Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând

/DOC/ AO Media Alternativă, fondatoarea TV8, a câștigat în toate instanțele naționale procesul de judecată cu Comunitatea Evreiască

13 ianuarie 2023, ora 15:17

Asociația Obștească Media Alternativă, fondatoare a postului de televiziune TV8, a câștigat în toate instanțele naționale procesul de judecată cu Comunitatea Evreiască din Moldova. Procesul a ajuns în instanță după ce Consiliul pentru Prevenirea și eliminarea Discriminării, în urma examinării plângerii parvenite de la AO Comunitatea Evreiască din Moldova, a decis că într-o ediție a emisiunii „Cutia Neagră PLUS”, din noiembrie 2020, etnia evreiască a unuia dintre fondatorii Moldpresa, care deține în proprietate Epamedia, a fost evidențiată într-un context necorespunzător. Decizia a fost contestată de Media Alternativă, care a obținut câștig de cauză, inclusiv la CSJ. 

În 30 noiembrie 2020, jurnaliștii de investigație de la „Cutia Neagră PLUS” , scoteau la iveală o schemă despre încercarea autorităților municipale de a institui un monopol pe piața de publicitate stradală din Chișinău. Potrivit „Cutia Neagră PLUS”, toate indiciile duceau către Epamedia, renumita companie care în 2007 a încheiat un parteneriat cu Primăria, angajându-se să repare stațiile de așteptare a transportului public, iar în schimb să plaseze publicitate în pavilioane. 

Firma nu și-a respectat obligațiunile și stațiile din Chișinău au ajuns într-o stare jalnică. La început de mandat, Ion Ceban declara că stațiile au fost „acaparate printr-o schemă de Epamedia” și contractul ar trebui reziliat. Ulterior însă, edilul a abordat o altă retorică, iar atitudinea s-a schimbat odată cu modificarea proprietarului companiei, care a ajuns în posesia „Moldpresa Grup”. Jurnaliștii „Cutiei Negre” au scos atunci în evidență faptul că fondatorii Moldpresa sunt trei oameni de afaceri, care fac parte din comunitatea evreiască din R. Moldova. Reprezentanții guvernării participau la acea vreme la mai toate evenimentele acestei comunități, iar fostul președinte Igor Dodon i-a decorat pe membrii acesteia cu distincții de stat. 

Ordinul Republicii a primit atunci și Alexander Bilinkis, coproprietarul „Moldpresa Grup”, care este și președintele Comunității Evreiești din Republica Moldova. Acesta spunea atunci că distincțiile au fost acordate pentru merite și nicidecum din alte motive, iar afacerile lor sunt dezvoltate de mulți ani, sunt puternice și nu au nevoie de protecția nimănui.

Reprezentanții Comunității Evreiești au considerat că etnia celor aflați în spatele Moldpresa și Epamedia a fost evidențiată necorespunzător, așa că s-au plâns la Consiliul pentru Prevenirea și eliminarea Discriminării. Consiliul a decis că faptele constatate reprezintă instigare la discriminare pe criteriul de origine etnică și i-a recomandat realizatoarei și prezentatoarei emisiunii de investigații de la TV8 să aducă scuze publice comunității evreiești. Ulterior, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat decizia Consiliului ca fiind neîntemeiată. Hotărârea primei instanțe a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău.

Joi, 11 ianuarie 2023, s-a pronunțat și Curtea Supremă de Justiție, care a menținut deciziile primelor două instanțe. CSJ a declarat inadmisibile recursurile depuse de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității și Asociaţia Obştească „Comunitatea evreiască din R. Moldova”. 

„Aceste precizări nu au fost expuse cu scopul şi nu aveau intenţia să instige la ură interetnică, ori cu scopul de a influenţa populaţia să recurgă la acţiuni de stigmatizare a unui grup etnic specific, în speţă Comunitatea evreiască. Reiterează că investigaţia jurnalistică prezentată de către jurnalista Mariana Raţă în cadrul emisiunii Cutia Neagră Plus, ediţia din 29 noiembrie 2020, are un caracter critic cu privire la mediul de afaceri, şi anume riscul falimentului companiilor de publicitate din mun. Chişinău şi Regulamentul privind plasarea de publicitate”, se menționează în decizia CSJ.

