Motorina ar putea ajunge din urmă prețul benzinei. Este prognoza autorităților, după ce, astăzi, la bursele internaționale, combustibilul diesel a depășit pragul psihologic de o mie de dolari tona. Acest lucru îi îngrijorează cel mai mult pe agricultorii, care trebuie să înceapă lucrările de toamnă și se plâng că și așa sunt în prag de faliment.
După ce astăzi cotațiile au trecut de o mie de dolari pentru o tonă de motorină, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și-a amintit că o situație similară a fost și în noiembrie anul trecut. Atunci, benzinăriile din Republica Moldova au scumpit motorina până la 26 de lei litrul. Astfel, ANRE lasă să se înțeleagă faptul că situația s-ar putea repeta.
Motorina - 24,33 lei/litru (+24 bani)
Benzina - 26,67 lei/litru (+ 12 bani)
Tendința de majorare este tot mai evidentă în ultima săptămână, iar la miezul nopții petroliștii vor scumpi din nou carburanții. Prețul motorinei va crește cu 24 de bani, iar benzina se va scumpi cu 12 bani. Experții sunt de părere că, în cazul nostru, prețul carburanților este influențat și de majorarea taxelor.
„Dacă TVA-ul și accizele, în luna mai Guvernul lua de la mine sub formă de TVA și accize 5 lei și 75 de bani, acum ia 6 lei și 65 de bani. Scumpirea este determinată de Platts și de mai multe impozite plătesc”, a declarat expertul economic, Veaceslav Ioniță.
Scumpirea carburanților lovește, în primul rând, în fermieri, care și așa din cauza costurilor mari de producție pierd competiția cu producătorii agricoli din afară.
„Prețurile la motorină ne afectează cel mai mult. Anume în condițiile când urmează să prelucrăm terenurile pentru roada anului viitor. Și așa noi avem un produs cu sinecost mare. Anul trecut tot am cumpărat cu prețuri de 26 de lei litrul. Asta pe când sinecostul la grâu trece de trei lei”, a vorbit agricultorul, Mihai Gribincea.
„Este o catastrofă totală, bineînțeles. Și nu numai în agricultură. Scumpirea motorinei va afecta automat tot ce ține de viața noastră de zi cu zi. Se va reflecta în primul rând la costul fiecărui produs care orice om din Republica Moldova îl va cumpăra. Din păcate, la orice scumpire, când se ieftinește materia primă - prețurile nu scad”, a menționat agricultorul, Serghei Ivanov.
Scumpirea carburanților este o tendință globală, alimentată, pe de o parte, de creșterea cererii, iar pe de alta, de reducerea producției de petrol.