Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin

De ce Rusia ar putea pierde războiul din Ucraina? Explicațiile unui cercetător, bazate pe cursul celui de-al Doilea Război Mondial

09 martie 2023, ora 19:12

Dintre adevărurile evidente ale războiului, cel mai important și poate cel mai ignorat în cazul Ucrainei este observația că actul de agresiune provine de la o țară cu suprafața unui uriaș și cu potențialul industrial al unui pitic, spune Jan Kallberg, cercetător la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), potrivit adevarul.ro.

Rusia va pierde războiul din aceleași motive pentru care Germania nazistă a pierdut al Doilea Război Mondial: resursele sale nu pot fi inepuizabile, iar penuria de echipamente este deja vizibilă pe câmpul de luptă, crede expertul.

Singura întrebare este când și cum se va ajunge în acest punct, argumentează Jan Kallberg.

Potrivit cercetătorului islandez Ragnar Bjartur, mai bine de jumătate din tancurile pierdute de Rusia în ianuarie - și confirmate vizual - au fost fabricate înainte de 1991. Au fost scoase din depozite, dar acestea nu sunt inepuizabile. „Aceasta era deja o problemă, după care Rusia a adus unități nou mobilizate care au nevoie de echipamente, dar nu le au. Pe rețelele sociale rusești se vorbește deja despre regimente de artilerie doar pe hârtie, fără tunuri”.

Apoi, statele europene, membre NATO cheltuie de 5,75 ori mai mult pentru apărare decât Rusia (276 de miliarde de dolari față de 48 de miliarde de dolari). „Este de așteptat ca aceste cifre ale Alianței să crească rapid, și ele nu includ Canada și nici SUA, cu bugetul lor uriaș. Rusia își mărește la rândul ei cheltuielile de apărare, dar economia sa anemică pur și simplu nu poate concura”.

Comparând economia Rusiei cu cea a țărilor NATO, folosind paritatea puterii de cumpărare, raportul este de 1:10. Țările care nu sunt membre NATO - Australia, Japonia, Suedia și Finlanda - sprijină și ele Ucraina. În plus, Rusia este puternic sancționată și cel puțin 300 de miliarde de dolari în active internaționale sunt înghețate, explică cercetătorul.

„Războiul din Ucraina a intrat în al doilea an, deși puțini credeau, la început, că va dura mai mult de câteva săptămâni. Faptul că Ucraina continuă să lupte nu salvează doar Ucraina, este o asigurare că Rusia nu are puterea de a intimida (sau mai rău) statele baltice, Moldova, România și alți vecini. Vladimir Putin nu a reușit să invadeze, să absoarbă și să suprime Ucraina. Copiii încă mai citesc cărți în ucraineană, narațiunea istorică ucraineană se învârte mai departe, iar libertățile ucrainene încă există, cel puțin pentru cei din afara părților ocupate ale țării.

A devenit limpede că armata rusă se chinuie să creeze noi formațiuni, iar acestea primesc echipamente din anii 1980, la standarde tehnice inferioare și care, în plus, sunt inferioare în raport cu forța de invazie inițială din 24 februarie 2022. Este motivul pentru care nu va exista o ofensivă rusă pe scară largă.

Economia rusă (PIB), de la Kaliningrad la Sahalin, este sub economia italiană în termeni de PIB. Salariile militarilor ruși sunt mai mici decât cele ale celor din NATO, or avioanele de luptă vor costa la fel pentru Rusia, Italia sau oricine, deoarece tehnologia este din ce în ce mai scumpă. Dacă un avion costă 30 de milioane de dolari, costurile pilotului și ale echipajului de la sol devin neglijabile”.

Un război prelungit periclitează regimul lui Putin

„Regimul lui Putin nu poate câștiga, dar își poate pune în pericol propriul viitor. Cu cât războiul se prelungește, cu atât cresc șansele de schimbare a regimului. În orice caz, mass-media ruse bat toba despre un război lung, pregătind astfel populația pentru standarde de viață mai scăzute, penurie și greutăți în anii următori. Și în plus, un număr mult mai mare de morți.

Pentru rușii care mai au vreo îndoială cu privire la propaganda de stat, acum va fi evident că costurile economice ale finanțării unui război - pe fondul unei capacități mult prea mici de producție- sunt uriașe. Economia subdimensionată este deja vizibilă pentru soldații de pe linia frontului, evidențiată de logistica intermitentă și de deteriorarea competitivității pe câmpul de luptă, de echipamentele vechi și de foametea de obuze a artileriei.

Continuarea ofensivelor rusești nu poate garanta decât creșterea numărului de victime rusești, dincolo de cele 200.000 deja suferite. O armată rusă mai mare în Ucraina nu va face decât să agraveze criza logistică. Nu se întrevede nicio victorie rusă”.

„Finalul este clar. Acum ar trebui să ne întrebăm doar: care sunt evenimentele care ne vor conduce la destinația finală?”, scrie Jan Kallberg, cercetător în cadrul programului pentru Apărare Transatlantică și Securitate al CEPA.

Coproprietarul Air Moldova, dezvăluiri despre negocierile duse cu Ilan Șor. Cum a primit gratuit o parte din acțiunile companiei
Coproprietarul Air Moldova, dezvăluiri despre negocierile duse cu Ilan Șor. Cum a primit gratuit o parte din acțiunile companiei
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare

Război în Ucraina, ziua 391: Plan cu 1 milion de obuze și lupte de la Steven Seagal. SUA alertează privind pacea propusă de China

21 martie 2023, ora 05:25

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 391 de la începutul invaziei decretate de președintele rus Vladimir Putin. UE a aprobat alocarea a 2 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi livrarea de muniţii de artilerie Ucrainei, au anunţat mai multe surse diplomatice europene, citate de AFP. Administraţia Joseph Biden a anunţat, luni, că urmăreşte atent întâlnirea preşedinţilor Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi Xi Jinping, şi se opune unui armistiţiu în Ucraina în acest moment.

Ministrul român al Afacerilor Externe a declarat că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a negat informațiile apărute în presa americană despre numărul de 100.000 de soldați ucraineni uciși în timpul războiului, relatează Ucraîinska Pravda

UPDATE România face parte dintr-un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, care au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le ofere Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, informează Reuters şi EFE, potrivit Digi24.

UPDATE Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să furnizeze un milion de obuze de artilerie Ucrainei, a declarat luni ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, în marja unei întâlniri cu omologii săi din UE la Bruxelles.

UPDATE Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, i-a transmis într-o scrisoare publică ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu că o ofensivă ucraineană este iminentă și că aceasta are obiectivul de a-i izola pe luptătorii săi de restul trupelor rusești din estul Ucrainei, relatează Reuters.

UPDATE Potrivit lui Ross Osborne, inginer-șef al producătorului SYPAQ, dronele „Precision Payload Delivery System” au depășit una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă armata ucraineană: să livreze un număr mare de drone direct în teatrul de operațiuni, scrie Bild, care citează un articol apărut în The Australian.

UPDATE Secretarul de stat american, Antony Blinken, și-a exprimat scepticismul cu privire la propunerile de „pace” ale Chinei pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, avertizând că acestea ar putea fi o „tactică de tragere de timp” pentru a ajuta trupele rusești de pe teren în Ucraina, relatează The Guardian. Blinken, vorbind reporterilor în cadrul unui briefing, a declarat: „Lumea nu ar trebui să se lase păcălită de nicio mișcare tactică a Rusiei, susținută de China sau de orice altă țară, pentru a îngheța războiul în condițiile sale”, a afirmat Blinken reporterilor, în cadrul unui briefing de presă, notează G4media.

UPDATE Înaintea reuniunii Consiliului Afacerilor Externe (CAE) de la Bruxelles, de luni, 20 martie, ministrul român de externe a declarat că „limba moldovenească nu există“, scrie Adevărul. Sâmbătă, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, afirmase că „limba română trebuie redenumită în limba moldovenească şi nu invers”.

UPDATE Ungaria nu doreşte să trimită muniţie Ucrainei, deşi nu va opri alte state ale UE să procedeze astfel, a declarat luni ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, adăugând că Ungaria s-a abţinut în mod constructiv în această privinţă, relatează MTI, potrivit Digi24.

UPDATE Steven Seagal (70 ani), unul dintre simbolurile filmelor de acțiune americane din anii 1990 și începutul anilor 2000, tocmai a deschis un centru de aikido la Moscova, cu intenția de a pregăti tineri ruși pentru a se înrola în forțele armate ruse. Seagal, care a obținut cetățenia rusă în 2016, are centura neagră de gradul șapte Dan în aikido, fiind totodată instructor șef al Federației Ruse a acestei arte marțiale din 2018. "Tinerii pe care i-am văzut astăzi au un potențial foarte mare. Trebuie să deschidem mai multe astfel de centre pentru a-i dezvolta. Este important ca dezvoltarea aikido să progreseze într-un ritm mai rapid", a declarat Seagal pentru agenția rusă de știri TASS, potrivit Ziare.com.

UPDATE Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că oamenii săi controlează circa 70% din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, scena unor lupte violente din vara anului trecut, informează AFP.

Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
Război în Ucraina, ziua 389: Putin a vizitat Mariupolul, iar Zelenski anunță sancțiuni. Expert: "Pericol de escaladare terifiantă"
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
/VIDEO/ Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram