Război în Ucraina, ziua 397: Avertizarea unui ex-ofițer CIA pentru Moldova și oraș dispărut. Oligarhi: „Putin a îngropat Rusia”

China a trimis echipamente militare în Rusia: 1000 de puști de asalt, piese de drone şi veste antiglonț

17 martie 2023, ora 12:49

Companiile chineze, inclusiv una conectată cu guvernul de la Beijing, au trimis entităţilor ruse 1.000 de puști de asalt şi alte echipamente care ar putea fi folosite în scopuri militare, inclusiv piese de drone şi veste antiglonţ, a relatat publicația americană Politico, preluată vineri de EFE, citat de Agerpres.

Publicaţia a precizat că transporturile au fost efectuate în perioada iunie - decembrie 2022, potrivit datelor furnizate de ImportGenius, un agregator de date vamale la care a avut acces.

China North Industries Group Corporation Limited, unul dintre cei mai mari contractori de apărare de stat din ţară, a livrat puştile de asalt în iunie 2022 companiei ruse Tekhkrim, care face afaceri cu statul şi cu armata rusă, a adăugat Politico.

Puştile CQ-A, modelate după modelul M16, dar etichetate drept „puşti de vânătoare civile” în datele vamale, sunt folosite de poliţia armată populară (forţe antirevoltă) din China şi de forţele armate din Filipine până în Sudanul de Sud şi Paraguay, a scris publicaţia citată.

Entităţile ruseşti au primit, de asemenea, 12 transporturi de piese de drone de la companii chineze şi peste 12 tone de veste antiglonţ chinezeşti, care au trecut prin Turcia, la sfârşitul anului 2022, potrivit informaţiilor.

Deşi datele vamale nu arată că Beijingul vinde un număr mare de arme Moscovei în mod special, China furnizează totuşi companiilor ruseşti echipamente "cu dublă utilizare" şi articole comerciale care ar putea fi folosite şi pe câmpul de luptă în Ucraina, scrie Politico.

Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., cunoscută şi sub numele de DJI, a expediat prin Emiratele Arabe Unite piese de schimb pentru drone, cum ar fi baterii şi camere, unui mic distribuitor rus în noiembrie şi decembrie 2022, potrivit publicaţiei americane.

DJI este o companie chineză care a intrat sub supravegherea SUA după ce a fost sancţionată de Ministerul de Finanţe în 2021 pentru că a furnizat statului chinez drone pentru a controla minoritatea uigură din regiunea din vestul ţării, Xinjiang.

Pe lângă drone, Rusia a depins luni de zile de alte ţări, inclusiv China, pentru a obţine echipamente de navigaţie, imagini prin satelit, componente ale vehiculelor şi alte materii prime pentru a sprijini războiul lansat în urmă cu mai bine de un an de preşedintele Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Deşi sancţiunile occidentale au împiedicat Moscova să importe numeroase mărfuri - de la microcipuri la gaze lacrimogene -, Rusia încă poate achiziţiona produse din ţări "prietenoase" care nu respectă noile reguli occidentale, cum ar fi China sau ţările din Golf, pentru a-şi susţine efortul de război, a explicat Politico.

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Autoritățile reacționează după un reportaj TV8, despre râul Bîc! Au făcut un control în teren
/VIDEO/ Autoritățile reacționează după un reportaj TV8, despre râul Bîc! Au făcut un control în teren
/VIDEO/ Protest în centrul Capitalei: Zeci de cetățeni s-au adunat pentru a cere unirea cu România
/VIDEO/ Protest în centrul Capitalei: Zeci de cetățeni s-au adunat pentru a cere unirea cu România
Mai este Turcia o destinație sigură de vacanță după cutremurele devastatoare? Care e atmosfera în orașele turistice
Mai este Turcia o destinație sigură de vacanță după cutremurele devastatoare? Care e atmosfera în orașele turistice

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 397: Avertizarea unui ex-ofițer CIA pentru Moldova și oraș dispărut. Oligarhi: „Putin a îngropat Rusia”

27 martie 2023, ora 13:29

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 397 de la începutul invaziei la scară largă decretate de președintele rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin are toate metodele și mijloacele necesare ca să pună stăpânire pe Republica Moldova, spune fostul ofițer CIA James L. Olson într-un interviu acordat publicației Adevărul. Ex-agentul crede că singurul lucru care împiedică Rusia să avanseze militar în Moldova este faptul că ucraineni nu cedează, iar Republica Moldova își poate păstra integritatea și pacea doar într-un singur fel: unindu-se cât mai repede cu România.