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Monopol pe piața publicității stradale din Chișinău? Cine sunt beneficiarii
Alegerile locale - o repetiție a celor parlamentare? Negru: „Unele partide vor încerca să iasă din umbră sau să facă rebranding”
/VIDEO/ Alegerile locale - o repetiție a celor parlamentare? Negru: „Unele partide vor încerca să iasă din umbră sau să facă rebranding”
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/METEO/ Ultima lună de iarnă începe cu temperaturi negative, iar ghețușul de pe drumuri ne-ar putea da bătăi de cap: Unde va ninge
/METEO/ Ultima lună de iarnă începe cu temperaturi negative, iar ghețușul de pe drumuri ne-ar putea da bătăi de cap: Unde va ninge
Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând
Republica Moldova va evolua în prima semifinală a Eurovision 2023: Țările cu care va concura și cine va cânta în a doua semifinală
/VIDEO/ Republica Moldova va evolua în prima semifinală a Eurovision 2023: Țările cu care va concura și cine va cânta în a doua semifinală

/VIDEO/ Mărturiile Vioricăi Tătaru, la un podcast: „Dacă n-ar muri oameni în război, ar fi foarte interesant de urmărit ce se întâmplă”

01 februarie 2023, ora 20:07

„Dacă nu ar muri oameni în acest război, ar fi foarte interesant de urmărit tot ce se întâmplă”, consideră jurnalista TV8 și co-autoarea proiectului „Dincolo de Nistru” , Viorica Tătaru. În cadrul podcastului „Mai Departe”, produs de Artur Gurău, Viorica a vorbit despre cum este să filmezi în mijlocul războiului din Ucraina, propaganda rusă vs. cea ucraineană în timpul unui conflict armat, Transnistria, soluții pentru rezolvarea problemelor teritoriale ale țării noastre.

Jurnalista TV8, care s-a aflat în Ucraina încă din prima zi a războiului, spune că i-a descoperit pe ucraineni inclusiv datorită creativității lor, „care nu are limite”.

„Dacă nu ar muri oameni în acest război, ar fi foarte interesant de urmărit tot ce se întâmplă. Asta e unica părere de rău - că mor oameni. În rest, ceea ce fac eu, paralel cu exploziile ca atare, la ei a explodat o doză de creativitate și ingeniozitate. Pur și simplu, e uimitor. Asta chiar m-a impresionat și m-a încurajat foarte tare, aflându-mă acolo și văzând latura asta lor. Parcă am descoperit ucrainenii și creativitatea asta a lor care nu mai are limite și care nu se epuizează”, a menționat Viorica Tătaru.

Aceasta crede că ingeniozitatea ucrainenilor e ca o armă, ce-i ajută să iasă din „drama care se întâmplă în jurul lor”.

„De multe ori, îi întrebăm cum reușiți să păstrați simțul umorului, cum reușiți să fiți pozitivi. Zic: păi dacă n-am face asta, am fi pierduți. Trebuie cumva să ne apărăm. Deci este o armă, în ghilimele, să zicem.

Cred că și ei s-au redescoperit și au început să fie atât de inventivi, să folosească și tehnologiile, și tot felul de tehnici și procedee, să filmeze și în tranșee, billboard-urile  lor cu tot felul de mesaje cu înjurături, au inventat atâtea.

Toate astea te ajută să ieși din starea aia și din drama care se întâmplă în jurul lor. Fiecare cuvânt care se spune anapoda, fiecare întâmplare, ei din asta construiesc o întreagă poveste. Ei știu cum să promoveze ca să-i audă lumea.

Cred că suntem într-o perioadă când războiul nu mai este așa cum l-am văzut noi în filmele sovietice, războiul se întâmplă cu totul altfel”, a subliniat jurnalista TV8.

TV8.md reamintește că jurnaliștii TV8, Andrei Captarenco și Viorica Tătaru, au mers, chiar din prima zi de război, în Ucraina, de unde au arătat lumii atrocitățile comise de armata rusă. 

Cei doi sunt deținătorii „Premiului Tudor Iașcenco” 2022, oferit de Asociația Presei Independente pentru curaj și demnitate în exercitarea misiunii de jurnalist.

Totodată, au fost premiați pentru curaj civic de Casa Regală din România. Este o premieră pentru Republica Moldova.

De asemenea, au fost desemnați printre cei mai buni jurnaliști ai anului și anume pentru cea mai bună reflectare în presă a războiului din Ucraina.

Viorica Tataru, Andrei Captarenco și Iulia Budeci, printre jurnaliștii anului! Jurnaliștii TV8 au fost premiați cu "Merele de Aur"
Premieră în Republica Moldova: Jurnaliștii TV8, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, premiați de Casa Regală din România
/VIDEO/ Viorica Tataru arată cum gătește sarmale delicioase: Mărturiile jurnalistei TV8 despre războiul din Ucraina
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
/VIDEO/ Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram