Vremea caldă i-a scos în piață pe comercianții de puieți. Iar oferta lor e extrem de variată, de la copaci fructiferi tradiționali meleagurilor noastre, la arbuști mult mai exotici, ca afinul canadian. Cei mai solicitați rămân, însă, cireșii, vișinii, merii, perii și nucii. Alta e că, deocamdată, cumpărătorii nu se prea bat la tarabe, chiar dacă prețurile nu sunt mult mai mari decât anii trecuți.
Olga Mereuță este din satul Zaim, Căușeni. Din cei 62 de ani pe care îi are, de 45 crește și vinde puieți. Deși nu câștigă prea mult, femeia spune că această mică afacere o ajută practic să supraviețuiască, deoarece are o pensie de numai 2000 de lei. În plus, spune că această ocupație îi aduce multă satisfacție și o ajută să rămână activă:
„Eu sunt din 1977 în pepinieră. Am peste 40 de ani. Uitați-vă, eu deja nu mă pot lepăda, deja eu sunt în vârstă și sănătatea nu-mi permite, dar nu mă pot lepăda de dânșii. Eu depun și suflet în ei. Și de un ban trebuie să faci, mai departe nu poți lucra. Dar cea mai mare plăcere am de la ei. Nici n-am răbdare să treacă mai repede iarna, să mă duc să-i rup lăstărașii să-i tai la ochi”.
Femeia susține că încearcă să le facă pe toate ca la carte, iar cea mai mare răsplată pentru munca depusă cu multă dăruire, este recunoștința cumpărătorilor, care vin la ea an de an. Ea îl are alături în tot ceea ce face pe soțul său, iar atunci când se adună un volum mare de muncă, îi vin în ajutor și cei doi fii:
„Aici am cumpărători din toate suburbiile. Și nu-i sat, nu-i raion din Moldova să nu fie pomi de-ai mei. Pentru că eu depun suflet, eu îi îngrijesc, fac un lucru nobil, fructul dă sănătate, frunza dă puritate”.
Femeia și-a scos puieții pe piață de mai bine de o săptămână, dar, deocamdată, oameniii nu se prea grăbesc să cumpere. Doar uneori se mai apropie câte unul, dar și acela pentru unul-doi puieți, în locul pomilor care s-au uscat:
„Cumpăr un nuc, doi nuci adică, un persic, cireș negru și atât”.
„ - Cum vă par prețurile anul acesta?
- Normale. Relativ sunt accesibile adică. Dacă să iei patru, cinci pomi nu mai bate așa tare la buzunar. Dar ca să luăm mai mulți, punem în etape. Punem acuma, punem la toamnă un pic”.
„- Nu, nu e foarte bine, eu nu aș spune că e scump, normal”.
Comercianții confirmă că prețurile s-au majorat nesemnificativ și așteaptă ca cererea de puieți șă crească odată cu încălzirea vremii:
„ - Anul acesta cam vânzările sunt slabe, cred că lumea nare bani, dar totuși sperăm că poate s-a începe”.
Am întâlnit și cumpărători care analizau cu atenție oferta de pe toată piața. Pentru ei contează chiar și cea mai mică diferență de preț, deoarece vor cumpăra pentru o livadă întreagă:
„Mere, prune, prăsade, vișin, cireș vrem să reînnoim livada”.
Acest bărbat a venit din raionul Leova pentru a cumpăra mai mulți butași de viță de vie. Spune că aici, în capitală, produsele sunt mai calitative:
„ - Oleacă de poamă vrem, de masă.
- Sunteți de la Leova și doar pentru asta ați venit?
- De la Leova, exact doar pentru asta am venit.
- Dar nu aveți piață locală?
- Avem dar oamenii nu-s cinstiți”.
Anul acesta puieții de pomi fructiferi se vând cu minimum 50 lei, iar cei mai scumpi ajung la 100 lei/ bucata. Iar butașii de viță-de-vie variază între 30 și 35 de lei. Specialiștii spun, însă, că cei care nu au bani pentru astfel de cumpărături acum, nu trebuie să-și facă griji, deoarece atât pomii, cât și vița de vie pot fi plantați și toamna.