Orașul Vuhledar din estul Ucrainei a fost șters de pe suprafața pământului, susține un comandat militar ucrainean. Vicepreședintele Bulgariei, Ilijana Iotova, a îndemnat duminică la negocieri între Rusia şi Ucraina, după anunțul preşedintelui rus Vladimir Putin că Rusia va desfășura în Belarus arme nucleare tactice, ca reacție în urma deciziei Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniții cu uraniu sărăcit. Rusia nu a staționat, pentru moment, nicio rachetă nucleară în Belarus, anunță Casa Albă, relatează CNN. Șeful diplomației europene Josep Borrell a anunțat că UE este pregătită să adopte noi sancțiuni împotriva Belarusului dacă această ţară acceptă desfășurarea unor arme nucleare rusești pe teritoriul său.

UPDATE Novaya Gazeta Europe şi mass-media ucraineană au scos pe piață o conversație telefonică între miliardarul rus Farkhad Ahmedov şi producătorul muzical Iosif Prigojin în care se spune că „Putin a îngropat Rusia”. În timpul conversației, care ar fi avut loc în urmă cu două luni, interlocutorii evaluează conducerea rusă, împărtășesc viziunea perspectivelor sumbre pentru Rusia, manifestă teamă de sancțiuni şi nemulțumire acută faţă de ceea ce se întâmplă în legătură cu agresiunea împotriva Ucrainei, notează Mediafax. Producătorul neagă: au folosit inteligența artificială pentru a-mi recrea vocea. Însă surse ale FSB, serviciile ruse de informaţii, confirmă că audio-ul este autentic.

UPDATE Preşedintele Rusiei a arătat că lucrările pentru depozitele necesare stocării armelor în Belarus vor fi gata până la 1 iulie. Acesta a spus că Rusia nu va transfera controlul asupra armelor nucleare tactice către Belarus şi că nu va încălca obligaţiile sale de neproliferare nucleară. Putin a explicat că desfăşurarea armelor vine ca răspuns la o solicitare făcută în urmă cu mult timp de Alexandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului.

UPDATE „Aproximativ 1,5 milioane de adolescenţi ucraineni sunt expuşi riscului de depresie, anxietate şi alte probleme psihologice”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul său video obişnuit adresat naţiunii, difuzat aseară. „Războiul distruge copilăria copiilor ucraineni”, a spus Zelenski, subliniind că „mii de şcoli din Ucraina au fost avariate sau complet distruse”. Preşedintele ucrainean a amintit apoi că „aproape 2,7 milioane de şcolari sunt obligaţi să studieze online sau într-un format mixt”, potrivit Mediafax.

UPDATE Jurnalistul Radu Tudor notează faptul că Patriarhul Daniel ”s-a rugat pentru sănătatea Patriarhului Kiril al Rusiei”. În replică, cei de la Patriarhie explică faptul că sunt niște rânduieli bisericești, iar la slujbe de acest tip sunt pomeniți toți Întîi Stătătorii bisericilor ortodoxe surori și că nu a fost vorba de nici o rugăciune specială pentru patriarhul rus, notează Știripesurse.

UPDATE Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat că ţările NATO sunt parte a conflictului din Ucraina. „Au făcut din Ucraina o mare tabără militară. Ele trimit arme şi muniţii trupelor ucrainene, le furnizează informaţii, inclusiv cu ajutorul unei constelaţii de sateliţi şi a unui număr semnificativ de vehicule aeriene fără pilot”, spune el, potrivit Gândul.

UPDATE Guvernatorul regiunii ucrainene Doneţk, Pavlo Kirilenko, a raportat că un hotel şi clădirea tribunalului din Avdiivka au fost avariate, duminică, în atacuri lansate de trupele de invazie ale Federaţiei Ruse. Oficialul a precizat că ruşii au bombardat şi la periferia oraşului Kuraove, precum şi în comunitatea Oceretine, însă nu au fost raportate victime, potrivit Rador.

UPDATE O explozie puternică a avut loc în orașul portuar ocupat Mariupol. Deflagrația a fost semnalată în cursul dimineții de luni în districtul Primorski, situat în zona centrală a orașului. Potrivit informațiilor din surse locale ucrainene, a explodat o mașină a unui comandant al forțelor de ocupație. "Rezistența a lovit în orașul ocupat, aruncând în aer mașina unuia dintre cei mai importanți ofițeri. Vor urma mai multe detalii", a declarat Vadim Boicenko, primarul din Mariupol, care se află în exil de la începerea invaziei, potrivit Antena3.

UPDATE Lituania va solicita noi sancțiuni ca răspuns la planul Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus, a declarat duminică ministrul său de externe, anunță Sky News. „Împreună cu partenerii săi euro-atlantici, Lituania va decide cum să reacționeze la aceste planuri militariste ale regimurilor rus și belarus. Ca una dintre măsurile de răspuns, Lituania va solicita adoptarea de noi sancțiuni”, a precizat ministerul de Externe al Lituaniei într-un comunicat de presă, potrivit G4media.

UPDATE Fondatorul și proprietarul companiei de securitate Wagner Group, oligarhul rus Evgheni Prigojin, ar fi accelerat retragerea oamenilor săi din Ucraina, după ce Forțele Armate Ruse au amânat transportul de muniție și de mai multe trupe pe fronturile pe care luptă în Ucraina, anunță 20minutos.es, citat de Rador.
Nemulțumirea lui Prigojin, fost aliat al președintelui rus Vladimir Putin, este mai veche, după ce organizației sale de mercenari i s-a interzis recrutarea din închisorile rusești, așa cum făcea până acum.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă că nici măcar o serie de contracarări ucrainene de succes nu ar putea fi suficientă pentru a-l forța pe președintele rus Vladimir Putin să negocieze încheierea conflictului. Într-o actualizare, ISW spune că Putin rămâne angajat să ducă la îndeplinire campania militară în efortul de a "căuta o victorie completă în Ucraina", notează NewsWeek.

UPDATE Autoritățile ruse promit bonusuri în bani și alte beneficii, recrutorii dau telefoane bărbaților eligibili, iar birourile de înrolare colaborează cu universitățile și agențiile de servicii sociale pentru a atrage studenții și șomerii. Rusia caută noi recruți pentru războiul din Ucraina, relatează SkyNews, potrivit G4media.

UPDATE Rusia intenționează să finalizeze până la începutul anului 2024 construcția infrastructurii de coastă în Oceanul Pacific pentru andocarea submarinelor nucleare care vor transporta super-torpilele Poseidon, a informat luni agenţia de presă TASS.

UPDATE „Republica Moldova este o țară cu risc extrem. Dacă războiul nu se termină printr-o înlăturare a lui Putin, acesta se poate ușor extinde. Cunoaștem ambițiile regionale ale lui Putin. Își dorea să consolideze controlul asupra estului Ucrainei, să pună mâna pe toată coasta ucraineană a Mării Negre și să preia controlul asupra Moldovei. Pentru că Moldova e o țintă. Putin vrea Moldova, are o puternică bază de operații în Transnistria. Putin ar putea folosi Transnistria ca să atace militar Moldova. Putin încearcă, prin serviciile sale de informații, să o elimine pe Maia Sandu. Și gândiți-vă ce s-ar putea întâmpla dacă va face asta. Putin are deja un „președinte-marionetă” în Belarus, pe Lukașenko”, a declarat James L. Olson.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat de 20 de ori teritoriul regiunii. Potrivit unui comunicat remis luni dimineaţă, ruşii au lansat 97 de obuze asupra acestei regiuni din sudul Ucrainei. Cinci persoane au fost rănite în timpul bombardamentelor, potrivit Rador.

UPDATE Şapte copii trăiesc în continuare în oraşul Avdiivka din regiunea Doneţk, a anunţat Vitalii Barabash, şeful administraţiei militare locale, potrivit kyivindependent.com.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că este important ca acum la fel ca în urmă cu un an, ucrainenii să îi susţină pe apărătorii ţării şi că lumea trebuie “să audă la fel de intens” că agresiunea Rusiei continuă, potrivit Ziare.com.

UPDATE Berlinul denunță duminică o „nouă tentativă de intimidare nucleară” a Rusiei, după anunțul președintelui Vladimir Putin că Rusia va transfera arme nucleare „tactice” în Belarus, relatează AFP.

UPDATE O flotă clandestină formată din vechi petroliere rusești prezintă un risc de dezastru ecologic, scrie Bloomberg.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Washingonul nu vede indicii ale amplasării de arme nucleare în Republica Belarus. Pentagonul a mai declarat anterior că nu este în posesia de date potrivit cărora partea rusă intenționează să recurgă la arma nucleară. În acest sens, SUA nu intenționează să schimbe configurația propriilor forțe nucleare, potrivit Rador.

UPDATE În plin război, turismul medical supraviețuiește în Ucraina. Un britanic a mers la un stomatolog din Kiev ca să își scoată un dinte infectat. El a spus că nu a putut să își facă programare în sistemul de stat din Marea Britanie, iar la privat l-ar fi costat 1.000 de lire.

UPDATE Selecţionata masculină a Rusiei a susţinut duminică, la Sankt Petersburg, primul meci pe teren propriu din noiembrie 2021, un amical cu Irak, după ce a fost exclusă din competiţiile internaţionale din cauza invaziei Moscovei în Ucraina. Ruşii s-au impus cu 2-0 cu golurile lui Miranchuk şi Pinyaev, notează Mediafax.

UPDATE Țările lumii trebuie să elaboreze și să adopte o convenție internațională privind protecția conductelor subacvatice, stabilind în ea „zone de responsabilitate” ale statelor. Această opinie a fost exprimată de vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, în ajunul examinării de către Consiliul de Securitate al ONU a unui proiect de rezoluție privind efectuarea unei anchete internaționale privind diversiunile comise la conductele „Nord Stream-1” și „Nord Stream-2”, scrie Rador.

UPDATE Un grup de manifestanţi pro-ucraineni au mărşăluit duminică spre sediul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) din Lausanne, îndemnându-l să îşi reconsidere poziţia faţă de Rusia şi Belarus, potrivit Mediafax.

UPDATE Poziția Sofiei în ceea ce privește războiul din Ucraina, dotarea armatei și achiziția de noi arme ridică multe semne de întrebare, dar și îngrijorări cu privire la capacitatea celor aflați în prezent la putere la Sofia de a înțelege gravitatea, profunzimea și riscurile pe care le presupune schimbarea geopoliticii, scrie agenția bulgară Mediapool.

UPDATE O dronă operată de Ucraina a provocat o explozie în centrul unui oraș rusesc, aflat la circa 220 km de Moscova, rănind trei persoane și cauzând pagube la trei clădiri rezidențiale, a relatat agenția de presă TASS, citând surse din cadrul autorităților, potrivit Reuters.

UPDATE Orașul Vuhledar din estul Ucrainei a fost "complet ras de pe suprafaţa pământului", în timp ce în zonă continuă bombardamentele intense ale forțelor ruse, a declarat duminică, la televiziunea națională, Nazarii Kişak, comandantul unității de mitraliere din cadrul brigăzii separate ucrainene mecanizate 72, anunță CNN, potrivit Rador.

UPDATE Actorul Orlando Bloom, cunoscut pentru rolurile sale din „Stăpânul inelelor” și „Pirații din Caraibe”, a vizitat Ucraina, sâmbătă. Bloom a petrecut timp la Centrul pentru copii Spilno din Kiev, sprijinit de UNICEF, scrie presa internațională. Aceasta a fost a doua vizită a lui Bloom în această țară din 2016, când a călătorit în estul Ucrainei, vizitând Sviatohirsk, Sloviansk, Kramatorsk și Mariupol, potrivit AlephNews.

UPDATE Președintele Ucrainei a avut o întâlnire cu actorul ambasador al bunăvoinței Orlando Bloom și cu echipa UNICEF „M-am întâlnit cu ambasadorul bunăvoinței al UNICEF Orlando Bloom și cu echipa UNICEF, o organizație angajată în sprijinul umanitar și protecția copiilor. Am discutat problema reconstrucției țării noastre, a infrastructurii noastre școlare. Le sunt recunoscător pentru tot sprijinul acordat”, a spus Zelenski, potrivit Realitatea.

Război în Ucraina, ziua 396: Rusia va amplasa arme nucleare în Belarus. NATO critică planul, iar Kievul cere reuniune ONU urgentă
Război în Ucraina, ziua 395: Zelenski explică de ce întârzie contraofensiva, iar Erdogan a avut o cerință către Putin la telefon
Accident grav în Capitală: O fetiță a murit după ce a fost lovită de un troleibuz
/VIDEO/ Accident grav în Capitală: O fetiță a murit după ce a fost lovită de un troleibuz
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Anchetă RTEC după ce o copilă a fost lovită mortal de un troleibuz: Versiunea taxatoarei diferă de cea a polițiștilor
/VIDEO/ Anchetă RTEC după ce o copilă a fost lovită mortal de un troleibuz: Versiunea taxatoarei diferă de cea a polițiștilor
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram