/LIVE TEXT/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească

/VIDEO/ Aleargă zilnic de 3 ani: Povestea maratonistului moldovean care a parcurs deja 15 mii de kilometri

02 ianuarie 2023, ora 20:30

Aleargă zilnic de trei ani. În tot acest timp a parcurs 15 mii de kilometri. Vorbim de maratonistul moldovean Radu Budan. Sportivul a participat la multe competiții la care s-a ales cu locuri de frunte, iar pentru următorii trei ani își propune să bifeze lungimea Ecuatorului. Pentru a-și vedea visul împlinit, Radu se antrenează intens și urmează un regim alimentar special.

Nimic întâmplător, și în această dimineață l-am surprins pe Radu Budan, alergând. Este stabilit în Elveția de șase ani, însă cu fiecare ocazie, revine acasă cu drag. Radu Budan este maratonistul care inspiră și motivează oamenii să facă schimbări pozitive în viețile lor, prin propriul exemplu. De 18 ani de dragul sportului a renunțat la fumat, alcool dar și carne, și tot de atunci, spune el, a început o nouă viață.

„Spun că viața de lângă la și după, sunt două vieți diferite. Până atunci a fost o viață de greutăți, dezmăț, și după asta s-a început viața reală”.

În 2022 a participat la ultramaratonul Auto-transcendența din New York, o cursă de alergare care a durat tocmai șase zile. În tot acest timp, spune că și-a depășit propriile limite, întrucât nici el nu credea că va reuși non stop, să alerge, să mănânce și chiar să doarmă. Astfel, a obținut locul cinci în categoria absolută și locul trei în categoria de vârstă.

„Am reușit chiar și câteva minute să adorm pe traseu. Eram atât de extenuat că adormeam în timpul alergării”.

„A fost un vis de-al meu pe care mi l-am pus de zece ani în urmă, să ajung cândva să fac parte din șase sau zece zile alergare din New York. Au fost mai multe probleme cu viza, cu pandemia care a tot amânat visul meu. Totuși în 2022 s-a întâmplat, am făcut 642 de km”.

De trei ani, Radu Budan nu ratează nicio zi fără mișcare. Aleargă aproximativ câte cinci mii de km pe an. Până acum a înregistrat cifra de 15 mii de km și nu se oprește aici. Sportul, spune el, la un moment dat creează o dependență de care nu mai poți scăpa.

„Tu când o să alergi jumătate de an așa și o să începi să prinzi endorfinele astea să le simți, că astea-s niște bucurii care vin, după aceasta nu poți, depinzi în sens bun. N-ai alergat o zi, două, nu ești în apele tale, trebuie să ies, să fac mișcare, să fac ceva”.

Până în 2026, sportivul își propune noi obiective, printre care să parcurgă lungimea Ecuatorului.

Владельцы автомобилей с иностранными номерами провели протест в центре Кишинева
/VIDEO/ Владельцы автомобилей с иностранными номерами провели протест в центре Кишинева
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Посол Эстонии покинул территорию России
Посол Эстонии покинул территорию России
Тротуары с нарушениями: неправильная реконструкция улиц за 113 миллионов леев
/VIDEO/ Тротуары с нарушениями: неправильная реконструкция улиц за 113 миллионов леев
Spiegel: Германия одобрила поставку Украине 178 танков Leopard 1
Spiegel: Германия одобрила поставку Украине 178 танков Leopard 1

CEC a lansat concursul de desene „Alegeri în era digitală”: Ce trebuie să faci dacă vrei să participi

07 februarie 2023, ora 22:21

Comisia Electorală Centrală (CEC) a lansat recent concursul de desene cu tema „Alegeri în era digitală”. Concursul se va desfășura într-o singură etapă și la el pot participa tineri cu vârsta cuprinsă între 12-20 de ani. Desenele vor aborda una din temele: egalitatea votului, accesibilitatea în procesul electoral, importanța și valoarea fiecărui vot, alegeri în era tehnologiilor digitale.

Lucrările vor fi ilustrate pe foaie de hârtie specială pentru desen A3 și vor conține fișa bibliografică a participantului, pe verso, (nume/prenume, vârsta, instituția, localitatea, număr de telefon, ziua/luna/anul nașterii, adresa email dacă există). 

Totodată, desenele nu trebuie să conțină mesaje de provocare la adresa unor persoane sau grupuri de persoane, îndemn la violență, instigare a vrajbei naționale, promovare sau discreditare a partidelor politice sau altor instituții.

Un autor va prezenta o singură lucrare. Desenele care nu corespund cerințelor nu vor fi examinate.

Lucrările vor fi expediate pe adresa Comisiei Electorale Centrale (mun. Chișinău, str. Vasile Alecsandri, 119) sau pe adresa de email comunicare@cec.md cu subiectul „Concurs desene „Alegeri în era digitală”", cu toate informațiile solicitate.

Termenul limită este 14 Aprilie 2023.

Lista câștigătorilor va fi făcută publică pe 1 Mai 2023. Cele mai bune lucrări vor fi premiate.

Regulamentul de participare la concurs îl puteți citi aici.

Зурабишвили: В рамках мирного соглашения с Украиной Россия должна вывести свои войска из Абхазии и Южной Осетии
Зурабишвили: В рамках мирного соглашения с Украиной Россия должна вывести свои войска из Абхазии и Южной Осетии
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Наталья Гаврилица отправилась в Брюссель, чтобы принять участие в заседании Совета ассоциации ЕС-Молдова
Наталья Гаврилица отправилась в Брюссель, чтобы принять участие в заседании Совета ассоциации ЕС-Молдова
Зеленский исключил "сдачу Бахмута"
Зеленский исключил "сдачу Бахмута"
Как молдавские и украинские предприниматели строили в Молдове "Город коз"
/VIDEO/ Как молдавские и украинские предприниматели строили в Молдове "Город коз"
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram