Război în Ucraina, ziua 647: Al doilea tren de marfă, aruncat în aer pe linia Baikal-Amur. 5 depozite de muniții rusești, distruse

Ce este o afacere sustenabilă și cum reușim să o dezvoltăm. Exemplul Castel Mimi /P/

04 ianuarie 2023, ora 12:43

Pe lângă producerea vinului gustos, a bucatelor fine și a evenimentelor grandioase, Castel Mimi a avut grijă să formeze și o echipă de profesioniști care se gândesc la viitorul companiei și la impactul ei asupra mediului înconjurător.

Termenul de „sustenabilitate” este tot mai des folosit în ultima perioadă, dar ce înseamnă el mai exact? Ce înseamnă o companie sustenabilă sau un produs sustenabil?

„Deseori este încurcat cu produsele ecologice, organice, bio, însă eu aș defini produsul sustenabil ca fiind acel produs care are un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, care nu îi epuizează resursele naturale. Este un produs proiectat să fie prietenos cu mediul încă de la etapa de fabricare și până la final, atunci când este consumat sau folosit. Noi, la vinăria Castel Mimi, ne dorim să devenim cât mai sustenabili, acesta fiind unul dintre obiectivele majore ale companiei.

Mergem cu pași fermi și încrezători în această direcție, iar pentru a ne atinge scopurile, am elaborat o strategie de sustenabilitate pe termen lung. Scopul suprem al acestei strategii e să reușim să integrăm activitatea noastră în natură în așa mod, încât impactul negativ să nu existe, sa fie zero”, explică Adrian Trofim, CEO-ul Castel Mimi.

În 2022, Castel Mimi a finalizat prima etapă a construcției parcului fotovoltaic - care asigură 45% din consumul anual de energie.

„În 5 ani ne dorim să avem o autonomie energetică deplină, ceea ce ne va ajuta să evităm riscurile fluctuației pieței energetice și ne va oferi un avantaj economic, reducând costurile de producere. Astfel vom putea oferi prețuri mai bune clienților noștri. În 2022 am reușit să facem deja două evenimente sustenabile în care toată energia electrică folosită a provenit de la soare. Este vorba despre VinOpera și Ziua vinului la Castel Mimi”, spune Adrian Trofim.

Pentru a deveni independenți energetic, Castel Mimi planifică să implementeze cele mai noi tehnologii de încălzire și de răcire a spațiilor din hotel și restaurant. Pompele de căldură, care folosesc energia geotermală, și panourile fotovoltaice vor contribui la asigurarea acestei independențe. Deși necesită o investiție inițială importantă, acestea oferă beneficii mult mai mari pe termen lung. Hotelul nou Castel Mimi este proiectat de la bun început având la bază ideea eficienței energetice și minimizării impactului negativ asupra mediului. Specialiștii implicați în proiect își îndreaptă atenția spre soluții tehnologice care ne vor ajuta sa obținem acest rezultat.

Un aspect important este și amprenta de carbon pe care o lasă compania, adică diferența de CO2 produs și CO2 consumat. Dioxidul de carbon, cu formula chimică CO2, se produce în urma consumului de gaz, de energie electrică, de carburanți. Sticla, dopul și alte materiale necesare în procesul producerii și îmbutelierii vinului la fel generează emisii de CO2 atunci când sunt produse. Nivelul de CO2 emis poate fi însă redus prin înființarea spațiilor verzi, prin reciclarea materialelor și folosirea surselor alternative de energie.

La Castel Mimi încercăm să minimizăm amprenta de CO2 prin mai multe metode. Iluminarea o facem exclusiv cu LED-uri, amprenta cărora este de 9 ori mai mică decât a iluminatului standard. Cele 6 hectare pe care este amplasat Castel Mimi sunt iluminate cu peste o mie de becuri de tip LED. Comparativ cu un bec standard, un corp de iluminat LED generează anual cu 70 kg de CO2 mai puțin. Astfel, cele o mie de becuri LED instalate la Castel Mimi ne permit să generăm cu 70 000 kg de CO2 mai puțin în fiecare an. Consider că acesta este un impact pozitiv enorm”, afirmă Adrian Trofim.

Totodată, Castel Mimi promovează transportul cu trenul - acesta fiind considerat mijlocul de transport cu cel mai mic impact asupra amprentei de carbon per pasager. De aceea, pentru unele evenimente organizate la Castel, a fost „pus pe șine”, pe ruta Chișinău – Castel Mimi – Chișinău, un „tren al vinului”, doritorii având opțiunea de a renunța la mașinile personale și de a se deplasa într-un mod mai ecologic cu trenul.

Crearea spațiilor verzi a fost mereu un obiectiv pentru echipa Castel Mimi. Peste 10 mii de copaci și plante au fost sădite pe teritoriul Castelului și în satele Bulboaca și Speia. 

O altă metodă de reducere a emisiilor de CO2 este aplicată asupra exportului vinurilor Castel Mimi. Logistica este un producător foarte mare de CO2, iar efectul se răsfrânge asupra fiecărei sticle de vin exportate. De aceea, promovăm întotdeauna sticla ușoară și fugim de sticlele grele, pentru că orice camion are o limită de greutate pe care o poate duce. Cu cât mai multe sticle se încadrează în aceste limite, cu atât mai puțin CO2 per sticlă este produs de către transport.

„Am învățat asta de la țările nordice. Pentru a exporta către Suedia și alte tari, trebuie să respectăm anumite standarde: sticlă ușoară, dop de aluminiu „screw cap”, cutia de 12 sticle. Aceste cerințe au drept scop diminuarea CO2-ului produs de către logistică, dar și pentru a face posibilă ulterior sortarea pentru reciclare”, explică CEO-ul Castel Mimi, Adrian Trofim.

Reciclarea reprezintă un capitol aparte, extrem de important și el. Castel Mimi evită la maximum utilizarea plasticului. Astfel, vesela din plastic nu este folosită nici în restaurant, nici pentru evenimentele în aer liber și nici pentru mâncarea luată la pachet. La toate evenimentele sunt oferite doar pahare din sticlă, care, în caz că se sparg, sunt duse la reciclare. Aceeași metodă se aplică pentru sticlele goale. Cartonul și hârtia sunt și ele sortate și transportate la centrul de reciclare, la fel ca și plasticul.

„Pe lângă sortarea sticlei, plasticului și hârtiei, noi am fost și mai ingenioși la acest subiect. Paleții vechi devin mobilier, butoaiele folosite devin veselă sau piese de decor. Încercăm să nu ne impunem limite în creativitate. Acum planificăm să instalăm și un colector de deșeuri organice, să le transformăm în compost și să-l folosim ca îngrășământ natural pentru gradina noastră și pentru plantația de viță-de-vie”, afirmă Adrian Trofim.

Pe lângă reducerea amprentei de carbon și asigurarea autonomiei energetice, Castel Mimi are ca scop să schimbe treptat managementul viței-de-vie spre diminuarea impactului negativ asupra mediului.

„Vița-de-vie organică este un obiectiv de importanță majoră. Cu pași mici, dar fermi, putem obține acest lucru. Am selectat o suprafață de 7 ha pe care am hotărât să o cultivăm cu plantații organice. În câțiva ani vom avea primul vin organic. Toate lucrările efectuate în vița-de-vie au ca scop să diminueze impactul asupra naturii. Acest scop poate fi atins prin optimizarea lucrărilor. Dacă este procurat un tractor nou, acesta trebuie să fie utilat în așa mod, încât să poată face mai multe operațiuni în vița-de-vie. Această optimizare ne oferă nu doar o diminuare a impactului negativ asupra mediului, dar și un cost de producere a strugurilor mai mic. Utilizarea instalațiilor de prognozare a unui mediu avantajos de dezvoltare a bolilor în vița-de-vie ne ajută să fim cât mai eficienți în stropiri. Informația este cea mai puternică resursă în ziua de astăzi. Fiind mereu informat despre noile tehnologii îți poți crea o strategie și un plan de acțiuni pentru a dezvolta o afacere sustenabilă. Implementând aceste tehnologii noi obții atât beneficii economice, cât și un impact pozitiv asupra mediului pe termen lung”, concluzionează Adrian Trofim, CEO-ul Castel Mimi.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

/VIDEO/ O melodie cântată de Ștefan Petrache și Valentin Dînga a devenit coloana sonoră a unui serial din Rusia: Piesa, lansată în 1970
/VIDEO/ O melodie cântată de Ștefan Petrache și Valentin Dînga a devenit coloana sonoră a unui serial din Rusia: Piesa, lansată în 1970
/PROMO/ Moldova gândește: Intri în Edineț și ai impresia că ai ieșit din Moldova! Cum investițiile UE au transformat viața oamenilor
/PROMO/ Moldova gândește: Intri în Edineț și ai impresia că ai ieșit din Moldova! Cum investițiile UE au transformat viața oamenilor
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 646: Atac cu drone, alertă din SUA și oferta lui Orban! Zelenski: Războiul a intrat într-o nouă etapă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 646: Atac cu drone, alertă din SUA și oferta lui Orban! Zelenski: Războiul a intrat într-o nouă etapă
/DOC/ Candidata susținută de Șor rămâne primar la Orhei. CSJ a respins recursul depus de Sergiu Stanciu
/DOC/ Candidata susținută de Șor rămâne primar la Orhei. CSJ a respins recursul depus de Sergiu Stanciu
Un deputat din Adunarea Populară a Găgăuziei, cu avere nejustificată de peste 500 de mii de lei
Un deputat din Adunarea Populară a Găgăuziei, cu avere nejustificată de peste 500 de mii de lei

Televiziune și Internet acasă de la Moldtelecom: Divertisment și conexiune maximă /P/

01 decembrie 2023, ora 09:00

În acest an, Moldtelecom a sărbătorit trei decenii de inovație a serviciilor de telecomunicații și digitale, oferite celei mai extinse comunități de abonați din țară. Indiferent dacă ai ales serviciile Moldtelecom de la început sau recent, compania rămân generoasă în ofertele sale.

Te îndemnăm să-ți conectezi serviciile de Internet fibră acasă și Televiziune digitală, iar Moldtelecom îți va răsplăti alegerea cu o reducere semnificativă de 30%, oferită pe toată durata contractuală. Astfel, economisești 1800 lei la factură. Este modul Moldtelecom de a sărbători împreună și de a aduce mai multă viteză și divertisment în viața ta.

Alege abonamentul Family 500 și ai acces la Internet acasă cu o viteză de până la 500 Mbps, cu o simetrie perfectă între upload și download. Iar dacă aspiri la mai mult, abonamentul Family 1000 oferă o viteză uluitoare de până la 1000 Mbps. În plus, beneficiezi de echipament Wi-Fi 6 gratuit -  tehnologie de ultimă generație, care garantează o acoperire perfectă în fiecare colț al casei tale.

Descoperă și televiziunea interactivă cu acces de până la 150 de canale TV, dintre care 94 sunt în format HD. Ai mai multe opțiuni pentru filme și emisiuni, gestionezi conținutul cu funcții precum: pauză, reluare, înregistrare și control parental. Mai mult, adaugi și subtitrări pentru o experiență personalizată!

Și pentru că știm cât de important e să fii mereu conectat, dacă ești abonat Internet acasă sau Internet acasă + Televiziune, beneficiezi de oferte speciale la Telefonie mobilă. Alege abonamentul Smart 55 și ai 200 de minute naționale, 10 GB, 50 SMS naționale, acces nelimitat la rețelele sociale și minute nelimitate în rețeaua mobilă și fixă Moldtelecom sau poți opta pentru orice abonament de telefonie mobilă și ai reducere 50 de lei lunar pentru toată perioada cât ești abonat la Internet fix. 

De sărbători permiteți să îți dorești și mai mult, conectează 3 servicii - Internet fibră acasă, Televiziune digitală și Telefonie mobilă, și beneficiezi de 3600 lei reducere pentru achiziționarea unui televizor sau smartphone.

Alege acum abonamentul care îmbină comunicarea și divertismentul pe săturate! Bucură-te de Internet acasă cu o viteză de până la 500 Mbps, Televiziune cu 150 de canale TV și 94 HD, precum și Telefonie mobilă pentru și mai multă comunicare cu cei dragi – toate de la 370 de lei lunar. Primești gratuit și cel mai performant echipament Wi-Fi 6.

În plus, ai telefonie fixă gratuită pe viață, cu minute nelimitate în rețeaua fixă și mobilă Moldtelecom, astfel încât să poți suna către orice destinație națională.

Iar pentru a-ți aduce și mai multă distracție, oriunde și oricând, alege una din opțiunile de cinematografe online PREMIER, Иви sau Megogo, fiecare la doar 59 de lei lunar, pe care le poți activa în aplicația MyMoldtelecom.

Rămâi mereu conectat și bucură-te de ofertele Moldtelecom! Sună acum la 1180 sau comandă online pe moldtelecom.md, iar compania ne ocupăm de livrarea tuturor serviciilor direct la ușa ta!

Împreună creăm viitorul. De 30 de ani. Moldtelecom.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/PROMO/ Moldova gândește: Intri în Edineț și ai impresia că ai ieșit din Moldova! Cum investițiile UE au transformat viața oamenilor
/PROMO/ Moldova gândește: Intri în Edineț și ai impresia că ai ieșit din Moldova! Cum investițiile UE au transformat viața oamenilor
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram