/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 646: Ordinul lui Zelenski și atac cu drone! SUA: Rusia va încerca să distrugă sistemul energetic ucrainean

/DOC/ Mandatul de primar al lui Anatolie Donțu, invalidat. Decizia luată de Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Căușeni

19 noiembrie 2023, ora 21:23

Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Căușeni a invalidat mandatul de primar al orașului Căușeni al lui Anatolie Donțu. Un anunț în acest sens a fost făcut de Liviu Vovc, membrul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. 

„Deja se depășesc orice limite. După ce 4900 de locuitori ai Căușeniului au dat vot de încredere colegului nostru Anatolie Donțu, Consiliul Electoral de acolo a decis că este mai presus de lege și voința oamenilor. Astăzi, în zi de duminică, au invalidat mandatul de primar pentru că așa a vrut mușchiul lor, pentru că nu le convine omul. Cu ce sunt mai bune vremurile astea decât cele plahotniuciste, când un om care nu este convenabil este pur și simplu scos din joc ?

Noi vom lupta ca dreptatea să triumfe. Vom lupta ca oamenii din Căușeni să aibă primarul pe care l-au ales”, a scris Vovc pe Facebook.

Un mesaj în acest sens a fost transmis și de Anatolie Donțu. „Astăzi a fost convocată ședința CEC Căușeni 10/1 unde cinci persoane au decis soarta scrutinului electoral din 05.11.2023, unde cetățenii au dat 4900 voturi pentru candidatul Donțu Anatolie. S-au expus toate instanțele( judecata Câușeni,Ștefan Vodă,Curtea de Apel Chișinău,Curtea Supremă Chișinău) că mă pot candida. Dar CEC Căușeni 10/1 nu mi-au validat mandatul de primar al orașului Căușeni”, a scris Donțu pe Facebook.

Candidatul Platformei DA, Anatolie Donțu, a obținut în cadrul primul tur al alegerilor locale, 76.30% din voturi.

/ВИДЕО/ Спикер Верховной Рады Украины выступил в парламенте Молдовы: он начал свою речь на румынском языке
/ВИДЕО/ Спикер Верховной Рады Украины выступил в парламенте Молдовы: он начал свою речь на румынском языке
В частных клиниках Липецкой области РФ запретили делать аборты
В частных клиниках Липецкой области РФ запретили делать аборты
В Кишиневе на две недели частично перекроют улицу Индустриальная
В Кишиневе на две недели частично перекроют улицу Индустриальная
/ВИДЕО/ Лавров: "Молдова станет следующей жертвой гибридной войны Запада против России". Комментарий МИДЕИ
/ВИДЕО/ Лавров: "Молдова станет следующей жертвой гибридной войны Запада против России". Комментарий МИДЕИ
/ВИДЕО/ Люди среди руин. Перемирие в Газе показало масштаб гуманитарной катастрофы в регионе
/ВИДЕО/ Люди среди руин. Перемирие в Газе показало масштаб гуманитарной катастрофы в регионе

Ciolacu și Ciucă, de 1 Decembrie: „Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că suntem toţi români și că avem un drum comun”

01 decembrie 2023, ora 12:20

Preşedintele Senatului de la București, liderul PNL Nicolae Ciucă și premierul Marcel Ciolacu  a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale a României.

„Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări, oricât de tulburi ar fi vremurile pe care le trăim. Pentru copiii noştri, pentru frumuseţea şi bogăţia pământului românesc, pentru tradiţiile şi fibra noastră culturală. Pentru viitor şi pentru că România e “acasă”. La mulţi ani, români!”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.s.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis vineri  că s-ar bucura ca toți politicienii și cei din societatea civilă să retrăiască spiritul unității care i-a înflăcărat pe înaintașii de acum 105 ani, când au înfăptuit Marea Unire.

„Este Ziua Națională a României, sărbătoarea tuturor românilor, o zi în care m-aș bucura să retrăim spiritul unității care i-a înflăcărat pe înaintașii noștri de acum 105 ani, înfăptuitorii Marii Uniri. Prezentul ne provoacă să facem față unor situații pe care cu greu le-am fi anticipat cu doar câțiva ani înainte și care pun o lume întreagă la încercare, iar România nu este nici ea ocolită. Istoria și Marea Unire din 1918 au confirmat puterea unității noastre și, iată, avem prilejul, cu fiecare nouă provocare a prezentului, să demonstrăm că împreună, noi românii, avem puterea de a ne atinge marile obiective. Acest lucru implică eforturi din partea tuturor și, mai ales, o înțelegere a preocupărilor fiecărui român”, afirmă Marcel Ciolacu, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Naționale a României.

„Consider că mesajul de unitate al acestei zile ar trebui să fie prezent în orice acțiune a noastră, indiferent dacă ne referim la cetățeni, societate civilă, mediul de afaceri, reprezentanți ai statului sau la clasa politică”, susține oficialul român.

„Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că suntem toți români și că avem un drum comun de parcurs ca națiune, de care depind prezentul și viitorul întregii societăți și al fiecărui cetățean. O Românie puternică, orientată spre dezvoltare, care să se reflecte în plan economic, dar mai ales în viața de zi cu zi a românilor, este un obiectiv firesc, capabil să ne unească”, a conchis premierul României. 

Începând cu anul 1990, România serbează aniversarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ca zi națională.

Ziua Națională a României, marcată la 1 decembrie, este sărbătorită cu mare fast în dreapta Prutului. Cei 105 ani de la Marea Unire sunt marcați cu o paradă militară, la care participă peste 2.400 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP, dar și soldați străini vor defila la București, împreună cu peste 150 de mijloace tehnice, în timp ce câteva zeci de aeronave vor survola orașul. În premieră la această paradă vom vedea tancurile franceze Leclerc din Grupul de Luptă NATO condus de Franța în România, noile elicoptere Black Hawk ale SMURD, dar și alte blindate de luptă, sisteme de rachete și mai multe tipuri de avioane F-16.

TV8.md reamintește că pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia a fost convocată Adunarea Națională a Românilor, care a culminat cu Hotărârea de unire necondiționată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce la data de 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei, iar pe 28 noiembrie 1918, organul reprezentativ al Bucovinei a votat și el unirea cu țara.

Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naționalități și religii.

Молдова денонсировала еще семь соглашений с СНГ
Молдова денонсировала еще семь соглашений с СНГ
/ВИДЕО/ Румыния остается основным экономическим партнером Молдовы
/ВИДЕО/ Румыния остается основным экономическим партнером Молдовы
Бербок: "Украина усилит ЕС в обозримом будущем. Это в наших геополитических интересах"
Бербок: "Украина усилит ЕС в обозримом будущем. Это в наших геополитических интересах"
Главный прокурор Евросоюза:  "Молдова получит значительные средства из бюджета ЕС. Важно гармонизировать законодательство"
Главный прокурор Евросоюза: "Молдова получит значительные средства из бюджета ЕС. Важно гармонизировать законодательство"
/ВИДЕО/ В ГУР Украины подтвердили отравление жены главы ведомства Кирилла Буданова
/ВИДЕО/ В ГУР Украины подтвердили отравление жены главы ведомства Кирилла Буданова
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram