În anul 2023 mai există angajați care nu au mai fost plătiți de o jumătate de an. Este povestea muncitorilor de la Edilitate, o societate specializată în construcția și reparația drumurilor, unde acționar majoritar este consiliului municipal Chișinău. Conducerea companiei dă vina pe fostul director și speră că Paștile vor veni la pachet cu salariile.
„- Dacă ați știut că preluați firma cu atâtea datorii, de ce i-ați dat voie să plece? Trebuia să-l țineți să explice, unde sunt banii care trebuie achitați.
- Pentru asta sunt organe competente, inclusiv Procuratura, care trebuie să investigheze cum a fost gestionată instituția.
- Soția ce să pună pe masă, dacă eu nu aduc niciun leu jumătate de an?
- Fără grabă. Eu recunosc și nu vă spun nimic absolut”.
Astăzi, de dimineață, zeci de angajați ai Societății pe Acțiuni „Edilitate” s-au adunat la poarta companiei, spunând că le-a ajuns cuțitul la os. Nu și-au luat salariile de aproape jumătate de an, iar, în schimb, primesc zilnic promisiuni din partea administrației.
„Foarte foarte greu, mai ales pe timp de iarnă. Trebuie să plătesc căldura și apa. E scump totul, produsele tot”.
„Noi lucrăm, dar strângem pe la gunoi pâine, ca să nu murim de foame”.
„Leafa asta, știți bine, din septembrie și până acum, câte s-au schimbat. Multe sau scumpit. Omul rămâne în pierdere. Nu mai avem mare salariu, aici salarii mari nu dau, să nu sărăcească întreprinderea”.
Oamenii spun că primesc, în medie, câte șase mii de lei pe lună. Deși ultima promisiune era pentru 1 martie, când urmau să primească o parte din bani, acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum. Directorul întreprinderii motivează întârzierile salariale prin faptul că, în ianuarie, când a preluat compania, aceasta
avea deja acumulate datorii la bugetul de stat în valoare de 450 de mii de lei, iar conturile erau blocate. Acum datoriile firmei sunt de patru milioane de lei, acumulate din restanțele salariale.
(sincron - VLADIMIR CROITORU, )
„O să fie vândute mijloace fixe în urma casării metalelor și cred că până la sfârșitul lunii un salariu o să fie achitat către muncitori. Și odată cu începerea volumul de lucru, o să fie întorse în tranșe mici salariile integral”, a declarat administratorul S.A. Edilitate, Vladimir Croitoru.
Și dacă administratorul companiei pare mai optimist, președintele Consiliului de administrare, actualul consilier în CMC, Ruslan Verbițchi, pare mai sceptic.
„- Eu cred că până la Paște noi o să începem să dăm salariile. Dvs. cum credeți? Două licitații s-au pierdut din cauza că Inspectoratul Fiscal a pus incaso.
- Dar noi de ce suntem vinovați? Noi am lucrat”.
De fapt, 60 la sută din activele firmei aparțin Consiliului Municipal Chișinău. Potrivit administratorului întreprinderii, restanțele la salarii s-au acumulat în urma unui lanț întreg de factori. Din cauza datoriilor la bugetul public național, compania nu putea participa la licitații de reparație a drumurilor sau la alte lucrări. Iar deoarece nu încasa bani, nu avea cu ce achita salariile.
„O să depunem chiar azi sau poate mâine o plângere la Procuratură pe anumite aspecte de gestionare frauduloasă. Și deja rămâne organele de drept să dea o apreciere a acțiunilor întreprinse de fosta conducere”, a menționat administratorul S.A. Edilitate, Vladimir Croitoru.
Nu am reușit să-l găsim pe fostul director de la „Edilitate”, pentru o reacție. Iar președinta sindicatului spune că organizația sindicală a companiei și-a sistat activitatea la începutul acestei luni.
„La data de 20 februarie avem proces verbal precum că organizația și-a stopat activitatea în legătură că o parte din salariați se află în concediu neplătit. Asta din informația președintelui comitetului sindical. Eu la ziua de astăzi nu dețin altă informație, deoarece noi sesizări nu am avut”, a vorbit președinta Sindicatelor din sfera deservirii sociale, Ecaterina Manastîrschi.
Conform Codului Muncii, salariatul care nu a primit leafa timp de două luni, poate anunța angajatorul că intră în grevă și nu iese la muncă până nu primește toți banii. În tot acest timp, firma nu are voie să-l concedieze și nici să angajeze o nouă persoană în loc.