Noi detalii în cazul Mădălinei Cojocari, fetița unei moldovence, dispărută în SUA. Potrivit unor mandate de percheziție, intrate în posesia WCNC Charlotte, mama fetei a întrebat o rudă îndepărtată dacă o va ajuta să o „trafice”, adică să o transporte pe furiș pe Mădălina, dar și pe ea. Femeia i-a mai spus că are o „relație proastă” cu soțul ei, Christopher Palmiter, și că vrea să divorțeze.
Oamenii legii au percheziționat mașina mamei și au găsit, într-un telefon, „apeluri multiple către numere de telefon” ce ar aparține unor „ținte neidentificate implicate în investigațiile T3 privind traficul de droguri în desfășurare”. Mandatul a sugerat ulterior că persoanele „asociate cu activitatea de narcotice sunt, de asemenea, asociate cu contrabanda de persoane”.
Potrivit informațiilor, anchetatorii au analizat înregistrările telefonice care dezvăluie „comunicarea extinsă pe 2 decembrie 2022” cu acea rudă.
WCNC Charlotte a aflat că o investigație „T3” implică ascultarea unui telefon. Înregistrările arată, de asemenea, că anchetatorii au folosit de două ori un K-9 pentru a percheziționa mașina lui Cojocari în februarie.
„Joi, 10 februarie 2023, la ora 13:50, K-9 au percheziționat vehiculul suspectului Diana Cojocari”, se arată în mandat. „K-9 este antrenat să alerteze orice narcotic. Câinele a alertat și vehiculul luni, 13 februarie 2023, când a fost obținut un mandat de percheziție”.
Într-un inventar al obiectelor ridicate din mașină se numără un card de debit aparținând Dianei Cojocari, pașapoartele române și moldovenești ale Mădălinei, pașaportul românesc și certificatul de studii diverse ale Dianei Cojocari, dar și documentele de muncă găsite în consola centrală.
Grefierul Județului Mecklenburg al Curții Superioare a eliberat miercuri, 8 martie, mandatele de percheziție ca răspuns la o anchetă făcută de WCNC Charlotte pe 21 februarie, prin care solicita potențiale noi mandate de percheziție și orice alte documente ulterioare.
Înregistrările arată că cele două noi mandate au fost returnate pe 7 martie. Poliția nu a confiscat nimic din casa lui Cojocari.
Hannah Arrowood, director executiv al Present Age Ministries, o organizație nonprofit din zona Charlotte, care luptă împotriva exploatării și traficului de fete adolescente, a declarat că nu este implicată în cazul Cojocari, dar vede o temă familiară în presupusa cerere de contrabandă a Dianei.
În termeni de trafic de persoane, Arrowood a spus că acest lucru se numește „trafic familial”, atunci când o rudă este implicată sau facilitează procesul.
„Mama crede că încearcă doar să iasă din această situație... fie că este o situație de violență domestică sau o situație volatilă, că există necunoscute că nu știu cum să se pregătească pentru asta și ar putea ajunge să fie mai rău”.
Deși povestea completă este încă necunoscută, Arrowood a spus că un mediu străin poate juca uneori un rol în care unii oameni evită să apeleze la autorități pentru ajutor și, în schimb, să încerce să-și găsească propria cale de ieșire. Ar putea fi de teamă de deportare, de a fi separat de persoana iubită sau de a nu fi crezuți.
Cu toate acestea, ea reamintește că există soluții acolo.
„Aici, în Statele Unite, avem protecții. Dacă ați fost victima unei infracțiuni și sunteți cetățean străin, ei au de fapt protecții și vă pot procesa viza în mod diferit, pe baza faptului că ați fost victima unei infracțiuni”, a spus Arrowood.
Ea îi încurajează pe cei care au nevoie de ajutor pentru a scăpa de un mediu îngrijorător, legat de trafic sau de altă natură, să contacteze grupul operativ Charlotte Metro Human Trafficking.
TV8.md reamintește că FBI a extins căutările și cere ajutorul comunității internaționale pentru a o găsi pe Mădălina Cojocari, o fetiță de 11 ani, originară din Republica Moldova. Aceasta a fost văzută ultima oară pe 21 noiembrie, în jurul orei 16:59. Pe pagina oficială a FBI este indicat că minora a dispărut de acasă în noaptea de 23 noiembrie 2022. Mama, însă, i-a anunțat dispariția abia pe 15 decembrie.
La începutul lunii ianuarie, ofițerii de investigație au efectuat percheziții la domiciliul și mașinile părinților fetiței, de unde au fost ridicate mai multe probe, inclusiv trei telefoane mobile.
Două dispozitive aparțin mamei şi tatălui vitreg al copilei, însă nu se cunoaște al cui este al treilea telefon. Anterior, părinții spuneau că Mădălina nu avea propriul telefon.
În interiorul casei, anchetatorii au depistat și o porțiune din bucătărie blocată de placaj. Tatăl vitreg al copilei le-ar fi spus anchetatorilor că cuplul plănuia să facă reparație în interiorul casei.
În urma perchezițiilor, oamenii legii au ridicat mai multe documente de călătorie care ar fi avut o legătură cu dispariția copilei. Mai mult aceștia au depistat că un rucsac și unele obiecte de-ale fetiței lipseau în timpul căutării.
Potrivit WCNC, autoritățile au fost observate cum ies din casă cu mai mulți saci plini cu probe. Fostul polițist, M. Quentin William, a declarat că poliția a verificat amănunțit dormitoarele, subsolul și podul casei.
Între timp, poliţia americană a examinat înregistrările de pe telefonul mobil ale fiecărui părinte și au fost analizate semnalele emise de dispozitive, pentru a stabili unde se aflau acestea.
Poliția din Cornelius, statul Carolina de Nord, de comun cu FBI, a efectuat săpături în curtea casei unde locuia familia, a examinat lacul din apropierea zonei și a efectuat mai multe percheziții. Comunitatea s-a mobilizat, iar în spații publice au fost plasate mesaje referitoare la dispariția fetei. În același timp, presa americană scrie că, potrivit vecinilor, în curtea familiei a fost observat fum timp de câteva zile după ce minora a fost anunțată dispărută.
În timp ce autoritățile de la Chișinău conlucrează cu cele de la Washington, TV8 a reușit să discute cu bunelul și mătușa fetiței. Rudele copilei presupun că aceasta ar fi fost răpită.
Un psiholog criminalist din zona Charlotte spune că investigațiile ar mai putea dura, deoarece anchetatorii încă lucrează pentru a obține mai multe informații de la părinți, în special despre ceea ce s-a întâmplat în cele trei săptămâni în care Mădălina nu a fost dată dispărută.
Ultima dată, căutarea s-a mutat din casa Mădălinei în județul Madison, o zonă dens împădurită, dar puțin populată, adânc în Munții Apalași. O fotografie a fetiței, făcută înainte de dispariție, arată că ea ar fi fost în zona unde poliția își concentrează acum ancheta.
Câteva persoane au informat oamenii legii că au zărit mașina mamei în zilele de după dispariția Mădălinei. Între timp, o persoană apropiată familiei a dezvăluit că părinții „nu aveau prieteni” și erau „liniștiți” în timpul vacanțelor.
Orice persoană care ar putea avea informații care ar putea ajuta detectivii ar trebui să contacteze Departamentul de Poliție Cornelius la 704-892-7773.