Contraofensiva Ucrainei străpunge încet apărarea rusă, cu pierderi grele de vieți și timp. Dar dacă Kievul vrea să evite ca un atac reușit să se limiteze la capturarea unui sat obscur sau la luarea a câteva sute de metri de teritoriu, trebuie să pună armata rusă în mișcare, spun strategii.
Şeful Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a avertizat sâmbătă că sporirea substanţială a preţului muniţiilor nu înseamnă că o sporire a cheltuielilor pentru apărare se traduce în mod automat în mai multă securitate şi a pledat pentru o nouă abordare faţă de cooperarea militară, informează Reuters.
UPDATE Forţele militare ale Rusiei din Arctica, în apropierea Norvegiei, s-au redus foarte mult din punct de vedere numeric în comparaţie cu perioada de dinainte de războiul din Ucraina, a declarat, sâmbătă, generalul Eirik Kristoffersen, şeful apărării norvegiene, potrivit Reuters.
UPDATE Lituania solicită mai mulţi bani pentru Ucraina din bugetul UE şi suplimentarea fondurilor pentru mobilitatea militară a uniunii, a anunţat un demnitar lituanian, citat de Reuters.
UPDATE Fostul președinte american Donald Trump, favorit să obțină nominalizarea din partea Partidului Republican pentru Casa Albă la alegerile din 2024, a afirmat că s-a bucurat atunci când a auzit că a atras laude din partea liderului rus Vladimir Putin, scrie sâmbătă, 16 septembrie, The Guardian.
UPDATE Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, îl cataloghează pe președintele chinez Xi Jinping drept „dictator”, subliniind totodată sprijinul Guvernului german pentru Ucraina. "Vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie", a declarat vineri Baerbock pentru Fox News, întrebată cum vede Guvernul de la Berlin sfârșitul războiului președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei. "Dacă Putin ar câștiga acest război, ce semn ar fi acesta pentru alți dictatori din lume, precum Xi, precum președintele chinez? Prin urmare, Ucraina trebuie să câștige acest război", a declarat Baerbock în interviul acordat în timpul călătoriei sale în SUA, relatează Politico. Dar și președintele american Joe Biden l-a numit dictator pe Xi, în vara anului trecut, când a vorbit despre un balon spion chinezesc pe care SUA l-au doborât la începutul acestui an, potrivit Știripesurse.
UPDATE Guvernatorul regional Oleg Sinegubov a anunțat sâmbătă că cel puțin cinci persoane au fost rănite după ce forțele ruse au lansat cinci rachete S-300 asupra districtului Kholodnohirskyi din orașul Harkov, scrie The Kyiv Independent. Potrivit lui Sinegubov, victimele au suferit răni ușoare sau medii. Din cauza proximității sale față de granița cu Rusia, Harkov și întreaga regiune sunt supuse aproape zilnic unor atacuri lansate de forțele ruse.
UPDATE Foștii luptători ai Grupului rus de mercenari Wagner sunt nevoiți să se orienteze către noi cariere după moartea finanțatorului Evgheni Prigojin în urma exploziei avionului său. Unul a înființat o companie de taxiuri numită după fostul său angajator, scrie publicația rusă VN.ru, citată de Business Insider.
UPDATE Cadavrul unui fost militar britanic a fost descoperit în Ucraina. Bărbatul era căutat din august după ce familia sa a anunțat dispariția la Poliție. Rudele bănuiau că bărbatul plecase în Ucraina. Cadavrul a fost găsit în Ucraina, iar autoritățile ucrainene au informat poliția britanică. Este vorba despre fostul parașutist Daniel Burke, în vârstă de 36 de ani, din South Manchester, potrivit Sky News, potrivit Spotmedia.
UPDATE Ministrul apărării Serghei Șoigu i-a arătat dictatorului Kim Jong-un rachetele hipersonice Kinjal și Kalibr cu care Moscova atacă Ucraina. În a cincea zi de vizită în Rusia, liderul nord-coreean Kim Jong Un a inspectat sâmbătă, 16 septembrie, bombardiere strategice ruseşti cu capacitate nucleară, rachete hipersonice şi nave de război, însoţit de ministrul apărării al preşedintelui Vladimir Putin, notează Ziare.com.
UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, sâmbătă, că oficialii ucraineni au programate zeci de negocieri în această lună, el subliniind, şi în perspectiva Forumului Industriilor de Apărare, că ţării trebuie să îi se ofere toate oportunităţile de a produce arme şi muniţii şi o tehnologie modernă pentru a avea o protecţie fiabilă împotriva oricărei forme de agresiune.
UPDATE Două nave cargo se îndreptau sâmbătă spre porturile ucrainene, fiind primele care vor folosi un coridor temporar pentru a ajunge în porturile de la Marea Neagră și a încărca cereale care să ajungă pe piețele din Africa și Asia, a declarat pentru Reuters un înalt oficial guvernamental ucrainean. Luna trecută, Ucraina a anunțat instituirea unui „coridor umanitar” în Marea Neagră pentru ca navele blocate în porturile sale încă de la începutul războiului să se poată deplasa și pentru a ocoli astfel blocada de facto a Rusiei, după ce Moscova a renunțat la acordul care permitea Kievului să exporte cereale.
UPDATE Mii de susţinători ai unui partid de opoziţie ceh pro-rus s-au strâns sâmbătă la Praga pentru a protesta faţă de guvernul de centru-dreapta al ţării, criticând gestionarea economică şi sprijinul militar acordat Ucrainei. Protestul a fost convocat de mişcarea PRO, care nu este reprezentată în Parlament şi care a adoptat o linie naţionalistă, pro-Moscova şi anti-occidentală, relatează Reuters. Agenţia de presă CTK a estimat participarea la aproximativ 10.000 de persoane, un număr mai mic decât la un eveniment similar de acum un an, care a avut loc în perioada de vârf a creşterii preţurilor la energie în Europa, potrivit Spotmedia.
UPDATE Un comandant ucrainean din zona frontului de la Bahmut a declarat că eliberarea satului Andriivka, care a avut loc vineri, este „necesară pentru a avansa mai departe” spre Bahmut, relatează CNN. Maksym Zhorin, comandantul adjunct al Brigăzii a 3-a de asalt, a afirmat pe canalul său de Telegram că Andriivka este „un cap de pod necesar pentru avansarea ulterioară, deoarece sarcina forțelor ucrainene în această zonă este de a înconjura Bahmutul, iar fără Andriivka este imposibil de realizat acest lucru”.
UPDATE Rusia a negat sâmbătă afirmația Kievului, potrivit căreia trupele ucrainene au recucerit satul Andriivka, din estul țării, o piatră de hotar în drumul spre orașul Bahmut, informează Reuters. „Inamicul nu a renunțat la planurile de a cuceri orașul Artyomovsk (Bahmut, n.r.) din Republica Populară Donețk și a continuat să desfășoare operațiuni de asalt (…), încercând fără succes să alunge trupele ruse din centrele de populație Klishchiivka și Andriivka”, a transmis Ministerul rus al Apărării, în briefingul său zilnic.
UPDATE Ucraina va putea efectua mai multe atacuri cu drone asupra navelor rusești, a declarat pentru Reuters ministrul ucrainean pentru Transformare Digitală, Mihailo Fedorov, care a jucat un rol cheie în construirea industriei de drone din țară. Răspunzând la o întrebare despre recentele lovituri din zona Crimeei, oficialul de la Kiev a afirmat că „vor fi mai multe drone, mai multe atacuri și mai puține nave rusești. Asta este sigur”.
UPDATE Rusia continuă să atace infrastructura civilă din zonele populate, anunță Statului Major General al Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda. Forțele ruse au lansat în ultimele 24 de ore, 59 de lovituri aeriene și 36 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă atât asupra pozițiilor trupelor ucrainene, cât și asupra unor ținte civile, mai precizează Statul Major. De asemenea, Moscova a atacat Ucraina cu 17 drone kamikaze, toate fiind doborâte de apărarea aeriană ucraineană.
UPDATE Liderul nord-coreean Kim Jong Un și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, au sosit în portul Vladivostok pentru a vedea fregata Mareșal Șapoșnikov a Flotei rusești din Pacific, au relatat sâmbătă agențiile de presă rusești de stat, transmite Reuters.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin l-a invitat pe Kim Jong-un să stea alături de el în limuzina sa blindată. În 2018, Donald Trump, pe atunci președinte al SUA, i-a permis dictatorului nord-coreean doar să arunce o privire în interiorul limuzinei sale, numită de Secret Service Beast (Bestia).
UPDATE Finlanda îşi va închide începând de sâmbătă frontierele pentru autoturismele înmatriculate în Rusia, la fel cum au făcut deja miercuri statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia), conform instrucţiunilor emise săptămâna trecută de Comisia Europeană.
UPDATE Eliberarea satului Andriivka din zonele intens disputate din jurul orașului Bahmut, în estul Ucrainei, a fost esențială pentru „continuarea avansării”, a declarat vineri un comandant de rang înalt.
UPDATE Oleksandr Borodin, ofițerul de presă al Brigăzii a III-a de Asalt, a spus că nu există loc pentru a pune steagul ucrainean în Andriivka eliberată - satul a fost complet distrus. El a precizat că rușii s-au apărat cu tot ce aveau, au folosit artilerie, drone kamikaze și au minat dens teritoriul.
UPDATE Polonia, Slovacia și Ungaria își vor impune propriile restricții asupra importurilor de cereale ucrainene, au declarat vineri autoritățile din cele trei state, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească restricțiile din luna mai, care au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, potrivit Gandul.
UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat vineri seara decizia Uniunii Europene de a nu extinde şi mai mult interdicţia privind exporturile de cereale ucrainene, calificând-o drept exemplu de adevărată unitate şi încredere, potrivit Reuters.
UPDATE Comisia Europeană a anunțat vineri că nu va prelungi interdicția privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci țări vecine ale Ucrainei din UE, care expiră vineri, transmite Reuters, citat de Mediafax.
UPDATE În conformitate cu decizia guvernului belgian, șase instructori ucraineni și patru planificatori de misiuni vor fi instruiți în Belgia pentru ca ulterior să poată antrena piloți ucraineni și alt personal pe F-16.
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit ucrainenilor, vineri seara, despre situaţia de pe front şi despre progresele înregistrate de contraofensiva ucraineană, confirmând cucerirea satului Andriivka, aflat la 10 kilometri sud de Bahmut. În acelaşi timp, el le-a explicat că măsurile anticorupţie şi împotriva influenţelor oligarhilor fac parte tot din efortul de a apăra suveranitatea Ucrainei, pentru că aceste slăbiciuni au fost exploatate ani de zile de Moscova pentru a şubrezi ţara, potrivit News.ro.