/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Val de cutremure puternice în Turcia: Tsunami pe plajă și clădiri prăbușite. Bilanțul morților crește rapid

06 februarie 2023, ora 23:11

Un nou cutremur puternic a lovit centrul Turciei, anunță Centrul Seismologic European-Mediteranean, preluat de Reuters. Al treilea la număr, seismul a avut magnitudinea de 5,7. Bilanţul victimelor cutremurului produs luni dimineaţa în Turcia crește rapid. Conform ultimelor informații oficiale, numărul morților a crescut peste cifra de 2.000 de persoane, în timp ce numărul răniților e de peste 5.000. Seismul a dărâmat clădiri și a produs victime și în Siria și Liban, unde echipele de salvare caută supraviețuitori sub dărâmături. Momentul în care începe primul cutremur devastator a fost filmat:

Bilanțul persoanelor decedate în cutremurul care a lovit Turcia, luni dimineață, ar putea ajunge până la 10.000, a anunțat Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS), citat de CNN. Cutremurul a avut magnitudinea 7,8 și s-a produs în zona de graniță cu Siria, a fost urmat de zeci de replici puternice.

UPDATE Președintele Turciei a decretat doliu național timp de șapte zile în țară, după cutremurul devastator care a lovit țara. Bilanţul cumulat al cutremurelor produse luni în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, depăşeşte 2.600 de morţi, potrivit noilor date furnizate de autorităţile turce, de Administraţia de la Ankara şi de Naţiunile Unite, transmite Mediafax.

UPDATE Pe rețelele sociale circulă imagini răvășitoare cu un copil sirian care s-a născut chiar sub mormanul de moloz produs de cutremur. Din păcate, conform surselor citate, mama bebelușului ar fi decedat, notează Ziare.com.

UPDATE Convoiul de intervenție la dezastre al Republicii Moldova a pornit în această seară spre Turcia, la ora 21:00, pe roți. Specialiștii în căutare și salvare urbană au decis deplasarea pe cale terestră, deoarece este important ca cele 12 auto speciale, proiectate pentru intervenția în astfel de calamități, să fie prezente la locul dezastrului cât mai repede. Cu ajutorul acestor mașini dotate cu echipamente de intervenție pot fi salvați mult mai mulți oameni, decât dacă s-ar interveni doar cu utilaje mici, afirmă specialiștii IGSU. Echipa de intervenție la dezastre a Republicii Moldova este formată din 55 de salvatori, este dotată cu 12 autospeciale de intervenție complet autonome și are în componență 2 câini de căutare. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost prezentă în această seară la Direcția regională căutare salvare nr. 1, din Municipiul Chișinău, unde a urat succes salvatorilor în misiunea din Turcia și reușite cât mai multe în salvarea oamenilor din ghearele dezastrului.

UPDATE Seismul violent care a lovit luni sudul Turciei şi Siria vecină a fost unul devastator din cauza mai multor factori: momentul producerii, locaţia sa, o falie relativ calmă timp de două secole şi clădiri prost construite, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Cutremurul extrem de puternic a ucis peste 2.300 de persoane şi a rănit alte câteva mii în Turcia, Siria și Liban, potrivit celui mai recent bilanţ, transmite News.ro.

UPDATE Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că mii de salvatori iau parte la operaţiunile de căutare a supraviețuitorilor cutremurelor din 6 februarie.

UPDATE Oficialii din Turcia au transmis că prima centrală nucleară care se construiește în prezent în această țară nu a suferit pagube în urma cutremurelor de luni, 6 februarie.

UPDATE Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit luni Turcia și Siria a dus la apariția unei „situații catastrofale" în Siria, a declarat, pentru CNN, un oficial al Comitetului Internațional de Salvare (IRC).

UPDATE Mai mult de zece provincii din estul Turciei se află până marţi sub avertizări meteorologice cod galben şi portocaliu de vreme rece, potrivit serviciilor meteorologice de stat din Turcia, relatează CNN.

UPDATE Cercetătorul Hamdullah Livaoğlu, de la Universitatea Kocaeli, a înregistrat sunetul cutremurului de 7,8 grade care a lovit Turcia astăzi, 6 februarie.

UPDATE Guvernul turc a refuzat propunerea lui Elon Musk de a trimite în țară un serviciu de bandă largă prin satelit, după cel mai puternic cutremur care a lovit țara în ultimele decenii, informează Bloomberg.

UPDATE Turcia este una dintre cele mai active zone seismice din lume, teritoriul ei fiind la intersecția mai multor falii importante. Turcia este traversată de o falie nordică ce duce până în zona Istanbulului. Cutremurele apărute aici sunt provocate de ciocnirea cu placa tectonă euroasiatică de la nord, aceeași placă pe care se află și România. Cutremurul de azi a fost însă produs din cauza faliei estice. Falia estică reprezintă de fapt granița dintre placa tectonică anatoliană și placa arabică. Cutremurele care pornesc de aici sunt provocate de un tip de mișcare numit alunecare laterală. O placă se freacă de cealaltă placă în timp ce alunecă efectiv una pe lângă alta, notează Digi24.

UPDATE Președintele american Joe Biden s-a declarat „profund întristat” de pierderile de vieți omenești și distrugerile provocate de cutremurele produse luni în Turcia. „Am cerut echipelor mele să continue să monitorizeze situația îndeaproape, în coordonare cu Turcia, și să furnizeze toate ajutoarele necesare, de orice natură”, a dat asigurări liderul de la Casa Albă, potrivit Adevărul.

UPDATE Turcia se confruntă cu cea mai mare calamitate naturală din ultimele opt decenii, a declarat luni preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în contextul seismelor produse în sud-estul ţării, soldate, potrivit celui mai nou bilanţ, cu cel puţin 1.498 de morţi şi peste 8.300 de răniţi.

UPDATE Aproape 3.000 de clădiri s-au prăbuşit în Turcia din cauza cutremurului de luni dimineaţa, potrivit preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Statistica nu include şi distrugerile din Siria unde cutremurul a făcut pagube semnificative, notează Mediafax.

UPDATE Vibraţiile puternicelor seisme care au lovit sudul Turciei şi ţara vecină Siria, provocând moartea a peste 1.000 de persoane în ambele ţări, au fost resimţite până în Groenlanda, a anunţat luni Institutul geologic danez, potrivit AFP.

UPDATE Papa Francisc a transmis luni condoleanțe pentru cele miile de victime provocate de cutremurele care au lovit Turcia și Siria, transmite ANSA.

UPDATE Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la zonele din Turcia din care nu au sosit veşti referitoare la urmările cutremurelor devastatoare produse luni.

UPDATE Imagini dramatice filmate din dronă arată cum salvatorii caută cu mâinile goale printre mormane de moloz supraviețuitori ai cutremurelor care au devastat Turcia și Siria. Filmarea din dronă a fost făcută în orașul turcesc Adana, unde salvatorii caută printre dărâmăturile unei clădiri prăbușite, conform The Guardian.

UPDATE Bilanțul negru cumulat din cele două țări, Turcia și Siria, a trecut de 1.700 de morți și numărul răniților e de peste 7.000, fiind încă sute de persoane prinse sub dărâmături, potrivit Spotmedia.

UPDATE Moneda turcească a atins luni un nou minim istoric iar acţiunile companiilor turceşti s-au prăbuşit, după ce un cutremur devastator s-a adăugat presiunilor venite din partea dolarului puternic, riscurilor geopolitice şi inflaţiei peste aşteptări.

UPDATE Uniunea Europeană a mobilizat rapid echipe de căutare și salvare în Turcia, în urma solicitării acestei țări de a se activa mecanismul de protecție civilă al UE, după ce două cutremure puternice au lovit regiunea turcă Gaziantep. Echipele de salvare provin din 13 țări ale Uniunii, printre care și România. 

UPDATE Turcia a cerut oficial luni ajutorul NATO după cutremurele devastatoare în urma cărora au murit cel puţin 1.500 de oameni, informează dpa, conform Agerpres.

UPDATE Israelul a primit o cerere de asistenţă din partea Administraţiei Bashar Al-Assad şi va trimite echipe de intervenţie şi ajutoare umanitare în Siria, după cutremurul de 7,8 grade produs luni dimineaţă pe teritoriul Turciei.

UPDATE Republica Moldova este gata să intervină la salvarea victimelor cutremurului devastator produs luni, 6 februarie în Turcia și Siria. O echipă specializată în căutare și salvare urbană a IGSU își propune să intervină cu 55 de salvatori, 12 autospeciale de intervenție și doi câini de căutare.

UPDATE Cel puţin 1.504 persoane au fost ucise în Turcia şi Siria, iar alte mii au fost rănite, după ce un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade a zguduit luni dimineaţă sudul Turciei, notează Mediafax.

UPDATE Statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice se mobilizează pentru a ajuta Turcia să facă faţă consecinţelor cutremurelor devastatoare de luni, anunţă secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează The Associated Press.

UPDATE Imagini dramatice din Siria, cu un salvator care aleargă în brațe cu un copil mic scos de sub dărâmături au fost făcute publice. Între timp, în Turcia, oamenii povestesc că sapă de ore în șir cu mâinile goale căutând supraviețuitori sub clădirile prăbușite în urma cutremurului, notează Digi24.

UPDATE Profesorul Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP) din România, a explicat în direct la Antena 3 CNN, că seismele care au lovit Turcia şi Siria sunt extrem de puternice, iar magnitudinea ar putea fi mult mai mare decât cea raportată.

UPDATE Israelul este pregătit să îşi extindă ajutorul oferit Turciei şi asupra victimelor siriene ale cutremurului, a declarat luni premierul israeliean Benjamin Netanyahu, într-un gest rar de deschidere către statul arab.

UPDATE Numărul morților a crescut la 1.121 în urma unui cutremur major produs în sudul Turciei luni dimineața, iar un total de 7.634 de persoane au fost rănite, a declarat un oficial de la Agenția de gestionare a dezastrelor și situațiilor de urgență (AFAD), notează Rador.

UPDATE Două aeronave de transport de tip C-130 Hercules şi C-27J Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române, execută luni o misiune de transport al materialelor şi echipei de salvare RO-USAR, în Turcia.

UPDATE Cel puţin 912 persoane au murit, iar alte peste 5.000 au fost rănite în urma unui seism cu magnitudinea 7,8 produs în centrul Turciei la primele ore ale zilei de luni, conform cifrelor anunţate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, transmite Reuters.

UPDATE Un tsunami a fost filmat pe o plajă de lângă un hotel din Turcia, după cutremurul puternic. Din imagini se vede cum turiștii aleargă după ce valul uriaș a acoperit o parte din plajă.

UPDATE Cutremurele care au avut loc în zona litorală a României au produs schimbări ale reliefului costier. Din cauza morfologiei fundului Mării Negre, un seism puternic ar putea avea efecte devastatoare, notează Adevărul.

UPDATE „Cetățenii care locuiesc în regiune ar trebui să fie pregătiți pentru replicile care pot apărea ulterior. Îi rugăm să nu intre în clădirile avariate și să asculte de sfaturile oficialilor”, a avertizat Haluk Özener, director al Institutului de Cercetare a Cutremurelor de la Universitatea Boğaziçi, citat de televiziunea turcă NTV.

UPDATE Un bloc de locuit s-a prăbușit în timpul unei transmisiuni în direct, în timpul celui de-al doilea cutremur puternic înregistrat în Turcia. Numeroase clădiri s-au prăbușit în întregime, imaginile fiind surprinse de cetățeni și postate pe rețelele sociale.

UPDATE „Vă rog să acceptați profundele mele condoleanțe pentru pierderea atâtor vieţi şi distrugerea pe scară largă provocată de cutremurul puternic din ţara dumneavoastră”, a scris Putin în mesajul către Erdoğan. „Suntem pregătiți să oferim ajutorul necesar în această situaţie”, potrivit Rador, care citează Reuters. Într-un mesaj similar către Assad, Putin a afirmat că Rusia împărtăşeşte „tristeţea şi durerea celor care i-au pierdut pe cei dragi” şi că Rusia este pregătită să ofere ajutor.

UPDATE  Și America anunță că este pregătită să sprijine eforturile de salvare. Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că a „fost în contact cu oficialii turci pentru a transmite că suntem gata să oferim orice fel de asistență necesară. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația în coordonare cu Turcia”, notează Spotmedia.

UPDATE Castelul Gaziantep, un sit din patrimoniul mondial UNESCO din Turcia, vechi de 2000 de ani, a fost grav avariat în urma cutremurului de 7,4 grade care a lovit sud-estul țării, luni dimineață, scrie cotidianul turc Daily Sabah.

UPDATE Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului din România, seismologul Gheorghe Mărmureanu, a explicat, pentru Libertatea, cum s-a produs cutremurul de 7,8 grade din Turcia și a precizat că acesta nu va afecta România. „Toate cutremurele mari din Turcia niciodată nu afectează Vrancea. Vă spun nu sută la sută, mie la sută, pentru că m-am ocupat de asta. Niciodată cutremurele mari din Turcia nu au activat nimic în Vrancea”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu pentru Libertatea.

UPDATE Cel puţin 42 de replici au fost resimţite în Turcia în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 de luni dimineaţă, a anunţat Ministerul pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă. Replicile au zguduit Turcia în primele două ore după cutremurul iniţial, care s-a soldat cu sute de morţi şi mii de răniţi. Bilanţul provizoriu al victimelor a ajuns la 568 de morţi, notează ZF.

UPDATE Pista aeroportului Hatay a fost grav afectată, după cutremurul care a lovit Turcia, luni, 6 februarie, scriu agenția DHA și portalul AirportHaber. Imaginile difuzate pe rețelele sociale arată cum în pista aeroportului din regiunea Hatay care deservește orașele Antakya și Iskenderun, s-a produs o crăpătură uriașă. Toate aterizările și decolările au fost anulate. Potrivit administrației aeroportuare, „lucrările de refacere a pistei sunt în plină desfășurare”.

UPDATE Valuri tsunami de mici dimensiuni s-au produs în Marea Mediterană, în apropiere de Cipru, în urma cutremurului devastator din Turcia. De asemenea, două aeroporturi din Turcia au fost închise. Bilanțul victimelor a crescut până la 568 de victime, notează Mediafax.

UPDATE Zborurile de pe două aeroporturi din Turcia au fost suspendate în urma cutremurului uriaş de luni. Aeroportul Hatay din sud-estul ţării a fost închis din cauza pagubelor provocate de dezastru, potrivit Sky News. Zborurile civile de pe aeroportul Gaziantep, în sud, au fost, de asemenea, suspendate. Şi operaţiunile din portul Ceyhan au fost suspendate, potrivit agenţiei de transport maritim Tribeca, potrivit ZF.

UPDATE În legătură cu seismul produs în sud-estul Turciei, la granița cu Siria Ambasada Republicii Moldova la Ankara s-a autosesizat și a făcut demersuri pe lângă autoritățile locale cu privire la verificarea apartenenței la cetățenia țării noastre a victimelor cutremurului. Din verificările efectuate până la momentul actual, printre victime nu există cetățeni moldoveni răniți sau spitalizați în urma cutremurului.

UPDATE Autorităţile italiene au anunţat luni că au ridicat o alertă de tsunami care viza zona de coastă din sudul ţării, emisă după un puternic seism produs în cursul nopţii în centrul Turciei şi nord-vestul Siriei, care a ucis şi rănit sute de persoane, transmite Reuters.

UPDATE Camerele de supraveghere au surprins momentul în care o clădire de șase etaje din orașul Şanlıurfa din sud-estul Turciei se prăbușește, luni dimineață, la scurt timp după cutremurul de 7,8 grade pe scara Richter care a provocat peste 500 de decese și mii de persoane rănite în Turcia și Siria.

UPDATE Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care erau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremur, a transmis, luni, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

UPDATE Premierul Nicolae Ciucă îşi exprimă, într-o postare pe Twitter, solidaritatea cu toţi cei afectaţi de cutremurul produs luni dimineaţă în Turcia şi exprimă disponibilitatea României de a acorda ajutor.

UPDATE Oficialii din România, SUA şi din alte ţări s-au declarat „profund îngrijoraţi” de urmările cutremurului devastator din Turcia şi vor să ofere asistenţă dacă turcii le vor cere ajutorul.

UPDATE Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a transmis condoleanțe familiilor victimelor din urma cutremurului din Turcia, care a spulberat cel puțin 17 clădiri. O cameră de supraveghere a surprins momentul în care o clădire se prăbușește. „Urmărim îndeaproape veștile tragice din Turcia și Siria, ambele state fiind puternic afectate de un cutremur dezastruos.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj de condoleanțe poporului turc și liderului Recep Tayyip Erdoğan, în legătură cu seismul care a avut loc în Turcia şi care a provocat numeroase victime. "Transmit condoleanțe președintelui Erdoğan, poporului Turciei și familiilor celor decedaţi în timpul cutremurului și doresc însănătoșire grabnică tuturor victimelor" - a scris Zelenski pe Twitter, conform Rador.

UPDATE Potrivit Institutului American de Studii Geologice, acesta este cel mai mare cutremur înregistrat în Turcia în ultima sută de ani. Ţara s-a mai confruntat cu un fenomen devastator şi în 1999, când 17.000 de oameni, iar 120.000 de clădiri au fost avariate. Cutremurul s-a simţit şi în alte ţări, precum Siria, Liban, Iordania, Grecia şi Cipru, notează Antena3. 

/VIDEO/ Cutremur puternic în Turcia și Siria: Sunt 200 de morți. Momentul în care o clădire se prăbușește

Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.

/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

28 martie 2024, ora 22:29

Ideea că Ucraina nu poate câștiga războiul este de fapt rezultatul unei campanii informaționale a Moscovei, care oferă o imagine a adevăratei strategii a Kremlinului și singura sa speranță reală de succes, arată o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul la Washington. Autorii analizei spun că victoria Kievului este posibilă - și în interesul Occidentului - dacă aliații sfidează dezinformările Rusiei și își mobilizează resursele pentru un efort prelungit de susținere a Ucrainei.

UPDATE Ucraina și Polonia sunt aproape de a ajunge la un acord prin care să-și rezolve disputa privind schimburile comerciale cu produse agricole, spune premierul polonez Donald Tusk. Acesta l-a primit astăzi la Varșovia pe omologul său ucrainean Denis Şmîhal. Oficialii au vorbit despre protestele fermierilor polonezi de la granița comună a celor două state, dezvoltarea comerțului și a infrastructurii, dar și despre armele pentru Ucraina. După întâlnirea bilaterală urma să aibă loc și o sesiune plenară a delegațiilor cele două țări. Polonia este un susținător ferm al Ucrainei și unul dintre principalii săi aliați în războiul declanșat de Rusia, însă relațiile dintre cele două state s-au înrăutățit pe fondul disputelor economice și a protestelor fermierilor polonezi. Agricultorii din Polonia și din alte state europene se plâng inclusiv pe importurile ieftine din Ucraina.

UPDATE Construcția liniilor și structurilor defensive continuă în toate zonele de front, spune ministerul ucrainean al apărării. „Soldații din trupele de geniu ale Forțelor de Sprijin ale Armatei sapă aproape non-stop tranșee, șanțuri, șanțuri antitanc, construiesc adăposturi și echipează alte fortificații”, se spune într-o postare pe Twitter.

UPDATE Guvernele Poloniei și Ucrainei se întâlnesc joi la Varșovia pentru discuții care speră să ajute la dezamorsarea situației privind importurile de cereale care a provocat proteste în masă ale fermierilor, însă un oficial polonez de rang înalt a declarat că este puțin probabil să se ajungă la un progres.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene au spus că Rusia a atacat azi-noapte cu 3 rachete de croazieră X-22 și o rachetă anti-radar X-31P lansate de pe Marea Neagră, o rachetă antiaeriană ghidată S-300 (regiunea Donețk) și 28 de drone explozive lansate din regiunea rusă Kurrsk și din Capul Chauda din Crimeea. „26 de drone de atac Shahed 136/131 au fost distruse în regiunile Odesa, Harkov, Dnipro și Zaporojie”, a scris sursa citată pe Telegram, fără a preciza ce s-a întâmplat cu rachetele trase de ruși.

UPDATE Armata rusă a atacat cu drone regiunea Zaporojie, în noaptea de 28 martie. Șeful administrației militare regionale, Ivan Fedorov, a anunțat acest lucru la 01:58 . El a adăugat ulterior că soldații ruși au efectuat lovituri cu drone asupra caselor private și că două femei au fost rănite. Și la Harkov s-au auzit explozii.

Zaporojie

UPDATE Germania va transfera de urgență 10 mii de obuze în Ucraina. Acest lucru ar trebui să se întâmple în zilele următoare. Șeful centrului de situație ucrainean din cadrul Ministerului german al Apărării, generalul Christian Freuding, a vorbit despre acest lucru într-un interviu pentru DW . Obuzele vor fi luate din arsenalele Bundeswehr. Freuding a menționat că Germania a decis să furnizeze muniție Ucrainei în trei etape, iar această livrare va fi efectuată în prima dintre ele. În același timp, în a doua etapă, Germania a decis să susțină inițiativa Republicii Cehe de a cumpăra obuze pentru Ucraina. Berlinul va suporta costul achiziționării a 180 de mii de obuze - acestea ar trebui să fie transferate la Kiev în a doua jumătate a anului 2024.

UPDATE Republica Cehă a alocat bani suplimentari pentru achiziționarea de muniție pentru Ucraina. Potrivit publicației Ceske Noviny, premierul Petr Fiala nu a menționat suma. Potrivit acestuia, 20 de țări s-au alăturat inițiativei. Muniția va ajunge în Ucraina în câteva săptămâni sau luni, ceea ce afectează deja situația de pe câmpul de luptă. 

UPDATE Exodul corporațiilor din Rusia după invadarea Ucrainei în 2022 a costat companiile străine peste 107 miliarde de dolari în deprecieri și venituri pierdute, arată o analiză Reuters a bilanțurilor și rapoartelor companiilor. Volumul pierderilor a crescut cu o treime de la ultimul calcul din august anul trecut, ceea ce subliniază atât amploarea loviturii financiare încasate de mediul corporatist din cauza invaziei Moscovei, cât și pierderea bruscă de expertiză occidentală din economia Rusiei.

UPDATE Letonia expulzează un diplomat rus pentru discreditarea instituţiilor statului şi incitare la ură. La cererea Ministerului de Externe, diplomatul trebuie să părăsească Letonia înainte de 10 aprilie.

UPDATE Rusia este deranjată de modernizarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu din România. Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre sunt menite să pregătească aliații pentru o eventuală ciocnire cu Rusia, a afirmat Ministerul de Externe de la Moscova pentru RIA Novosti.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 762: Navă atacată, demitere-surpriză și amenințare pentru Rusia. Zelenski: „Putin e o fiară bolnavă”
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram