/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 646: Ordinul lui Zelenski și oferta lui Orban! SUA: Rusia vrea să distrugă sistemul energetic ucrainean

STUDIU: Eliminarea unei lingurițe de sare din dieta zilnică are același efect ca medicamentele pentru hipertensiunea arterială

Foto: NDTV
17 noiembrie 2023, ora 20:52

Eliminarea unei lingurițe de sare din alimentația zilnică vă poate scădea tensiunea arterială maximă la fel de mult ca un medicament pentru hipertensiune arterială, chiar dacă nu aveți tensiune arterială ridicată, potrivit unui nou studiu citat de CNN.

O linguriță de sare reprezintă 2.300 de miligrame – aceasta este limita zilnică maximă pentru persoanele de peste 14 ani recomandată de cele mai recente orientări nutriționale din SUA. Cu toate acestea, Asociația Americană a Inimii recomandă o dietă cu mai puțin de 1.500 de miligrame de sodiu pe zi.

„Acesta este primul studiu care arată că persoanele care iau deja medicamente pentru tensiunea arterială pot scădea și mai mult tensiunea arterială prin limitarea sodiului”, a declarat co-autorul Norrina Allen, profesor de medicină preventivă la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern, scrie G4media.

„Și, indiferent de medicație, am constatat că 70% până la 75% dintre oameni au șanse să vadă o reducere a tensiunii arteriale dacă reduc sodiul din dieta lor”, a spus Allen.

Hipertensiunea arterială este adesea numită „ucigașul tăcut”, deoarece nu există simptome – singura modalitate de a ști dacă o aveți este de a o testa. Cu toate acestea, hipertensiunea arterială afectează 1 din 3 adulți din întreaga lume și poate duce la atac de cord, insuficiență cardiacă, leziuni renale și accident vascular cerebral, potrivit unui raport din 2023 al Organizației Mondiale a Sănătății.

Aproape jumătate dintre americani suferă de hipertensiune arterială, potrivit Asociației Americane a Inimii. Aproximativ o treime dintre aceștia au hipertensiune „rezistentă”, adică o tensiune arterială ridicată care nu a răspuns la tratament, în ciuda utilizării concomitente a trei tipuri de medicamente.

Un studiu din 2021 a constatat că bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani au cu până la 70% mai multe șanse de a avea hipertensiune necontrolată decât femeile de aceeași vârstă.

„Cei mai mulți oameni din ziua de azi mănâncă mult prea multă sare, deoarece este adăugată în aproape tot ceea ce mâncăm”, a declarat Dr. Andrew Freeman, director de prevenție cardiovasculară și wellness la National Jewish Health din Denver.

Studiul, publicat în revista JAMA, a repartizat 213 persoane cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani la o săptămână de dietă bogată sau săracă în sodiu. După ce a mâncat această dietă timp de șapte zile, fiecare persoană a trecut apoi la dieta alternativă.

Aproximativ 25% dintre participanți aveau tensiunea arterială normală, în timp ce alți 25% aveau hipertensiune netratată. Din grupul rămas, 20% aveau tensiunea arterială sub control, în timp ce 31% nu.

În timpul săptămânii cu conținut ridicat de sare, oamenii au mâncat dieta lor normală, împreună cu două pachete de supă, fiecare conținând 1.100 miligrame de sodiu. În timpul săptămânii cu conținut scăzut de sare, oamenii au mâncat alimente cu conținut scăzut de sodiu, cumpărate și date de dieteticieni. Obiectivul era de numai 500 de miligrame de sare pe zi, o reducere spectaculoasă.

„O linguriță de sare poate părea o cantitate mică. Cu toate acestea, acea sare adăugată pare să aibă un efect asupra tensiunii arteriale care este surprinzător de mare”, a spus Freeman, care nu a fost implicat în acest studiu.

Scăderea tensiunii arteriale în timpul dietei sărace în sodiu a fost rapidă și dramatică, potrivit studiului. În comparație cu dieta bogată în sodiu, tensiunea arterială din dieta extrem de săracă în sare a scăzut cu 8 milimetri coloană de mercur.

„În comparație cu dieta lor normală, oamenii și-au redus tensiunea arterială cu aproximativ 6 milimetri coloană de mercur, cam același efect pe care l-ai vedea pentru un medicament de primă linie pentru tensiunea arterială”, a spus Allen.

„În plus, această scădere a avut loc destul de repede și a fost consecventă pentru persoanele cu tensiune arterială normală, cu tensiune arterială ușor ridicată sau pentru cele care luau deja medicamente.”

Reducerea acestei cantități de sare nu a avut efecte secundare semnificative, a spus Allen, cu excepția cazului în care puneți la socoteală adaptarea la o dietă mai blândă.

„Când treci de la o dietă bogată în sare la o dietă săracă în sare, totul are un gust fad”, a spus ea.

„Vreau să încurajez oamenii să rămână cu ea, deoarece papilele gustative se adaptează în câteva săptămâni sau cam așa ceva, și chiar vă revin gustul și aroma, iar alimentele obișnuite vor avea un gust foarte sărat.”

„Ajustarea papilelor gustative durează puțin mai mult, dar efectele asupra tensiunii arteriale sunt destul de rapide”, a adăugat ea.

Medicamentele pentru tensiunea arterială pot avea, totuși, multe efecte secundare, inclusiv tuse, constipație sau diaree, amețeli, lipsă de energie, dureri de cap, dureri musculare, greață, nervozitate, oboseală, creștere sau pierdere în greutate și probleme de erecție. De obicei, acestea se ameliorează în timp, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină.

Renunțarea la sare este un bun început, „dar nu de acolo își iau cei mai mulți oameni sarea”, a spus Freeman.

„Este în alimente la care nu te-ai aștepta să aibă multă sare: câteva felii de pâine ar putea avea 400 sau 500 de miligrame de sare; o murătură are sare cât doza pentru o zi întreagă; iar un castron de supă ar putea avea sare cât pentru mai multe zile”, a spus el.

Dar cumpărăturile atente pot îndeplini această sarcină, a spus Allen. Dieteticienii au cumpărat produsele sărace în sodiu furnizate în cadrul studiului după ce au citit etichetele de la magazinele alimentare locale, a spus Allen.

CNN a analizat meniul cu conținut scăzut de sare și a descoperit că majoritatea mic dejunurilor includeau ovăz cumpărat din magazin, iaurt grecesc și struguri, în timp ce prânzul includea pui la grătar, salată verde asezonată cu ulei și oțet și versiuni cu conținut scăzut de sare de supă de linte, pâine, unt de arahide și chipsuri tortilla. Cinele au inclus orez brun și legume gata de consum, burrito și lasagna.

„Erau versiunile cu conținut scăzut de sare ale lasagna de legume”, a spus Allen. „Erau mere și banane și lucruri pe care toată lumea le putea obține de la magazinul alimentar. Nu erau pregătite special de un bucătar.”

Dieta premiată DASH, care înseamnă Dietary Approaches to Stop Hypertension (Abordări dietetice pentru oprirea hipertensiunii), este o metodă aprobată de experți pentru a reduce consumul de sare. DASH are o premisă simplă: mâncați mai multe legume, fructe și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi; limitați alimentele bogate în grăsimi saturate și limitați aportul de sodiu la 2.300 de miligrame pe zi, așa cum a făcut acest studiu.

Planul de masă DASH include patru până la șase porții de legume și alte patru până la șase porții de fructe, trei porții de produse din cereale integrale, două până la patru porții de produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi și câteva porții de carne slabă și nuci, semințe și leguminoase în fiecare zi.

Indiferent de planul de dietă ales, cei care doresc să reducă sarea este mai bine să își pregătească singuri mâncarea acasă, unde pot citi etichetele și calcula nivelul de sodiu, a spus Freeman.

Mâncatul la restaurant, chiar dacă este sănătos, ar putea fi problematic.

„Luați un fel de mâncare de legume la un restaurant: acea fasole verde poate că a fost preparată cu unt sărat, cu ceapă crocantă sărată sau orice altceva. În scurt timp, ați avut o încărcătură uriașă de sare care nu a fost intenționată”, a spus Freeman. „Cel mai bun mod de a mânca este să mănânci cât mai puțin procesat posibil.”

/VIDEO/ Cine s-ar face vinovat că doi oameni au murit sub zăpadă? „Potrivit legislației, Serviciul 112 nu poartă nicio răspundere”
/VIDEO/ Cine s-ar face vinovat că doi oameni au murit sub zăpadă? „Potrivit legislației, Serviciul 112 nu poartă nicio răspundere”
/VIDEO/ Pasiunea secretă a lui Vitalie Dani: „Am creat programe ce se folosesc pe plan mondial”. Cu ce s-ar fi ocupat dacă nu era muzica
/VIDEO/ Pasiunea secretă a lui Vitalie Dani: „Am creat programe ce se folosesc pe plan mondial”. Cu ce s-ar fi ocupat dacă nu era muzica
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 645: Rusia avertizează Moldova, atac nocturn, general ucis și risc atomic! Zelenski a apărut lângă front
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 645: Rusia avertizează Moldova, atac nocturn, general ucis și risc atomic! Zelenski a apărut lângă front
Apelul mamei tinerei ucise pe bd. Decebal: „E strigător la cer! Câți trebuie să moară ca să fie schimbată legea?”
Apelul mamei tinerei ucise pe bd. Decebal: „E strigător la cer! Câți trebuie să moară ca să fie schimbată legea?”
/VIDEO/ Comercializa sare, dar nu alimentară: Momentul în care un bărbat este reținut de mascați pentru vânzarea drogurilor
/VIDEO/ Comercializa sare, dar nu alimentară: Momentul în care un bărbat este reținut de mascați pentru vânzarea drogurilor

/FOTO/ Spectacole, concert și prezentare de modă! Topul evenimentelor din primul weekend de decembrie 2023

01 decembrie 2023, ora 10:25

Se deschide cortina primului weekend de iarnă,  și aduce o gamă variată de activități și evenimente menite să aducă zâmbete pe fețele tuturor. 

ANTYTILA 

Antytila, o descoperire a muzicii Ucrainene, vine la Chișinău!

Împreună cu Ed Sheeran, acești artiști remarcabili au dat naștere piesei "2step", o melodie ce reflectă modul în care viața și visele oamenilor se transformă în vremuri de război. Videoclipul a atins cifra impresionantă de 18 milioane de vizualizări, ce a captivat publicul din întreaga lume!

Explorează fenomenul muzical Antytila te invităm să te pregătești pentru o experiență muzicală memorabilă la Chișinău. Descoperă povestea din spatele creației lor și intră în atmosfera incitantă pentru evenimentul ce se apropie!

Tekwill va deveni epicentrul unei experiențe muzicale de neuitat, iar tu poți face parte din această călătorie. 

Antytila vine să cucerească Chișinăul, iar tu poți fi martor la această nouă descoperire în lumea muzicii ucrainene!

Când? 2 decembrie, ora 19:00
Unde? Tekwill 

Detalii: aici 

 SNAILS - Pe stil nou și vechi 

Încheie anul într-un stil memorabil cu concertul "Pe stil nou și vechi" prezentat de Snails pe 1 decembrie! Experimentează amestecul perfect între piese clasice "de cântat cu toată sala" și noutăți din cel mai recent disc. O  șansă unică de a fi imortalizat în videoclipul piesei "Cărărușa". Rezervă-ți locul și bucură-te de o seară plină de muzică și gusturi fine!

Când? 1 decembrie, ora 20:00
Unde? Artcor 

Detalii: aici 

Moldova Fashion Days

Moldova Fashion Days revine cu o ediție spectaculoasă pe 2 decembrie la Arena Chișinău. 15 designeri autohtoni vor prezenta ținute festive și colecții de iarnă. Un eveniment ce celebrează creativitatea și diversitatea industriei ușoare din Moldova. Rezervă-ți loc în primul rând și explorează arta modei locale! Bilete disponibile și pentru experiența online.

Când? 2 decembrie, ora 17:00
Unde? Arena Chișinău  

Detalii: aici

ОСТОРОЖНО! ТЕТКИ! 3.12 

Două surori pensionare trăiesc într-o veche casă moștenită, cu valoare istorică. Casa lor devine obiectul dorinței funcționarilor locali, care fac tot posibilul să o obțină și să le dea afară în afara orașului. Cu toate acestea, doamnele țin piept cu umor și inteligență: folosesc deghizări, joacă pe corzi sensibile și... plăcinte cu varză. Nu ratați ocazia de a vă bucura de această producție captivantă într-o atmosferă plină de energie pozitivă și umor molipsitor!

Când? 3 decembrie, ora 18:00
Unde? Teatrul dramatic rus de stat „A. P. Cehov”

Detalii: aici 

Povestea lui Moș Crăciun - Spectacol Tematic Interactiv de Animație pentru copii 

Bucură-te de spiritul sărbătorilor alături de cei mici la un spectacol captivant și educativ - "Povestea lui Moș Crăciun". Într-un decor plin de feerie, copiii vor fi transportați într-o aventură plină de haz alături de Moș Crăciun, Fulguța, Clounella, Morcovel și spiridușii cei mai bravi ai Moșului.

Clounella, nerăbdătoare să-l aibă pe Moș Crăciun în oaspeție pentru a-i spune o poveste, se confruntă cu șotii năzbâtioase ale lui Gogonel. Acesta, cel care tulbură liniștea și ordinea, este alungat de la sărbătoare, pregătind terenul pentru un spectacol plin de emoții și voie bună.

Personajul neobișnuit, Morcovel, un om de zăpadă adorabil, va încânta cu iubirea lui la nebunie pentru îmbrățișări.

Așadar, pregătește-te să intri în lumea magică a sărbătorilor alături de cei dragi.

Când? 2 decembrie, ora 11:00
Unde? Cinematograful „Odeon”

Detalii: aici

TREI ORGANIȘTI 

Ambasadele Austriei, Slovaciei și Cehiei se unesc pentru a aduce acest eveniment de excepție, subliniind conexiunile culturale din cadrul Triunghiului Slavkov.

De la Max Reger la Leoš Janáček, fiecare organist va crea o poveste sonoră distinctă, aducând în fața publicului creații clasice care celebrează spiritul Crăciunului. Nu ratați această ocazie unică de a vă bucura de măiestria lor artistică într-un cadru plin de istorie și armonie.

Când? 3 decembrie, ora 18:00
Unde? Sala cu Orgă 

Detalii: aici

Nuntă în cer 

Explorați misterul iubirii absolute prezentat în spectacolul „Nuntă în Cer”,bazat pe romanul lui Mircea Eliade. Povestea a doi bărbați care descoperă iubirea perfectă și predestinată vă va purta într-o călătorie emoționantă prin căutările și neliniștile cuplului. Cu regia expresivă a Danei Burlaca, vă invităm să vă alăturați unei experiențe teatrale profunde despre dragoste și căutarea esențială a spiritului uman. Nu ratați „Nuntă în Cer” - o incursiune în inima emoțiilor autentice și a conexiunilor transcendente.

Când? 2 decembrie, ora 19:00
Unde? Teatrul Geneza Art 

Detalii: aici 

ЛАБИРИНТ ЧУДЕС» Современный шоу-спектакль для всей семьи

Descoperă lumea minunată a "Labirintului Minunilor"! Aventuri interactive, emoționante, eroi din jocuri video, păpuși adorabile și surprize neon. Iar pentru fiecare spectator este pregătită și câte o surpriză specială!

Când? 2 decembrie, ora 14:00, 14:00
Unde? Cinematograful „Odeon”

Detalii: aici 

Workshop - Vindecare și manifestare 

Descoperă o călătorie fascinantă prin regresii, constelații, meditații și exerciții terapeutice, ghidată de experți. De la identificarea rădăcinilor emoționale până la regândirea relației cu banii, acest workshop acoperă toate aspectele transformării personale.

Lorena Cristina Maxim, terapeut holistic, și Dan Truția, investitor și fondator al "Clubului Investitorilor", te vor ghida pas cu pas spre o viață mai conștientă și echilibrată. 

Acest workshop este pentru tine dacă simți că este momentul să preiei controlul asupra vieții tale, să-ți vindeci relația cu banii sau să descoperi rădăcinile emoționale ale unor boli. Fie că vrei să-ți îmbunătățești relația de cuplu, să câștigi mai mult curaj sau să adaugi o piesă nouă în dezvoltarea ta personală, acest eveniment este o oportunitate unică de transformare.

Nu rata această călătorie interioară! Rezervă-ți locul acum și dă startul unei noi capitole în viața ta!

Când? 2-3 decembrie, ora 10:00
Unde? Cinematograful „Odeon”

Detalii: aici 

Premiera spectacolului „1946” 

La Teatrul „Luceafărul”, regizorul Slava Sambriș aduce pe scenă spectacolul de teatru documentar „1946”, inspirat din „Cartea Foametei” de Larisa Turea.

Spectacolul explorează perioada tulburătoare a foametei din ’46-’47, aducând în prim-plan mărturii și interviuri din acea vreme. 

Descoperă o poveste captivantă despre trecutul nostru colectiv și cum putem învăța din el pentru a construi un viitor mai luminos. Rezervă-ți locul la premiera spectacolului „1946” și fii martorul unei călătorii emoționante în timp!

Când? 2-3, 8-10 decembrie, ora 19:00
Unde? Teatrul  „Luceafărul”

Detalii: aici 

Îți mulțumim pentru că ai citit recomandările noastre de evenimente și sperăm că ai găsit ceva care să te inspire pentru weekendul ce vine. Pentru a afla mai multe detalii despre evenimentele prezentate și pentru a cumpăra bilete, vizitează site-ul iTicket.md sau blogul iTicket unde poți afla și mai multe detalii interesante. 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram