu îngrijește corespunzător gunoiștea și că nu există un sistem de tratare a levigatului. Respectiv, toată apa toxică s-ar scurge în pământ, iar de aici intră în apele freatice, de unde se întoarce pe mesele oamenilor.

„Împreună cu primarul de Budești, cu Tohatin și cu Vadul lui Vodă, am depus un demers la Inspectoratul de Protectie a mediului față de această gunoiște neautorizată. Am primit răspuns că corespunde tuturor normativelor. Am lăsat mâinile în jos. Am avut situații când oamenii din sat se duceau cu tractorul acolo să ducă gunoiul, dar nu erau lăsați si li se spunea că doamna primar face probleme. În lipsa unei gunoiști, oamenii duc la o rampă neautorizată, dar vrem sa o lichidăm zilele astea”, a declarat primar de Cruzești, Violeta Crudu.

„Toată apa care se scurge, nimerește în sol. Sănătatea oamenilor nu poate fi recuperată nici cu cei mai mari bani. În ultimul timp, în Budești s-a mărit procentul de boli de cancer”, a vorbit primarul de Budești, Nina Costiuc.

Ajunși la gunoiște, ne-am confruntat cu un peisaj dezolant. Alături de hotarele ei, erau aruncate deșeuri, care, duse de vânt, au împânzit câmpurile din preajmă. Am vrut să filmăm pe teritoriul depozitului de deșeuri, dar patronul firmei care-l gestionează ne-a interzis acest lucru. L-am luat prin surprindere:

„Cu ce ocazie să vă permit să intrați ca veniți fără ca sa mă informați?”.

Într-o discuție, pe care am purtat-o a doua zi, tot la telefon, proprietarul firmei ne-a spus că respectă toate normele impuse de autorități. În ultima perioadă au fost câteva controale. Ultimul a fost în februarie 2022. În documentul semnat de șeful Inspectoratului, se menționează că au fost prelevate probe în sol, iar rezultatele au demonstrat că normele nu au fost depășite.

Respectiv, nu au fost identificate motive pentru a suspenda activitatea gunoiștii. L-am întrebat pe agentul economic și despre mormanele de gunoi de pe câmpurile de alături. A dat vina pe cetățeni care vin și aruncă neautorizat. Iar despre acuzațiile primarilor, agentul economic susține că sunt din cauză că nu le-a permis să depoziteze deșeurile pe gratis, așa cum o făceau până să intre el în posesia terenului.

Depozitele de gunoi de la Boșcana și Țînțăreni sunt două din cele patru entități care dețin autorizații permisive de la Agenția de Mediu. Pe lângă acestea, o rampă similară este în orașul Nisporeni, gestionat de o întreprindere municipală, iar alta este la Ungheni și aparține unui agent privat. Toate celelalte gunoiști din țară sunt ilegale. Ecaterina Țăruș activează la un ONG, specializat în protecția mediului înconjurător. Datorită unor proiecte, a reușit să lichideze 5 gunoiști din preajma satului Râșcova.

După ce obțin autorizațiile de funcționare, gestionarii de deșeuri se obligă ca metodele folosite în administrarea gunoiștilor să nu prezinte riscuri pentru apă, sol, faună și floră, să nu producă miros neplăcut și poluare fonică, să nu afecteze peisajele. În caz contrar, riscă sancțiuni. Am încercat să aflăm câte amenzi au fost date anul trecut pentru gunoiștile neautorizate, dar nu am primit încă un răspuns de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului, care deține funcția de control și poate recomanda suspendarea parțială sau totală a rampelor.

 

/VIDEO/ Deșeurile aruncate în locuri interzise - periculoase: Cum pot afecta sănătatea oamenilor?
/VIDEO/ Gunoiștile din Moldova, bombe cu ceas! Câte tone de deșeuri generăm anual și cât de gravă este situația la sate
/VIDEO/ „Drumul de fier” al lui Voronin amenință casele din Văleni: O grădină s-a rupt în două
/VIDEO/ Dispariția tinerei însărcinate, învăluită în mister? Șoferul mașinii de ocazie ar fi lăsat-o la nici un km de unde a luat-o
/VIDEO/ Dispariția tinerei însărcinate, învăluită în mister? Șoferul mașinii de ocazie ar fi lăsat-o la nici un km de unde a luat-o
Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Ministerul Muncii va angaja peste 2000 de asistenți personali din cei demiși de Primăria Chișinău
Ministerul Muncii va angaja peste 2000 de asistenți personali din cei demiși de Primăria Chișinău

/INFOGRAFIC/ 10 mituri despre recensământ: Nu se face pentru a afla câtă „carne de tun” e disponibilă pentru mobilizare la război

missing
18 aprilie 2024, ora 15:58

Circa 290.000 de locuințe și peste 400.000 de persoane au participat la recensământ timp de nouă zile, anunță Biroul Național de Statistică. Pentru că mai sunt aproape douăzeci de zile în care recenzorii vor merge din casă în casă, BNS a demontat 10 mituri despre recensământ.

  1. Autoritățile subliniază că informațiile despre clădiri și locuințe nu sunt colectate pentru a spori taxele sau pentru a identifica locatarii fără contracte. Recensământul nu este o unealtă a statului pentru a obține mai multe fonduri din taxe imobiliare.
  2. Nu există nicio legătură între recensământ și mobilizarea militară. „Nu se face pentru ca statul să afle câtă „carne de tun” este disponibilă pentru mobilizare în contextul războiului din Ucraina”, punctează BNS.
  3. Recensământul este esențial pentru a completa informațiile lipsă care nu sunt disponibile din alte surse. Este o modalitate crucială de a obține o imagine corectă și actualizată a populației și nevoilor sale.
  4. Confidențialitatea datelor personale este garantată de lege. Informațiile furnizate recenzorilor sunt protejate și nu vor ajunge pe mâinile escrocilor.
  5. Scopul recensământului este strict statistic și nu implică furtul banilor publici sau alte activități ilegale.
  6. Recensământul se concentrează pe date demografice și socio-economice la nivel de populație, nu pe detalii financiare personale.
  7. Contrar speculațiilor, prin acest exercițiu, autoritățile nu vor să afle care sunt veniturile tale, ce bunuri ai prin casă și câți membri ai familiei trăiesc împreună cu tine pentru a-ți refuza compensațiile la energie sau la alte plăți sociale.
  8. Participarea la recensământ este obligatorie conform legii și este esențială pentru obținerea unor date corecte și reprezentative despre populație.
  9. Nu există nicio legătură între recensământ și alegerile prezidențiale. Scopul recensământului este exclusiv statistic și nu implică activități politice.
  10. Este crucial să participi la recensământ pentru a asigura date veridice și pentru a reflecta cât mai fidel realitatea, fără amestec din partea politicienilor.

Amintim că pe 8 aprilie a fost dat startul Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova. Până la 7 iulie, circa 4.000 de recenzori urmează să intre din casă în casă, pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei. Pentru prima data în istoria recensământului din țara noastră, recenzorii sunt dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a procesa datele.

Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram