Uniunea Europeană pregătește o misiune civilă sub egida politicii de securitate și apărare comună axată pe sectorul de securitate din Republica Moldova. Subiectul a fost abordat de ministrul afacerilor externe din România Bogdan Aurescu și ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania, Gabrielius Landsbergis.
Totodată, oficialii au evaluat impactul războiului asupra altor state din regiune, cu accent pe Republica Moldova, context în care șeful diplomației române a subliniat necesitatea întăririi rezilienței si securității acestui stat, inclusiv în contextul acțiunilor de destabilizare ale Rusiei, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la București.
Cei doi oficiali au reconfirmat susținerea activă pentru procesul de extindere al Uniunii Europene, inclusiv pentru partenerii estici.
Un subiect central al discuțiilor l-a reprezentat contracararea efectelor războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Cei doi miniștri au condamnat ferm acțiunile Federației Ruse și au evaluat perspectivele acestui conflict.
Totodată, au fost discutate modalitățile de implicare în viitorul proces de reconstrucție a Ucrainei.
Discuțiile au prilejuit și un schimb de opinii privind cooperarea în cadrul formatelor regionale precum Inițiativa celor Trei Mări.
Oficialul român a informat omologul lituanian cu privire la prioritățile României ca țară organizatoare a Summit-ului Inițiativei din 2023 și a evidențiat potențialul formatului pentru întărirea conectivității și securității regionale.
Subiectul cu referire la misiunea civile de consiliere sub egida Politicii Externe și de Securitate Comune a UE a fost discutat în februarie curent, de șeful diplomației moldovești Nicu Popescu și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell.
Obiectivele unei eventuale misiuni civile ar putea fi axate pe oferirea expertizei europene în sfera îmbunătățirii mecanismelor de gestionare a crizelor, contracarării amenințărilor hibride, consolidării securității cibernetice, contracarării dezinformării și a altor domenii aferente.
În mod practic, experții europeni ce fac parte din astfel de misiuni de consiliere asistă autoritățile țărilor beneficiare în dezvoltarea legislației și politicilor relevante, crearea mecanismelor de coordonare și ajută în elaborarea și implementarea proiectelor de asistență.