/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 646: Ordinul lui Zelenski și oferta lui Orban! SUA: Rusia vrea să distrugă sistemul energetic ucrainean

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 44: Pericol de foamete, apel al Papei, evacuare forțată și „zona morții”. Șeful ONU: "Sunt profund șocat"

19 noiembrie 2023, ora 20:16

Un acord pentru a asigura eliberarea unora dintre ostaticii ţinuţi în Gaza de militanţii Hamas este mai aproape ca niciodată, a declarat duminică, 19 noiembrie, un oficial de la Casa Albă, citat de Reuters. Între timp, reprezentanții Programului Alimentar Mondial al ONU avertizează că întreaga populație din Gaza, adică peste 2 milioane de oameni, dintre care aproximativ jumătate sunt copii, ar putea muri oricând de foame.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că o echipă de evaluare a vizitat sâmbătă Spitalul Al-Shifa din nordul Fâșiei Gaza şi lucrează la un plan de evacuare a spitalului. Potrivit OMS, experții săi au stat doar o oră în spital, din cauza problemelor de securitate. Membrii misiunii au descris spitalul ca fiind o „zonă a morţii” în care situaţia este „disperată”, spitalul nefuncționând din cauza lipsei de apă, combustibil, medicamente și alte produse esențiale. În spital se mai află 25 de lucrători medicali şi 291 de pacienţi, dintre care 32 de bebeluşi în stare critică, potrivit OMS, citată de Libertatea.

UPDATE Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat duminică „profund șocat” de faptul că două școli ale ONU din Fâșia Gaza au fost lovite în mai puțin de 24 de ore, zeci de oameni, între care multe femei și copii „care căutau siguranță în clădirile ONU”, fiind ucişi sau răniţi. „Sute de mii de civili palestinieni caută adăpost în facilitățile ONU în toată Gaza din cauza intensificării luptelor. Reafirm că localurile noastre sunt inviolabile”, a subliniat dl Guterres într-un comunicat. El a afirmat, de asemenea, că războiul dintre Israel și militanții palestinieni Hamas care conduc Gaza provoacă un „număr uluitor și inacceptabil de victime civile” și a cerut din nou o încetare umanitară a focului imediată, notează Rador.

 

UPDATE Ministrul israelian al serviciilor de informaţii, Gila Gamliel, a cerut comunităţii internaţionale să ''promoveze reinstalarea voluntară'' a palestinienilor ''în afara Fâşiei Gaza'', ''în loc să trimită bani pentru a reconstrui'' teritoriul bombardat în prezent de Israel, transmite France Presse, potrivit Agerpres.

UPDATE O avocată palestiană povestește despre viața din Gaza după mai bine de o lună de război. Fatma Ashour spune că „nu există apă, combustibil, electricitate, pâine, sare, haine. Este dincolo de ceea ce poate îndura o ființă umană”, notează Adevărul.

 

UPDATE Avioane de luptă ale armatei israeliene au atacat "infrastructura teroristă" a grupării şiite libaneze Hezbollah, ca răspuns la lansarea a zece obuze de mortier către oraşul de graniţă Shlomi, evacuat de Israel în urmă cu câteva săptămâni din cauza tensiunii la graniţa sa de nord, transmite duminică EFE, informează Agerpres.

UPDATE Un comandant de tanc a mărturisit că a văzut soldați jucând fotbal și înotând în mare, iar un alt comandant IDF a spus că șoferii israelieni se întrec pentru a vedea cine va ajunge primul la destinație, scrie Ziare.com.

UPDATE Armata SUA își reconsideră necesitățile de muniție pentru un potențial conflict de anvergură în viitor. Forțele armate americane își îndreaptă atenția către modernizarea producției și a stocurilor, cu un accent deosebit pe proiectilele de artilerie de 155mm, notează Adevărul. "Armata analizează cu atenție războiul din Ucraina și modul în care muniția este utilizată, pentru a ne informa cu privire la necesitățile noastre. Recunoscând utilizarea unor cantități mari de artilerie de ambele părți ale conflictului, Armata (SUA) investește pentru a se pregăti mai bine pentru un potențial conflict și pentru a susține Ucraina în lupta sa continuă pentru libertate", a declarat pentru Business Insider Douglas R. Bush, secretarul adjunct al Armatei pentru achiziții, logistică și tehnologie. Unul dintre obiectivele imediate ale Armatei SUA este creșterea producției de proiectile de 155mm, de la aproape 30.000 pe lună în prezent, la 100.000 pe lună până la sfârșitul anului 2025. În același timp, se concentrează pe asigurarea unui lanț de aprovizionare mai puternic și o producție constantă de muniție, atât pe plan intern, cât și cu sprijinul partenerilor SUA.

UPDATE Franţa va trimite mai multe materiale medicale şi o a doua navă spital în Gaza, a anunţat duminică biroul preşedintelui Emmanuel Macron, într-un comunicat citat de Reuters. 

UPDATE Iranul se află în spatele capturării de către rebelii Houthi din Yemen a unei nave în Marea Roșie, avertizează Israelul, potrivit The Jerusalem Post. Capturarea navei Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, este „un alt act de terorism iranian", transmite premierul Benjamin Netanyahu.

UPDATE Ceva mai mult de trei din patru palestinieni au o opinie pozitivă despre Hamas, potrivit unui sondaj de opinie realizat de firma de sondare Lumea arabă pentru cercetare şi dezvoltare (Arab World for Research and Development, AWRAD) după atacul terorist din 7 octombrie de pe teritoriul Israelului, potrivit Spotmedia.

UPDATE Gruparea teroristă Houthi, care operează în Yemen, fiind coordonată financiar și logistic de Iran, a amenințat la începutul săptămânii că va comite acte teroriste îndreptatea împotriva Israelului în Marea Roșie.

UPDATE Duminică, regele Abdullah al Iordaniei a spus că întreaga comunitate internațională ar trebui să facă eforturi în vederea instituirii unei încetări imediate a focului în Gaza pentru a opri o catastrofă umanitară provocată de ceea ce a descris ca „războiul urât al Israelului împotriva civililor”, scrie Rador.

UPDATE Treizeci şi unu de bebeluşi născuţi prematur şi „foarte bolnavi” au fost transferaţi în siguranţă duminică de la principalul spital din Gaza la altul din sud şi vor fi mutaţi luni în Egipt, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii, potrivit AP. Zeci de alţi pacienţi, grav răniţi, au rămas blocaţi în spital la câteva zile după ce forţele israeliene au intrat în incintă, scrie Money.

UPDATE Miniștrii de externe ai Rusiei și Iranului au cerut duminică o încetare a focului în Gaza și au spus că trebuie acordat ajutor urgent populației civile de acolo. Oficialii ruşi au declarat că ministrul de externe Serghei Lavrov a discutat cu omologul său iranian, Hossein Amirabdollahian, la cererea autorităţilor de la Teheran, potrivit Rador.

UPDATE Sergentul de Stat Major Yonatan Yitzhak Samo, 21 de ani, care a murit în luptele cu teroriștii Hamas din Fâșia Gaza, a salvat șase pacienți, după ce organele i-au fost donate, la cererea sa. Printre altele, o fetiță de 8 luni și un băiețel de 10 ani au primit o nouă șansă viață, relatează Jerusalem Post și Walla News, citat de Libertatea.

UPDATE Papa Francisc a reînnoit duminică apelurile pentru pace în Ucraina și în Orientul Mijlociu în timpul rugăciunii Angelus, spunând că este esențial să se continue eforturile pentru a opri conflictele. „Mă rog pentru populația chinuită din Ucraina... și pentru oamenii din Palestina și Israel", a spus el mulțimii adunate în Piața Sfântul Petru. „Pacea este posibilă, este nevoie de bunăvoință ... nu trebuie să ne resemnăm pentru că, întotdeauna, întotdeauna, întotdeauna, întotdeauna războiul este o înfrângere din care profită doar producătorii de arme", a adăugat Francisc.

UPDATE Prim-ministrul Qatarului a declarat că provocările care rămân în discuțiile pentru eliberarea ostaticilor luați de Hamas pe 7 octombrie sunt „minore”. Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani a adăugat că are încredere din ce în ce mai mare că se poate ajunge la un acord între Israel și Hamas.

UPDATE Bilanţul victimelor atacului comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas, în 7 octombrie, la festivalul de muzică Nova de la Re'im, în sudul Israelului, a fost revizuit în creştere, de la 260 la 350 de morţi, în timp ce oficialii israelieni au avertizat că bilanţul ar putea creşte şi mai mult pe măsură ce apar noi informaţii, scrie HotNews.

UPDATE Miniştri din ţări arabe şi islamice vor vizita luni China, prima oprire a unui turneu care are ca scop încheierea războiului din Gaza dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, a declarat ministrul de externe saudit, prinţul Faisal bin Farhan, citat de Reuters. Turneul va fi un prim pas în vederea punerii în aplicare a deciziilor la care s-a ajuns la summitul comun arab şi islamic ţinut în Riad în această lună, a comentat vineri pe X prinţul Bin Farhan în cadrul Dialogului de la Manama, o conferinţă anuală privind politica externă şi de securitate care se desfăşoară în Bahrein.

UPDATE Personalul medical de la spitalul Al-Shifa din Gaza a fost forțat să părăsească cel mai mare spital din Fâșia Gaza pe jos, cu pacienți grav bolnavi, inclusiv bebeluși prematuri, potrivit Medical Aid for Palestinians. "Printre cei care urmează să fie evacuați se numără și bebelușii prematuri supraviețuitori care au fost scoși forțat din incubatoare din cauza refuzului Israelului de a folosi combustibilul pentru generatoare. Ultimele informații primite de MAP au indicat că patru au murit și 35 au rămas în viață. Viețile lor sunt în pericol iminent”, se arată într-o postarea MAP, notează Antena3.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat sâmbătă cu emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, şi cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi despre negocierile în curs pentru obţinerea eliberării ostaticilor deţinuţi de Hamas, a anunţat palatul Elysée, transmite AFP. Macron a reamintit că „eliberarea ostaticilor, inclusiv a opt francezi, este o prioritate absolută pentru Franţa” şi a reiterat „necesitatea unui armistiţiu imediat care să conducă la o încetare a focului” în contextul în care numărul „victimelor civile creşte în Gaza”, notează Spotmedia.

UPDATE Mai multe sondaje de opinie sugerează că susținerea pentru Netanyahu și coaliția sa de guvernare se prăbușește, în ciuda sprijinului covârșitor în Israel pentru războiul împotriva Hamas, scrie CNN.

UPDATE Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că personalul său a vizitat spitalul Al-Shifa din orașul Gaza și se pregătește să evacueze pacienții și membrii personalului care rămân în termen de 24 până la 72 de ore. Potrivit comunicatului OMS, la locul de muncă se află încă 25 de membri ai personalului și 291 de pacienți – și se acționează pentru a coordona transferul acestora la spitalul Nasser și la spitalul European, tot în Fâșia Gaza, scrie AlephNews.

Cu toate acestea, s-a precizat că „aceste unități funcționează deja peste capacitatea lor maximă, iar transferul mai multor pacienți nu va face decât să înrăutățească povara asupra lor”.

UPDATE "Pe măsură ce ne străduim să obţinem pacea, Gaza şi Cisiordania ar trebui să fie reunite sub o singură structură de guvernare, în cele din urmă sub o Autoritate Palestiniană revitalizată, în timp ce lucrăm cu toţii pentru o soluţie cu două state", a scris Joe Biden într-un articol de opinie publicat în Washington Post, citează Reuters. "Nu trebuie să existe nicio strămutare forţată a palestinienilor din Gaza, nicio reocupare, niciun asediu sau blocadă şi nicio reducere a teritoriului", a mai spus Biden, potrivit Mediafax.

UPDATE Armata israeliană a ucis doi palestinieni în incursiuni în Cisiordania în această dimineață, potrivit unui raport al agenției palestiniene de presă WAFA. Forțele israeliene l-au împușcat mortal pe Issam Al-Fayed, un invalid de 46 de ani, la intrarea în tabăra de refugiați din Jenin, a precizat agenția, scrie AlephNews. 

/LIVE TEXT/ Război în Israel: Plan din SUA, ultimatum de evacuare și atac la o tabără de refugiați! Un oficial ONU cere încetarea focului
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 42: Legătura cu Ucraina, profundă îngrijorare și tunel secret! Israelul extinde operațiunea din Fâșia Gaza
/VIDEO/ Cine s-ar face vinovat că doi oameni au murit sub zăpadă? „Potrivit legislației, Serviciul 112 nu poartă nicio răspundere”
/VIDEO/ Cine s-ar face vinovat că doi oameni au murit sub zăpadă? „Potrivit legislației, Serviciul 112 nu poartă nicio răspundere”
/VIDEO/ Pasiunea secretă a lui Vitalie Dani: „Am creat programe ce se folosesc pe plan mondial”. Cu ce s-ar fi ocupat dacă nu era muzica
/VIDEO/ Pasiunea secretă a lui Vitalie Dani: „Am creat programe ce se folosesc pe plan mondial”. Cu ce s-ar fi ocupat dacă nu era muzica
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 645: Rusia avertizează Moldova, atac nocturn, general ucis și risc atomic! Zelenski a apărut lângă front
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 645: Rusia avertizează Moldova, atac nocturn, general ucis și risc atomic! Zelenski a apărut lângă front
Apelul mamei tinerei ucise pe bd. Decebal: „E strigător la cer! Câți trebuie să moară ca să fie schimbată legea?”
Apelul mamei tinerei ucise pe bd. Decebal: „E strigător la cer! Câți trebuie să moară ca să fie schimbată legea?”
/VIDEO/ Comercializa sare, dar nu alimentară: Momentul în care un bărbat este reținut de mascați pentru vânzarea drogurilor
/VIDEO/ Comercializa sare, dar nu alimentară: Momentul în care un bărbat este reținut de mascați pentru vânzarea drogurilor

Ciolacu și Ciucă, de 1 Decembrie: „Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că suntem toţi români și că avem un drum comun”

01 decembrie 2023, ora 12:20

Preşedintele Senatului de la București, liderul PNL Nicolae Ciucă și premierul Marcel Ciolacu  a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale a României.

„Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări, oricât de tulburi ar fi vremurile pe care le trăim. Pentru copiii noştri, pentru frumuseţea şi bogăţia pământului românesc, pentru tradiţiile şi fibra noastră culturală. Pentru viitor şi pentru că România e “acasă”. La mulţi ani, români!”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.s.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis vineri  că s-ar bucura ca toți politicienii și cei din societatea civilă să retrăiască spiritul unității care i-a înflăcărat pe înaintașii de acum 105 ani, când au înfăptuit Marea Unire.

„Este Ziua Națională a României, sărbătoarea tuturor românilor, o zi în care m-aș bucura să retrăim spiritul unității care i-a înflăcărat pe înaintașii noștri de acum 105 ani, înfăptuitorii Marii Uniri. Prezentul ne provoacă să facem față unor situații pe care cu greu le-am fi anticipat cu doar câțiva ani înainte și care pun o lume întreagă la încercare, iar România nu este nici ea ocolită. Istoria și Marea Unire din 1918 au confirmat puterea unității noastre și, iată, avem prilejul, cu fiecare nouă provocare a prezentului, să demonstrăm că împreună, noi românii, avem puterea de a ne atinge marile obiective. Acest lucru implică eforturi din partea tuturor și, mai ales, o înțelegere a preocupărilor fiecărui român”, afirmă Marcel Ciolacu, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Naționale a României.

„Consider că mesajul de unitate al acestei zile ar trebui să fie prezent în orice acțiune a noastră, indiferent dacă ne referim la cetățeni, societate civilă, mediul de afaceri, reprezentanți ai statului sau la clasa politică”, susține oficialul român.

„Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că suntem toți români și că avem un drum comun de parcurs ca națiune, de care depind prezentul și viitorul întregii societăți și al fiecărui cetățean. O Românie puternică, orientată spre dezvoltare, care să se reflecte în plan economic, dar mai ales în viața de zi cu zi a românilor, este un obiectiv firesc, capabil să ne unească”, a conchis premierul României. 

Începând cu anul 1990, România serbează aniversarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ca zi națională.

Ziua Națională a României, marcată la 1 decembrie, este sărbătorită cu mare fast în dreapta Prutului. Cei 105 ani de la Marea Unire sunt marcați cu o paradă militară, la care participă peste 2.400 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP, dar și soldați străini vor defila la București, împreună cu peste 150 de mijloace tehnice, în timp ce câteva zeci de aeronave vor survola orașul. În premieră la această paradă vom vedea tancurile franceze Leclerc din Grupul de Luptă NATO condus de Franța în România, noile elicoptere Black Hawk ale SMURD, dar și alte blindate de luptă, sisteme de rachete și mai multe tipuri de avioane F-16.

TV8.md reamintește că pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia a fost convocată Adunarea Națională a Românilor, care a culminat cu Hotărârea de unire necondiționată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce la data de 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei, iar pe 28 noiembrie 1918, organul reprezentativ al Bucovinei a votat și el unirea cu țara.

Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naționalități și religii.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram