Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin

Cazul Mădălinei, dispărută în SUA: Mama ar fi cerut ajutor pentru a „trafica” fiica departe de tatăl vitreg

09 martie 2023, ora 20:31

Noi detalii în cazul Mădălinei Cojocari, fetița unei moldovence, dispărută în SUA. Potrivit unor mandate de percheziție, intrate în posesia WCNC Charlotte, mama fetei a întrebat o rudă îndepărtată dacă o va ajuta să o „trafice”, adică să o transporte pe furiș pe Mădălina, dar și pe ea. Femeia i-a mai spus că are o „relație proastă” cu soțul ei, Christopher Palmiter, și că vrea să divorțeze.

Oamenii legii au percheziționat mașina mamei și au găsit, într-un telefon, „apeluri multiple către numere de telefon” ce ar aparține unor „ținte neidentificate implicate în investigațiile T3 privind traficul de droguri în desfășurare”. Mandatul a sugerat ulterior că persoanele „asociate cu activitatea de narcotice sunt, de asemenea, asociate cu contrabanda de persoane”.

Potrivit informațiilor, anchetatorii au analizat înregistrările telefonice care dezvăluie „comunicarea extinsă pe 2 decembrie 2022” cu acea rudă.

WCNC Charlotte a aflat că o investigație „T3” implică ascultarea unui telefon. Înregistrările arată, de asemenea, că anchetatorii au folosit de două ori un K-9 pentru a percheziționa mașina lui Cojocari în februarie.

„Joi, 10 februarie 2023, la ora 13:50, K-9 au percheziționat vehiculul suspectului Diana Cojocari”, se arată în mandat. „K-9 este antrenat să alerteze orice narcotic. Câinele a alertat și vehiculul luni, 13 februarie 2023, când a fost obținut un mandat de percheziție”.

Într-un inventar al obiectelor ridicate din mașină se numără un card de debit aparținând Dianei Cojocari, pașapoartele române și moldovenești ale Mădălinei, pașaportul românesc și certificatul de studii diverse ale Dianei Cojocari, dar și documentele de muncă găsite în consola centrală.

Grefierul Județului Mecklenburg al Curții Superioare a eliberat miercuri, 8 martie, mandatele de percheziție ca răspuns la o anchetă făcută de WCNC Charlotte pe 21 februarie, prin care solicita potențiale noi mandate de percheziție și orice alte documente ulterioare. 

Înregistrările arată că cele două noi mandate au fost returnate pe 7 martie. Poliția nu a confiscat nimic din casa lui Cojocari.

Hannah Arrowood, director executiv al Present Age Ministries, o organizație nonprofit din zona Charlotte, care luptă împotriva exploatării și traficului de fete adolescente, a declarat că nu este implicată în cazul Cojocari, dar vede o temă familiară în presupusa cerere de contrabandă a Dianei.

În termeni de trafic de persoane, Arrowood a spus că acest lucru se numește „trafic familial”, atunci când o rudă este implicată sau facilitează procesul.

„Mama crede că încearcă doar să iasă din această situație... fie că este o situație de violență domestică sau o situație volatilă, că există necunoscute că nu știu cum să se pregătească pentru asta și ar putea ajunge să fie mai rău”.

Deși povestea completă este încă necunoscută, Arrowood a spus că un mediu străin poate juca uneori un rol în care unii oameni evită să apeleze la autorități pentru ajutor și, în schimb, să încerce să-și găsească propria cale de ieșire. Ar putea fi de teamă de deportare, de a fi separat de persoana iubită sau de a nu fi crezuți.

Cu toate acestea, ea reamintește că există soluții acolo.

„Aici, în Statele Unite, avem protecții. Dacă ați fost victima unei infracțiuni și sunteți cetățean străin, ei au de fapt protecții și vă pot procesa viza în mod diferit, pe baza faptului că ați fost victima unei infracțiuni”, a spus Arrowood.

Ea îi încurajează pe cei care au nevoie de ajutor pentru a scăpa de un mediu îngrijorător, legat de trafic sau de altă natură, să contacteze grupul operativ Charlotte Metro Human Trafficking.

TV8.md reamintește că FBI a extins căutările și cere ajutorul comunității internaționale pentru a o găsi pe Mădălina Cojocari, o fetiță de 11 ani, originară din Republica Moldova. Aceasta a fost văzută ultima oară pe 21 noiembrie, în jurul orei 16:59. Pe pagina oficială a FBI este indicat că minora a dispărut de acasă în noaptea de 23 noiembrie 2022. Mama, însă, i-a anunțat dispariția abia pe 15 decembrie.

La începutul lunii ianuarie, ofițerii de investigație au efectuat percheziții la domiciliul și mașinile părinților fetiței, de unde au fost ridicate mai multe probe, inclusiv trei telefoane mobile.

Două dispozitive aparțin mamei şi tatălui vitreg al copilei, însă nu se cunoaște al cui este al treilea telefon. Anterior, părinții spuneau că Mădălina nu avea propriul telefon.

În interiorul casei, anchetatorii au depistat și o porțiune din bucătărie blocată de placaj. Tatăl vitreg al copilei le-ar fi spus anchetatorilor că cuplul plănuia să facă reparație în interiorul casei.

În urma perchezițiilor, oamenii legii au ridicat mai multe documente de călătorie care ar fi avut o legătură cu dispariția copilei. Mai mult aceștia au depistat că un rucsac și unele obiecte de-ale fetiței lipseau în timpul căutării.

Potrivit WCNC, autoritățile au fost observate cum ies din casă cu mai mulți saci plini cu probe. Fostul polițist, M. Quentin William, a declarat că poliția a verificat amănunțit dormitoarele, subsolul și podul casei. 

Între timp, poliţia americană a examinat înregistrările de pe telefonul mobil ale fiecărui părinte și au fost analizate semnalele emise de dispozitive, pentru a stabili unde se aflau acestea.

Poliția din Cornelius, statul Carolina de Nord, de comun cu FBI, a efectuat săpături în curtea casei unde locuia familia, a examinat lacul din apropierea zonei și a efectuat mai multe percheziții. Comunitatea s-a mobilizat, iar în spații publice au fost plasate mesaje referitoare la dispariția fetei. În același timp, presa americană scrie că, potrivit vecinilor, în curtea familiei a fost observat fum timp de câteva zile după ce minora a fost anunțată dispărută.

În timp ce autoritățile de la Chișinău conlucrează cu cele de la Washington, TV8 a reușit să discute cu bunelul și mătușa fetiței. Rudele copilei presupun că aceasta ar fi fost răpită.

Un psiholog criminalist din zona Charlotte spune că investigațiile ar mai putea dura, deoarece anchetatorii încă lucrează pentru a obține mai multe informații de la părinți, în special despre ceea ce s-a întâmplat în cele trei săptămâni în care Mădălina nu a fost dată dispărută.

Ultima dată, căutarea s-a mutat din casa Mădălinei în județul Madison, o zonă dens împădurită, dar puțin populată, adânc în Munții Apalași. O fotografie a fetiței, făcută înainte de dispariție, arată că ea ar fi fost în zona unde poliția își concentrează acum ancheta.

Câteva persoane au informat oamenii legii că au zărit mașina mamei în zilele de după dispariția Mădălinei. Între timp, o persoană apropiată familiei a dezvăluit că părinții „nu aveau prieteni” și erau „liniștiți” în timpul vacanțelor.

Orice persoană care ar putea avea informații care ar putea ajuta detectivii ar trebui să contacteze Departamentul de Poliție Cornelius la 704-892-7773.

Aproape 80 de zile de la dispariția Mădălinei. Anchetatorii s-au întors cu un câine la casa familiei: K-9, implicat în percheziții
Peste 70 de zile de la dispariția Mădălinei în SUA: Căutarea s-a mutat într-o zonă muntoasă. Ar fi fost zărită mașina mamei
Căutările Mădălinei, dispărută în SUA, continuă. Un psiholog legist intervine în anchetă: „Unul din cele mai mari semnale roșii”
Coproprietarul Air Moldova, dezvăluiri despre negocierile duse cu Ilan Șor. Cum a primit gratuit o parte din acțiunile companiei
Coproprietarul Air Moldova, dezvăluiri despre negocierile duse cu Ilan Șor. Cum a primit gratuit o parte din acțiunile companiei
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare

/VIDEO/ Gligor, despre sistemul de justiție din Moldova: „S-a învechit și chiar trebuie schimbat”. Când ar putea fi actualizat

20 martie 2023, ora 23:19

În pofida rezistenței și blocării schimbărilor din sistemul de justiție, autoritățile încă mai au instrumentele necesare pentru a realiza reformele necesare și a îmbunătăți sistemul judiciar și de procurori. O spune președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, potrivit căruia dacă situația va fi luată în serios, ar fi realist ca sistemul să fie actualizat înainte de sfârșitul anului 2025. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 20 martie a emisiunii „Новая неделя” с Анатолием Голя de la TV8.

„Disonanța cognitivă pe care am văzut-o vineri la Adunarea Generală a Judecătorilor sugerează că pur și simplu nu înțeleg că schimbarea este inevitabilă. În loc să promoveze această schimbare, să fie parte din această schimbare, să influențeze această schimbare, ei aleg să saboteze”, a spus Gligor.

Potrivit acestuia, judecătorii au încălcat legea. 

„Legea nu prevede posibilitatea întreruperii unei întâlniri. Judecătorii nu puteau decât s-o închidă și să anunțe o nouă ședință, care trebuia să aibă loc nu mai târziu de două săptămâni mai târziu. Dar nu au făcut-o. Au decis să vină cu această „întrerupere” a ședinței, procedură care nu este prevăzută de lege.

Dar ceea ce nu înțeleg este că ultimele modificări ale legii sunt făcute în așa fel încât să nu existe oportunități de blocare a activității Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Există posibilitatea numirii a șase membri ai CSM din corpul nejudiciar. Sunt 12 membri în total, deci se pot depune 6 judecători și alți 6 experți ai societății civile”, a menționat Ștefan Gligor.

Acesta a adăugat că cinci judecători au fost promovați de Comisia de Pre-Vetting și că Adunarea trebuia să voteze acești candidați.

„Unii dintre judecătorii care nu au trecut testul au încercat să conteste această decizie. Dar contestarea deciziei nu este motiv pentru amânarea alegerilor. Judecătorii au fost nevoiți să voteze pentru cei care au fost selectați. A fost un număr suficient de candidați. Potrivit legii, luarea în considerare a concursurilor este luată în considerare în termen de 10 zile. 

Curtea Supremă de Justiție a amânat considerație, au încălcat termenele.Și mulți dintre acei judecători, care nu au trecut și au protestat față de concluziile comisiei, au amânat luarea în considerare la Curtea Supremă de Justiție prin diverse metode, sub diverse pretexte: au contestat judecătorii, au cerut o anumită perioadă de timp pentru acțiuni suplimentare”, spune expertul.

Potrivit acestuia, Curtea Supremă de Justiție este blocată temporar din cauza faptului că au mai rămas doar doi membri.

„Chiar și în ciuda acestui fenomen de exod în masă din sistem. Chiar și asta nu va bloca efectiv munca pentru o lungă perioadă de timp. Pentru că Parlamentul va trebui să reacționeze și va trebui să creeze instrumente care să compenseze situația. Vor fi numiți noi judecători, legea poate fi modificată, iar judecătorii Curții de Apel vor fi delegați la Curtea Supremă de Justiție pentru funcții temporare, pentru a nu bloca munca”, spune Gligor.

Președintele Partidului Schimbării a subliniat că autoritățile au căi de ieșire din situație, dar este neapărat necesar să se schimbe ceva, întrucât „situația din justiție a ajuns într-o fundătură”.

„Sistemul a devenit învechit și chiar trebuie schimbat. Aceste schimbări au loc deja. Există toate șansele, dacă autoritățile se grăbesc, până la sfârșitul lui 2025, să avem un sistem judiciar și de procurori actualizat”, a conchis Ștefan Gligor.

TV8.md reamintește că vineri, 17 martie, la Chișinău, a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor, la care urmau să fie aleși patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul celor cinci judecători, toți din prima instanță, care au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting. 

După ce mai mulți judecători din sistem au susținut discursuri, majoritatea îndreptate împotriva reformelor promovate de actualul Guvern, ședința a fost întreruptă, iar chestiunea privind alegerea membrilor CSM, din rândul judecătorilor, amânată pentru 28 aprilie 2023, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) se va pronunța pe marginea contestațiilor depuse de candidații care nu au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting.

Pe 20 martie, președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CSS), pentru a discuta situația excepțională din sistemul justiției.

CSS a pus un ultimatum după întreruperea Adunării Generale a Judecătorilor de săptămâna trecută la care urma să fie aleasă o nouă componență a CSM. Președinta Maia Sandu a anunțat, în urma ședinței CSS, că Adunarea Generală a Judecătorilor trebuie să accelereze crearea unui nou CSM. Mai exact, CSS a oferit la dispoziția magistraților 30 de zile pentru a alege un CSM complet funcțional. 

Totodată, Parlamentul urmează să numească în funcții cât mai curând membrii în CSM din rândul candidaților non-judecători care au trecut de Pre-Vetting. 

Mai mult, șefa statului a menționat că CSS a dispus ca Parlamentul să pregătească în termeni restrânși cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție. 

Potrivit șefei statului, o altă recomandare a CSS este ca în sistemul de justiție să fie aduși specialiști tineri.

Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
CSS pune ultimatum - un CSM funcțional în 30 de zile. Trei luni la dispoziție pentru crearea Curții Anticorupție
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
/VIDEO/ Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram