Pe 8 martie este marcată Ziua Internațională a Femeii. Potrivit Biroului Național de Statistică, femeile predomină în rândul populației. Astfel, la începutul anului 2022, în medie la 100 femei de reveneau 91 bărbați. Totodată, speranţa de viaţă la femei este mai mare decât la bărbați.
Femeile trăiesc, în medie, cu 7,8 ani mai mult decât bărbații. Speranţa de viaţă la naştere în anul 2021 a constituit 73 de ani pentru femei şi 65,2 ani în cazul bărbaţilor. Această diferență este cauzată de nivelul mai înalt al mortalităţii premature a bărbaţilor, în special a celor în vârstă de muncă.
Femeile se căsătoresc mai timpuriu decât bărbaţii. Vârsta medie a femeii la prima căsătorie, în anul 2021, a constituit 26 de ani, iar la bărbaţi – 29.
Conform datelor Anchetei Forței de Muncă, femeile în vârstă de 25-64 de ani au un nivel de instruire mai înalt comparativ cu cel al bărbaţilor de aceeași vârstă.
„Bărbaţii părăsesc sistemul educaţional mai devreme comparativ cu femeile, în favoarea intrării pe piaţa forţei de muncă. Rata de părăsire timpurie a sistemului educaţional pentru persoanele în vârstă de 18-24 de ani, în anul 2021, a constituit 23,1% la bărbaţi comparativ cu 16,1% la femei”, se arată într-un comunicat al BNS.
În 2021, femeile au câștigat în medie cu 13,7% mai puțin față de bărbați.

Ziua Internaţională a Femeii, la început denumită Ziua Internaţională a Femeilor Muncitoare, este o zi care celebrează drepturile obţinute de femei în plan economic, politic şi social.
La început, Ziua Femeii era un eveniment politic, dar cu timpul şi-a pierdut din semnificațiile reale, devenind o ocazie pentru bărbaţi de a-şi exprima iubirea faţă de femeile din jurul lor.