Dialogul strategic bilateral Moldova - SUA a fost principalul subiect abordat de președinta Maia Sandu și Adjunctul principal al asistentului Secretarului de Stat al SUA, Dereck J. Hogan. În cadrul unei întrevederi la Președinție, oficialii au discutat și despre situația politică și de securitate din țară și regiune.
Tot miercuri, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a găzduit o reuniune în acest sens.
Potrivit unui comunicat emis de Instituția prezidențială, Maia Sandu a reiterat importanța acțiunii Departamentului Trezoreriei SUA de a sancționa nouă persoane și 12 entități, asociate cu corupția mare și cu influența Kremlinului în treburile interne ale Republicii Moldova.
În context, șefa statului a subliniat că „țara noastră își dorește o cooperare și mai strânsă în ceea ce privește asistența judiciară în materie penală, inclusiv în procesul recuperării banilor publici furați de la cetățenii Republicii Moldova”.
Președinta Maia Sandu a apreciat contribuția guvernului american la dezvoltarea relațiilor de prietenie și cooperare și a mulțumit fostului ambasador pentru sprijinul important oferit de către SUA în reformele politice, economice și anticorupție, aprofundarea integrării europene, precum și pentru ajutorul financiar considerabil ca să depășim crizele curente, se mai arată în comunicat.
Dereck Hogan se află la Chișinău unde participă la sesiunea plenară a Dialogului Strategic Republica Moldova și SUA.
Tot miercuri, 15 martie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a găzduit reuniunea la nivel înalt a Dialogului Strategic Republica Moldova - Statele Unite ale Americii, delegația americană fiind condusă de Dereck J. Hogan.
În cadrul dialogului de astăzi au fost abordate subiecte de importanță națională precum consolidarea democrației, statului de drept și a bunei guvernări; stimularea comerțului şi cooperarea economică; securitatea și apărarea, inclusiv securitatea cibernetică; diplomația publică și dezvoltarea legăturilor între cetățeni.
Oficialii din ambele țări au trecut în revistă realizările obținute de la relansarea Dialogului Strategic în 2022 și până în prezent, inclusiv avansarea Republicii Moldova în calea aderării la Uniunea Europeană, este menționat în comunicatul emis de MAEIE.
Un alt aspect al dialogului moldo-american l-a constituit și semnarea a unui concept bilateral care oferă un cadru de sprijin pentru reforma instituțională și modernizarea capacităților militare a Republicii Moldova.
TV8 amintește că în cadrul celei de-a opta Reuniune a Dialogului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, desfăşurată marţi, 14 martie, la București, a fost adoptată o Declarație comună prin care își arată sprijinul pentru R. Moldova și Ucraina.
„România și Statele Unite rămân angajate în sprijinirea autorităților alese în mod democratic ale Republicii Moldova, în eforturile acestora de a-și consolida reziliența politică și economică, de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială și de a continua procesul de integrare europeană”, se arată în textul Declarației.
Totodată, oficialii au purtat discuții privind securitatea României și a Moldovei, invazia rusă în Ucraina și independența energetică.